• No results found

Bijlage I: Enquête beroepspraktijk alumni NFTA

Bijlage II: Resultaten van de stellingen met betrekking tot de opleiding Bijlage III: Het belang van de aparte begrippen

Bijlage IV: Verschil in beoordeling van de aparte begrippen in werkveld en opleiding Bijlage V: Het belang van de werelden per cohort

Bijlage VI: Significantie van de verschillen tussen de onderzochte domeinen Bijlage VII: Het converteren van de enquêtedata

79

Bijlage I: Enquête beroepspraktijk alumni NFTA Pagina 1

Introductie

Beste heer/mevrouw,

In samenwerking met de Nederlandse Film en Televisie Academie (NFTA) en de Rijksuniversiteit Groningen wordt er onderzoek gedaan naar de aansluiting van het filmvakonderwijs op het werkveld. Uw ervaring en mening als alumni van de NFTA zijn daarvoor van cruciaal belang, daarom is deze enquête ontwikkeld.

De enquête is opgedeeld in zes onderwerpen (persoonsgegevens, opleiding, vervolgopleiding en/of bijscholing, enkele stellingen, uw beroepspraktijk en het belang van enkele waarden). Zou u deze volledig willen invullen? Het duurt ongeveer 10 minuten. Enkel volledig ingevulde enquêtes kunnen meegenomen worden in het onderzoek. Vanzelfsprekend worden uw gegevens alleen voor het onderzoek gebruikt en zullen deze niet aan derden ter beschikking worden gesteld. Wij stellen uw medewerking zeer op prijs. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u die sturen naar onderstaand mailadres.

Hartelijk dank,

Met vriendelijke groeten,

Namens de Nederlandse Film en Televisie Academie en de Rijksuniversiteit Groningen, Dr. Pascal Gielen en Laura Reijnders

L.E.Reijnders@student.rug.nl Pagina 2

1/6 Persoonsgegevens

Wat is uw geslacht? Man Vrouw Wat is uw geboortejaar? Drop down van 1920-1995 Wat is uw burgerlijke staat? Alleenstaand Samenwonend Geregistreerd partnerschap Getrouwd Hebt u kinderen? Ja, 1 Ja, 2 Ja, 3

Ja, meer dan 3 Nee

Pagina 3

80

In welk jaar bent u begonnen aan de Nederlandse Film en Televisie Academie (voorheen Nederlandse Filmacademie, hierna te noemen filmacademie)?

Drop down van 1958 – 2008

In welk jaar bent u afgestudeerd aan de filmacademie? Drop down van 1960 – 2010

In welke richting bent u afgestudeerd? (LET OP: de namen van de richtingen zijn door de jaren heen veranderd. Vink de naam aan van uw volledige afstudeerrichting. Als uw richting er niet bij staat, vink dan de richting aan die er het dichtst bij in de buurt komt. Meerdere antwoorden zijn mogelijk)

Audiovisueel programmamaker Camera/Licht (Film en Video) Camera en Montage

Filmhandel

Geluid/Sound Design

Interactive Media/Visual effects Montage (Film en Video) Productie

Production design/Art Direction Regie Regie Fictie Regie Documentaire Scenario Scenarioschrijven en Draaiboektechniek Scenario/Regie Fictie Scenario/Regie Documentaire

Scenario/Regie Audiovisueel Programmamaker Televisie en Video

Vormgeving

Heeft u in het kader van uw opleiding een stage gelopen? Ja

Nee

Heeft u tijdens uw studie praktijkervaring op het gebied van uw studie opgedaan? (exclusief onderdelen die deel uit maken van de opleiding)

Ja, (betaalde) werkervaring Ja, (eigen) projecten Ja, vrijwilligerswerk Ja, (extra) stage

Ja, anders namelijk: (tekstvak) Nee

Bent u direct bij de eerste aanmelding toegelaten tot de filmacademie? Ja

Nee, pas bij de tweede keer Nee, pas bij de derde keer Nee, pas na meer dan drie keren Pagina 4

3/6 Vervolgopleiding en/of bijscholing

Heeft u voor of na de filmacademie nog een andere opleiding gevolgd/afgerond? (meerdere antwoorden mogelijk)

81

Ja, ik heb voor de filmacademie een andere opleiding afgerond, namelijk: (tekstvak) (naar pagina 6)

Ja, ik heb voor de filmacademie een andere opleiding gevolgd maar niet afgerond, namelijk: (tekstvak) (naar p 6) Ja, ik heb na de filmacademie een andere opleiding afgerond, namelijk: (tekstvak) (naar pagina 5)

Ja, ik heb na de filmacademie een andere opleiding gevolgd maar niet afgerond, namelijk: (tekstvak) (naar p 5) Ja, ik heb na de filmacademie een andere opleiding gevolgd en daar ben ik nu nog mee bezig, namelijk: (tekstvak) (naar pagina 5)

Nee (naar pagina 7) Pagina 5

Waarom heeft u ervoor gekozen om na de filmacademie nog een opleiding te volgen? Betere beroepskansen

Omscholing

Verbreding/verdieping in zelfde vakgebied Verbreding in ander vakgebied

Persoonlijke interesses Persoonlijke ontwikkeling Anders, namelijk (tekstvak) Pagina 6

Heeft u sinds het verlaten van de filmacademie een cursus of bedrijfsopleiding gevolgd in het vakgebied? Ja

Nee Pagina 7

4/6 Stellingen met betrekking tot de opleiding aan de filmacademie

Hieronder volgen een aantal stellingen met betrekking tot de opleiding aan de filmacademie. Kunt u aangeven in hoeverre u het met de stellingen eens bent?

(5 punt schaal (matrix): helemaal mee oneens, gedeeltelijk mee oneens, neutraal, gedeeltelijk mee eens, helemaal mee eens)

Mijn opleiding aan de filmacademie heeft mij een goede basis geboden om te starten als professioneel filmmaker. Mijn opleiding aan de filmacademie heeft mij een goede basis geboden voor het verder ontwikkelen van kennis en vaardigheden.

Het volgen van de opleiding aan de filmacademie heeft mij een duidelijke voorsprong gegeven ten opzichte van filmmakers die niet de filmacademie hebben gevolgd.

Ik heb aan de filmacademie een praktijkvak geleerd.

Het volgen van de opleiding aan de filmacademie is niet noodzakelijk, echt talent wordt vanzelf wel herkend. Het volgen van de opleiding aan de filmacademie heeft mij vooral geholpen mijn persoonlijke artistieke identiteit te vormen.

In de opleiding aan de filmacademie was een goede balans tussen theorie en praktijk. De aansluiting van de filmacademie op de arbeidsmarkt is goed.

De aansluiting van de filmacademie op de arbeidsmarkt is nu beter dan dat het vroeger was. Pagina 8

5/6 Beroepspraktijk

Met ‘werk’ wordt in deze enquête een betaalde baan bedoeld. Vrijwilligerswerk of stages vallen daar niet onder.

Hoe snel heeft u een baan gevonden in het vakgebied wat u geleerd is op de filmacademie na het afstuderen? Binnen 3 maanden

82

Na 6-12 maanden Na langer dan een jaar

Ik heb nooit een baan gevonden in het vakgebied Ik heb nooit een baan gezocht in het vakgebied

Bent u momenteel werkzaam in het vakgebied waarvoor u op de filmacademie bent opgeleid? Ja (naar pagina 9)

Nee, in een ander vakgebied (naar pagina 24) Nee, ik ben werkeloos (naar pagina 35) Nee, ik ben gepensioneerd (naar pagina 35)

Pagina 9 (mensen die momenteel werkzaam zijn in vakgebied waarvoor ze op filmacademie zijn opgeleid) Is dit werk momenteel uw enige inkomstenbron?

Ja (naar pagina 10)

Nee, ik heb nog ander werk (naar pagina 17) Pagina 10

Heeft u altijd al werk uitgevoerd in het vakgebied waarvoor u bent opgeleid op de filmacademie? Ja, en het was altijd mijn enige inkomstenbron (naar volgend thema pagina 45)

Ja, maar ik heb er ook ander soort werk naast gedaan (naar pagina 11) Nee, ik heb eerder ander soort werk gedaan (naar pagina 14)

Pagina 11

Op welk gebied heeft u naast uw werk in uw vakgebied waarvoor u bent opgeleid aan de filmacademie werk verricht? (zijn het meerdere banen geweest, kies dan voor de baan die qua inkomstenbron en tijdsbesteding het belangrijkste voor u is geweest)

In de culturele en creatieve industrie, in een andere richting in de filmwereld (naar pagina 12) In de culturele en creatieve industrie, in een andere richting in de televisiewereld (naar pagina 12)

In de culturele en creatieve industrie, in de creatieve zakelijke dienstverlening (beroepen zoals modeontwerper, grafisch ontwerper, (landschap) architect, reclamebureau, (industrieel) vormgever, culturele festivalorganisatie en software onderzoek) (naar pagina 12)

In de culturele en creatieve industrie, in de media en uitgeverijen (beroepen als schrijver, journalist, uitgever, boekhandelaar, boekdrukker, gameontwerper, radio-industrie) (naar pagina 12)

In de culturele en creatieve industrie, in de overige kunsten (podiumkunstensector, museumsector, cd en dvd industrie) (naar pagina 12)

Als autonoom kunstenaar (musicus, theatermaker, beeldend kunstenaar, fotograaf etc.) (naar pagina 12) Geen van bovenstaande (naar pagina 13)

Pagina 12

Wat is de voornaamste reden waarom u heeft gekozen voor dit soort werk naast uw werk uit uw eigen vakgebied?

Omdat ik mij wilde verbreden

Omdat ik daar in een tweede studie voor opgeleid ben Omdat ik daar een hoger salaris kon krijgen

Omdat ik geen andere baan kon vinden Omdat ik de baan aangeboden kreeg Anders, namelijk: (tekstvak)  naar volgend thema (pagina 45) Pagina 13

83

In welke sector heeft u gewerkt naast uw werk in eigen vakgebied? (zijn het meerdere banen geweest, kies dan voor de baan die qua inkomstenbron en tijdsbesteding het belangrijkste voor u is geweest)

Banken Bouw Overheid/Publiek Agrarisch/Milieu Defensie Facilitaire dienstverlening Financiën Gezondheidszorg Handel Horeca ICT Industrie Juridisch Marketing/Communicatie Onderwijs Onderzoek Reizen Transport/Logistiek Vastgoed/Management Zakelijke dienstverlening Techniek

Overig, namelijk: (tekstvak)

Wat is de voornaamste reden waarom u heeft gekozen voor een baan in dit vakgebied? Omdat ik mij wilde verbreden op een totaal ander vakgebied

Omdat ik hier in een tweede studie voor opgeleid ben Omdat het salaris hoger was dan in de culturele sector Omdat ik in de culturele sector geen andere baan kon vinden Anders, namelijk: (tekstvak)

 naar volgend thema (pagina 45) Pagina 14

Op welk gebied heeft u vóór uw werk in het vakgebied waarvoor u bent opgeleid aan de filmacademie werk verricht? (zijn het meerdere banen geweest, kies dan voor de baan die qua inkomstenbron en tijdsbesteding het belangrijkste voor u is geweest)

In de culturele en creatieve industrie, in een andere richting in de filmwereld (naar pagina 16) In de culturele en creatieve industrie, in een andere richting in de televisiewereld (naar pagina 16)

In de culturele en creatieve industrie, in de creatieve zakelijke dienstverlening (beroepen zoals modeontwerper, grafisch ontwerper, (landschap) architect, reclamebureau, (industrieel) vormgever, culturele festivalorganisatie en software onderzoek) (naar pagina 16)

In de culturele en creatieve industrie, in de media en uitgeverijen (beroepen als schrijver, journalist, uitgever, boekhandelaar, boekdrukker, gameontwerper, radio-industrie) (naar pagina 16)

In de culturele en creatieve industrie, in de overige kunsten (podiumkunstensector, museumsector, cd en dvd industrie) (naar pagina 16)

Als autonoom kunstenaar (musicus, theatermaker, beeldend kunstenaar, fotograaf etc.) (naar pagina 16) Geen van bovenstaande (naar pagina 15)

84

In welke sector heeft u gewerkt voor uw werk waarvoor u bent opgeleid aan de filmacademie? (zijn het meerdere banen geweest, kies dan voor de baan die qua inkomstenbron en tijdsbesteding het belangrijkste voor u is geweest) Banken Bouw Overheid/Publiek Agrarisch/Milieu Defensie Facilitaire dienstverlening Financiën Gezondheidszorg Handel Horeca ICT Industrie Juridisch Marketing/Communicatie Onderwijs Onderzoek Reizen Transport/Logistiek Vastgoed/Management Zakelijke dienstverlening Techniek

Overig, namelijk: (tekstvak) Pagina 16

Wat is de voornaamste reden waarom u eerder dit ander soort werk heeft gedaan?

Omdat ik geen baan kon vinden in het vakgebied waarvoor ik ben opgeleid aan de filmacademie Omdat ik voor deze sector in een tweede studie was opgeleid

Omdat ik mij eerst wilde verbreden

Omdat het salaris hoger was dan in het vakgebied waarvoor ik ben opgeleid aan de filmacademie Omdat deze baan mij aangeboden werd

Anders, namelijk: (tekstvak)  naar volgend thema (pagina 45)

Pagina 17 (mensen die momenteel werken in het vakgebied waarvoor ze zij opgeleid maar daarnaast ook ander werk hebben)

Op welk gebied heeft u uw andere werk? (zijn het meerdere banen, kies dan voor de baan die qua inkomstenbron en tijdsbesteding het belangrijkste voor u is)

In de culturele en creatieve industrie, in een andere richting in de filmwereld (naar pagina 19) In de culturele en creatieve industrie, in een andere richting in de televisiewereld (naar pagina 19)

In de culturele en creatieve industrie, in de creatieve zakelijke dienstverlening (beroepen zoals modeontwerper, grafisch ontwerper, (landschap) architect, reclamebureau, (industrieel) vormgever, culturele festivalorganisatie en software onderzoek) (naar pagina 19)

In de culturele en creatieve industrie, in de media en uitgeverijen (beroepen als schrijver, journalist, uitgever, boekhandelaar, boekdrukker, gameontwerper, radio-industrie) (naar pagina 19)

In de culturele en creatieve industrie, in de overige kunsten (podiumkunstensector, museumsector, cd en dvd industrie) (naar pagina 19)

Als autonoom kunstenaar (musicus, theatermaker, beeldend kunstenaar, fotograaf etc.) (naar pagina 19) Geen van bovenstaande (naar pagina 18)

85

In welke sector heeft u werk buiten de culturele en creatieve industrie? Banken Bouw Overheid/Publiek Agrarisch/Milieu Defensie Facilitaire dienstverlening Financiën Gezondheidszorg Handel Horeca ICT Industrie Juridisch Marketing/Communicatie Onderwijs Onderzoek Reizen Transport/Logistiek Vastgoed/Management Zakelijke dienstverlening Techniek

Overig, namelijk: (tekstvak) Pagina 19

Wat is de voornaamste reden waarom u dit ander soort werk doet naast uw werk waarvoor u bent opgeleid aan de filmacademie?

Omdat ik niet kan rondkomen van mijn ene baan

Omdat ik voor deze sector in een tweede studie was opgeleid Omdat ik mij wil verbreden

Omdat deze baan mij aangeboden werd Anders, namelijk: (tekstvak)

Pagina 20

Heeft u uw inkomsten altijd al op deze manier ingedeeld? Ja (naar volgend thema pagina 45)

Nee, vroeger werkte ik meer in de film- en televisiesector dan nu (naar pagina 21) Nee, vroeger werkte ik meer in de culturele en creatieve sector dan nu (naar pagina 22)

Nee, vroeger werkte ik meer buiten één van de bovengenoemde sectoren dan nu (naar pagina 23) Pagina 21

Wat is de voornaamste reden waarom u vroeger meer werkzaam was in de film en televisie sector en nu minder?

Omdat ik niet genoeg werk meer kon vinden in de film en televisie sector

Omdat ik voor deze huidige sector waarin ik werk in een tweede studie ben opgeleid Omdat ik mij naast de film- en televisiesector wilde verbreden

Omdat het salaris buiten de film- en televisiesector hoger is

Omdat mij een andere baan buiten de film- en televisiesector werd aangeboden Anders, namelijk: (tekstvak)

86

Pagina 22

Wat is de voornaamste reden waarom u vroeger meer werkzaam was in de culturele en creatieve industrie en nu minder?

Omdat ik eerder geen werk kon vinden in de sector waarin ik wilde werken Omdat ik niet genoeg werk meer kon vinden in de culturele en creatieve sector Omdat ik voor deze huidige sector waarin ik werk in een tweede studie ben opgeleid Omdat ik mij naast de culturele en creatieve sector wilde verbreden

Omdat het salaris buiten de culturele en creatieve sector hoger is

Omdat mij een andere baan buiten de culturele en creatieve sector werd aangeboden Anders, namelijk: (tekstvak)

 naar volgend thema (pagina 45) Pagina 23

Wat is de voornaamste reden waarom u vroeger meer werkzaam was buiten de culturele sector dan nu? Omdat ik eerder geen werk kon vinden in de sector waarin ik wilde werken

Omdat ik voor die sector in een tweede studie ben opgeleid Omdat het salaris buiten de culturele sector hoger lag

Omdat mij toen een baan buiten de culturele sector werd aangeboden Anders, namelijk: (tekstvak)

 naar volgend thema (pagina 45)

Pagina 24 (mensen die momenteel een baan hebben buiten het vakgebied waarvoor ze zijn opgeleid aan de filmacademie)

Onder welke sector valt uw huidige hoofdberoep?

In de culturele en creatieve industrie, in een andere richting in de filmwereld In de culturele en creatieve industrie, in een andere richting in de televisiewereld

In de culturele en creatieve industrie, in de creatieve zakelijke dienstverlening (beroepen zoals modeontwerper, grafisch ontwerper, (landschap) architect, reclamebureau, (industrieel) vormgever, culturele festivalorganisatie en software onderzoek)

In de culturele en creatieve industrie, in de media en uitgeverijen (beroepen als schrijver, journalist, uitgever, boekhandelaar, boekdrukker, gameontwerper, radio-industrie)

In de culturele en creatieve industrie, in de overige kunsten (podiumkunstensector, museumsector, cd en dvd industrie)

Als autonoom kunstenaar (musicus, theatermaker, beeldend kunstenaar, fotograaf etc.) Banken Bouw Overheid/Publiek Agrarisch/Milieu Defensie Facilitaire dienstverlening Financiën Gezondheidszorg Handel Horeca ICT Industrie Juridisch Marketing/Communicatie Onderwijs Onderzoek Reizen

87

Transport/Logistiek Vastgoed/Management Zakelijke dienstverlening Techniek

Overig, namelijk: (tekstvak) Is dit uw enige inkomstenbron? Ja (naar pagina 25)

Nee, ik heb nog ander werk (naar pagina 30) Pagina 25

Heeft u altijd dit zelfde soort werk gedaan? Ja (naar pagina 26)

Nee, vroeger werkte ik meer in de film- en televisiesector (naar pagina 27)

Nee, vroeger werkte ik meer in de culturele en creatieve sector in brede zin (naar pagina 28) Nee, vroeger werkte ik meer buiten één van de bovengenoemde sectoren (naar pagina 29) Pagina 26

Wat is de voornaamste reden waarom u werkzaam bent buiten uw vakgebied waarvoor u bent opgeleid op de filmacademie?

Omdat ik geen baan kon vinden in het vakgebied waarvoor ik ben opgeleid aan de filmacademie Omdat de film- en televisiesector toch niets voor mij was

Omdat ik voor deze huidige sector in een tweede studie ben opgeleid Omdat ik mij eerst wilde verbreden in een andere sector

Omdat het salaris hoger was dan in de film- en televisiesector Omdat deze baan mij aangeboden werd

Anders, namelijk: (tekstvak)  naar volgend thema (pagina 45) Pagina 27

Wat is de voornaamste reden waarom u nu niet meer in de film- en televisiesector werkzaam bent? Omdat de film- en televisiesector toch niets voor mij was

Omdat ik geen baan meer kon vinden in de film- en televisiesector Omdat ik voor deze huidige sector in een tweede studie ben opgeleid Omdat ik mij naast de film- en televisiesector wilde verbreden Omdat het salaris hoger is dan in de film- en televisiesector Omdat deze baan mij aangeboden werd

Anders, namelijk: (tekstvak)  naar volgend thema (pagina 45) Pagina 28

Wat is de voornaamste reden waarom u nu niet meer in de culturele en creatieve sector werkzaam bent? Omdat deze sector toch niets voor mij was

Omdat ik geen baan meer kon vinden in deze sector

Omdat ik voor mijn huidige sector in een tweede studie ben opgeleid Omdat ik mij naast de culturele en creatieve sector wilde verbreden Omdat het salaris hoger is dan in de culturele en creatieve sector Omdat deze baan mij aangeboden werd

88

 naar volgend thema (pagina 45) Pagina 29

Wat is de voornaamste reden waarom u eerder buiten de culturele en creatieve industrie werkte? Omdat ik geen baan kon vinden binnen de culturele en creatieve industrie

Omdat ik voor die eerdere baan in een tweede studie ben opgeleid

Omdat ik mij eerst buiten de culturele en creatieve industrie wilde verbreden Omdat het salaris buiten de culturele en creatieve industrie hoger was Omdat die baan mij aangeboden werd

Anders, namelijk: (tekstvak)  naar volgend thema (pagina 45) Pagina 30

Op welk gebied heeft u uw andere werk? (zijn het meerdere banen, kies dan voor de baan die qua inkomstenbron en tijdsbesteding het belangrijkste voor u is)

In de culturele en creatieve industrie, in een andere richting in de filmwereld In de culturele en creatieve industrie, in een andere richting in de televisiewereld

In de culturele en creatieve industrie, in de creatieve zakelijke dienstverlening (beroepen zoals modeontwerper, grafisch ontwerper, (landschap) architect, reclamebureau, (industrieel) vormgever, culturele festivalorganisatie en software onderzoek)

In de culturele en creatieve industrie, in de media en uitgeverijen (beroepen als schrijver, journalist, uitgever, boekhandelaar, boekdrukker, gameontwerper, radio-industrie)

In de culturele en creatieve industrie, in de overige kunsten (podiumkunstensector, museumsector, cd en dvd industrie)

Als autonoom kunstenaar (musicus, theatermaker, beeldend kunstenaar, fotograaf etc.) Banken Bouw Overheid/Publiek Agrarisch/Milieu Defensie Facilitaire dienstverlening Financiën Gezondheidszorg Handel Horeca ICT Industrie Juridisch Marketing/Communicatie Onderwijs Onderzoek Reizen Transport/Logistiek Vastgoed/Management Zakelijke dienstverlening Techniek

Overig, namelijk: (tekstvak)

Wat is de voornaamste reden waarom u dit ander soort werk erbij heeft? Omdat ik niet kan rondkomen van mijn ene baan

Omdat ik voor deze sector in een andere studie was opgeleid Omdat ik mij wil verbreden

89

Anders, namelijk: (tekstvak)

Heeft u uw inkomsten altijd al op deze manier ingedeeld? Ja (naar pagina 31)

Nee, vroeger werkte ik meer in de film- en televisiesector (naar pagina 32) Nee, vroeger werkte ik meer in de culturele en creatieve sector (naar pagina 33)

Nee, vroeger werkte ik meer buiten één van de bovengenoemde sectoren (naar pagina 34) Pagina 31

Wat is de voornaamste reden waarom uw hoofdberoep buiten uw vakgebied is waarvoor u bent opgeleid op de filmacademie?

Omdat ik geen baan kon vinden in de film- en televisiesector Omdat de film- en televisiesector toch niets voor mij was

Omdat ik voor deze huidige sector in een tweede studie ben opgeleid Omdat ik mij eerst wilde verbreden in een andere sector

Omdat het salaris hoger was dan in de film- en televisiesector Omdat deze baan mij aangeboden werd

Anders, namelijk: (tekstvak)  naar volgend thema (pagina 45) Pagina 32

Wat is de voornaamste reden waarom u nu niet meer (zo veel) in de film- en televisiesector werkzaam bent? Omdat de film- en televisiesector toch niets voor mij was

Omdat ik geen baan meer kon vinden in de film- en televisiesector Omdat ik voor deze huidige sector in een tweede studie ben opgeleid Omdat ik mij naast de film- en televisiesector wilde verbreden Omdat het salaris hoger is dan in de film- en televisiesector Omdat deze baan mij aangeboden werd

Anders, namelijk: (tekstvak)  naar volgend thema (pagina 45) Pagina 33

Wat is de voornaamste reden waarom u nu niet meer (zo veel) in de culturele en creatieve sector werkzaam