• No results found

4 O NDERZOEK EN ANALYSE

4.2 R UIMTELIJK FUNCTIONEREN

Figuur 4-1 Plangebied op orthofoto – raadpleging 2018 (bron: Geopunt Vlaanderen 2018)

4.2.1 Historische analyse

Vanuit de historische analyse zijn er weinig relevante aspecten te benoemen waar met de beoogde ontwikkeling van Azelhof op het terrein rekening mee gehouden moet worden. De dynamiek die in de loop der jaren rondom het plangebied is ontstaan (N10, industriegebied…, ) is wel relevant voor de beoogde ontwikkeling.

Figuur Popp-kaart 2018 (bron: Geopunt Vlaanderen 2018)

Popp-kaart 1842-1879 Op de Popp-kaart is te zien dat

de oorspronkelijke verkaveling deels is verdwenen. Dit heeft met name te maken met de aanleg van de N10 als nieuw structuurelement in het landschap. Deze volgt de oorspronkelijke

verkavelingsrichting niet. De verkaveling van de omliggende percelen en de twee linten zijn daarentegen beter bewaard gebleven. Ter hoogte van het hippisch centrum zijn meerdere percelen samengevoegd.

Figuur Vandermaelen kaart 2018 (bron: Geopunt Vlaanderen 2018)

Vandermaelen 1846-1854 Ontwikkelingen vonden in deze periode hoofdzakelijk langs de linten plaats. De linten rondom het plangebied zijn minder dicht bebouwd ten opzichte van de kern van Koningshooikt.

Tevens is te zien dat er meer infrastructuur werd aangelegd, zoals aan de westzijde van het plangebied. Later is hier de N10 aangelegd. Opvallend is dat De kern van Koningshooikt is gegroeid, maar is een compact gebleven. De historische

Figuur Topografische kaart 2018 (bron: NGI 2018)

4.2.2 Bebouwing en functies

Centraal in het plangebied bevindt zich een loods met een afmeting van ca. 6.658 m². Deze loods bevat een binnenpiste in zand met een tribune met 550 zitplaatsen, een paardenstalling voor maximum 66 paarden en een conciërgewoning op de derde verdieping in de kop van het hoofdgebouw (130 m²).

Enkele ondergeschikte nevenactiviteiten zoals een horecazaak op de eerste verdieping (468 m²), een snackbar (65 m²), een vergaderzaal op de tweede verdieping (468 m²) met een maximumcapaciteit van 250 personen en een winkel in functie van de paardensport op de gelijkvloerse verdieping (130 m²) zijn tevens ondergebracht in deze loods om het recreatief medegebruik in functie van de paardenhouderij te faciliteren. Alle nevenactiviteiten zijn in functie van de paardensport.

Op de site bevinden zich een buitenpiste van 380 m op 120 m met centraal enkele hindernissen en een controletoren. De parking voor personenwagens is voorzien van steenslagverharding. Op de hoek van de Aarschotsesteenweg en Hazendonk is de parking van de vrachtwagens voorzien. Die is aangelegd in semiverharding met waterdoorlatende materialen. Ten westen van de buitenpiste is een

verharding in steenslag aanwezig. Tot slot bevat de site een groenscherm (haag) van 3 m hoog aan de zijde van de bezoekersparking en vrachtwagenparking.

De belangrijkste recente ontwikkelingen in het gebied zijn het industriegebied en het hippisch centrum rondom de N10. Het industriegebied betreft het bedrijf van ´Van Hool´, dat autocars, bussen en industriële voertuigen produceert. In de jaren 80 werd vervolgens Azelhof opgericht aan de oostkant van de N10. Rondom de N10 is daardoor een ensemble ontstaan die een bepaalde dynamiek met zich meebrengt op bovenlokaal niveau.

4.2.3 Landschap en groen

Met de aanleg van het industriegebied, de N10 en deels met het hippisch centrum is veel van het oorspronkelijk agrarisch gebied verdwenen. In dat deel van het agrarisch gebied dat nog bewaard is gebleven ligt een belangrijke waterloop, De Berlaarse Laak. Er is wateroverlast aanwezig t.h.v. de Misstraat. Het uitgangspunt is dat de waterloop in een open bedding behouden dient te worden en dat toevloed van hemelwater van de verharde structuren (Van Hool, Azelhof) op deze waterloop moet worden beperkt waar mogelijk.

Tot slot is het plangebied omzoomd met hagen, afgewisseld met bomenrijen (onder meer tussen het perceel en het woonlint in het noorden). Een coniferenhaag van min. 3m bevindt zich aan de zijde van de bezoekersparking en vrachtwagenparking Aarschotsesteenweg. Er is een natuurlijk groenscherm van min. 5m hoog aan de zijde van het landbouwgebied in het centrale en noordelijk deel van het plangebied.

4.2.4 Ontsluiting en verkeersgeneratie

De komst van de N10 zorgt ervoor dat het plangebied op bovenlokaal niveau goed is ontsloten. Via Lier is Antwerpen bereikbaar en via Heist-op-den-Berg, Aarschot, Mechelen en Brussel. De entree van Azelhof ligt op enkele meters van de N10. Azelhof is aan de zuidzijde ontsloten via Hazendonk.

Het parkeren van vrachtwagens en trailers vindt op het terrein van Azelhof zelf plaats, deze parkeerplaats is direct na de entree gesitueerd. Overige bezoekers en gebruikers parkeren op de bezoekersparking, tevens gelegen op de terreinen van het Azelhof en bereikbaar via de Aarschotsesteenweg (N10).

De verkeersafwikkeling ten gevolge van de bedrijfsactiviteiten wordt opgedeeld in een aantal categorieën:

 Weekdagen

Op maandag en dinsdag is het bedrijf gesloten. Op woensdag komen er gemiddeld ca. 20 vrachtwagens en 20 auto’s, op donderdag ca. 40 auto’s en op vrijdag ca. 60 auto’s. De activiteiten vinden vooral overdag plaats.

 Gewone wedstrijden in het weekend

Op zaterdag en zondag krijgt Azelhof gemiddeld ca. 60 vrachtwagens en 80 auto’s op bezoek. Elk weekend vinden er wedstrijden plaats.

 Grote nationale of internationale wedstrijden

Ca. 8 tot 10 keer per jaar vindt op Azelhof een grote nationale of internationale wedstrijd plaats, met 1000 tot 2000 bezoekers. De deelnemers (60 vrachtwagens) komen verspreid aan op woensdag en donderdag en blijven tot zondag en de bezoekers (250 auto’s per dag) komen verspreid over vrijdag, zaterdag en zondag. Gezien deze ruime spreiding van de deelnemers en bezoekers over verschillende dagen zijn er geen echte piekmomenten van vervoersbewegingen te verwachten.

 Personeel

Momenteel is er 10 man vast in dienst voor horeca, ruitershop en Azelhof. In het weekend (bij evenementen) wordt dit aangevuld met losse medewerkers. Die extra medewerkers zijn er om piekmomenten op te vangen.

 Toeleveringen

Op woensdag en donderdag gebeuren de leveringen.

Vrachtwagens en personenwagens hebben een andere toegang: personenwagens kunnen via de hoofdingang aan de Aarschotsesteenweg het terrein oprijden, vrachtwagens hebben een ingang aan Hazendonk.

Deze verkeersgeneratie slaat op de gehele site, inclusief de aanwezige horeca en ruitershop. Deze nevenactiviteiten zijn volledig in functie van de hippische activiteiten en genereren geen extra verkeer.

Enkel de vergaderzaal kan bijkomend verkeer genereren. Deze wordt echter meestal gebruikt op momenten dat er geen of beperkte andere activiteiten plaatsvinden op de site. De vergaderzaal heeft een maximum capaciteit van 250 personen. Indien wordt gerekend met een autobezettingsgraad van 1,84, komt dit neer op circa 278 verplaatsingen bij maximaal capaciteitsgebruik, maar zal zich slechts in uitzonderlijke gevallen voordoen, aldus de aanvraag tot planologisch attest. De vergaderingen kaderen steeds binnen de activiteiten van ruitersportverenigingen.

5 Milieu-effectenbespreking