• No results found

2 J URIDISCH KADER

2.3 P LANOLOGISCH ATTEST

Er werd een voorwaardelijk gunstig planologisch attest afgeleverd aan AZELHOF HORSE EVENTS, Aarschotsesteenweg 201 te 2500 Lier (Koningshooikt) (dd. 30/05/2016).

De gemeenteraad ging, mits onderstaande voorwaarden, akkoord met de gevraagde regularisatie alsook gewenste korte termijnontwikkelingen. De gemeenteraad ging niet akkoord met de regularisatie van de aarden wal omdat de aarden wal niet verenigbaar is met de goede ruimtelijke ordening daar zij een niet met de omgeving verenigbaar obstakel betreft. Vooral de combinatie van een aarden wal met daarop een geluidsscherm staat haaks op de ruimtelijke draagkracht in het algemeen en de nodige visueel-vormelijke verenigbaarheid in het bijzonder. Bovendien bevindt de huidige aarden wal zich te dicht bij de Berlaarse Laak, de 5 meterzone voor onderhoud dient immers gerespecteerd te worden. Deze 5meter-zone is een zone non-aedificandi, zodat een aarden wal niet-regulariseerbaar is.

Volgende voorwaarden werden door de stad opgelegd ten aanzien van de korte termijn ontwikkelingen:

1.

Er mogen maximaal 10 meerdaagse internationale wedstrijden plaatsvinden per jaar. Bovendien zal de exploitant halfjaarlijks de planning van deze evenementen dienen over te maken aan de stad, dit 2 maal per jaar met name vóór 15 december voor de eerste semester en vóor 15 juni voor wat betreft de wedstrijden in de 2de semester. De exploitant zal deze tevens halfjaarlijks bekend maken aan de omwonenden via haar website. Enkel tijdens deze tien meerdaagse, op voorhand aangekondigde, internationale wedstrijden is het toegelaten om

 Buitententen te voorzien van meer dan 20 m²

 Geluid te genereren boven de 85 DB

Bovenvermelde bepalingen zullen opgenomen worden in de bijzondere voorwaarden bij de te bekomen milieuvergunning.

2.

De horecafunctie kan enkel in directe functie van de hippische activiteiten staan en wordt enkel op gelijkvloers en eerste verdieping toegestaan.

3.

Bij de internationale meerdaagse wedstrijden dient bijkomende parkeergelegenheid te worden voorzien, er wordt aan de stad Lier op voorhand medegedeeld welke parkings extra worden aangewend.

4.

Om veiligheidsredenen wordt vermenging van vrachtwagens en personenwagens van bezoekers niet toegelaten. In dit kader moeten 2 gescheiden toegangen voorzien worden. De personenwagens ontsluiten langs de Aarschotsesteenweg en de vrachtwagens ontsluiten langs Hazendonk.

5.

De parkeerplaatsen worden aangelegd in waterdoorlatende materialen, tenzij dit om milieutechnische redenen niet toegelaten is.

6.

De functiewijzing naar paardenshop dient te worden geregulariseerd. Er wordt op de site maximum één detailhandelszaak toegestaan van maximaal 150 m² netto winkelvloeroppervlakte en dit enkel in functie van de paardensport.

7.

Het verwijderen van 31 bomen op de parking voor vrachtwagens en het bijplanten van 31 bomen ter hoogte van de zandpiste moet op de plannen duidelijker worden aangegeven.

8.

Op de site wordt landschappelijke kwaliteit nagestreefd en worden inheemse soorten ingezet. De aanvrager wordt aanbevolen om te rade gaan bij Paard en Landschap van Regionaal Landschap Rivierland VZW.

9.

Het waterbeheer op de site moet grondig worden aangepakt.

10.

Een akoestische studie dient gevoerd te worden voorafgaand aan een vergunningsaanvraag gebaseerd op artikel 4.4.26 VCRO, met in het bijzonder aandacht voor de geluidsoverlast voor omwonenden en welk type van geluidsmuur (en met welke modaliteiten) de overlast minimaliseert. Er wordt akte genomen van het schriftelijk engagement van aanvrager om deze akoestische studie uit te voeren binnen de drie maand na de verlening van huidig planologisch attest. De hinder voor de naastliggende woningen van de Hazendonk dient evenwel te worden geminimaliseerd. Een geluidsscherm met een hoogte van minstens 6 meter wordt opgelegd, dit in één materiaal niet bestaande uit een aarden ophoging.

De korte termijnbehoeften kunnen aldus pas in de tweede fase gerealiseerd worden, na de voltooiing van de geluidsmuur.

Volgende voorwaarden werden door de stad opgelegd ten aanzien van de lange termijn ontwikkelingen:

Er zijn geen concrete uitbreidingsplannen op langere termijn. Het is hoofdzakelijk de bedoeling om de huidige activiteiten beter te accommoderen en faciliteren.

Er is het plan om op lange termijn een stuk binnenpiste bij te bouwen (20m x 70m), aansluitend aan de bestaande bebouwing in het zuiden. Daarnaast wil de eigenaar vaste wedstrijdboxen van in totaal 1.000m² (50m x 20m) inrichten voor internationale wedstrijden in plaats van de zone voor het plaatsen van tenten.

Voorwaarden: Er dient rekening te worden gehouden met het te plaatsen geluidscherm.

Standpunt met betrekking tot de opmaak van een RUP Het RUP wordt opgemaakt in functie van de herbestemming:

 De bestemming van het Azelhof zal gewijzigd worden van agrarisch gebied naar het type voorschrift ‘dagrecreatie’ en dit enkel voor hippische activiteiten.

 De zone waar de renbaan is verwijderd blijft behouden als agrarisch gebied. De Gecoro suggereert om deze grens te leggen ter hoogte van de controle toren. Bij opmaak van het RUP zal dit verder in onderzoek worden genomen.

 De opportuniteit tot herbestemming van het perceel 4de Afd. Sie B 364 wordt nader onderzocht bij opmaak van het RUP.

Nevenfuncties:

 De horecafunctie kan enkel in functie van de hippische activiteiten staan en wordt enkel op gelijkvloers en eerste verdieping toegestaan.

 Er wordt op de site maximum één detailhandelszaak toegestaan van maximaal 150 m² netto winkelvloeroppervlakte en dit enkel in functie van de paardensport.

 De vergaderzaal met een maximum capaciteit van 250 personen kan enkel in rechtstreekse functie van de hippische activiteiten staan.

 Parkeren

 Maximaal 1 conciërgewoning Volgende functies worden uitgesloten:

 Andere dan hippische recreatieve activiteiten

 Productvoorstellingen

 Private feestzaalactiviteiten: bedrijfs-, huwelijks-, verjaardags-, communiefeesten, galabals en diners ed.

 Speeltuinen

 Logies