• No results found

5 M ILIEU - EFFECTENBESPREKING

5.7 M ENS - MOBILITEIT

5.7.1 Ontsluiting

Het Azelhof heeft twee ingangen, een op de N10 en een op de Hazendonk. De Aarschotsesteenweg (N10) is een gewestweg die de verbinding vormt tussen Lier en Aarschot via Heist-op-den-Berg. Het wegprofiel bestaat uit een 2x1 rijstroken met middenberm en gescheiden fietspad langs beide zijden.

Het snelheidsregime bedraagt 70 km/h. Hazendonk is een lokale weg gekenmerkt door 1x2 rijstroken met een snelheidsregime van 50 km/u.

De dichtstbijzijnde haltes van De Lijn situeren zich langs de Dorpsstraat – Koningsplein - Sander de Vosstraat, doorheen de kern van Koningshooikt. Deze wegen worden bediend door de lijnen:

 560: Mechelen – Sint-Katelijne-Waver – Lier via Beukheuvel

 561: Mechelen – Sint-Katelijne-Waver – Lier via Berlaarbaan

 569: Sint-Katelijne-Waver scholen – Koningshooikt - Lier

 570: Lier – Berlaar Heikant - Berlaar

 571: Lier – Berlaar Heikant – Putte - Lier

Figuur 5-8: Openbaar vervoeraanbod ter hoogte van het plangebied (Bron: Netplan De Lijn)

Daarnaast is het plangebied gelegen in een belbusgebied, maar haltes in de directe omgeving van het plangebied ontbreken.

Langs de Aarschotsesteenweg loopt een bovenlokaal fietsroutenetwerk, zijnde een functionele fietsroute. Ook de Misstraat, ten noorden van het plangebied, is aangeduid als functionele fietsroute.

Bij deze laatste is de aanwezige fietsinfrastructuur echter niet conform.

Figuur 5-9: Functioneel fietsroutenetwerk ter hoogte van het plangebied (Bron: Mobiel Vlaanderen, update 2013)

Ten aanzien van de ontsluiting worden geen wijzigingen verwacht door uitvoering van het plan. Er zijn bijgevolg geen aanzienlijke effecten te verwachten.

5.7.2 Parkeren

Op de terreinen van Azelhof is parkeergelegenheid voor enerzijds vrachtwagens en trailers (52 vrachtwagens conform vergunning) anderzijds personenwagens (ca. 333 plaatsen) voorzien (zie Figuur 1-4). Door het gespreid toekomen van de bezoekers tijdens de evenementen kan de parkeerdruk op eigen terrein worden opgevangen. De grootste evenementen vinden plaats in de winterperiode. Voor deze (internationale) evenementen kan het gecombineerd gebruik van de huidige parking met het parkeerterrein van ´Van Hool´, gelegen ten noorden van Azelhof, de parkeerbehoefte volledig zonder probleem opvangen. Daarnaast worden ook 11 parkeerplaatsen voor gehandicapten en een overdekte fietsenstalling voorzien.

Dit parkeeraanbod blijkt voldoende voor het opvangen van de parkeerbehoefte van de activiteiten van het Azelhof. Er worden geen aanzienlijke effecten verwacht ten gevolge van parkeren.

5.7.3 Verkeersgeneratie

Voor een beschrijving van de ontsluiting van de site wordt verwezen naar het ruimtelijk functioneren van het gebied (§ 4.2.4).

De Aarschotsesteenweg (N10) is een gewestweg die de verbinding vormt tussen Lier en Aarschot via Heist-op-den-Berg. Het wegprofiel bestaat uit een 2x1 rijstroken met middenberm en gescheiden fietspad langs beide zijden. Het snelheidsregime bedraagt 70 km/h. Hazendonk is een lokale weg gekenmerkt door 1x2 rijstroken met een snelheidsregime van 50 km/u.

In het milieueffectenonderzoek naar aanleiding van het planologisch attest dat verleend werd voor de site (Grontmij, augustus 2015) werd een inschatting gemaakt van de huidige verkeersgeneratie van de site en de capaciteit van het omliggende wegennet.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de verkeersgeneratie van de site op de verschillende dagen van de week.

Tabel 5-1: Huidige mobiliteitsprofiel Azelhof

Zaterdag (wedstrijddag) 80 60 10 +extra 300+extra

Zondag (wedstrijddag) 80 60 10 +extra 300+extra

Internationale wedstrijden

Woensdag - donderdag / 60 (inkomend) 10 80

Vrijdag 250 / 10 +extra 520+ extra

Zaterdag 250 / 10 +extra 520+ extra

zondag 250 60 (uitgaand) 10 +extra 580 + extra

Daarnaast gebeuren er leveringen op woensdag en donderdag. De totale verkeersgeneratie zoals weergegeven in de tabel kan dus op woensdag en donderdag iets hoger zijn. In de weekdagen zijn deze bewegingen verspreid over de dag. Gedurende de wedstrijddagen in het weekend kunnen bewegingen iets geconcentreerder voorkomen, rond de momenten van de eigenlijke wedstrijden.

Naast de gewone wedstrijden vinden er 8 à 10 keer per jaar ook grote nationale of internationale wedstrijden plaats in het weekend, met een 1000 tot 2000 bezoekers. Deze grotere wedstrijden vinden eveneens plaats in het weekend. De deelnemers komen verspreid aan op woensdag en donderdag en blijven tot zondag en de bezoekers komen verspreid over vrijdag, zaterdag en zondag.

Gezien deze ruime spreiding van de deelnemers en bezoekers over verschillende dagen zijn er geen echte piekmomenten van vervoersbewegingen te verwachten. De piek van 1000 pae1/2u2 zal zich bijgevolg ook niet voordoen.

Deze verkeersgeneratie slaat op de gehele site, inclusief de aanwezige horeca en ruitershop. Deze nevenactiviteiten zijn volledig in functie van de hippische activiteiten en genereren geen extra verkeer.

Enkel de vergaderzaal kan bijkomend verkeer genereren. Deze worden echter meestal gebruikt op momenten dat er geen of beperkte andere activiteiten plaatsvinden op de site, waardoor er geen extra druk ontstaat. De vergaderzaal heeft overigens een maximum capaciteit van 250 personen. Indien wordt gerekend met een bezettingsgraad van 1,8 , komt dit neer op circa 278 verplaatsingen bij maximaal capaciteitsgebruik, maar zal zich slechts in uitzonderlijke gevallen voordoen.

Zoals reeds aangegeven is de Aarschotsesteenweg een gewestweg met 2x1 rijstroken. De theoretische capaciteit van dit type weg bedraagt circa 1.800 pae/u/richting. Gezien de beperkte gegenereerde verkeersbewegingen in de week zijn er geen problemen te verwachten. De gewone wedstrijden en piekmomenten op nationale wedstrijden en internationale wedstrijden doen zich voor in het

1 Pae : personen auto equivalent. Een vrachtwagen of bus wordt beschouwd als 2 pae.

2 Drempelwaarde bijlage II rubriek 10b MER-besluit

weekend. Gezien de capaciteit van de Aarschotsesteenweg worden ook op deze momenten geen problemen verwacht. Bijgevolg kunnen de verkeersbewegingen die gegenereerd worden op een normale manier opgenomen worden in de bestaande verkeersstromen.

Het voorgenomen plan heeft tot doel het faciliteren van de springsport en een efficiënter gebruik van de huidige infrastructuur. Dit zal niet leiden tot een wijziging van de verkeersgeneratie. Ten opzichte van de huidige activiteiten worden dus geen bijkomende aan- en afvoerbewegingen verwacht. Gezien in de huidige situatie geen capaciteitsproblemen optreden, worden bijgevolg geen aanzienlijke effecten verwacht op de mobiliteit.