• No results found

De algemene opzet van het plan is om de terreinen van Azelhof, momenteel bestemd als agrarisch gebied volgens het gewestplan, te herbestemmen naar (hoogdynamisch) recreatiegebied. Het Azelhof is in de jaren 80 opgezet als paardenfokkerij. Sinds 1988 worden er elk weekend paardentoernooien georganiseerd. Het is één van de grootste hippische centra van Vlaanderen door zijn goed uitgeruste en ruime accommodatie. De infrastructuur is door de jaren echter niet voldoende onderhouden door zowel huurder als verhuurder, waardoor het succes van Azelhof bergafwaarts ging.

In 2013, nadat de site al ongeveer vijf jaar leegstond, kocht de heer Hazebroek de site van Azelhof over van Van Hool. De ambitie van Hazebroek is om van Azelhof opnieuw een levendige locatie te maken met een bovenlokale uitstraling. Omdat er sprake was van leegstand is de bestaande bebouwing toe aan instandshoudings- en renovatiewerken. Het bedrijf wenst zijn infrastructuur te updaten naar de huidige behoefte van een bedrijf met hippische activiteiten.

De site is gelegen in agrarisch gebied, en gezien de huidige activiteiten, waarbij de nadruk ligt op springsport, niet als agrarisch of para-agrarisch kunnen worden bestempeld, dringt een herbestemming zich op. Aangezien het om aanpassingen en uitbreidingen van een bestaande site gaat en dit in overeenstemming is met het GRS Lier (uitgangspunt is het voortbestaan van het hippisch centrum), zijn geen alternatieve locaties onderzocht.

Het opnieuw levendig maken van het hippisch centrum en het verder versterken van de synergie met dit dynamische deel van Koningshooikt, past binnen de ambitie van het GRS Lier en draagt bij aan goede ruimtelijke ordening.

De terreinen gericht op de paardensport worden bestemd voor dagrecreatie, meer specifiek voor sport- en recreatie-infrastructuur gericht op de paardensport. Toegelaten nevenfuncties zijn:

 maximaal één bedrijfswoning (op de derde verdieping) met maximaal bouwvolume van 1.000m³ voor zover integraal deel uitmaakt van gebouwen voor paardensport;

 horeca i.f.v. hippische activiteiten, beperkt tot gelijkvloers en eerste verdieping;

 detailhandelszaak (op de gelijkvloerse verdieping) i.f.v. hippische activiteiten van max.150 m² winkelvloeroppervlakte;

 vergaderzaal (op de tweede verdieping) i.f.v. hippische activiteiten voor max. 250 personen.

Er word duidelijk afgebakend waar de bebouwing en waar het parkeren moet ingericht worden, door hiervoor aparte deelzones aan te duiden. Het parkeren concentreert zich maximaal langs de wegenis en m.a.w. het verst verwijderd van het open landschap. De zone voor bebouwing concentreert zich rond de bestaande bebouwing cfr. het planologisch attest. Het gemotoriseerd verkeer voor wedstrijddeelnemers is enkel toegelaten op de parking en wordt geweerd uit de overige deelzones omwille van de veiligheid, hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de zone voor vrachtwagens en de zone voor personenwagens. Gezien het type activiteiten tot 480 paardenboxen toelaat, brengt dit ook een zekere vraag naar parkeerruimte voor vrachtwagens met zich mee, met name bij de evenementen. Langs de Aarschotsesteenweg (N10) is de bouwlijn gelegen op 8m uit de rooilijn van de weginfrastructuur.

Ook voor de demonteerbare paardenboxen in kader van de hippische activiteiten wordt aan aparte zone aangeduid, namelijk in aansluiting met de buitenpistes op perceel 364. De demonteerbare paardenstallen (boxen) worden geconcentreerd in deze zones nabij de pistes en zijn afgescheiden van de parkingzone. Op deze manier worden conflicten tussen paarden en gemotoriseerd verkeer maximaal vermeden. Het plaatsen van demonteerbare paardenboxen in de directe nabijheid van de pistes is een optimalisatie van de werking en ruimtelijke circulatie van het terrein. Perceel 364 wordt daarom mee ingezet in deze zone louter voor het plaatsen van demonteerbare paardenboxen. Qua oppervlakte bedraagt de bezetting van het maximum aantal paardenboxen ongeveer een derde van het perceel. Op deze wijze is voldoende ruimte aanwezig voor circulatie en opvang van overtollig

oppervlaktewater. Op projectniveau moet voor deze constructies immers worden voldaan aan de hemelwaterverordening en provinciale richtlijnen hemelwater. Deze leggen momenteel een buffervolume voor de opvang van overtollig hemelwater op van 330m²/ha bebouwing/verharding op.

Bij reductie van de exploitatieoppervlakte door Azelhof op perceel 364 wordt het terrein op perceel 364 herbestemd naar agrarisch gebied. Op het grafisch plan is op dit perceel dan ook een nabestemming agrarisch gebied van toepassing.

In de laatste deelzone tenslotte zijn enkel de buitenpistes en tenten toegelaten, geen bebouwing. De plaatsing van tijdelijke tenten >20 m² is enkel toegestaan tijdens internationale wedstrijden type CSI*

of CSI** en dit maximaal tien keer per jaar voor een periode van maximaal 5 dagen.

De waterloop die stroomt op de noordelijke grens van het recreatieterrein wordt expliciet opgenomen in een aparte bestemmingszone. Deze zone moet gevrijwaard worden voor waterberging en afvoer van het oppervlaktewater.

De 5m-zone langs de waterloop wordt bestemd als bouwvrije zone voor beheer van de waterloop (overdruk).

De zone tussen het recreatiegebied en de openbare wegen wordt bestemd als groenbuffer. Het recreatiegebied wordt visueel afgeschermd van de omgeving.

Langs de westelijke grenzen van het plangebied bevinden zich enkele houtkanten. Doelstelling is om deze kleine landschapselementen te versterken en te behouden in de vorm van een waardevolle bomenrij.

Twee aparte ontsluitingswegen (één voor vrachtverkeer en één voor autoverkeer) worden voorzien op het plan via “toegang” (overdruk) indicatieve aanduiding.

Tenslotte is een overdruk voorzien met bestemming agrarisch gebied voor de zone voor dagrecreatie deelzone D.

Figuur 6-1: Structuurschets

zone voor gebouwen

parking voor vrachtwagens

parking voor personenwagens

zone voor openlucht delen, tijdelijke, verplaatsbare en demonteerbare constructies

behoud huidige bestemming (agrarisch gebied)

ontsluiting

te versterken bomenrij

groenscherm

geluidsscherm

7 Vertaling naar verordend deel