• No results found

Psychografische variabelen

In document Reasearchdossier Hufterproef (pagina 30-33)

4.5.1 Jonge Connectors

Opvattingen en waarden van Jonge Connectors maken inzichtelijk dat het leggen van connecties voor deze groep heel belangrijk is. Dit doen zij zowel in het echte leven, bijvoorbeeld op school- of sportverenigingen, als op sociale media, zoals Facebook en Instagram. Bij het begrip ‘always connected’ hoort dan ook het bezitten van een geschikte mobiele telefoon waarmee dit mogelijk wordt gemaakt. Ook het dragen van de goede kleding en accessoires, luisteren naar de goede muziek en het rijden op een goede scooter is belangrijk. Jonge Connectors zijn op zoek naar hun eigen identiteit en willen (onbewust) altijd tot een bepaalde groep behoren. Het hiervoor genoemde komt ook terug in hun interesses en vrijetijdsbesteding. Naast school en een bijbaan blijft er dan ook genoeg tijd over voor hun interesse in mode, sport, uitgaan en gadgets. Uitgaan betekent voor de Jonge Connectors een bezoek aan de bioscoop of discotheek, th uis worden gezelschapsspellen gespeeld, muziek geluisterd en gegamed.

Trefwoorden die voor deze groep een rol spelen: mobiele telefoon, huiswerk, H&M, social media, x-box, scooter, school, bijbaantje, erbij horen, cola, Axe, Salou, muziek (dance en R&B), gamen, bier, zinloze regels, sportvereniging.

4.5.2 Onbezorgde Trendbewusten

Maatschappelijke vraagstukken die deze groep niet direct betreffen spelen slechts een kleine rol in het leven van de Onbezorgde Trendbewusten. Zij leven in het hier -en-nu, hebben een groot vertrouwen in de politiek, zijn vaak sceptisch ten opzichte van Europa en ontwikkelingssamenwerking. Belangrijk in het leven vinden zij tolerantie, onafhankelijkheid en plezier. Het motto ‘leven en laten leven’ past goed bij hun manier van leven.

Deze groep zit vaak tussen studie en hypotheek in waardoor zij veel vrijheid en een ongebonden leven hebben. De interesses van de Onbezorgde Trendbewusten uiten zich in deze levensfase in mode, auto’s en motoren, techniek en gadgets, muziek, uitgaan, sport e n

Jill Schuitemaker, Researchdossier Hufterproef 31

vakantie. De actieve vrijetijdsbesteding vindt dan ook grotendeels buiten de deur plaats, namelijk in cafés, clubs/discotheken en bioscopen.

Trefwoorden die voor deze groep een rol spelen: vrienden, vermaak, thuiswonend, Kreta, laptop, Top Gear magazine, er goed uitzien, genieten, ‘I want it all and I want it now’, ongebonden, muziek (R&B, top 40, Dance), online, uitgaan, actieseries, gamen, sport, luxe, toekomstgericht.

4.5.3 Zorgzame duizendpoten

Geëmancipeerde vrouwen en liberale opvattingen is wat bij de ze groep hoort, net als het vinden van balans tussen werk, gezin, relatie, vriendschappen en tijd voor jezelf. Zij vinden persoonlijk geluk en een harmonieus huishouden belangrijk. Zorgzame duizendpoten hebben een goede opleiding, groot vertrouwen in de po litiek en hechten veel waarde aan luxe en comfort. Verplichtingen zijn er genoeg, daarom mag er ook genoten worden van het leven. Interesses liggen dan voornamelijk bij mode, koken en eten, sterren - en shownieuws. Naast het zorgen voor het gezin, verplichtingen op werk en sociaal vlak, uiten zij hun interesses in dagelijkse bezigheden, zoals winkelen, sporten en uitgebreid koken. Dit valt af te leiden aan het feit dat deze groep voornamelijk uit vrouwen bestaat. Ook een bezoekje aan de bioscoop komt op het lijstje voor.

Trefwoorden die voor deze groep een rol spelen: spitsuur van het leven, Etos, energiek, op zoek naar balans, rose, Zwitsal, zumba, Zuid-Frankrijk, glossy’s, muziek (top 40, NL popmuziek, popclassics), er goed uitzien, gezond, actief, gezelli gheid.

4.6 Mediagebruik

4.6.1 Jonge Connectors

Voor deze groep is media onmisbaar. Het zorgt voor ontspanning, vermaak en het kunnen onderhouden van sociale contacten. Het is een relatief individuele bezigheid, Jonge Connectors willen vooral zelf kunnen bepalen waarnaar zij kijken en/of luisteren. Daarnaast zijn zij goed in staat om ook content van kleinere media -aanbieders te vinden. Als we internet, print, radio en televisie met elkaar vergelijken, zijn radio luisteren en televisie kijken de minst populaire uit het rijtje. Als er toch van deze media gebruik gemaakt wordt, gaat hun voorkeur uit naar de commerciële aanbieders. Ook print speelt een beperkte rol, dit medium wordt vrijwel alleen gebruikt door het lezen van damesglossy’s en roddelbladen.

Daarentegen worden Jonge Connectors ook wel ‘digital natives’ genoemd, wat betekent dat zij online zeer actief zijn en weten te vinden wat ze zoeken. Online zijn is bijna een tweede natuur voor deze groep. Interesses binnen online media liggen voornamelijk bij gaming, social media en het streamen van video’s.

Jill Schuitemaker, Researchdossier Hufterproef 32

4.6.2 Onbezorgde Trendbewusten

Het ongebonden en vrije leven van deze groep vertaalt zich in mediabehoeften die vooral betrekking hebben op vermaak, ontspanning en tijdverdrijf. Onbezorgde Trendbewusten bepalen zelf wanneer en waarnaar zij kijken en/of luisteren en weten ook waar ze kunnen vinden wat ze zoeken. Iets wat deze groep individueel en onafhankelijk maakt. Het grootste deel van de tijd zijn zij online te vinden, gaming, video’s streamen en social media zijn hierbij veelgenoemd. Dit gevolgd door het luisteren van radio. Televisie en print komen op de laatste plaats en net als de Jonge Connectors vinden zij meer aansluiting bij commerciële zenders dan bij de publieke.

4.6.3 Zorgzame duizendpoten

Gezin, werk en sociale contacten nemen veel tijd in beslag, Zorgzame Duizendpoten zien media daarom vooral als een moment van rust en tijd voor jezelf. Ook wordt media wel gebruikt voor de gezelligheid, bijvoorbeeld door samen televisie te kijken. Hiermee is deze groep een gemiddelde televisiekijker, naar de radio wordt er nauwelijks geluisterd. Commerciële aanbieders zijn hierbij relatief populair. Opvallend is dat print bij deze groep juist een belangrijke rol speelt, tijdschriften met betrekking tot welzijn en gezondheid in he t bijzonder. Zorgzame Duizendpoten zijn ook op het internet te vinden, voornamelijk bezoeken zij social mediasites en koop- of verkoopsites.

4.7 IJkpersoon

Lisa Snijder is 26 jaar oud en komt oorspronkelijk uit Nijmegen. Inmiddels woont samen met haar vriend in Ouderkerk aan de Amstel, vlakbij Amsterdam. Zij heeft net haar HBO

opleiding afgerond en werkt nu als verzorgster in een bejaardentehuis bij haar in het dorp. Hiermee heeft zij een modaal inkomen waarmee zij op dit moment eigenlijk bijna alles kan doen wat zij leuk vindt. Zo is ze veel bezig met mode en geeft ze dan ook graag haar geld uit door te gaan winkelen. Ook kan zij genieten van een avondje naar de bioscoop. Aan het huishouden en de inrichting wordt veel aandacht besteed, luxe en comfort vindt Lis a namelijk belangrijk.

Om fit te blijven sport zij drie keer in de week, hardlopen en fietsen, zo blijft zij in haar drukke bestaan toch in balans. Wanneer Lisa onderweg is luistert ze graag naar muziek, meestal pop, dance of R&B. Tijd voor sociale contacten is er niet altijd, maar om deze toch te kunnen onderhouden is ze graag verbonden via sociale media. Zo post ze op Facebook af en toe wat zij aan het doen is en op Instagram komen de mooiste foto’s voorbij. Haar mobiele telefoon biedt hiervoor een uitkomst. Het internet is dan ook meteen het medium wat zij het meeste gebruikt, ook voor het streamen van videocontent. Af en toe luistert zij naar de radio, dit vooral als zij onderweg is of tijdens het sporten. Zij bepaald graag zelf wanneer ze waarnaar kijkt, daarom staat haar televisie niet vaak aan. Over het algemeen sluiten commerciële aanbieders beter aan bij haar behoeften dan dat de publieke dat doen. Af en toe leest Lisa een magazine, meestal over gezondheid, welzijn of mode.

Jill Schuitemaker, Researchdossier Hufterproef 33

In document Reasearchdossier Hufterproef (pagina 30-33)