• No results found

1.6.1 Beschrijving van het Project

Electrabel wil de kerncentrales van KCD-1 en KCD-2 ook na 2015 nog uitbaten. Hiertoe heeft Electrabel het Project (Long Term Operation, lange termijn bedrijfsvoering, LTO) gestart. Hierbij is onderzocht of Electrabel technisch en organisatorisch klaar is om KCD-1 en KCD-2 ook na 2015 veilig uit te baten, en dit voor een periode van tien jaar. Hierbij is een aantal technische verbeteringen geformuleerd.

Het bepalen van de wijzigingen die aan de installaties moeten worden aangebracht, volgt op een lang proces van studies, op basis van nationale en internationale eisen op het gebied van nucleaire veiligheid, die erop gericht zijn het veiligheidsniveau te verbeteren om het zo dicht mogelijk bij het niveau van de meest recente installaties te brengen.

Het proces voor het identificeren van wijzigingen aan installaties is als volgt [Electrabel, 2012]:

 Analyse van het ontwerp, met name op basis van:

o De nucleaire vergunning van de eenheid;

o Regelgevend toezicht (International Atomic Energy Agency (IAEA), USNRC (United States Nuclear Regulatory Commission )-normen, enz.);

o De WENRA (Western European Nuclear Regulators Association) -referentieniveaus;

o Vergelijkingsoefeningen op nationaal (met de meest recente eenheden) en internationaal (centrales in het buitenland) niveau, alsmede met recente conceptuele ontwikkelingen;

o Terugblik op eerdere PSR's;

o Ervaringsgegevens over de operationele ervaring;

o Documentatie van het basisontwerp;

Het opmaken van een long list van concerns vertrekkende vanuit verschillende informatie bronnen (zie hierboven);

Het evolueren naar een short list of Main Safety Issues (MSI) op basis van risicoanalyses (welke hebben de meeste impact op nucleaire veiligheid: het vermijden van kernschade);

 Het zoeken naar de beste technische oplossing om de MSI’s op te lossen waarbij verschillende alternatieven werden vergeleken.

De definitie van de voorgestelde wijzigingen is dan ook het resultaat van een lang proces van studie en selectie uit de mogelijke alternatieven, met het oog op de verbetering van de nucleaire veiligheid. Door het verbeteren van de nucleaire veiligheid is er minder kans op kernschade en minder kans op een lozing met impact op het milieu. De uiteindelijke keuze is het onderwerp van het LTO-rapport [Electrabel, 2012].

De definitie van de wijzigingen is gebaseerd op een analyse door de Belgische veiligheidsautoriteit van de voorgestelde wijzigingen. Deze analyse heeft tot doel een zo hoog mogelijk veiligheidsniveau te

waarborgen, rekening houdend met de technische en economische haalbaarheid. Deze prioriteit ten opzichte van nucleaire veiligheid heeft milieuvoordelen, in die zin dat bijvoorbeeld radioactieve lozingen zo laag mogelijk worden gehouden en de risico's van ongevallen en de gevolgen daarvan zoveel mogelijk worden beperkt (ALARA-principe - As Low As Reasonably Achievable).

Het LTO-rapport [Electrabel, 2012] toont aan dat de verouderingsprocessen en hun mogelijke gevolgen onder controle zijn. Er wordt verzekerd dat de systemen, structuren en componenten ook tijdens de verlengde exploitatieperiode blijven functioneren zoals voorzien. Ook wordt het veiligheidsniveau van de centrales tot op het hoogst mogelijke niveau gebracht.

Het LTO-Project is volledig in lijn met de internationale referenties. Bovendien wordt het ontwerp van de centrales verbeterd door het te herevalueren en te vergelijken met het ontwerp van recentere en nieuw ontworpen centrales. Daarnaast worden ook afzonderlijk de menselijke en organisatorische factoren van de exploitatie van een kerncentrale (competentie, kennis en gedrag) behandeld.

De belangrijkste verbeteringen zijn [Electrabel, 2012]:

 Er zal een nieuw seismisch FE-pompstation gebouwd worden, met seismische toevoerleidingen naar de lokalen die veiligheidssystemen bevatten die nodig zijn na een aardbeving. Daarmee zullen KCD-1 en KCD-2 beter beschermd zijn tegen brand als gevolg van een aardbeving.

Dankzij deze ontwerpverbetering zal de automatische brandblussing in de machinezaal ook doeltreffender worden en zal er een bijkomende, seismische voedingsmogelijkheid voor de stoomgeneratoren tot stand komen;

 De kelders met veiligheidstuigen zullen bijkomend beveiligd worden tegen overstroming. Er zullen ook nieuwe, onderdompelbare pompen geplaatst worden op de watervang om de RW-koeltorens bij te vullen (om de ultieme koude bron te verzekeren);

 De noodsystemen (GNS) zullen betrouwbaarder en meer automatisch gemaakt worden en hun kabels zullen beter fysiek gescheiden worden van de kabels met een veiligheidsfunctie op het eerste niveau;

Er zal een systeem voor gefilterde drukontlasting of ‘Filtered Containment Vent’ (FCV) geplaatst worden om het ‘containment’ te beschermen tegen overdruk bij een ongeval met kernsmelting en zo onaanvaardbare radiologische gevolgen voor de omgeving te vermijden.

1.6.2 Alternatieven aan het Project

Het mogelijke alternatief is het Nul-alternatief (§ 1.7.3), d.w.z. geen LTO. In dit geval stoppen de eenheden met de productie van elektriciteit na 40 jaar exploitatie, op de wettelijke datum bepaald in de wet van 31 januari 2003 [FOD, 2003]:

 14 februari 2015 voor KCD-1;

 30 november 2015 voor KCD-2.

De verschillende opties voor de levering van elektriciteit om het productieverlies te compenseren zijn talrijk en afhankelijk van politieke en marktbeslissingen, met name op basis van technische en economische overwegingen. Deze zullen niet worden bestudeerd in deze milieueffectrapportage en worden in het strategisch MER beschouwd.

1.6.3 Nieuwe vergunningen of aanpassingen aan bestaande vergunningen in het kader van het Project

KCD beschikt over verschillende vergunningen die in het kader van het Project zijn verleend. Deze vergunningen staan in de onderstaande tabel.

Tabel 1-7 Overzicht van de vergunningen voor KCD-1 en KCD-2 verleend in het kader van het project

Datum Overheid Referentie Geldigheid Voorwerp

21/02/2014 Bestendige

31.03.2031 Mededeling van kleine verandering van de inrichting (K1) tgv LTO

12/02/ 2015 Bestendige Deputatie

31.03.2031 Verzoek tot wijziging van de milieuvergunningsvoorwaarden K1

31.03.2031 Mededeling van kleine verandering van de inrichting (K1)

27/09/2015 FOD

wijzigingsvergunnings-voorwaarden D1 en D2 in het kader van LTO

31.03.2031 Mededeling van kleine verandering van de inrichting (K1)

27/12/2016 Gem Beveren B 2016/579 B 2016/580

/

(onbeperkte duur)

Filtered Containment Vent geplaatst om het ‘containment’ te beschermen tegen overdruk bij een ongeval met kernsmelting

06/03/2017 Gem Beveren B 2016/611 / Nieuw seismisch brandweerkring

(FE) - Pompstation met grotere bluswatertank en bijhorende

31.03.2031 MB tot bijstelling bijzondere voorwaarden met betrekking tot NO2

7/02/2019 Vlaamse Regering

OMV/2018067813 10010826349

31.03.2031 Besluit tot rechtzetting alternatoren en aanvullende installaties dossier 2018122825

24/05/2019 Departement omgeving

BE-VL00000797 31.03.2031 Kennisgeving evaluatie

omgevingsvergunning ikv BBT grote stookinstallatie

Datum Overheid Referentie Geldigheid Voorwerp

/ Kelders met veiligheidstuigen bijkomend beveiligd tegen overstroming