• No results found

Positief vormgeving nieuwsapps

In document nieuwsapps Jongeren en (pagina 47-51)

2. Methode

4.2. Vormgeving nieuwsapps

4.2.1. Positief vormgeving nieuwsapps

manier van nieuws zoeken. Er werd veel gescrold wanneer respondenten niet precies wisten onder welke categorie het nieuws zou kunnen staan of niet wisten wanneer er voor het laatst informatie over een onderwerp gepubliceerd zou kunnen zijn.

Zo zocht respondent 4 (man, 22 jaar) informatie over de afschaffing van Obama Care op De Telegraaf-app en moest hij – omdat hij niet goed wist onder welk menu hij de informatie kon vinden – veel klikken en scrollen. Hij zegt hierover: “de enige manier waarop ik dat kon vinden is gewoon door alle titels door te scannen… Dat is niet heel efficiënt”. Respondent 15 (vrouw, 16 jaar) zei over het zoeken naar informatie op dezelfde app: “je moest gewoon overal heen scrollen en dat wat je wou zoeken moest dan maar toevallig voorbijkomen”.

Een andere bewoording voor inefficiëntie is “niet praktisch”. Respondent 6 (man, 24 jaar) geeft aan het vele scrollen “niet praktisch” te vinden. Hij zocht nieuws op de Flipboard-app. “Maar nou moest je gewoon een.. iets aanklikken en bij dit geval uh nah kwam ik kopje nieuws ofzo en dan moest je gewoon maar gaan scrollen, scrollen.. net zolang tot je iets tegenkwam. Wat over dat onderwerp interessant was zeg maar. Dus dat is niet echt praktisch.. Als jij bijvoorbeeld gewoon.. Bijvoorbeeld dit geval.. je moest helemaal over kabinetsformatie. Dan moet je eerst dertig andere artikels doorscr.. of gaan flippen”.

Ook respondenten uit de NOS-groep gaven aan het scrollen op de NOS-app negatief te vinden (R3, R10, R18). Ze vinden het “irritant” of “lang duren”. Respondent 18 zegt daarover het volgende: “Net wilde ik wat opzoeken over Elon Musk en uhm ja dan moet je heel erg veel scrollen en op een gegeven moment wordt je daar wel zat van”. Later in het gesprek gaf hij aan dat hij hier “ligt geïrriteerd” van raakt. Scrollen is een noodzaak, maar het liefst zouden respondenten informatie direct ontvangen zonder dat ze allerlei verhalen op hun beeldscherm te zien krijgen waar ze niet naar op zoek zijn. .

4.2. Vormgeving nieuwsapps

In dit onderdeel staat de vormgeving van nieuwsapps centraal. Er wordt antwoord gegeven op deelvraag 2: “Hoe evalueren Nederlandse jongeren de vormgeving van nieuwsapps?”. De vraag wordt beantwoord door te kijken naar positieve en negatieve elementen van nieuwsapps met betrekking tot de vormgeving ervan. Vormgeving betreft de lay-out, tekststijlen en het gebruik van afbeeldingen op een nieuwsapp. De resultaten betreffende vormgeving van de NOS-, De Telegraaf en Flipboard-app zijn in een schematisch overzicht samengevat (tabel 2, bijlage E).

4.2.1. Positief vormgeving nieuwsapps

In de data werden drie vormgeving-thema’s gevonden waarover respondenten zich over het algemeen positief uitlieten: een lijstweergave-lay-out, functioneel beeld en kort uitziende items.

44

Lijstweergave zorgt voor keuzevrijheid en efficiëntie

Uit de interviews met respondenten blijkt dat een lijstweergave-lay-out van de NOS- en De Telegraaf-app positiever wordt beoordeeld dan de volledig-scherm-weergave van Flipboard. Dat een lijstweergave geprefereerd wordt boven een volledig-scherm-weergave, werd in het hoofdstuk over gebruiksvriendelijkheid van nieuwsapps ook aangehaald. Bij het analyseren van de tekstgedeelten over specifiek de vormgeving van nieuwsapps bleek echter dat, als aanvulling op het hoofdstuk over gebruiksvriendelijkheid, een lijstweergave niet alleen het zoeken naar nieuws efficiënter maakt, maar ook het checken van nieuws versnelt: wanneer respondenten niet op zoek waren naar nieuws, kozen ze uit een lijst met onderwerpen een item dat hen aansprak en klikten daar op.

Op de nieuwsapps van De Telegraaf en de NOS verschijnen in het telefoonscherm meerdere nieuwsitems onder elkaar met foto, titel en (in het geval van De Telegraaf) ook een lead. Op de Flipboard-app verschijnt doorgaans maar één onderwerp in het scherm. Respondenten lijken de voorkeur te geven een startpagina met meerdere nieuwsberichten erop (R5, R6, R7, R10, R13, R16, R17, R18). Respondenten die de nieuwsapp van de NOS of De Telegraaf beoordeelden, lieten zich positief over die lay-out uit (R10,R18, R7). Respondenten in de Flipboard-groep daarentegen gaven juist aan graag in één oogopslag meerdere nieuwsberichten te willen zien (R5, R6, R13, R16, R17). Ook als het gaat om menu’s/categorieën van nieuwsapps, gaven respondenten de voorkeur aan een lijstweergave. Tien van de achttien respondenten gaven aan het positief te vinden dat de nieuwsapps een lijst met onderwerpen hebben (R5, R6, R8, R9, R10, R12, R13, R14, R16, R17). Ze gebruikten woorden als “handig” en “makkelijk”.

Er zijn twee redenen te noemen waarom een lijstweergave wordt geprefereerd boven een volledig-scherm-weergave. Ten eerste geeft het de gebruiker van een nieuwsapp keuzevrijheid. De gebruiker ziet meerdere nieuwsonderwerpen en kan zelf zien wat hij of zij interessant vindt en welke hij of zij aan wil klikken. Dat kan ook wanneer iemand niet op zoek is naar specifiek nieuws, maar “gewoon rondkijkt” op een nieuwsapp. Respondent 10 (vrouw, 18 jaar) evalueerde de nieuwsapp van de NOS. Zij verwoorde het zo: “Dan kun je echt lezen wat je interessant vindt zeg maar. Je kunt echt uitzoeken van nah dat wil ik wel lezen, dat wil ik niet lezen”.

De tweede reden betreft de efficiëntie. Nieuwsapps die gebruik maken van een lijstweergave maken het niet alleen mogelijk om te kiezen, maar ze maken het navigeren op de app ook sneller. Respondenten gaven aan dat ze meerdere onderwerpen in één oogopslag konden “checken” en op basis daarvan snel konden beslissen welk item ze gingen aanklikken. Dat kon op de Flipboard-app niet. Respondenten vonden dit vervelend. Ze konden niet snel koppen “checken” omdat iedere aankondiging van een item het gehele beeldscherm vulde (R5, R6, R13 en R16). Slechts één van de zes respondenten in die onderzoeksgroep (Respondent 17, vrouw, 17 jaar) liet zich kort positief uit over de indeling. “Je kunt gelijk zien wat het is. Als je het niet interessant vindt, ga je naar de volgende pagina”, zegt ze.

45 Maar juist omdat dit het “naar een andere pagina gaan” veel respondenten te veel tijd kostte, beoordeelden zij dit negatief (R5, R6, R13, R16). Het scrollen duurde te lang: “Want vaak najah tenminste ik heb dat wel. Ik wil even snel door berichten heen en als ik iets leuks zie dan wil ik het even snel lezen en nu moest je er toch wel lang mee bezig zijn en dat vond ik wel jammer”, zei respondent 5 (vrouw, 24 jaar). Respondent 5, 6, 13, 16 en 17 geven dan ook aan de lay-out van de Flipboard-app verbeterd zou kunnen worden. Het zou volgens hen prettiger navigeren wanneer meerdere items in één oogopslag bekeken konden worden. Op die manier zouden ze zelf snel kunnen selecteren wat ze wel of niet interessant vinden om te lezen. Respondent 6 (man, 24 jaar) zei hierover: “Wat ik gebruiksvriendelijker vindt is dat je gewoon.. dat je gewoon daar op klikt bijvoorbeeld op uitgelicht dat je gewoon al die artikelen krijgt. Gewoon de koppen onder mekaar. En dat je gewoon. Je laatste.. je lijst door kan scrollen dat je gewoon de kop. kunt aanklikken wat je interessant vind, dat je dan het artikel krijgt… dat is heel prettig dat je gewoon kan selecteren waar je dingen over wilt lezen.”

Beeld moet niet alleen aantrekkelijk, maar ook functioneel zijn

Een andere wens die veel respondenten leken te delen, als het gaat om de vormgeving van nieuwsapps, betreft de afbeeldingen en video’s. Afbeeldingen werden over het algemeen positief gewaardeerd wanneer zij aandacht trokken (R2, R4, R5, R8, R11, R13, R14, R15, R18). Respondenten gebruikten de termen “spreekt me aan”, “trekt me”, “eyecather”, “springt in het oog” of “lokt tot lezen” om aan te geven dat ze een afbeelding positief waardeerden.

Nog belangrijker voor jongeren, lijkt de functioneel van afbeeldingen. Twaalf van de achttien respondenten spraken positief over de functionaliteit van afbeeldingen (R3, R4, R8, R10, R11, R12, R13, R14, R15, R16, R17, R18). “Kijk dat leest dan ook alweer.. nah net wat prettiger of dan heb je er een beeld bij. Ja, dat is toch anders dan dat je het artikel zo leest en je hebt nah geen plaatjes”, zei respondent 11 (vrouw, 23 jaar). Een afbeelding is functioneel wanneer het duidelijk weergeeft waar een item over gaat of wat voor soort nieuws (bijv. video, tekst) de gebruiker bij het klikken op het item kan verwachten. Zo vonden respondent 3 en 18 het duidelijk dat sommige plaatjes op de NOS-app aangeven dat er een video bij het item zit. Respondent 8, 10 en 18 gaven aan dat een afbeelding op de NOS-app hen meteen een goed beeld gaf van waar het artikel over ging.

De combinatie van kop en afbeeldingen werd in het kader van vormgeving positief gewaardeerd. Jongeren weten na het lezen van de kop en het bekijken van de afbeelding gelijk waar een item over gaat . “Zeker in combinatie met een pakkende kop. Ja dat wekt gewoon nieuwsgierigheid op”, zei respondent 18. “Echt mede door die foto en door het kopje kun je ook wel zien van interesseert het mij of niet”, zei respondent 10.

Afbeeldingen zonder enige tekst (fotonieuws) worden daarentegen negatief gewaardeerd (R4, R13). “Ik kwam ook op een gegeven moment uit een fotogalerij. Nah dat vind ik ook niet echt.. bij nieuw.. want er stond geen artikel bij. Stond geen tekst bij, alleen foto's ja..”, zei respondent 13 (man, 20

46 jaar) over fotonieuws op de Flipboard-app. Ook afbeeldingen die in geen enkele vorm functioneel of juist tegenstrijdig bij een nieuwsonderwerp waren, werden door respondenten negatief gewaardeerd (R14, R17). Zo zei respondent 17 (vrouw, 17 jaar) over de grote afbeeldingen op de Flipboard-app: “Ja ik vond de plaatjes wat ja.. het voeg niet heel veel toe ofzo…. ..Ja, de uhh ik snap het plaatje bij het onderwerp niet helemaal”.

Naast afbeeldingen, kunnen ook video’s functioneel, een positieve aanvulling op de tekst, zijn (R3, R8, R18). Respondent 8 (vrouw, 24 jaar) keek op de NOS-app bijvoorbeeld een filmpje over het mislukken van een poging tot het formeren van een kabinet. Achteraf zei ze daar het volgende over: “Ja nah dat vin.. ja dat geeft wel.. nah echt echt het idee en ook die mensen hun gezicht erbij van.. het is weer niet gelukt. Najah dat vind ik wel dat heeft dat.. najah dat maakt indruk op je.” Uit haar reactie valt af te leiden dat waar een tekst abstract kan zijn, een video heel concreet is. Het geeft in beeld en geluid weer wat er aan de hand is.

Korte items

Wanneer op itemniveau gekeken wordt naar de beoordeling van vormgeving op nieuwsapps, valt op dat items door jongeren positief beoordeeld werden wanneer ze kort waren of er kort uitzagen. Het gaat dan om korte filmpjes of lange teksten opgedeeld in meerdere korte tekstblokjes en/of voorzien van tussenkopjes.

Een derde van de respondenten gaf expliciet aan korte filmpjes die ze tegenkwamen tijdens het gebruiken van de nieuwsapp, positief te waarderen (R3, R7, R8, R15, R17, R18). “Filmpjes vind ik leuker om te zien zeg maar qua nieuws dan dat ik een heel tekst ding moet lezen”, zei respondent 15 (vrouw, 16 jaar) hierover. Het is lastig om aan de hand van de interviews te achterhalen wat jongeren precies bedoelen als ze het over “korte filmpjes” hebben, maar respondent 7 (vrouw, 20 jaar) gaf wel een tijdsduurindicatie voor filmpjes op nieuwsapps. Wat haar betreft zouden filmpjes op nieuwsapps bij voorkeur niet langer moeten zijn dan twee minuten. “Anders kijk ik het journaal wel als ik iets langs wil zien”, zei ze.

Snel nieuws willen consumeren, lijkt ook een achterliggende motivatie te zijn voor jongeren die positief waren over kort uitziende nieuwsitems. Jongeren lieten zich positief uit over informatieblokjes en korte tekstblokken (R2, R3, R6, R7, R10, R13, R14, R18) en waren negatief over lange items (R5, R10, R12, R18). “Als het een lange tekst is heb ik geen zin om het te lezen, behalve als ik het echt interessant vindt” (Respondent 10, vrouw, 18 jaar).

Korte informatieblokken zijn de Twitterberichten op de NOS- en De Telegraaf-app (R3, R7, R10) en het blokje “Wat is SITE precies?” op de NOS-app. Het informatieblokje over SITE stond bij een artikelen over terrorismedreiging bij het WK-vrouwenvoetbal 2017 in Nederland. Dit artikel was onderdeel van de screenshots die respondenten in de NOS-groep moesten beoordelen. In dit blokje werd kort beschreven wat SITE voor een organisatie is en waarom het een autoriteit is op het gebied

In document nieuwsapps Jongeren en (pagina 47-51)