• No results found

Negatief gebruiksvriendelijkheid nieuwsapps

In document nieuwsapps Jongeren en (pagina 44-47)

2. Methode

4.1. Gebruiksvriendelijkheid van nieuwsapps bij het zoeken naar informatie

4.1.3. Negatief gebruiksvriendelijkheid nieuwsapps

“binnenland” en “buitenland”, die categorieën ontbreken volgens hem op dit moment nog op De Telegraaf-app.

Volgens respondent 4 (man, 22 jaar) zouden de gebruikelijke categorieën helpen om snel nieuws te vinden. “Je hoort wel eens iets. Dat er iets is gebeurd ofzo. En dan wil je daar wat meer van weten en dan, ja, dan vind ik het dus ook fijn dat zo'n app gecategoriseerd is in binnenland, buitenland… de gebruikelijke categorieën. Omdat je dan wat sneller kunt zoeken. ...als ik gewoon een kop buitenland zou hebben najah dan heb je heel veel ben je al veel nauwer aan het zoeken”, zegt hij. Respondent 7 (vrouw, 20) lijkt te vinden dat de rubricering zowel herkenbare kopjes als bijvoorbeeld “binnenland” en “buitenland” zou moeten bevatten, maar de menu’s ook in zou moeten springen op actuele gebeurtenissen. “Regeringvorming zeg maar dat is nu superactueel, dus ik zou gewoon een kopje met regering. Sowieso kopje binnenland, buitenland. Uhm, kopje terreur. Uhm.. Ja. Wat is er nog meer bezig op dit moment wat echt wel een groot ding is?”, zei ze. Ze noemde een tweede voorbeeld: “Dus dan zou het ook bijvoorbeeld betekenen dat artikelen over Trump ook onder het kopje, nah stel dat we nog in de presidentsverkiezingen zaten, dan zou een column over Trump ook onder het kopje presidentsverkiezingen Amerika moeten.”

Respondenten uit de Flipboard groep spraken zich niet expliciet negatief of positief uit over de menu’s van de app. Wel zien ze net als respondent 1, 4 en 7 dat er verbetering mogelijk is (R5, R12). Ze hebben het liefst zo concreet mogelijke onderwerpen. Zo gaf respondent 5 (vrouw, 24 jaar) aan het wenselijk te vinden om een kopje “Trump” op de nieuwsapp te hebben. Dit is de letterlijke verwoording van een onderwerp waar zij naar op zoek was. Daarnaast geven zowel respondent 5 als 12 aan dat het goed zou zijn wanneer de Flipboard-app ook een kopje Politiek zou hebben. “Ik zocht eerst uh tussen de categorieën naar een politieke uh categorie want die staan meestal bij de meeste nieuwsdingen er wel bij”, zegt respondent 12 (man, 21 jaar). Zowel hij als respondent 5 hadden op de huidige app moeite met het vinden van informatie over de kabinetsformatie en denken dat met zo’n kopje ze die informatie sneller zouden vinden. Respondent 12 (man, 21) zegt hierover: “Politiek is er een die mag er wel tussen. Makkelijker om te zoeken. Politiek in Nederland, want ik kwam daar heel moeilijk op trouwens.”

4.1.3. Negatief gebruiksvriendelijkheid nieuwsapps

Ook lieten respondenten zich over een aantal zaken negatief uit. Onder andere over het gebrek aan een zoekfunctie. Dit is in het vorige onderdeel uitgebreid besproken en wordt daarom in dit onderdeel niet herhaald. Daarnaast vonden respondenten over het algemeen dat ouder nieuws op de nieuwsapps moeilijk te vinden was, onduidelijke menu’s het zoekproces niet ten goede kwamen en er soms lang gescrold moest worden voordat nieuws gevonden werd.

41 Wat ook opviel bij het analyseren van de data was dat respondenten niet altijd meteen wisten hoe ze de nieuwsapp moesten gebruiken (R5, R8, R11, R13, R14, R16, R17, R18). Dat leek vooral bij de Flipboard-app het geval. Vier van de zes respondenten uit die groep gaven aan te moeten wennen aan de nieuwsapp (R5, R13, R16, R17). Respondent 15 (vrouw, 16 jaar) gaf aan dat ze het zoeken van berichten op de app lastig vond. “Ik vond het wel heel lastig omdat ik er dus nog nooit mee gewerkt had. Dus je zit toch even te kijken van hoe werkt het allemaal en hoe kom je van het ene naar het andere onderwerp..” Ook respondent 14 (man, 16 jaar) had moeite met de app. Het lukt hem niet meteen om op de NOS-app informatie op te zoeken over terrorisme. Hij zegt over het volgende: “Was ook omdat ik niet precies wist waar ik het zoeken moest, of ik de app nu vaker gebruikt had of vaker moest gebruiken dan had ik hem waarschijnlijk vlotter gevonden, maar dan wist ik ook precies waar wat stond”. Dat respondenten moesten wennen, lijkt logisch. Geen van hen had de nieuwsapp immers eerder gebruikt. Dat maakte dat knelpunten van een nieuwsapp voor deze jonge groep nieuwe gebruikers, zichtbaar werden.

Minder recent nieuws is moeilijker te vinden

Een van de knelpunten betreft het zoeken naar minder recent nieuws. Waar op alle drie de nieuwsapps over het algemeen snel actuele onderwerpen gevonden werden, werden ouder, minder recente, onderwerpen juist moeilijk gevonden. Het algemene beeld naar aanleiding van de interviews is dat ouder nieuws zoeken via de verschillende nieuwsapps nog niet altijd goed gaat (R2, R3, R8, R9, R11, R14, R15). Het gaat dan om nieuws dat twee dagen of ouder is. Respondent 3 (man, 17 jaar) verwoord het als volgt: “Wil jij het laatste nieuws weten ofzo, ja dan is het heel makkelijk. Je gaat naar Laaste. Je weet precies wat er speelt. Maarja wil je weer iets specifiekers. Dan wordt het al weer veel meer zoeken voor je.” Zo wilde hij informatie zoeken over de toestand rondom vluchtelingen, maar ging dit moeizaam: “Uh, die ging wat moeizamer inderdaad omdat vluchtelingen dat uh dat is grotendeels al een beetje geweest he. Iedereen die heeft het er nog wel eens over onderling en die geeft hun mening daarover… Maar verder uh.. verder hebben we.. ist zo maar geweest dat wij daar heel lang over hebben gezeten en dat het nu al een beetje stil is. Dus dat is moeilijker te vinden dan.”

Ook uit cijfers over het wel of niet kunnen voltooien van de zoekopdrachten blijkt dat ouder nieuws op nieuwsapps moeilijker te vinden is. Het meeste nieuws dat tijdens het uitvoeren van de opdrachten niet gevonden werd, was ouder nieuws. Bij zeven van de acht ineffectieve zoekacties was dit het geval. Het gaat dan om het zoeken naar de meest recente informatie over de kabinetsformatie ten tijde van het zomerreces (R11, R12, R13, R15) en het zoeken naar informatie over een mogelijke moord in een Fries dorpje minimaal negen dagen nadat daar een lichaam gevonden was (R2, R8, F9).

Soms lukte het wel om informatie over niet-recente onderwerpen te vinden, maar duurde het zoeken ernaar relatief lang. Dat was het geval bij het onderwerp “aanslagen” (R15, R17). Zo duurde het een tijdje voordat respondent 15 (vrouw, 16 jaar) op De Telegraaf-app informatie had gevonden

42 over aanslagen: “Het is ook best wel heel lang zeg maar niet meer een aanslag ofzo geweest dus dat nieuws wordt dan ook wel weer dat je dat moeilijker kunt vinden op de app. Ma toen zag ik dus later na best wel wat minuten dacht ik. Vijf ofzo. Ma dat uh.. een berichtje met het woord aanslag erin.”

Categorisering is onduidelijk

Een tweede punt waar respondenten zich negatief over uitlieten, betrof de categorisatie. Vooral onder respondenten die De Telegraaf beoordeelden, waren er opvallend veel negatief over de categorisering van de menu’s. Het leek erop dat respondenten moeite hadden met het navigeren op de nieuwsapp van De Telegraaf. Er was onduidelijkheid over de betekenis van de menuknoppen. Die onduidelijkheid lijkt vooral veroorzaakte te worden door de vele afkortingen die De Telegraaf in de menu’s gebruikt. Voor veel respondenten waren dit onbekende termen (R1, R4, R7, R9, R11). Het was ze niet duidelijk waar welke informatie gevonden kon worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de knoppen “DFT Geld” en “VRIJ”. Die onduidelijkheid maakt dat de gebruiker van de app niet efficiënt/snel kan zoeken. In het uiterste geval wordt informatie dan niet gevonden (R1 en R9). Respondent 4 kon via de app niet makkelijk informatie vinden over de kabinetsformatie: “Er stond geen categorie politiek nieuws of iets in die trant dus dat was helemaal.. najah dat was echt een doolhof gewoon. Dus op een gegeven moment ben ik maar gewoon.. de menu'tjes heb ik allemaal aangeklikt.”

Respondent 1 en 4 vonden de categorisering zo onduidelijk dat ze stelden dat er een categorisering ontbrak. Volgens hen stonden onderwerpen door elkaar heen. “Ja dat merkte ik met zoeken ook echt heel erg dat dat heel lastig is. Dat gewoon binnenland buitenland uh.. zo'n laatste nieuws. Alles staat gewoon door elkaar heen en ja.. najah er zijn best wel wat dingen waar je.. waar je specifiek in geïnteresseerd kunt zijn wat soms lastig is als je dan geen enkele categorisatie hebt, dan moet je eigenlijk alles al doorgaan.” (R4, man, 22 jaar) Niet alleen in de respondentgroep van De Telegraaf-app vonden het negatief dat “alles door elkaar heen stond”. Ook in de respondentgroep waar Flipboard getest werd, gaf iemand aan moeite te hebben met het vinden van objectieve informatie omdat er geen categorisatie naar maakvorm was. In dit geval liepen allerlei soorten informatie (tweets, nieuwsberichten etc.) door elkaar heen. “Ik vond het lastig dat alle tweets en alle nieuwsberichten en alle uhm blogs of magazines of hoe je dat ook noemt allemaal door elkaar staan. Dat vond ik wel een dingetje waarvan ik dacht wat overkomt me nu... ik dacht dan hé dit is een nieuwsbericht maar dan was het gewoon iemand die iets over een nieuwsbericht had getweet ofzo, weet je wel. En dan denk ik ja dit is weer een klein stukje verhaal, iemand die er zo over denkt, iemands mening”, zei hij (R12, man, 21 jaar).

Scrollen is inefficiënt ..

Ook vielen respondenten over het feit dat ze tijdens hun zoekacties veel moesten scrollen (R3, R4, R6, R10, R15, R18). Respondenten in alle drie de respondentgroepen vonden dit een inefficiënte

In document nieuwsapps Jongeren en (pagina 44-47)