• No results found

Positief inhoud nieuwsapps

In document nieuwsapps Jongeren en (pagina 54-59)

2. Methode

4.3. Inhoud nieuwsapps

4.3.1. Positief inhoud nieuwsapps

met meningen, uitleg en achtergrondinformatie (aanvullend nieuws); serieus nieuws; en; passend nieuws: dat gebruikers van nieuwsapps zelf kunnen kiezen waarover zij informatie ontvangen.

51

Nieuwste nieuws en aanvullend nieuws

Acht van de achttien deelnemers aan dit onderzoek gaven aan het positief te vinden dat de nieuwsapps het nieuwste nieuws bevatten (R2, R5, R7, R10, R11, R14, R15, R16). Andere woorden die jongeren gebruikten voor nieuwste nieuws waren “laatste nieuws”, “wat net gebeurt is”, “recent nieuws”. Jongeren gaven aan dergelijk nieuws belangrijk te vinden om van alle hoofdlijnen op de hoogte te blijven. “Ja dan ben je van jezelf ook bewust wat er nu eigenlijk gaande is in de wereld”, zei respondent 11 (vrouw, 23 jaar).

Vaak waren de berichten over het nieuwste nieuws kort en bevatten ze weinig tot geen aanvullende informatie. Dat maakte ze geschikt om jongeren van de belangrijkste hoofdpunten op de hoogte te brengen. Tegenover dit nieuwste nieuws met belangrijke hoofdpunten, staat aanvullend nieuws. Aanvullend nieuws is informatie die het begrip van een gebeurtenis verhoogt. Het geeft een completer beeld van wat er gebeurd, hoe dit kon gebeuren en wat de gevolgen ervan zijn. Ook deze vorm van nieuws op nieuwsapps werd positief gewaardeerd (R2, R3, R5, R6, R7, R8, R10, R13, R14, R16, R17). Zo gaven respondenten aan dat ze het positief vonden dat er aandacht was voor meningen, uitleg en achtergrondinformatie. Op die manier worden meerdere kanten van een verhaal belicht en/of krijgen jongeren een vollediger beeld van wat er precies is gebeurd.

Een derde van alle respondenten gaf aan meningen die getoond werden positief te waarderen (R3, R5, R7, R10, R13, R16). Vooral als het grote nieuwsonderwerpen betreft, lijken jongeren het prettig te vinden meerdere kanten van een verhaal belicht te zien: “Omdat dat schijnbaar dus de wereld bezighoudt. En niet alles wat mij bezighoudt, houdt ook anderen bezig. Dus najah als je ziet wat andere mensen uh.. heel veel op reageren en dat het dus schijnbaar een heel groot item is waar mensen het over hebben. Nah dan wil ik wel weten waarom het hun ook bezighoudt, zodat je toch een beetje een allround idee hebt van uh.. naja de opinie om je heen zeg maar.” (Respondent 5, vrouw, 24 jaar) Zo zag respondent 3 een item over Turbo-zwemlessen op een screenshot van de NOS-app wat hem (17 jaar) interessant leek. Hij verwachtte daar informatie te vinden over de meningen van voor- en tegenstanders over de kwestie: “Ik vind het grotendeels ook interessant heel veel van die soort onderwerpen ook zoals vluchtelingen, ja heel veel mensen voor en tegen en dat vind ik dan wel mooi om te zien hoe verschillende mensen daarover praten enzo. Want sommigen die zeggen van turbo-lessen is wel goed hé, het is handig, je bent er snel doorheen. En anderen zeggen het is niet goed, want het komt niet in het systeem. En zoiets lijkt me dan wel mooi dan kun je bijvoorbeeld een kant kiezen daarvan.” Ook las hij een persoonlijk verhaal van een vluchteling. Hij waardeerde dit positief omdat het perspectief van een vluchteling, en niet het toen al veel gehoorde oordeel over hen, centraal stond: “Wij zien het allemaal van ja mensen komen hier in bootjes en die zoeken hier uh. He anderen zeggen van die vluchten voor oorlog en anderen zeggen weer die komen hier voor het geluk en allemaal dat soort dingen. En deze man die zie je die is echt gevlucht vanuit hun stad toen IS opkwam”. Uit de reacties van de jongen is af te leiden dat hij de verschillende perspectieven op de vluchtelingenkwestie positief waardeert.

52 Gebruikers van de Flipboard-app vonden het om diezelfde reden positief dat de nieuwsapp nieuws van meerdere bronnen bevatte. Respondenten konden zelf kiezen van welke nieuwsorganisaties ze nieuws wilden ontvangen. Dat de gebruiker van één nieuwsapp, nieuws van meerdere kranten en websites kan ontvangen, vonden verschillende respondenten in die groep van toegevoegde waarde (R5, R13, R16). Ze verwachtten zo verschillende kanten van een verhaal belicht te krijgen Respondent 16 (vrouw, 18 jaar) zei hierover: “Ik denk dat het zo wel prettiger is. Want najah bijvoorbeeld de Volkskrant en de Telegraaf die schrijven misschien wel over hetzelfde, maar het is dan weer iets heel anders wat er eigenlijk in het artikel staat. En dan kun je het van meerdere kanten uh bekijken.”

Naast meningen werd ook achtergrondinformatie of uitleg bij nieuwsgebeurtenissen op nieuwsapps positief gewaardeerd (R2, R3, R6, R7, R8, R10, R14, R17). Zo gaven vijf van de zes respondenten in de respondentgroep van de NOS-app expliciet aan het blokje met extra informatie bij een nieuwsbericht over terreurdreiging bij EK-vrouwen positief te vinden (R2, R3, R8, R10, R14). Respondent 8 (vrouw, 24 jaar) verwoordde kernachtig waarom de uitleg positief wordt gevonden: “Zulke stukjes vind ik gewoon heel makkelijk dat ze daar nog even een uitleg geven over wat het precies inhoudt. Want soms heb ik dat wel eens dan lees ik iets denk ik.. nah waar gaat het over. Nah en dan klik ik het al gauw weg. Maar als er dan uitleg bij dan snap je het beter en dan uh.. nah dan vind ik dit wel makkelijk”.

Achtergrondinformatie op de nieuwsapp, werd door respondenten in de respondentgroep van Flipboard positief beoordeeld: respondent 6 en 17 vonden het prettig dat de Flipboard-app informatie bevatte waar bijvoorbeeld tijdens een journaal op televisie geen aandacht voor zou zijn. Respondent 6 (man, 24 jaar) zegt hierover: “Als ik dan bekijk wat voor artikelen ik dr’voor kreeg, nou dat vind ik nog best wel interessant. Dat krijg ik niet er zomaar voor als ik uh RTL-nieuws kijk ofzo.” Waar tijdens een journaaluitzending waarschijnlijk alleen de hoofdpunten genoemd zouden worden, is het op de Flipboard-app ook mogelijk uitgebreidere informatie bij recent nieuws te consumeren. Respondent 17 (vrouw, 17 jaar) vond dat positief. Ze bekeek een filmpje met achtergrondinformatie en uitleg over terreurgroep IS: “Ik vond het filmpje over die uh over hoe organiseert IS aanslagen in Europa, dat filmpje die vond ik wel interessant. Want dat is niet iets wat je snel op het nieuws ziet geloof ik. Of op televisie. Dit is echt beetje een specifiek onderwerp.”

Die positieve waardering van meningen en achtergrondinformatie, “langzaam nieuws”, zou te maken kunnen hebben met de nieuwsgierigheid van jongeren (R3, R10, R14). Zo is respondent 14 (man, 16 jaar) nieuwsgierig naar de gespannen relatie tussen Amerika en Rusland: “Moskou met de Russen die hebben meestal ook wel, ja die vreten ook van die vreemde dingen uit. En blijkbaar hebben ze weer oorlog gemaakt hoe dat dan gekomen is en wat daarmee gebeurd is.” Jongeren lijken meer te willen weten dan alleen de meest recente nieuwsfeiten. Juist bij zo’n complex verhaal als de relatie tussen de Amerikanen en de Russen, lijkt achtergrondinformatie en extra uitleg gewenst. Dat geldt ook voor andere complexe onderwerpen. Bijvoorbeeld voor het bericht op de

53 NOS-app over een vrouw die Iran Air ging leiden. Dit onderwerp riep bij twee respondentenvragen op: “Waarom dat dat deze keer wel gebeurd en van te voren niet? Wat zij dan voor speciaals heeft” (respondent 14, man, 16 jaar). “Ja, dit sprak mij wat aan omdat ik uh.. na.. volgens mij in die cultuur worden vrouwen altijd gezien als minder enzo. En als je dan ziet dat die primeur wordt van zo'n vliegmaatschappij uh. Ik dacht.. dat spreekt.. dat spreekt me dan wel weer aan.”, zei respondent 3 (Man, 17 jaar).

Passend nieuws: zelf onderwerpen voor op de nieuwsapp kunnen kiezen

Wat de deelnemers aan dit onderzoek ook positief waardeerden is een nieuwsapp die gepersonaliseerd kan worden: Jongeren lijken het vervelend te vinden nieuws op een nieuwsapp tegen te komen wat hen niet interesseert. Nieuws dat dichtbij kwam (de respondent zelf ook zou kunnen gebeuren) (R3, R7, R8, R10) of raakte aan persoonlijke interesses of hobby’s, bijvoorbeeld sport (R3, R7, R8, R10, R16) daarentegen werd wel positief gewaardeerd. Het lijkt erop dat jongeren het prettig zouden vinden om zelf te bepalen welke onderwerpen ze op een nieuwsapp te zien krijgen: personaliseringsopties werden door jongeren positief gewaardeerd (R6, R10, R12, R16, R17) of gewenst (R2, R3, R7, R8, R12, R18).

Op de Flipboard-app is het mogelijk om zelf onderwerpen te kiezen of te maken en die een prominente plek op de app krijgen. Ook konden respondenten zelf kiezen welke nieuwsorganisaties ze volgden. Dat ze op deze manieren de inhoud op de nieuwsapps kunnen aanpassen aan hun persoonlijke voorkeuren, werd over het algemeen positief beoordeeld (R6, R12, R16, R17). In de andere respondentgroepen gaven jongeren juist aan graag meer van dit soort personaliseringsopties te willen (R2, R3, R7, R8, R18).

Anders dan de nieuwsapps van de NOS en De Telegraaf, is de app van Flipboard een veranderlijke app. De inhoud van de app wordt grotendeels bepaald door de gebruiker ervan. Deze kan zelf kiezen welke onderwerpen hij of zij wil volgen. Ook kunnen er “borden” met onderwerpen aangemaakt worden. Respondent 12 en 17 waren daar positief over. Het kunnen personaliseren van de inhoud werd door vier van de zes respondenten positief gewaardeerd (R6, R12, R16, R17). Respondent 17 (vrouw, 17 jaar) zei over het aanmaken van borden met eigen interesses: “Ja dan heb je echt wat je alleen zelf leuk vindt, dan hoef je niet uh.. de hele tijd de scrollen door onderwerpen die je toch niet interessant vindt. Dus dat vind ik goed.” Respondent 12 (man, 21 jaar) zei over het zelf kunnen selecteren van inhoud: “Dat je alles naar je eigen hand kunt instellen en kunt zeggen ik wil alleen van die pagina's nieuws zien en ik wil alleen uh die categorieën hebben. En dat vind ik wel een goed item. Dat je niet alles door elkaar hebt”.

Op de Flipboard-app konden respondenten ook verschillende nieuwsmedia volgen. Dat werd door respondent 6, 16 en 17 in het kader van “passend nieuws” positief gevonden. Het geeft ze keuzevrijheid. Respondent 6 zegt hierover: “Dat vind ik goed doordacht dat je gewoon kan selecteren welke bronnen je wilt gebruiken en welke niet. Dat vin ik wel gewoon positief. Dan kan

54 je gewoon.. Zelf van jezelf. Van tevoren al filteren van nah die krant vind ik waardeloos. Vink niet lekker lezen, dus die ga ik ook niet selecteren. Bij wijze van.”

Ook op de NOS-app is personaliseren van inhoud mogelijk, alhoewel de mogelijkheden in vergelijking met de Flipboard-app erg beperkt zijn. De volgorde van de categorieën kan aangepast worden. Zo zouden gebruikers onderwerpen waar ze meer affiniteit mee hebben bovenaan en onderwerpen waar ze weinig affiniteit mee hebben onderaan in de nieuwsapp kunnen plaatsen. Twee respondenten gaven aan het prettig te vinden om de volgorde van categorieën op de app te kunnen wijzigen (R2, R18). “Ja, dan kun je in ieder geval hier op op wat je zelf het interessants vind, waar je het meeste naar kijkt, dat je dat bovenaan kunt zetten” (respondent 2, vrouw, 21 jaar).

Toch is er op het gebied van passend nieuws, nog meer mogelijk, vonden vier van de zes respondenten in de NOS-respondentgroep (R2, R3, R8, R18). Zo zou respondent 2 (vrouw, 21 jaar) het prettig vinden om het belangrijkste nieuws op de voorpagina te zien. Daarbij zou ze ook “een bepaalde kop” voor “eigen nieuws” willen. Respondent 3 (man, 17 jaar) hoeft niet van al het nieuws notificaties te krijgen, maar zou dat wel willen ontvangen van berichten over formule 1. Hij zei: “Het lijkt mij dat met zo'n app heel veel berichtjes op een dag komen. Dus dan zou ik het uit zetten, maar inderdaad zou je dat weer wat meer specifiek zou kunnen maken dat er bijvoorbeeld alleen maar Formule 1 dingetjes oppoppen. Dat zou ik dan wel weer heel uh heel fijn vinden.” Respondent 18 (man, 24 jaar) leek het prettig om nieuws wat hij heeft bekeken en interessant vindt te kunnen bewaren. “Dat zou wel mooi zijn dat je dat item ook bijvoorbeeld al vast kunt maken bovenaan je app of uhm bij meer en dan opgeslagen uh items. Dat je dat gewoon makkelijk kunt blijven volgen.”

Maar de schreeuw om personalisering kent wel een grens. Er zou wel ruimte moeten blijven voor algemeen nieuws. Dat vond bijvoorbeeld respondent 12 (man, 21 jaar), die de Flipboard-app evalueerde: “Ik denk als je zegt ‘ik wil alleen dat en dat nieuws zien’, dat je alleen het goede nieuws kiest en echt belangrijke dingen, bijvoorbeeld een uh belangrijke aanslag ofzo, als dat gebeurt, dat dat er ineens wel doorheenkomt, door jouwn goeie zelfgemaakte wereldje.” Respondent 14 (man, 16) leek zich hier bij aan te sluiten. Hij gaf aan technisch nieuws interessant te vinden, maar niet alleen technisch nieuws te willen op een nieuwsapp. “Want dan mis je ook wel andere dingen die waarschijnlijk wel belangrijk zijn dan”, zei hij.

Serieus nieuws: belangrijk, politiek en buitenlands nieuws

Belangrijk nieuws (R2, R5, R7, R8, R9, R14, R15, R16) en buitenlands-/wereldnieuws (R1, R5, R10, R12, R13, R14, R15, R16) werd over het algemeen positief gewaardeerd. Geen enkele respondent liet zich hier negatief over uit.Ook politiek nieuws, leek jongeren niet altijd te schuwen (R3, R10, R14). Dit soort serieuze onderwerpen lijken jongeren juist op nieuwsapps te willen. Dat doet ook respondent 7 (vrouw, 20 jaar) haar antwoord op de vraag waarvoor ze naar een nieuwsapp komt vermoeden: “Ja echt de belangrijkste zaken zeg maar. Wat ik zei de terreur en de coalitievorming

55 zeg maar. Dat vind ik interessant en dan wil ik daar gewoon.. ja.. zakelijke informatie weet nie of ik het zo een beetje kan verwoorden”.

Wanneer jongeren spraken van “belangrijk nieuws” ging het vaak gaat om nieuws waar veel over gepraat werd en/of nieuws dat wereldwijd, nationaal of regionaal gezien veel impact heeft (gehad). Zo gaf respondent 3 (man, 17 jaar) aan het interessant en belangrijk te vinden om de strijd tegen IS te volgen. Toen hem gevraagd werd waarom hij dat vindt, was dit zijn antwoord: “Dat weet ik zo eigenlijk niet eens. Het spreekt mij gewoon heel erg aan. Ook omdat het een heel groot onderwerp is. Mensen hebben het er tegenwoordig heel snel over. Mensen hebben het heel snel over de vluchtelingen en hoe het er tegenwoordig aan toegaat.” Zijn antwoord geeft aan dat het onderwerp wat hij belangrijk vind een groot onderwerp is omdat het, zo is de interpretatie, grote impact heeft op de wereld. Er wordt volgens hem ook veel over gesproken. Respondent 5 (vrouw, 24 jaar) gaf als voorbeeld van belangrijk nieuws “iets van een.. na als er een tsunami geweest is.. nah dat soort dingen. Van die dingen die echt wat echt wel de hele wereld aangrijpt zeg maar. Dus dat uh.. ja echt het grootste nieuws op het moment zeg maar”. Daarmee gaven beide respondenten aan dat recente grote gebeurtenissen in de wereld, door hen als belangrijk nieuws gezien wordt. Het kwam dan ook voor dat items zowel onder de categorie “belangrijk nieuws” en “wereldnieuws” vielen (R2, R5, R7, R16).

Veel van de serieuze onderwerpen worden sneller gelezen wanneer het nieuws dichtbij komt, zo doen de gesprekken met jongeren vermoeden. Het gaat dan om nieuws dat gaat over iets waarvan jongeren denken dat het hen zelf ook zou kunnen overkomen. Voorbeelden van dit soort onderwerpen zijn: wateroverlast zorgt voor rioolproblemen, lekkage en files (R8, R14), verzopen campinggasten (R9) en 14-jarig meisje overlijdt door mobieltje in bad (R3, R10). Ook binnenlands nieuws (R18) en het onderwerp terreurdreiging vallen (soms) onder serieus nieuws dat voor jongeren dichtbij komt. Zo gaven een aantal jongeren aan nieuws over de terreuraanslagen te volgen en/of interessant te vinden omdat het dichtbij kwam (R7, R8, R9). Respondent 8 zei hierover: “Dat IS dat is toch wel een beetje het nieuws wat najah ook wel eens een beetje op jezelf wel van toepassing heeft. Van wat ga ik doen en uh hoe dichtbij komt het. Ik bedoel, ik zou nu niet snel naar een groot festival of zoiets gaan. Dat.. ik ben niet bang aangelegd, maar ik heb wel zoiets je hoeft het ook niet op te zoeken.”

4.3.2. Negatief inhoud nieuwsapps /………

………

Luchtig nieuws: vermaak hoort niet op een nieuwsapp

Opvallend is dat luchtige nieuws, in tegenstelling tot serieus nieuws, op nieuwsapps vaak niet positief gewaardeerd werd. Met luchtig nieuws wordt geduid op nieuws in de categorieën entertainment/sensatie, onzin en vrije tijd. Vier respondenten vonden entertainment- of

In document nieuwsapps Jongeren en (pagina 54-59)