• No results found

Positief gebruiksvriendelijkheid nieuwsapps

In document nieuwsapps Jongeren en (pagina 40-44)

2. Methode

4.1. Gebruiksvriendelijkheid van nieuwsapps bij het zoeken naar informatie

4.1.2. Positief gebruiksvriendelijkheid nieuwsapps

Er zijn drie onderdelen waarover respondenten zich - als het gaat om de gebruiksvriendelijkheid van nieuwsapps bij het zoeken naar nieuws - positief uitspraken danwel wensten dat de app die zij evalueerden het zou hebben. Het gaat om overzichtelijke pagina’s (lijstweergave), herkenbare en specifieke categorieën en een zoekfunctie.

37

Zoekfunctie maakt zoeken naar nieuws gemakkelijker

Een goed werkende zoekfunctie zou het zoeken naar nieuws via een nieuwsapp gemakkelijk maken, zeggen respondenten uit alle drie de respondentgroepen. Twee van de drie nieuwsapps, die van De Telegraaf en de NOS, hebben geen zoekfunctie. Flipboard heeft als enige wel een zoekfunctie op de app. Acht van de achttien deelnemers aan het onderzoek gaven aan een goed werkende zoekfunctie op de nieuwsapps te missen (R1, R6, R8, R10, R11, R12, R15, R18). Het toevoegen van een zoekfunctie aan de nieuwsapp wordt het vaakst genoemd als punt van verbetering wat betreft de gebruiksvriendelijkheid van nieuwsapps voor het zoeken naar nieuws. Zowel gebruikers van de NOS- (R3 en R8), Telegraaf-(R1, R9, R11, R15) en Flipboard-app (R17), gaven aan dat een nieuwsapp met een zoekfunctie wenselijk zou zijn. Het zou het zoeken naar informatie enorm versnellen.

Respondent 1 (man, 24 jaar) evalueerde de Telegraaf-app en legt helder uit waarom een zoekfunctie volgens hem belangrijk is en wat voor een plek zo’n zoekfunctie zou moeten krijgen: “Uh, het hoeft niet dominant te zijn van uh het eerste wat je ziet is de zoekfunctie, want dat is niet waarvoor je komt. Je komt voor nieuws en dat komen zij aanleveren. Dat is niet specifiek dat ik ga zoeken naar ik wil dit weten. Maar gewoon als ik wat, wat wil terugzoeken. Want stel ik heb zo'n stukje gezien, twee dagen later kan ik dat stukje niet meer terugscrollen. En ik wil nog aan iemand laten zien of ik wil wat. Dan wil ik gewoon dat stukje even kunnen terugzoeken, dan zou ik eigenlijk gewoon als ik de titel onthoud, zou ik dat stukken moeten kunnen vinden”.

Opvallend lijkt dat respondent 6 en 17 uit de Flipboard-groep ook aangeven dat er een zoekfunctie ontbreekt of er een te willen. Flipboard heeft namelijk als enige van de drie geëvalueerde apps wel een zoekfunctie. Toch zijn respondent 6 en 17 hier niet tevreden over. Respondent 6 (man, 24 jaar) kon de zoekfunctie op de app niet vinden en geeft achteraf dan ook aan graag een zoekfunctie te willen: “Kon niks vinden in eerste instantie, moest eindeloos scrollen, vond de navigatie niet goed. Kunnen beter een zoekfunctie maken”. Hoewel respondent 17 (vrouw, 17 jaar) de zoekfunctie wel gebruikte en het nut van een goede zoekfunctie ook inzag, “dan hoef je eigenlijk geen tijd de verdoen aan zoeken”, vond zij de zoekfunctie op de app, net als respondenten 12, 13 en 16 niet goed werken. Ze zocht op het woord “aanslagen”, maar dat leverde geen relevante zoekresultaten op. Ze stelt voor dat de zoekfunctie beter steekwoorden zou moeten herkennen: “Je hebt bijvoorbeeld ja speciaal voor IS (Aanslagen + IS) dat zocht ik op. Dat daar vond hij (de zoekfunctie op de Flipboard-app) niks op. Dus misschien dat hij dan ook steekwoorden daarvan kon vinden. Bijvoorbeeld aanslagen en IS. Dat er dan wel wat vindt.”

Actueel nieuws is snel te vinden door overzichtelijke pagina’s

Nieuws van maximaal twee dagen geleden is op de NOS- en De Telegraaf-app relatief gemakkelijk te vinden. Dat lijkt alles te maken te hebben met de opmaak van de pagina’s. Respondenten in de respondengroepen van de NOS en De Telegraaf vonden het nieuws vaak terug op de voorpagina of

38 pagina’s Laatste/Laatste nieuws. Deze pagina’s kennen een lijstweergave-lay-out (zie hoofdstuk 2.1.). De lay-out van de apps hielp respondenten bij het vinden van informatie over actuele gebeurtenissen (R3, R7, R10, R11 en R14). Respondenten konden door deze lay-out snel informatie scannen. Ze scrolden over een pagina met actueel nieuws en klikten vervolgens op het item dat te maken had met het onderwerp waar ze informatie over zochten. Dat bleek een effectieve en efficiënte manier van zoeken. Respondent 3 (man, 17 jaar) vond via de NOS-app bijvoorbeeld gemakkelijk nieuws over de kabinetsformatie door gebruik te maken van het menu Laatste: “Je gaat naar uh naar dat laatste he meest recent en dan ga je erdoorheen en dan kom je vanzelf wel iets tegen van het kabinet.”

Respondent 7 (vrouw, 20 jaar) gaf aan via de app van De Telegraaf ook makkelijk een recent nieuwsbericht te kunnen achterhalen. Ze scrolde over de voorpagina van De Telegraaf app toen ze op zoek was naar iets wat ze de dag ervoor had gehoord. Chester Bennington, de zanger van een bekende Amerikaanse band was overleden. Respondent 7 zegt hierover: “Ik wilde wel even een berichtje over Linking Park zien. Ik hoorde gister dat ie zelfmoord had gepleegd. Denk nah even een berichtje kijken. Dus ik denk dit is wel een mooie kans daarvoor. En uhm ik dacht da moet.. moe vast niet ver zijn dus die vond ik ook heel snel, heel fijn.” Respondent 11 (vrouw, 23 jaar) zocht op De Telegraaf-app informatie over een ongeluk met een kermisattractie. Dat kon ze via Laatste nieuws makkelijk vinden. “Najah dat heb ik dus onder het laatste nieuws gevonden en dan een stukje naar beneden. Dat was op zich najah het is kort geleden gebeurd, dus laatste nieuws dan kun je dat altijd wel te pakken krijgen”, zegt ze.

Dat een lijstweergave een de zoekefficiëntie verhoogt, blijkt ook als er gekeken wordt naar de indeling van Flipboard. Flipboard heeft een volledig-scherm-weergave, op het beeldscherm is telkens een grote foto te zien over één onderwerp met daarbij tekst. Geen van de respondenten beoordeelde deze indeling positief. De indeling zou juist meer op die van de NOS- en De Telegraaf-app mogen lijken (R6). Zo gaf respondent 6 (man, 24) aan het zoeken naar nieuws via de Flipboard-app “waardeloos” te vinden en de voorkeur te geven aan een indeling waarbij meerdere onderwerpen onder elkaar te zien zijn. Hij zegt: “Dan (op de Flipboard-app) moet je eerst dertig andere artikels doorscr.. of gaan flippen. Voordat je iets hebt gevonden wat je wil lezen. Ik vin veel prettiger als je gewoon een.. een.. als je dan dat nieuws aanklikt ofzo en dat je dan gewoon een lange lijst hebt met kopjes.”

Traditionele en specifieke categorieën vergemakkelijk het zoeken naar nieuws

Een derde punt waar de jongeren in dit onderzoek zich positief over uitlieten, waren de traditionele (R1, R2, R4, R5, R10, R12, R14) en specifieke categorieën (R1, R5, R7, R12) op de nieuwsapps. Uit de interviews kwam naar voren dat respondenten het belangrijk vinden dat de menu’s de gebruiker een duidelijk beeld geven van wat hij of zij daar voor nieuws kan verwachten. Met “traditionele categorieën” wordt bedoeld: categorieën die gebruikers herkennen, waar gebruikers, al dan niet

39 door ander mediagebruik, aan gewend zijn. Met specifieke categorieën worden categorieën bedoeld als “Trump”, “Aanslagen” en “Coalitievorming”. Het gaat hier om specifieke onderwerpen waar (gedurende een korte periode) relatief veel informatie over is. Dergelijke menu’s vergemakkelijken het zoeken naar informatie op een nieuwsapp, nieuws kan door een heldere categorisering sneller gevonden worden.

De NOS maakt veel gebruik van traditionele categorieën. Drie respondenten uit die respondentgroep geven expliciet aan, dat het zoeken van informatie met de huidige menu-indeling efficiënt gaat (R2, R10, R14). De betekenis van de categorieën lijkt de respondenten duidelijk te zijn, ze weten wat ze daar kunnen verwachten. Respondenten maakten gebruik van deze menu-knoppen en omschreven het zoeken naar informatie op de NOS-app vervolgens als “makkelijk”, “snel” of “simpel”. “Als je bijvoorbeeld iets aan het zoeken bent over de politiek of over deuh cultuur en media of over sport, zo. Dan kun je het gewoon uh.. onder eigen categorie zoeken… artikelen staan in de categorie waar ze horen. Die kun je heel snel opzoeken.”, zegt respondent 10 (Vrouw, 18 jaar). Respondent 14 (man, 16 jaar) gaf aan wat hij van het zoeken naar informatie op de NOS-app vond: “Ja dan vond ik die menu's wel handig. Dat je dan ook met politiek enzo aanvinken kon en dan een stukje naar beneden toe scrollen en daar stond het al weer. Dus dat was niet heel ingewikkeld. Simpel zelfs."

Hoewel de categorisering van de onderwerpen op de NOS-app wel herkenbaar is voor jongeren, zou het af en toe nog wel wat specifieker mogen (R3, R18). Zo was respondent 18 (man, 24 jaar) niet ontevreden over de huidige menu’s, maar zou hij het prettig vinden wanneer er meer aandacht was voor onderwerpen die nu spelen. Hij verwoord het zo: “bijvoorbeeld zoals over de Tour de France dan zou je daar een knop voor kunnen toevoegen of voor.. nu het het uh EK-vrouwenvoetbal daar zou je eventueel een knop voor kunnen toevoegen voor zulk soort specifieke dingen, maar.. het het.. voor mij is het geen noodzaak.” Respondent 3 (man, 17 jaar) vindt daarnaast ook dat het wel duidelijk moet zijn wat je onder een kopje kunt verwachten. Hij zou de menu’s “binnenland” en “buiteland” niet zo snel aanklikken omdat “als je daar op klikt, krijg je weer van alles en nog wat”.

Dat een specifieke en heldere categorisatie op nieuwsapps wenselijk is, blijkt ook uit de interviews met respondenten uit De Telegraaf-groep. Op deze app wordt veel gebruik gemaakt van afkortingen. Vijf van de zes respondenten lieten ten zich hier negatief over uit (R1, R4, R7, R9, R11). Ze weten niet wat de afkortingen betekenen. De Telegraaf-app zou volgens een aantal respondenten verbeterd kunnen worden door de menu’s aan te passen, gebruik te gaan maken van traditionele en/of specifiekere categorieën (R1, R4, R7). De menu’s zouden geen onduidelijke afkortingen moeten bevatten. En in plaats van de menu’s in te delen op maakvorm, zouden menu’s volgens respondent 1 (man, 24) ingedeeld moeten zijn op onderwerp. “Ik zou eigenlijk gewoon dezelfde rubrieken willen hebben als die je ook in een krant hebt” zegt hij. Respondent 4 (man, 22 jaar) lijkt dezelfde wens uit te spreken. Hij heeft het over “de gebruikelijke categorieën” en noemt dan

In document nieuwsapps Jongeren en (pagina 40-44)