• No results found

Politiek primaat?

In document PRIMAAT VAN DE POLITIEK? (pagina 70-73)

Afgezien van de vraag of de politiek ooit het p rim aat h e eft gehad, is h et op grond van het voorafgaande zeer onwaarschijnlijk dat het prim aat juist daar w eer zal worden te ru g g e ­ legd. De onderlinge afhankelijkheid van organisaties -profit, non profit en politiek- is zo groot geworden, de toegankelijkheid van in form atie zo algem een en de wereld daardoor tegelijkertijd zo klein, dat geen

enke-drs. P.H. Labohm 72

le organisatie h et zich m eer kan p e rm itte re n te veronderstellen bepa­ lend te zijn voor toekom stige ontwik­ kelingen. Een oplossingsmonopolie voor bestaande problemen is aan geen enkele organisatie voorbehouden en zeker NIET AAN HET POLITIEKE SYSTEEM. H et is veeleer juist te veronderstellen d at h et hebben van het p rim aat innerlijk tegenstrijdig is aan h e t wezen van ons politieke systeem . HET DEMOCRATISCH STEL­ SEL SLUIT DOOR HET INGEBOUWDE STREVEN NAAR COMPROMISSEN ALS HET WARE HET PRIMAAT UIT. Zelfs is h et denkbaar te b e se f­ fen dat oplossingen voor micro-, meso- en m acroproblem en binnen onze samenleving juist gevonden zullen m oeten worden door ru im te te geven aan individuen en organisa­ ties die niet belem m erd worden door w at voor belangenafweging dan ook. De politiek zal in die zin volgend, dienend, stim ulerend en randvoor­ waarden scheppend m oeten zijn, zich bewust van haar taak om als vangnet te fungeren van diegenen die om w at voor reden dan ook uit de boot van de ontwikkeling dreigen t e vallen. De com plexiteit van het wereldgebeuren dwingt ons e rto e briljante initiatieven van enkelen t e koesteren en de organisatorische k racht van velen te bundelen ten behoeve van een leefbare en beh eers­ bare wereld voor allen. De kernpro­ blemen zullen zich daarbij c o n c e n tre ­ ren rondom vraagstukken als b e h ee r­ sing van de bevolkingsaanwas, instand­ houding van h et ecologisch systeem (milieu), wapenbeheersing, beheersing van de tra n s p o rt- en d istrib u tiesy ste­ men en de beheersing van de techno­ logische ontwikkeling waaronder de com puterisering en de ethische as­ p e cte n van het DNA-onderzoek.

Transformatie

Dat het politieke systeem een belang­ rijke rol in onze samenleving zal blijven spelen is mijns inziens een gegeven. Maar of de politieke organi­

saties een e ffe c tie v e bijdrage zullen kunnen leveren aan h et oplossen van de vraagstukken w aar wij ons in de jaren negentig en d aarna voor gesteld zullen zien, hangt af van het vermogen van deze organisatie om zich aan te passen aan de sterk veranderende, transform erende m a a t­ schappij. Net zoals verrew eg de m e este organisaties, functioneren ook politieke organisaties niet zo goed als we wel zouden willen. Te­ leurstelling, ontevredenheid, verdeeld­ heid en inefficiënt gebruik van m ense­ lijke vermogens worden als normaal beschouwd. "Het g a at niet goed, m aar e r is niets d at ik er aan kan veranderen. Dat is onbevredigend, m aar ik zit nu eenm aal in een sys­ teem dat te groot, te ingewikkeld en te log is om te beïnvloeden." Deze opvatting is zo wijdverspreid dat het bijna een absolute waarheid en een zichzelf vervullende voorspel­ ling is geworden. Het is een idee dat in de m eeste organisaties en

instellingen h eerst en bovendien de belangrijkste oorzaak is van ons gevoel van m achteloosheid tegenover het probleem van h e t c re ëre n van een duurzame maatschappij.

De kern van een transform erende organisatie, ook wel m etanoische verandering genoemd naar een Grieks woord dat "fundam entele verandering van gedachten" b e tek e n t, is d at alle individuele mensen gaan beseffen HOE uitzonderlijk groot de mogelijkhe­ den zijn van een groep die een geza­ menlijk doel n a s tr e e ft. In m etanoische organisaties gaan de mensen er niet vanuit d at ze m achteloos zijn. Ze geloven in de KRACHT VAN EEN VISIE en in het vermogen van indivi­ duele mensen om hun EIGEN LOT TE BEÏNVLOEDEN. Ze w eten dat ze door gezamenlijk en m et v e ra n t­ woordelijkheidsgevoel aan h et werk t e gaan, elkaar en uiteindelijk ook hun organisatie en de maatschappij kunnen stim uleren zodat er voor iedereen een zinvol en bevredigend leven o n ts ta a t (5).

Op dit moment zijn de m eeste mensen e r e c h te r nog van overtuigd d at ze zijn overgeleverd aan reusach­ tige, hopeloos ingewikkelde en logge system en. Maar zulke veronderstelling­ en kunnen veranderen en als dat gebeurt, v eran d ert alles. Zelfs onze. fysische omgeving en de manier waarop we de werkelijkheid w aarne­ men. Willis Harman h e eft dit als volgt beschreven:

Veronderstellingen bepalen, wat als werkelijkheid wordt waargenomen.

Veronderstellingen bepalen wat men denkt e raan te kunnen doen.

Veronderstellingen zijn bepalend voor de vreugde en h e t plezier die uit h et leven worden geput.

Sommige veronderstellingen zijn positief en gezond, m aar andere

zijn beslist n eg atief en ongezond (in de loop van ons leven nemen de m eesten van ons heel w at onge­ zonde veronderstellingen op).

- Als een maatschappij zich laat leiden door een ongeschikte of onjuis­ te reeks fundam entele veronderstel­

lingen, h e e ft dat over het algem een veel menselijke ellende to t gevolg. - Veronderstellingen kunnen veranderd worden (6).

Een voorbeeld van zo'n verandering is de nieuwe veronderstelling dat we gezamenlijk een visie kunnen ontwikkelen van de m aatschappij waarin we willen leven en die visie ook kunnen verwezenlijken. Als politie­ ke organisaties op basis van deze -m etan o isch e- gedachtengang een omgeving kunnen bieden waarin deze u ite rs t fundam entele veronderstelling vaste voet kan krijgen, zouden ze wel eens van gro te invloed kunnen zijn op de toekom st. D at zal tevens bepalen op welke plaats in diezelfde toekom st het p rim aat komt te liggen • (1) Prigogine, I. and Streugers, I., Order out of chaos, Bantam Books Ine., New York, 1984, bladzijde 12/13. (2) Adams, J., Transform atie, Lemnis- c a a t, R o tte rd a m , 1984, bladzijde 7.

(3) Stikker, A., Tao, Teillard en W esters Denken, Bres, A m sterdam ,

1986, bladzijde 62.

(4) Van Praag, H., Com puters zorgen voor vrij maken van de menselijke geest, Innovatie, bijlage HC, 19 sep­ tem b er 1987.

(5) Kiefer, C.F., Metanoic organisa- tions, Transform ing Work and organi- sations, Lem niscaat, R o tterd am ,

1984, bladzijde 71.

(6) Harman, W.W., Visions of tom or- row, the transform ations ahead, OD Practio n er, 1981, bladzijde 13.

d r s . P .H . Labohm

was o n d er meer w ethouder van S o c i a l e Zaken, t e Voorburg ( 1 9 8 2 - 1 9 8 6 ) . Thans i s hij v o o r z i t t e r van h e t Gewest ' s-G ra v e n h a - g e . Hij i s l i d van d e VVD.

74

Idee

1. Wilt U dit them anum m er over 'H et p rim aat van de politiek?' cadeau doen? Een idee voor Sint Nicolaas e n /o f de kerstman!

2. Bent U tevreden over LEF? H e eft U dat aan Uw politieke kennissen en vrien­ den v e rte ld ? Ja, mooi zo! Nee, w at jam m er, m aar dit kan natuurlijk alsnog gebeuren.

Met LEF kan op verschillende m anieren worden kennis gem aakt. Alleen ... zit e r een verschil in de te betalen prijs voor JOVD-leden en niet-leden. Wat hebben wij te bieden?

a. Voor J OVD-leden:

0 een proefnum m er van LEF è ƒ 6,-- (met porto ƒ 2,50 extra); 0 een abonnement op LEF (voor vier nummers) & ƒ 19,50;

b. Voor niet-leden:

0 een them anum m er van LEF § ƒ 10,-- (met porto ƒ 2,50 extra). Te kiezen v alt uit: 1. Socialistisch-liberale samenwerking in de praktijk en 2. H et pri­ m a at van de politiek?;

0 een proefnum m er van LEF è ƒ 6,— (met porto ƒ 2,50 extra); 0 een abonnem ent op LEF (voor vier nummers) 3 ƒ 25,—.

Het gew enste aankruisen en opsturen aan:

LE F-abonnem entenadm inistratie, Prins Hendrikkade 104, 1011 AJ A m sterdam .

Naam

Adres

Postcode Woonplaats: Datum Handtekening:

In document PRIMAAT VAN DE POLITIEK? (pagina 70-73)