• No results found

5 Tijdschriften, kranten, winkels, vrienden / kennissen,

13.1 Plan van aanpak

Inhoud plan van aanpak afstudeeropdracht Media, Informatie en Communicatie Naam student: Marlijn de Vries Profiel: RMP

Studentnummer: 500637314 Groep: 401A E-mailadres: marlijn.de.vries@hva.nl

Telefoonnummer: 0610451630

Paraaf voor akkoord student: Marlijn de Vries Datum: 14-3-2015

Naam eerste begeleider: Jenny ter Horst Naam tweede begeleider: Jan Veenstra

Paraaf voor akkoord docent-begeleider en tweede docent:

Datum: 8-4-2015

Paraaf voor akkoord afstudeercommissie:

Datum:

Bedrijf: PS. Wood

Naam begeleider vanuit het bedrijf: Bob de Graaf Functie: designer en eigenaar

Probleemsituatie:

Huidige situatie en aanleiding

PS. Wood is een designgroep bestaande uit ontwerpers, meubelmakers en conceptontwikkelaars met een gezamenlijke passie: het bedenken en maken van tijdloze design klassiekers met karakter. Vanuit de voorliefde voor hoogwaardig hout creëert PS. Wood meubels met een persoonlijk verhaal en een eigen signature. Vakmanschap, kennis van materialen en liefde voor het designproces (eenvoud en

schoonheid) zijn de kernwaarden van PS. Wood (PS. Wood, 2014). De start-up is opgericht in 2014 door Bob de Graaf en zijn partners. PS. Wood biedt online duurzaam maatwerk aan voor een betaalbare prijs. Wat deze design meubels zo bijzonder maakt, is dat het persoonlijke verhaal van de designers, het ontwerp, het productieproces, en het bedrijf centraal staat. De meubels staan gesorteerd op label en worden op de website geïntroduceerd.

De doelgroep waar PS. Wood zich nu op richt zijn de urban professionals van 25 tot en met 65 jaar die de Ikea ontgroeit zijn. Zij bevinden zich in het lifestyle segment, dat inhoudt dat zij van mooie,

ambachtelijke en bijzondere meubels houden met een goede prijs en kwaliteit verhouding. Echter is er weinig onderzoek gedaan naar de wensen en behoeften van de doelgroep, terwijl de doelgroep de basis is voor je online strategie en je online succes (Aleman, E. 2013).

De website heeft een hybride model: de website is een lead generation en branding model. Het lead generated model heeft als doel om potentiele klanten te genereren via de website. Het branding model heeft als doel om een merkenvoorkeur te creëren bij de bezoekers en om de loyaliteit van klanten en partners te vergroten (Smits, G. & Bisschop, J. 2011). Deze twee modellen worden met elkaar in de website van PS. Wood gecombineerd. Voor een optimale groei dient er de juiste balans op de website te zijn tussen branding en het genereren van leads. De inhoud speelt hierbij een sleutel rol. Met unieke, specifieke en gepersonaliseerde content zal de consument zich succesvoller binden met uw merk (Liggins, B. 2013). Dat resulteert vervolgens in relevante leads. Echter is het opbouwen van een merk en naamsbekendheid een proces op lange termijn en vereist een goede marketingstrategie. Ook een succesvolle lead generation heeft alleen kans van slagen wanneer er een goede strategie aan verbonden is, die vooral gericht is op het genereren van relevante leads op een persoonlijke manier (Lead for mix, 2010). PS. Wood heeft een zeer beperkte strategie voor het genereren van leads en het creëren van merkenvoorkeur bij de bezoekers.

De website is uit de grond gestampt naar aanleiding van één onderzoek, een panelgesprek. Terwijl Erik Hartman, specialist in content management hierover zegt: “Een contentstrategie maakt duidelijk welke content op welk moment met welke persoon en via welk medium in welke vorm moet worden uitgewisseld. Aan elke succesvolle website, intranet of online campagne ligt een contentstrategie ten grondslag”. Daarnaast is het van belang dat de functionaliteiten en usability op de doelgroep zijn aangepast, zodat de doelgroep geen knelpunten op de website ondervindt en sneller kan converteren.

Probleem

PS. Wood zal vanaf 1 februari een website online zetten zonder van te voren uitgebreid onderzoek te doen naar de markt en de doelgroep. Er zijn geen gegevens bekend van de website, omdat PS. Wood een start-up is. Hierdoor is de huidige situatie niet bekend en kwantificeerbaar. Doordat er maar één onderzoek is gedaan naar onder andere de doelgroep, is het onduidelijk of de geformuleerde doelgroep ook daadwerkelijk de doelgroep is. Er zijn geen persona’s gemaakt. Ook is onduidelijk wat hun wensen en behoeften zijn. Het gaat erom wat de doelgroep wenst en welke behoeftes zij hebben.

Daartegenover dient de content, de functionaliteiten en de usability op de website afgestemd te zijn op de doelgroep, zodat PS. Wood de bezoeker kan overtuigen, binden en laten converteren. Zonder duidelijke doelgroep kun je de wensen en behoeften niet afstemmen op de website en heeft PS. Wood geen reden van bestaan (Eck, van J. 2012).

Het afstemmen van de website op de doelgroep is een voorwaarde voor een succesvolle website (Dooren, van E. 2014). De website wordt geoptimaliseerd op basis van content, usability en

functionaliteiten. Er is bewust voor deze drie succesfactoren gekozen. Content is de rode draad van elke website, want zonder de juiste informatie verkoop je geen product en genereer je geen leads. De usability, ook wel gebruiksgemak genoemd, is de absolute waarde voor succes. Zodra er een bezoeker op de website komt, wil hij gelijk de site kunnen gebruiken. Lukt dat niet? Dan is hij weg. Tot slot de functionaliteiten op een website. De functies op een website moeten allen een doel hebben en relevant zijn voor de doelgroep anders zijn ze nutteloos. Functionaliteiten zijn er of kunnen helpen om de bezoeker tot een gewenste actie te leiden (Smits, G. & Bisschop, J. 2011). Maar eerst is het belangrijk om te weten wie de doelgroep precies is, om vervolgens in kaart te brengen wat de doelgroep beweegt en hoe je het product het beste op de doelgroep kunt afstemmen. Bovendien is het van belang om te weten waar de doelgroep zich bevindt, met welke intentie en wat ze belangrijk vinden. Tot slot is het belangrijk om te weten waar de doelgroep gevoelig voor is, zodat PS. Wood de doelgroep met de juiste argumenten kan overtuigen (Eck, van J. 2012).

Probleemstelling (het WAT van het onderzoek).

functionaliteiten en hoe kan PS. Wood dit toepassen op hun website zodat zij een merkenvoorkeur creëren bij consumenten en meer leads kunnen genereren?

Doelstelling (het WAAROM van het onderzoek)

Hoofddoelstelling:

Advies geven over de content, usability en functionaliteiten op de website, die dienen aan te sluiten op de wensen en behoeften van de doelgroep van PS. Wood waardoor PS. Wood een merkenvoorkeur creëert bij consumenten en meer leads kan genereren. Het advies wordt aangevuld met een digitaal prototype en een contentplan. Het prototype is een redesign van de website en het contentplan is een plan waarin de contentstrategie van PS. Wood beschreven wordt.

Deelvragen

Deelvraag 1 (Interne analyse)