• No results found

3 Interne Analyse

5.1 Honeycomb-model van Morville

Peter Morville heeft in 2002 een model ontwikkeld: de User Experience Honeycomb. In dit model onderscheidt Morville zeven factoren die van invloed zijn op de user experience, oftewel de gebruikerservaring. De gebruikerservaring dient optimaal te zijn om leads te genereren en dus om de online doelstellingen te behalen. Usability expert Jakob Nielsen heeft aangetoond dat de conversie met 87 procent stijgt door de gebruikerservaring te optimaliseren (Concept 7, z.j.). Een goede gebruikerservaring geeft de bezoeker een goed gevoel, dat leidt tot terugkerende bezoekers en meer conversies (Connect Holland, z.j.). Er wordt naar alle zeven factoren gekeken, zie

afbeelding 6, daarna worden de factoren toegelicht aan de hand van de website van PS. Wood (Reynaert, I. & Dijkerman, D. 2012).

5.1.1 Toelichting van het Honeycomb model Waardevol (valuable).

De website moet zowel een waarde creëren voor de eigenaar als voor de gebruikers. Elke gebruiker heeft een eigen belang bij het gebruik van de website, daarom moet de website waardevol zijn.

Nuttig (useful).

De gebruikers kunnen alleen hun doel bereiken op de website, als je de gebruikers ook hun doel kan laten bereiken. De website moet dus nuttig zijn om de doelen te bereiken op de website.

Vindbaar (findable).

De vindbaarheid van de website en de informatie op je website is belangrijk om waarde te creëren voor je website. De criteria zijn opgesteld op basis van Lipperhey, een online analyse met betrekking tot de vindbaarheid van de website (Frankwatching, 2009) en de criteria uit hoofdstuk 9, zie bijlage 13.2.1 tabel 3.

Toegankelijk (accessible).

De bezoekers moeten gemakkelijk door de website heen kunnen en dus moeten zij alle toegang tot de informatie krijgen. En met bezoekers worden alle bezoekers bedoeld. Ongeveer 25 procent van de Nederlandse bevolking heeft een beperking. Ook deze mensen behoren tot de doelgroep, mits ze voldoen aan de kenmerken van de segmenten. Ook wordt de browsercomptabiliteit gemeten: is de website toegankelijk in alle browsers?. Als er wordt voldaan aan de websiterichtlijnen (bijlage 13.2.1. Tabel 4) levert dat meerdere voordelen op voor de website. De website wordt onder andere beter vindbaar voor zoekmachines, de website heeft meer bereik, site wordt meetbaar waardoor men kan zien hoe de kwaliteit verhoogd kan worden, de compatibiliteit wordt vergroot, bezoekers ervaren de website als gebruiksvriendelijk en tot slot is door het scheiden van de inhoud en ontwerp delen

eenvoudig te vervangen of herbruikbaar, dat maakt de website flexibel en duurzaam (Microsoft, z.j.). De criteria zijn opgesteld op basis van toegankelijkheidsnormen uit de Internet Scorecard 2.0 (Smits, G. & Bisschop, J. 2011), Frankwatching (Hulscher, J. 2011 & Putte, van de J. 2011), Webrichtlijnen (z.j.) en de criteria uit hoofdstuk 4, zie bijlage 13.2.1 tabel 4.

Geloofwaardigheid (credible).

Een geloofwaardige website is een pre. Zonder geloofwaardige website zullen conversiedoelen niet of lastig behaald worden. Er wordt gekeken naar enkele criteria die bijdragen tot een geloofwaardige website (tabel 5). De criteria zijn opgesteld op basis van geloofwaardigheid- en reputatietips (My Reputation Dashboard, 2013), zie bijlage 13.2.1 tabel 5.

Aantrekkelijk (desirable).

De aantrekkelijkheid van een website speelt een grote rol. Gebruikers oordelen in een fractie van een seconde of de website goed is of niet. Er wordt gekeken naar enkele criteria die bijdragen tot een aantrekkelijke website (tabel #). De criteria zijn opgesteld op basis van trends en tips op het gebied van websitedesign van Marketingfacts (Cohen, W. z.j.), Frankwatching (Selles, J. 2009) en Heuvel Marketing (Wolfshaar, van de L. 2013), zie bijlage 13.2.1 tabel 6.

Gebruiksvriendelijkheid (usability).

De gebruiksvriendelijkheid van een website is enorm belangrijk en altijd ‘under construction’ en moet regelmatig getest worden. De gebruiksvriendelijkheid van een website is bepalend voor de conversie. Er wordt gekeken naar enkele criteria die bijdragen tot een gebruiksvriendelijke website (tabel 6). De criteria zijn opgesteld op basis van usabilitytips en websiteoptimalisatie van Marketingfacts (Diepen, van R. 2012), Emerce (Voets, J. 2013), Frankwatching (Selles, P. 2009 & Putte, van de J. 2011) en de criteria uit hoofdstuk 9, zie bijlage 13.2.1 tabel 7.

5.1.2 Honeycomb-model PS. Wood

Aan de hand van de toelichting (4.1.1.) en de criteria (Bijlage 13.2.1) wordt het Honeycomb-model toegepast op de website van PS. Wood. Tot slot wordt er gebruik gemaakt van een sterrenclassificatie (0 – 5 sterren) om aan te geven hoe goed PS. Wood scoort op de criteria.

Waardevol (valuable)

PS. Wood wil met de website leads genereren en klanten aan zich binden en indien dat lukt, heeft de website voor de eigenaren van PS. Wood waarde. Voor de doelgroep is de website waardevol, omdat zij op verschillende manieren de website kunnen gebruiken. Wanneer zij overgaan tot conversie heeft de doelgroep de hoogste waarde bereikt. Echter is de website nog niet waardevol genoeg, omdat de

website nog niet is afgestemd om de doelgroep. Er staat te weinig content op de website en het is nog niet mogelijk om te converteren.

Nuttig (useful)

De doelgroep kan verschillende taken volbrengen, namelijk oriënteren en kennis maken met het merk. Daarnaast kan de doelgroep contact opnemen voor meer informatie of om een product te bestellen. Echter wordt de doelgroep nog niet optimaal geholpen om de taken zo eenvoudig mogelijk te volbrengen, dat zal verder worden uitgelicht bij gebruiksvriendelijkheid (usability).

Vindbaarheid (findable)

PS. Wood kan betreft de vindbaarheid nog veel verbeteren. De titel PS. Wood is goed, omdat het geen rare tekens bevat, dit geldt ook voor de URL. Alleen in de grootste zoekmachines (Google, Yahoo!, ASK en Bing) is PS. Wood niet goed vertegenwoordigd (afbeelding 7).

Afbeelding 7. Vertoning in de zoekmachine

De description tag mist en wordt daarom ook niet weergeven. De gebruikers die via de zoekmachines PS. Wood vinden, zullen niet snel doorklikken, aangezien de vertoning niks voorstelt. Ook wordt er nauwelijks gebruik gemaakt van de headings. De H1 wordt niet gebruikt en H2 wordt slechts drie keer gebruikt over de hele website (Lipperhey, 2015). Terwijl headings door zoekmachines als belangrijk gevonden worden en dragen daarom bij aan een betere vindbaarheid van de website en op de website zijn de headings belangrijk om de pagina’s te organiseren, zodat de opmaak consistent is dat weer bijdraagt aan de usability en aantrekkelijkheid (Putte, van de J. 2011).

Toegankelijk (accessible)

Het contrast op de website is goed. De homepage, boven de vouw, heeft een donkergrijze achtergrond met witte teksten en rode call-to- action buttons. Vervolgens gaat de website onder de vouw over op een witte achtergrond met zwarte tekst en de call-to-action buttons blijven rood, op de rest van de website worden deze contrasten aangehouden. De browsercomptabiliteit wordt door de vijf meest belangrijke besturingssystemen (Windows 7, 8, 8.1 en MAC OS X Yosemite en mavericks) getest op de vier belangrijkste browsers (en hun laatste versie: Safari, Google Chrome, Firefox en Internet Explorer)

De website is op 14 van de 16 browsers geopend en wordt op vijf browsers slecht weergeven (Afbeelding 9, bijlage 13.2.3.). De website is tevens responsive voor mobiele apparaten (afbeelding 8). De mobiele website is volgens de Google Mobielvriendelijke test mobielvriendelijk (Google, 2015). Zoals bij de vindbaarheid van de

website al werd vermeld, maakt PS. Wood te weinig gebruik van headings. Ook maakt PS. Wood geen gebruik van Alt-teksten, font vergroter, spraakherkenning en ondertiteling bij geluid of beeld is niet van toepassing. Mensen met een beperking worden onvoldoende ondersteund.

Geloofwaardigheid (credible)

De website van PS. Wood komt nog niet heel geloofwaardig over. De website is in zijn opstart fase, dus langzamerhand zal de content en de kanalen geoptimaliseerd worden. Dan zal PS. Wood ook reviews, social media, algemene voorwaarden en privacy policy, en meer content kunnen toevoegen. De tagline ‘design is a story’ moet dan ook bij alle producten worden geëvenaard. De website heeft een ‘over ons’ pagina en er staan contactgegevens op de website. Ook staat er eigen content op de website, maar dit is nog minimaal.

Aantrekkelijk (desirable)

De huisstijl van PS. Wood is tot zover duidelijk te herkennen aan het logo en het kleurgebruik (wit, rood, zwart, grijs), omdat het logo overeen komt met het kleurgebruik op de website. PS. Wood maakt gebruik van genoeg witruimte, dit komt niet alleen overzichtelijk over het past ook bij de stijl van PS. Wood. De typografie is schreefloos en eenvoudig met een speels karakter. De typografie staat in lijn met de huisstijl. De content is van PS. Wood zelf, er staan geen stockfoto’s op de website. PS. Wood wil door middel van eigen content de kernwaarden en visie van het bedrijf uitstralen. ‘Less is more’ en eenvoud is de kern. Er staat niet meer dan nodig is op de website, echter staat er nu nog te weinig content op de website, maar dit zal nader worden aangevuld. De verhouding beeld en tekst ligt nu op meer beeld dan tekst. Uit de diepte interviews moet blijken welke verhouding ideaal is voor de doelgroep. Het design van de website is gebaseerd op branding- en lead generation. Door de grote afbeeldingen wil PS. Wood de bezoeker inspireren en aanspreken, met de enkele buttons wil PS. Wood de bezoeker kennis laten maken en laten converteren. Het design is uitermate geschikt voor mobiele apparaten, dit omdat de doelgroep van PS. Wood steeds meer via online apparaten, zoals smartphone en iPad, websites bezoeken (zie 5.2.2. Online kenmerken).

Gebruiksvriendelijkheid (usability)

PS. Wood heeft een zoekfunctie op de website. De zoekresultaten zijn gesorteerd op basis van auteur, datum, tijd en categorie. Dit maakt het eenvoudiger voor de bezoeker om iets terug te vinden. Zodra de bezoeker een zoekopdracht heeft gegeven, komt de zoekfunctie prominent terug. De zoekfunctie bevindt zich rechtsboven, zoals de bezoeker ook zal verwachten. De website heeft geen kruimelpad. Dit zou wel overzicht bieden wanneer de bezoeker bezig is met het bekijken van bijvoorbeeld de collectie. Er is een consistente link naar de homepage, deze is verwerkt in het logo en in het menu. De links kleuren rood als je er overheen gaat. De links krijgen geen andere kleur als erop geklikt is. De-call-to action buttons vallen enorm op door de rode kleur (afbeelding 10). De teksten op de button zijn vrijblijvende teksten als ‘leer ons kennen’ en ‘bekijk ons werk’. De teksten in de buttons zijn in het Engels, de teksten op de website zijn Nederlands. Er moet bij de doelgroep onderzocht worden of zij de buttons zo willen houden of dat er verandering in tekst en taal moet plaatsvinden.

Het converteren kan binnen de vijf stappen, maar het wordt de doelgroep nog niet heel eenvoudig gemaakt. Er staat een heel basic formulier op de website, die in vergelijking tot de buttons helemaal niet opvalt en het contactformulier is alleen op de contactpagina te zien (zie contactpagina bijlage 13.8.1 beginsituatie), dat een slechte zaak is voor het genereren van lead bij de producten. Voor de contactaanvraag dient de gebruiker ook naar beneden te scrollen (zie contactpagina bijlage 13.8.1 beginsituatie). De bezoeker kan de collectie bekijken maar kan geen aanvraag doen op het product. Sterker nog er wordt helemaal geen informatie gegeven over het product. De tekst die bij de producten staan, slaat helemaal nergens op (zie productpagina bijlage 13.8.1 beginsituatie). Het menu van de website is kort, bondig en precies wat nodig is om de bezoeker door de website te leiden (zie afbeelding 4 hoofdstuk 3.1). Er zijn geen zoekwoorden gebruikt om het menu mee samen te stellen. Tevens staan de woorden in het Engels en uit het doelgroeponderzoek en de gebruikersonderzoeken moet blijken of de termen in het Engels voor de doelgroep werken. De laadsnelheid van de website is 4,03 seconde (Pingdom, 2015).

Criteria Waardevol Nuttig Vindbaar Toegankelijk Geloofwaardig Aantrekkelijk Gebruiksvriendelijk Score

13