• No results found

7 Externe analyse

7.1.2 Branche ontwikkelingen

Na een krimp van 5 jaar zijn de verkopen in de detailhandel gegroeid sinds 2008. Vooral de omzet in winkels in woninginrichtingartikelen was in het tweede halfjaar bijna net zo hoog als in 2013, dit had te maken met een groter volume en een opleving in die periode (CBS, 2015). “Voor het eerst sinds zeven jaar kunnen wij een plus noteren voor de hele woonbranche”, aldus branchespecialist Wonen Bert-Jan van der Stelt. Totaal komt het uit op een groei van 5 procent ten opzichte van 2013. Voor

meubelspeciaalzaken is dit 3,6 procent (INretail, 2015).

7.1.3 M-commerce

Uit de studie van Centre for Retail Research (CRR) blijkt dat dit jaar 18,3 procent van alle online aankopen via mobiele apparaten worden verricht. Hiervan zal 9,6 procent van alle aankopen via een smartphone worden gedaan en 8,7 procent via een tablet. Het resultaat van het onderzoek van Actiepagina.nl luidt dat er naar verwachting 1,29 miljoen euro zal worden besteed via mobiele apparaten in 2015. Dit is een stijging van 92,5 procent ten opzichte van 2014. Uiteindelijk blijven de aankopen via de PC aan kop, de meeste bestedingen worden nog steeds op een computer of laptop verricht met 81,7 procent in 2015, dit was in 2014 nog 88,8 procent (Digitailing, 2015). Vanaf 21 april 2015 zullen websites die ondersteund worden voor mobiele apparaten een hogere ranking krijgen in Google (Apeldoorn, van P. 2015).

7.1.4 Personalisatie

Met de opkomst van mobiel, zullen de verkopen in de toekomst online stijgen. Retailers zullen deze ontwikkelingen mee moeten nemen in hun strategie. Personalisatie draagt bij om de klant online te stimuleren. Personalisatie houdt in dat de producten en diensten op basis van de voorkeuren en eigenschappen van de gebruikers worden aangepast. De online personalisatie mogelijkheden lopen

uiteen. Echter moet de privacywetgeving en gevoeligheid niet in het geding komen. Belangrijk is om te weten wie je klant is, wat hun waarden zijn en via welk kanaal zij geïnformeerd willen worden

(Zwetsloot, R. 2012). Om content op maat te bieden, waarbij de inhoud wordt aangepast op basis van huidige omstandigheden, dien je te beschikken over Google Analytics. Effectief personaliseren begint bij het analyseren en herkennen van het pad dat de bezoeker heeft afgelegd. Aan de hand van

zoekopdrachten of refererende pagina’s kan de inhoud van de pagina afgestemd worden. Hoe beter de pagina is afgestemd op de verwachting van de bezoeker, des te hoger de conversie. Personalisatie kan op basis van, bijvoorbeeld (Tuk, Y. 2013):

Geografie

Personalisatie kan eenvoudig door het IP-adres vast te stellen. Op basis van locatie kunnen lokale aanbiedingen of berichten worden gestuurd. Bijvoorbeeld: ‘Wij bezorgen in Haarlem binnen één uur’.

Websitebezoek

Als een bezoeker de website al meerdere malen bezocht heeft, kun je de bezoeker belonen met een persoonlijke korting. Bijvoorbeeld: ‘Leuk dat je ons weer bezoekt, jij kunt een gratis account aanmaken’.

Omstandigheden

Op basis van bepaalde omstandigheden, zoals evenementen en feesten, content aanpassen. Bijvoorbeeld: ‘Wij feliciteren het Nederlands elftal met het behaalde kampioenschap’.

Refererende pagina

Op basis van de afkomstige pagina, zoals social media of blogs, content aanpassen. Bijvoorbeeld: ‘Als Facebook-er heb jij 10 euro korting verdiend!’

7.1.5 Storytelling

Storytelling is een verhaal waarbij de weergave van gebeurtenissen met elkaar in verband worden gebracht (Tesselaar & Scheringa, Boom 2008). De (corporate) story uit zich niet alleen in op de ‘over ons’ pagina, maar over het hele beeld en alle uitingen. Overal is het verhaal af te lezen (Battjes, D. 2014). De kenmerken van storytelling zijn:

Personages

Laat figuren, typetjes of mensen het verhaal spreken

Perspectief

Door wie wordt het verteld? Kies een personage of communiceer in de ‘ik’ of ‘wij’ vorm.

Tijd en ruimte

Wanneer en waar speelt het zich af? Laat het tot de verbeelding van de lezer spreken.

Motto

Gebruik een slogan of quote en herhaal deze.

Stijlfiguren

Het understatement, de paradox, de parodie, de overdrijving, het eufemisme, de climax en de anticlimax en de pars pro toto. Allemaal elementen die de lezer te overdonderen.

Compositie

Houdt het verhaal vast aan de structuur (inleiding, middenstuk, slot – deze kan helemaal worden omgegooid door; terug te blikken, achterste voren te beginnen, vooruit te kijken, etc.)

Symbolen

Kies een element (zoals een appel) en gebruik het als metafoor of leg er een andere betekenis overheen.

Stijl

De kracht van storytelling ligt bij vijf elementen. Het verhaal zorgt voor ordening van gebeurtenissen, waardoor het overzichtelijk wordt en mensen zich eenvoudig kunnen identificeren. Een verhaal verbindt mensen. Het schept een band als mensen een verhaal delen of zich herkennen. Verhalen geven

betekenis aan gebeurtenissen en bieden diepgang achter het ‘waarom’. Verhalen worden ervaren als een beleving door de bijkomende emotie en aansprakelijkheid. Verhalen bieden sturing en houvast (Corporate Story, z.j.).

7.2 Concurrentieanalyse

In de concurrentieanalyse worden er vier concurrenten beschreven. De concurrenten worden beoordeeld aan de hand van het Honeycomb model van Morville en een contentanalyse om meer inzicht te krijgen in de kansen en bedreigingen voor PS. Wood.

PS. Wood kent directe en indirecte concurrenten. Directe concurrenten zijn de concurrenten die een soortgelijk product uitgeven met dezelfde doelgroep. Indirecte concurrenten zijn concurrenten op basis van de doelgroep of op basis van een soortgelijk product (Intemarketing, z.j.). De concurrenten die geanalyseerd worden zijn:

Directe concurrent

www.homestede.nl www.homestedeshop.nl

Homestede is een interieurwinkel (fysiek) met collecties uit Nederland, Italië en Scandinavië. De stijl is modern, ingetogen en chique. De collecties zijn allen voornamelijk gemaakt van natuurlijke materialen. Homestede is innoverend door materialen op nieuwe manieren toe te passen (Homestede, 2014).

www.moome.be

Moome is een Vlaams design label in samenwerking met een meubelfabrikant en hun eigen creatief bureau. Moome staat voor compact en betaalbaar modern design en, in aanvulling op de kwaliteit van design meubelen (Moome, z.j.).

www.herso.nl

Herso is een Nederlandse meubelmakerij. Zij maken van uw oude houten meubel(s), met of zonder herinnering, een nieuw eigentijds meubelstuk. Herso staat voor maatwerkproducten met ieder hun unieke herkomst (Herso, 2015).

www.good2bhome.nl

Good2beHome heeft als motto: “liever een paar juweeltjes van design meubelen in de woonkamer dan een huis volgepropt met spullen. Less is more dus”. De producten staan voor het gevoel van rust, eenvoud, balans en betaalbaar (Good2beHome, 2014).

Indirecte concurrenten

www.martonecycling.eu

Martone Cycling Co is een internationaal designfietsen bedrijf. In elke fiets is hun statement van persoonlijke stijl en passie verwerkt. Elke fiets heeft een rode ketting. Iedereen neemt wel een tas mee op de fiets, zoals Martone Cycling Co beoogt, dus heeft elke fiets een mand om ‘het leven makkelijker te maken’ (Martone Cycling Co, 2015).

http://www.begzz.nl/

Begzz is een Nederlands tassenlabel. De tassen worden zelf bedacht, ontworpen en handgemaakt. Elke tas is uniek. Begzz staat voor chique, robuust, eenvoud en comfort (Begzz, z.j.).