• No results found

Deelvraag 1 (Interne analyse) Wie is PS Wood?

9 Content, functionaliteiten en usability

13.2.1 Criteria Honeycomb Model

Criteria vindbaarheid Toelichting

Vertoning in zoekmachines Hoe ziet de vertoning in de zoekmachines eruit? Is de vertoning compleet?

Titel De titel is het belangrijkste element die de inhoud van de pagina beschrijft. De titel wordt gebruikt als bookmark en is de standaardnaam in browsers, tabbladen en

snelkoppelingen.

URL De URL moet zo kort en eenvoudig mogelijk zijn, omdat de URL uit drie delen bestaat: domeinnaam, subdomein en pad. Zodra de bezoeker verder navigeert, wordt het subdomein en pad toegevoegd, deze vormen tevens een belangrijke schakel voor je zoekwoorden.

Meta description De meta description is een korte alinea onder de titel en URL in de vertoning. Deze tekst moet ervoor zorgen dat de gebruiker naar de website navigeert.

Headings (H1, H2, H3, etc.) Zoekmachines hechten extra waarde aan de headings. Zodra de website volgens de headings wordt ingedeeld, zal de website beter gevonden worden.

Tabel 3. Criteria vindbaarheid

Criteria toegankelijkheid Toelichting Ondertiteling bij geluid- of

videofragmenten

Helpt doven en slechthorenden

Lettertypes te vergroten. Helpt bezoekers met dyslectie

Spraakherkenning Helpt lichamelijk beperkten met navigeren. Contrast in elke vorm Kleurenblinden kunnen elementen beter scheiden Alt-teksten Alt-teksten zijn goed voor mensen die visueel beperkt zijn. Comptabiliteit Is de website is in elke browser te openen? Dit wordt

gemeten aan de hand van www.browserstack.com waarbij de 5 meest belangrijke besturingssystemen (Windows 7, 8, 8.1 en MAC OS X Yosemite en mavericks) worden getest op 4 belangrijkste browsers (en hun laatste versie: Safari, Google Chrome, Firefox en Internet Explorer) Mobiel responsive Is de website aangepast voor mobiele apparaten? Headings Headings maken content toegankelijk voor braille- en

spraakuitvoer. Tabel 4. Criteria toegankelijkheid

Criteria geloofwaardigheid Toelichting

Keurmerk op de website Keurmerken geven aan dat de website erkend is of is aangesloten bij een stichting en voldoen aan de criteria. bezoekers kunnen er vanuit gaan dat het betrouwbaar is. Contactgegevens op de website Bezoekers kunnen altijd contact opnemen mocht het nodig

zijn.

Over ons pagina Door persoonlijke informatie over het bedrijf toe te voegen aan een ‘over ons’ pagina geeft het inzicht in het bedrijf en verhoogt het vertrouwen.

Algemene voorwaarden / privacy policy Aan deze voorwaarden dient de website zich te houden. Als consument kun je je hier altijd op beroepen.

Gebruik van eigen content Bij het gebruik van bijvoorbeeld eigen foto’s hoeft de klant niet verrast te worden als het product er niet zo uit ziet als op de foto.

Actualiteit Als de content niet up-to-date is, komt het ongeloofwaardig over.

Reviews Door het tonen van onafhankelijke partijen (Zoover e.d.) komen de reviews geloofwaardig over en de bezoekers gaan eerder over tot conversie wanneer zij weten dat anderen tevreden zijn.

Social media Social media is ook een bepalende factor geworden om de geloofwaardigheid van een website te meten. Dit is vooral te zien aan hoeveel volgers het merk of bedrijf heeft. Tabel 5. Criteria geloofwaardigheid

Criteria aantrekkelijkheid Toelichting

Consistente huisstijl Komt de huisstijl terug? Kan de bezoeker de huisstijl herkennen? Witruimte Is er voldoende witruimte? Witruimte zorgt voor rust en overzicht op

de website.

Eigen content Eigen content maakt de website specialer en aantrekkelijker. Stockfoto’s bijvoorbeeld schenden de betrouwbaarheid en zijn vaak niet in de waarden van het bedrijf.

Typografie Past de typografie bij de positionering van het merk, product of de website?

Kleurgebruik Past het kleurgebruik bij het merk, product of de website? Verhouding tekst en beeld Hoe is de verhouding tekst en beeld en wat past bij het merk of

product?

Less is more Bezoekers verliezen hun geduld wanneer er te veel informatie op de website staan. Ze weten niet waar ze moeten kijken.

Verhoudingen in het design Hoe is de website verdeeld: een kolom, twee kolommen, etc.? Wat staat er boven de vouw en wat staat er onder de vouw?

Tabel 6. Criteria aantrekkelijkheid

Criteria gebruiksvriendelijkheid Toelichting

Zoekfunctie op de website Staat de zoekfunctie op de plek waar de gebruiker gewend is, rechtsboven? Is de functie lang genoeg om te zien wat je typt? Komt de functie terug nadat de gebruiker gezocht heeft? Geeft de zoekfunctie suggesties?

Gebruik van een kruimelpad Is er een kruimelpad aanwezig, zodat de gebruiker kan zien waar hij zich op de website bevind?

Consistente link naar de homepage Is er een link naar de homepage aanwezig? Verwerkt in het logo of in menu met ‘home’.

Laadsnelheid van de website Gebruikers verwachten dat de website binnen 2 seconde is geladen.

Consistentie in buttons, navigatie, tekst, formulieren en links

De consistentie in deze elementen is belangrijk om het voor de gebruiker gemakkelijker te maken om te converteren of de pagina te scannen. Headings dragen bij aan de

consistentie van de tekst.

Kleurgebruik in links De link moet een andere kleur hebben, zodat de bezoeker weet dat het een link is. De link moet een andere kleur krijgen wanneer er op geklikt is.

Call to action De button en buttonkleur verhoogt de conversie. Is er een duidelijk contrast? Welke tekst staat op de button? De ‘zachte’ woorden zijn conversie verhogend.

Converteren in minder dan 5 stappen Na een taak van meer dan 5 stappen houdt de bezoeker op, het duurt dan te lang.

Navigatiestructuur Gebruik de zoekwoorden in het menu die de doelgroep ook gebruikt.

des te minder snel converteert de doelgroep. Tabel 7. Criteria gebruiksvriendelijkheid