• No results found

Deelvraag 1 (Interne analyse) Wie is PS Wood?

9 Content, functionaliteiten en usability

13.3 Doelgroepanalyse Afbeelding 11 Bevolkingspiramide CBS,

13.4.1 Honeycomb-model toegepast op concurrenten Homestede

Afbeelding 17. Header homepage van Homestede (2015).

Waardevol (valuable)

De website is voor de eigenaar van Homestede een manier om de bezoekers kennis te laten maken met zijn diensten (advies), fysieke winkel en collectie. De collectie wordt op label of merk getoond, ook heeft de bezoeker de mogelijkheid om de producten te kopen in de webshop. De waarde die de eigenaar van Homestede creëert met de website is om bezoekers te binden en te laten converteren, dit kan online maar ook in de fysieke winkel zijn.

Nuttig (useful)

De website is nuttig in de zin dat de bezoeker zijn doel op de website ook direct kan bereiken: zich oriënteren, een aankoop doen via de website of contact opnemen via een invulformulier. Oftewel de bezoeker kan zich eenvoudig oriënteren op de website en direct converteren.

Toegankelijk (accessible)

De browsercomptabiliteit wordt door de vijf meest belangrijke besturingssystemen (Windows 7, 8, 8.1 en MAC OS X Yosemite en mavericks) getest op de vier belangrijkste browsers (en hun laatste versie: Safari, Google Chrome, Firefox en Internet Explorer). De website is op 16 van de 16 browsers geopend en wordt op drie browsers uitgezoomd weergeven (Afbeelding 18, bijlage 16.4.2). De website is eenvoudig via google en sociale media te vinden. De website maakt gebruik van ondersteunende Alt- teksten. Tevens wordt er met veel afbeeldingen en een duidelijk zwart-wit contrast gewerkt (afbeelding 17). De website maakt geen gebruikt van een variabele fontgrootte, maar de teksten zijn qua grootte en

kleur goed te lezen. Zoals in afbeelding 16 te zien is, worden de onderwerpen in het menu ondersteund door iconen. De iconen zijn ook voor de titels van artikelen verwerkt, zodat de gebruiker precies weet wat een nieuwsartikel is of een artikel over de nieuwe collectie. De website heeft geen

spraakherkenning. De website is responsive voor mobiele apparaten. De mobiele website is volgens de Google Mobielvriendelijke test mobielvriendelijk (Google, 2015).

Geloofwaardigheid (credible)

De website is op meerdere punten geloofwaardig. Er staan contactgegevens op de website. De website maakt kenbaar dat er een fysieke winkel is. De openingstijden van de winkel staan weergeven met een routebeschrijving. Homestede heeft ook het KVK-, bank- en BTW nummer online staan, zodat het bedrijf in de registers terug te vinden is als erkend meubelbedrijf. Homestede heeft geen keurmerk. De website heeft een over ons pagina, algemene voorwaarden, privacy policy en bezoekers kunnen zich aanmelden voor de nieuwsbrief. Tot slot zijn de foto’s op de website allemaal foto’s met meubels die door hen of in opdracht zijn gemaakt. Homestede heeft een Facebookpagina met 325 volgers en een Twitter account met 134 volgers. Op beide platformen is Homestede niet heel actief.

Aantrekkelijk (desirable)

De huisstijl van Homestede is duidelijk te herkennen en is op elke pagina terug te zien, vooral door het logo en kleurgebruik. Er is voldoende witruimte op de website, de aandacht gaat naar de blokken waar de content in verwerkt is. Echter is de witruimte grijs. De website maakt gebruikt van eigen content, zoals al bij de geloofwaardigheid staat beschreven. De typografie is schreefloos en overal hetzelfde, wel wordt er afgewisseld met grootte en kleur. Dat maakt het overzichtelijk. Over het algemeen gaat de aandacht meer naar het beeld dan de tekst, dat past ook binnen deze branche. Er wordt precies vermeld wat nodig is op de website. De website is verdeeld over twee kolommen, waarvan één met content en één met huishoudelijke informatie.

Gebruiksvriendelijkheid (usability)

De website heeft geen zoekfunctie. Dit is vervelend wanneer de gebruiker een specifiek label of merk zoekt. Er wordt geen gebruik gemaakt van een kruimelpad. Er zijn wel consistente links naar de homepagina: in het logo en het menu ‘home’. Overigens is de hele website vrij consistent. Links hebben een andere kleur, maar veranderen niet van kleur als de gebruiker al op de pagina is geweest. De bezoeker kan binnen vijf stappen converteren, maar daar wordt hij niet bij geholpen, omdat de call to actions missen. De formulieren zijn ook kort en bondig. Het menu is duidelijk, overzichtelijk en bevat korte woorden. Dit zijn niet specifieke zoekwoorden. De laadsnelheid van de website is 3,14 seconde (Pingdom, 2015).

Afbeelding 19. Homepage van Moome (2015).

Waardevol (valuable)

De website is voor de eigenaar van Moome een manier om de bezoekers kennis te laten maken met hun collectie en designers. De collectie is in verschillende winkels in Nederland en België te koop, de bezoeker kan zelf de dichtstbijzijnde winkel opzoeken. De waarde die de eigenaar van Moome creëert met de website is om bezoekers te binden met de collectie en designers.

Nuttig (useful)

De website is nuttig in de zin dat de bezoeker deels zijn doel op de website ook direct kan bereiken; de bezoeker kan zich oriënteren op de producten en contact opnemen met Moome. Designproducten kopen kan niet online. Oftewel de bezoeker kan zich eenvoudig oriënteren op de website en contact opnemen.

Toegankelijk (accessible)

De browsercomptabiliteit wordt door de vijf meest belangrijke besturingssystemen (Windows 7, 8, 8.1 en MAC OS X Yosemite en mavericks) getest op de vier belangrijkste browsers (en hun laatste versie: Safari, Google Chrome, Firefox en Internet Explorer). De website is op 16 van de 16 browsers geopend en wordt op 1 browser slecht weergeven (Afbeelding 20, bijlage 16.4.2). De website van Moome biedt ook veel zwart-wit contrast. De website is responsive voor mobiele apparaten. De mobiele website is volgens de Google Mobielvriendelijke test mobielvriendelijk, echter wordt alleen het logo geladen (Google, 2015). Verder wordt er niet aan de criteria voldaan.

Geloofwaardigheid (credible)

De contactgegevens van Moome zijn terug te vinden op de website. Moome een ‘over ons’ pagina op de website staan. De content op de website is eigen content, maar veel staat er niet op. De actualiteit is nergens van de website af te lezen, er zijn geen reviews aan de site verbonden, geen algemene voorwaarden en tot slot ook geen keurmerk. Moome heeft alleen een Facebookpagina met 497 volgers, de pagina wordt regelmatig geüpdatet. Een pluspunt is dat Moome zijn afbeeldingen beschermd heeft met een watertekening in de vorm van hun logo (afbeelding 21).

Aantrekkelijk (desirable)

De website heeft een consistente huisstijl, als de gebruiker verder navigeert, lijkt er weinig te

veranderen. Daarmee is het design ook heel eenvoudig en simpel. Er is enorm veel witruimte, misschien wel te veel. Het gebruik van eigen foto’s is er aantrekkelijk, kleurrijk en passend bij het merk.

Verhouding tussen tekst en beeld is goed, maar van beide zou er meer op de website laten zien kunnen worden. Wat de bezoeker moet weten staat op de website, de bezoeker wordt voldoende

geïnformeerd. De typografie is past goed bij het logo en de uitstraling van de website: simpel en krachtig.

Gebruiksvriendelijkheid (usability)

De website heeft geen zoekfunctie. Er wordt geen gebruik gemaakt van een kruimelpad. Dit is eigenlijk ook niet nodig, omdat de website niet veel inhoud heeft. Er is wel een consistente link naar de homepagina, namelijk in het logo. Overigens is de hele website vrij consistent. Links hebben geen andere kleur, maar er zijn ook bijna geen links op de website. De bezoeker kan binnen vijf stappen converteren, maar daar wordt hij niet bij geholpen, omdat de call to actions missen. De formulieren zijn kort en bondig. Het menu is duidelijk, overzichtelijk en bevat korte woorden. Dit zijn niet specifieke zoekwoorden, maar wel termen die veel gebruikt worden ‘designers, inspiration’. De laadsnelheid van de website is 793 milliseconde (Pingdom, 2015).

Herso

Afbeelding 22. Homepage van Herso (2015).

Waardevol (valuable)

De website is voor de eigenaar van Herso een manier om de bezoekers kennis te laten maken met hun vakmanschap en producten. De waarde die de eigenaar van Herso creëert met de website is om bezoekers te binden met de collectie en maatwerk.

Nuttig (useful)

De website is nuttig in de zin dat de bezoeker deels zijn doel op de website ook direct kan bereiken. De bezoeker kan zich oriënteren op de producten en contact opnemen met Herso. Het maatwerk kan niet online worden gekocht. Oftewel de bezoeker kan zich eenvoudig oriënteren op de website en contact opnemen.

Toegankelijk (accessibel)

De browsercomptabiliteit wordt door de vijf meest belangrijke besturingssystemen (Windows 7, 8, 8.1 en MAC OS X Yosemite en mavericks) getest op de vier belangrijkste browsers (en hun laatste versie: Safari, Google Chrome, Firefox en Internet Explorer). De website is op 16 van de 16 browsers geopend en wordt overal goed weergeven (Afbeelding 23, bijlage 16.4.2). De website van Herso biedt niet bijzonder veel contrast. Er wordt veel met grijs en wit gewerkt. De website is responsive voor mobiele apparaten. De mobiele website is volgens de Google Mobielvriendelijke test mobielvriendelijk (Google, 2015). Verder worden mensen met een beperking niet ondersteund op de website.

Geloofwaardigheid (credible)

De contactgegevens van Herso zijn terug te vinden op de website. Herso heeft een uitgebreide ‘over ons’ pagina op de website staan. De content op de website is eigen content en de publicatiedata staan erbij. Herso heeft in de footer een link naar de algemene voorwaarden. Er staan geen reviews op de website en Herso heeft ook geen keurmerk. Herso is op meerdere social media platformen te vinden, namelijk Facebook (181 volgers), LinkedIn (37 volgers), Pinterest (27 volgers) en Twitter (18 volgers). Het meest actieve platform is Facebook, de overige platformen worden nagelaten.

Aantrekkelijk (desirable)

Herso heeft een zeer eenvoudige huisstijl (afbeelding 22). De huisstijl zou de bezoeker alleen kunnen herkennen wanneer het logo erbij wordt betrokken. Er is voldoende witruimte, dat maakt de website erg overzichtelijk. Herso heeft eigen content gebruikt op de website, dat is duidelijk te zien aan de naam die op de meubelstukken verwerkt is. De typografie is vrij basic en hier wordt nauwelijks in gevarieerd. Het lettertype van het logo en de kleuren in het logo passen niet bij de meubels en het merk, zoals het verwerkt is op de meubels. Het kleurgebruik is voornamelijk wit en grijs, dat past wel bij het merk, maar het is wel eentonig. Verhouding tussen de tekst en het beeld is goed op elkaar afgestemd. Op de website staat alleen wat nodig is, dus de bezoeker zal niet zo snel worden afgeleid. Er wordt afwisselend gebruik gemaakt van één en twee kolommen. Die overgang is niet aangegeven met lijnen, maar wel eenvoudig te herkennen.

Gebruiksvriendelijkheid (usability)

De website heeft geen zoekfunctie. Er wordt geen gebruik gemaakt van een kruimelpad. Dit is wederom niet nodig, de website heeft niet heel veel modellen. Er is wel een consistente link naar de homepagina, namelijk in het logo. Het logo niet op de plek waar men zou verwachten. De bezoeker zou linksboven verwachten, maar zit op de website van Herso in het midden. Overigens is de hele website vrij consistent. Links hebben een bordeaux rode kleur. De bezoeker kan binnen vijf stappen converteren, het converteren wordt ondersteund door oranje call to actions. De formulieren zijn kort en bondig. Het menu is duidelijk, maar het menu is niet weergeven in een balk. Het menu bestaat uit losse woorden die horizontaal achter elkaar staan. De termen in het menu zijn zeer algemeen. De laadsnelheid van de website is 2,76 seconde (Pingdom, 2015).

Good2bHome

Waardevol (valuable)

De website van Good2bHome is een webshop met een uitgebreide collectie. De toegevoegde waarde van de website is dat de bezoeker daadwerkelijk producten online kan kopen, zich kan oriënteren en de benodigde informatie aanwezig is om naar de winkel te komen.

Nuttig (useful)

De website is nuttig omdat de bezoeker verschillende acties kan uitvoeren. Zoals al eerder genoemd werd kan de bezoeker zich oriënteren, producten online kopen, informatie tot zich nemen om naar de fysieke winkel te gaan, maar de bezoeker kan zich ook inschrijven voor de nieuwsbrief en inloggen op de website.

Toegankelijk (accessible)

De browsercomptabiliteit wordt door de vijf meest belangrijke besturingssystemen (Windows 7, 8, 8.1 en MAC OS X Yosemite en mavericks) getest op de vier belangrijkste browsers (en hun laatste versie: Safari, Google Chrome, Firefox en Internet Explorer). De website is op 15 van de 16 browsers geopend en wordt op twee browsers slecht weergeven (Afbeelding 25, bijlage 16.4.2). De afbeeldingen bevatten Alt-teksten. Ook is er gewerkt met verschillende contrasten, niet alle contrasten zijn even groot (afbeelding 20). De website is responsive voor mobiele apparaten. De mobiele website is volgens de Google Mobielvriendelijke test mobielvriendelijk (Google, 2015). Echter wordt door Google alleen de sitemap weergeven. Verder worden beperkten niet ondersteund.

Geloofwaardigheid (credible)

De website van Good2bHome heeft een zeer geloofwaardige indruk. De website heeft een keurmerk van Shops met vijf sterren. Good2bHome is aangesloten bij Trustpilot met 25 beoordelingen. De betalingsmogelijkheden staan weergeven. De contactgegevens staan op de website. De website heeft een klantenservice. De algemene voorwaarden staan op de klantenservicepagina, niet in de footer van de website. De website heeft ook een ‘over ons’ pagina. Er staat content op de pagina over

Good2beHome die van henzelf is, dit is te zien aan het watermerk over de productfoto’s, maar de foto’s hadden net zo goed op een andere website kunnen staan. Er zijn geen kenmerken van Good2beHome terug te vinden. De website geeft de indruk dat ze actueel zijn, er staan geen publicatie data bij de content, maar er staan wel teksten op als ‘nu beschikbaar’ en er staan Facebook acties op de homepage. Good2beHome heeft een Google+ pagina, 3807 volgers op Facebook en 10 volgers op Pinterest.

Aantrekkelijk (desirable)

De huisstijl is over de hele website te herkennen. De website is verdeeld in blokken en om de blokken heen is het wit/grijs, dat maakt het erg overzichtelijk. Er staat content op de pagina over Good2beHome die van henzelf is. Echter hadden de productfoto’s ook op een andere website kunnen staan. Typografie is duidelijk, eenvoudig, gevarieerd in grootte en dikte. Het past bij het logo en de producten van Good2beHome, die zijn ook eenvoudig en toch gevarieerd. Tevens geldt dat voor het kleurgebruik op de website. De verhouding tussen tekst en beeld is goed. Op de productpagina’s staat er meer tekst dan beeld, dit is belangrijk om de consument zo goed mogelijk te informeren over het product. Op de overige pagina’s staat er minder tekst dan beeld om de consument een zo goed mogelijk idee te geven van de producten. Less is more, dit beschrijven zij ook op hun website al motto en dat is duidelijk terug te zien. Er staat niet meer op de website dan nodig is.

Gebruiksvriendelijkheid (usability)

De website heeft een zoekfunctie. Er wordt gebruik gemaakt van een kruimelpad. Dit is erg handig en overzichtelijk. De doelgroep kan eenvoudig terug navigeren. Er is een consistente link naar de homepagina, namelijk in het logo en de ‘home’ link in het menu. Overigens is de hele website consistent. Links hebben een rode kleur (bij de producten) of witte kleur (menu). De bezoeker kan binnen vijf stappen converteren. Het converteren wordt ondersteund door call-to-actions dat veranderen van kleur als je eroverheen navigeert, namelijk van lichtgrijs naar lichtgroen. De call-to- actions kunnen duidelijker, zodat ze meer opvallen. De formulieren zijn kort en bondig. Het menu is duidelijk. Het menu bestaat uit losse eenvoudige woorden. De laadsnelheid van de website is 1,83 seconde (Pingdom, 2015).

Martone Cycling Co

Afbeelding 26. Homepage van Martone Cycling Co (2015).

Waardevol (valuable)

Het verhaal van de stadfiets met rode ketting staat centraal bij Martone Cycling Co. Daarom staat ‘about’ ook vooraan in het menu. De bezoeker wordt door het verhaal naar de collectie geleid en vervolgens kun je online een van de fietsen of accessoires bestellen. Het verhaal zorgt dat het product een gedekte lading heeft, waardoor het waardevol wordt voor de consument om zich met het merk en de producten te binden.

Nuttig (useful)

De bezoeker kan verschillende acties uitvoeren op de website. De doelen die de bezoeker op de website kan bereiken zijn: collectie bekijken, campagnes bekijken, lezen wat er geschreven wordt over Martone Cycling Co in de pers, het verhaal achter de fietsen lezen, de blog lezen, inloggen op de website en een aankoop doen. De doelen zijn eenvoudig te bereiken, omdat er niet veel inhoud op de website wordt weergeven. De bezoeker wordt niet eenvoudig geholpen, lees verder bij usability (gebruiksvriendelijk) waarom de bezoeker niet goed geholpen wordt.

De browsercomptabiliteit wordt door de vijf meest belangrijke besturingssystemen (Windows 7, 8, 8.1 en MAC OS X Yosemite en mavericks) getest op de vier belangrijkste browsers (en hun laatste versie: Safari, Google Chrome, Firefox en Internet Explorer). De website is op 16 van de 16 browsers geopend en wordt op een browser niet helemaal goed weergeven (Afbeelding 27, bijlage 16.4.2). De

afbeeldingen bevatten Alt-teksten. Er is een enorm zwart-wit contrast en de producten zelf springen van het scherm af. De website is niet responsive voor mobiele apparaten. Verder worden beperkten niet ondersteund.

Geloofwaardigheid (credible)

De website van Martone Cycling Co heeft een uitgebreide ‘over ons’ pagina. Daar wordt het verhaal achter het bedrijf en het verhaal achter de fietsen beschreven. Er zijn geen contactgegevens bekend, wel kan de bezoeker middels een formulier contact opnemen met Martone Cycling Co. In de footer van de website staan de algemene voorwaarden en de privacy policy. De content is van Martone Cycling Co zelf, dit is terug te zien aan het design van de fietsen. Martone Cycling Co heeft een kenmerkend design waarbij de rode ketting eruit springt. De content lijkt up-to-date, maar nergens is een publicatiedatum aan verbonden. Aan de blog en sociale platforms van Martone Cycling Co zijn wel publicatiedata verbonden, deze zijn up-to-date. De Facebookpagina van Martone Cycling Co heeft 3427 volgers, Twitter heeft 471 volgers, Instagram heeft 19300 volgers en Pinterest heeft 405 volgers. De website heeft geen reviews, maar wel een perspagina waarbij Martone Cycling Co laat zien wie er over hun geschreven heeft.

Aantrekkelijk (desirable)

De huisstijl op de website blijft hetzelfde wanneer de bezoeker door de website heen navigeert. Er is veel witruimte op de pagina en hoort ook bij de huisstijl van Martone Cycling Co. De typografie wordt op verschillende manieren gebruikt: vet, cursief, afstand tussen de letters: smaller of juist breder. Dat maakt het niet alleen overzichtelijk, maar ook speels en stoer dat past bij de producten die Martone Cycling Co verkoopt. De producten zelf zijn al gekleurd, dus dat maakt het mooi dat de rest van de website rustig is wat betreft kleur. De links kleuren rood, dat past weer bij de essentie van de fiets: de rode ketting. Less is more komt zeker terug op de website, de fietsen springen van het scherm af en de paar regels tekst zorgen voor een perfecte verhouding, want meer is er niet nodig. Het design van de website is voor de belangrijkste pagina’s zo gemaakt, dat alles boven de vouw te zien is. Het voordeel is dat de bezoeker in één oogopslag de hele website kan scannen en sneller actie kan nemen.

Gebruiksvriendelijkheid (usability)

De website heeft geen zoekfunctie (afbeelding 26). Er wordt gebruik gemaakt van een kruimelpad, maar