• No results found

7 Externe analyse

8.1 Fase 1: Concept

In deze fase zijn er bij drie experts expertinterviews gehouden. Het doel van de concept fase was om ideeën te genereren, inzicht te krijgen in de branche en om inzicht te krijgen in de doelgroep door de ogen van een expert. De resultaten van het Experiment Board zijn terug te vinden in bijlage 13.7.1 en de resultaten zijn verwerkt in iteratie ronde 1 (bijlage 13.9.2).

Aanname (niet) gevalideerd

M-commerce wordt steeds belangrijker en is essentieel als meubel- en ontwerpbedrijf

Gevalideerd

Er is markt voor kleinere ontwerp- en design meubelbedrijven Gevalideerd Storytelling draagt bij aan de positionering als bedrijf, merk of label Gevalideerd Consumenten zijn gevoelig voor duurzame producten Gevalideerd Consumenten letten niet op hun portemonnee bij de aanschaf van een

designproduct

Niet gevalideerd

Een designmerk of label is van invloed tijdens de aankoop van een designproduct.

Gevalideerd

Ontwikkelingen en trends

De experts concluderen dat het beter gaat in de branche. Rutger Visser zegt hierover: ’de economische crisis heeft ervoor gezorgd dat mensen gingen beseffen dat het allemaal niet zo gemakkelijk en vanzelfsprekend was. De branche is gewoon met 40 procent omzet gedaald in 2013 ten opzichte van 2008. Nu zie je dat het zich weer goed ontwikkeld.

Je hebt wel trends die je ziet op de lange termijn ziet en je hebt korte termijn trend ontwikkelingen, die gaan net zo snel als in de fashion’. Alle drie de experts waren het erover eens dat de fysieke winkel in de toekomst zal blijven bestaan. Myrthe Ganzeman zegt hierover: ‘mensen willen vooral met meubels zien en voelen hoe de producten eruit zien en zitten. Dus dat blijft altijd nodig’. Dit benadrukken de andere twee experts ook. Maar je moet wel met de tijd mee gaan, ‘een winkel zonder online activiteiten heeft geen bestaansrecht. Je moet groot denken’, aldus Anita. Rutger vult aan: ‘retail is aan het veranderen. Je moet je nu gaan onderscheiden, duidelijk begrijpen wie je doelgroep is, en niet te veel van afwijken en veel kennis in huis hebben’. Rutger vindt ook dat de doelgroep niet de enige bepalende factor is. Ook de verkoper heeft een specifieke rol. ’Tuurlijk is het belangrijk om te weten wat mijn doelgroep wil, maar het gaat er ook om wat ik ervan vind. Daarmee kan ik me ook onderscheiden. Trends zetten en niet kopiëren’, aldus Rutger.

Ook zijn de experts het er allemaal over eens dat e-commerce en m-commerce steeds belangrijker wordt voor deze branche. De website moet responsive zijn voor alle mobiele apparaten. Myrthe vertelt:

‘het is belangrijk dat we daar goed op inspelen. Klanten komen ook in de winkel aan met foto’s van producten op hun mobiel en dan van heeft u dit? Of kunnen we dit bij u bestellen? Dus dat komt wel meer op gang’. Anita ziet de voordelen hier in: ‘Om 5 uur gaat je winkel dicht, maar het kan zomaar zo zijn dat je om 8 uur toch die stoel of tafel verkoopt’. De kans die Myrthe ziet voor de meubelbranche is om meer te doen met personalisatie en technologie. ‘Klanten vinden het altijd gewoon heel lastig om te visualiseren hoe producten in hun ruimte staan. En tegenwoordig is er heel veel ontwikkelingen rondom technologie we zouden er uiteindelijk naartoe kunnen gaan de producten van de woonfabriek in hun ruimte digitaal kunnen plaatsen, zodat ze zien hoe het in de ruimte valt. Dus veel meer visualiseren hoe het uiteindelijk komt te staan, daar kun je mensen toch mee pakken’.

Anita vindt dat offline goed gecombineerd moet gaan worden met online. ‘Mensen kunnen overal kopen en je moet daardoor iets gaan bieden waarom ze bij jou willen kopen en ze moeten het jou gunnen. Want het is tegenwoordig zo, ze gaan opzoek online en ze vinden altijd wel iemand waar ze een soortgelijk product goedkoper kunnen kopen. Maar je moet denk ik extra waarde aan je prijs gaan hangen’. Die extra waarde die Anita bedoelt, is een goed advies in de winkel.

Product en doelgroep

De verwachting van de doelgroep betreft designmeubelen zijn vooral duurzaam en kwaliteit, volgens Myrthe en Anita. ‘Het is meer dan het meubel alleen en voor prijzen die niet in de designhoek zitten moet design een verhaal hebben. Dan denk ik dat het stukje beleving nog veel groter en meer belicht moet worden. Het zijn mensen die makkelijker hun geld uitgeven. Dus het moet wel interessant zijn’. Rutger noemt specifiek ‘innovatief’, het belangrijk dat men ziet dat producten zich ontwikkelen en met nieuwe toepassingen komen.

De doelgroep heeft verschillende motieven om designmeubelen aan te schaffen, voor de een is het een primaire behoefte, de ander wil mee doen met de trend en voor sommige is het voor de

statusverschaffing, aldus Myrthe. Anita en Rutger bevestigen dat. Rutger voegt toe: ‘Je eigen huis is een van de belangrijkste plekken om te zijn en daarom heel belangrijk om een goede leefomgeving voor jezelf te creëren’. Anita denkt dat ze niet alleen verliefd worden op het product, maar ook op het verhaal dat aan het product kleeft. Storytelling draagt bij aan de aankoop van een product. ‘Mensen willen steeds vaker weten hoe en waar het gemaakt is en waarvan’, aldus Anita. Volgens de expert speelt geld weinig tot geen rol tijdens het aankoopproces. Merken dragen wel bij, men koopt toch eerder een merk. ‘Men gaat er toch vanuit dat het beter en hipper is’, aldus Myrthe.

Online

De bijdrage van een website is enorm door toenemende website aankopen, dat benadrukken alle drie de experts. De website is eigenlijk een raamwerk met foto’s van jouw producten, aldus Anita. De beleving van offline moet vertaald worden naar online. Rutger zegt daarover het volgende: ‘Net als dat je de winkel inricht. Je richt ook op een bepaalde manier je website in. Dat is in gebruikersgemak maar ook in wat je doelgroep wil. Je ziet zo wat de website van de Zeeman is en van een bepaald luxe merk. Je houdt rekening met de fotografie, lettertype, kleur’. Myrthe vertelt: ‘wat wij in de winkel doen is dat wij sfeer kamers maken. Je moet de klant ideeën en referenties geven en daarmee een goede styling in de winkel neerzetten. Dat zou je weer online kunnen doen door heel veel foto’s van de producten (en die bijvoorbeeld 360 graden laten draaien zodat ze het product van alle kanten goed kunnen bekijken) en informatie zodat ze alles op de site kunnen vinden’.

De manieren die de experts noemen om hun klanten betrokken te laten blijven bij hun bedrijf zijn: versturen van nieuwsbrieven, acties en updates op social media, goed advies geven (investeren in kennis), goed aankoopproces en goede aftersales zodat de klanten weer terug komen. Maar uiteindelijk is het de mix volgens Anita die ervoor zorgt dat de klanten betrokken blijven. Zij zegt ook dat de content regelmatig verwisseld moet worden, zodat het voor klanten interessant is om de website te bezoeken. Tevens moet de website duidelijk zijn en niet zakelijk, bezoekers moeten zich welkom voelen en goede mogelijkheden bieden om contact op te kunnen nemen en er goed voor zorgen dat je gevonden wordt in Google, Aldus Anita. ‘De website is geen advertentie het is een verlengstuk van je winkel’, concludeert Anita. Wat betreft de contentstrategie is het volgens Anita belangrijk dat je conformiteit uitstraalt zowel je huisstijl als tekst en beeld. Volgens Myrthe moet content vooral gebaseerd zijn op actualiteit in combinatie met de juiste zoekwoorden.

Observaties

Zoals Rutger al eerder zei is het belangrijk om je doelgroep te kennen. De doelgroep bestaat uit verschillende soorten kopers, dat is duidelijk te zien aan het gedrag van de doelgroepen in de winkel. Hoewel veel consumenten zich online al georiënteerd hebben, al drie of vier keer zijn langs geweest, zijn er ook bezoekers die zich nog helemaal niet hebben georiënteerd, aldus Myrthe. Anita zegt hierover: “een klant beslist op gevoel. Mensen worden hier in de winkel ook welkom geheten en ik zie wel eens mensen van ‘oh’. Het woord welkom doet heel veel. Ik denk dat dat het sleutel woord is. De bezoeker moet zich welkom voelen. En iedereen wil anders benaderd worden, maar de klant neemt zijn beslissing toch, ze moeten jou de order gunnen. De aankoop wordt gebaseerd op gevoel maar gevoel kun je wel beïnvloeden. Op het moment dat je de klant eigenlijk al gekneed hebt door de column, blog, je website, Instagram, dan hebben ze een beeld gevormd. Dat is het beeld dat jij geschilderd hebt. En als ze dan binnen komen en het blijkt zo te kloppen, dan denk ik wel dat het makkelijker word.