• No results found

Plan van Aanpak Student

In document Roodkapje (pagina 123-136)

Facebook, Twitter en Instagram aantal updates

Bijlage 19: Plan van Aanpak Student

Paraaf voor akkoord student: Datum:

Naam eerste begeleider: Aimée Kersten Naam eerste beoordelaar: Nisha Ganpat Naam tweede beoordelaar: Margriet Flikweert

Paraaf voor akkoord docent-begeleider en tweede docent: Datum:

Paraaf voor akkoord afstudeercommissie: Datum:

Gegevens opdrachtgever: Bedrijf: E.V.A. Media / Medialane

Naam begeleider vanuit het bedrijf: Rolf Lardinois Functie: Productieleider

Probleemsituatie:

Opdrachtgever voor dit onderzoek is televisieproductiebedrijf Medialane/E.V.A. Media. Zij produceren naast ‘Roodkapje’ onder andere de Kwis, Holland Zingt.. en het Musical Awards Gala. E.V.A. Media produceert vooral programma’s waarin Paul de Leeuw een rol speelt, maar samen met Medialane is ook het Van Duin Gala geproduceerd.

‘Roodkapje’ is een combinatie van spel- en talkshow met Paul de Leeuw als presentator. Het werd uitgezonden op RTL 4 van 22.00 uur tot 23.00 uur. Er zijn drie spelrondes met per ronde een ander spelletje. Elke ronde moeten er namen geraden worden. Per ronde mag je of geen hoofdletters noemen, of geen geluid maken of je moet de naam uitbeelden. De drie spelrondes in ‘Roodkapje’ gaan erg snel waardoor het een onrustig programma kan zijn voor de kijker. Het talkshowgedeelte wat er in zit is niet goed tot zijn recht gekomen, dit zou een belangrijkere plek in het programma moeten hebben.

‘Roodkapje’ is een goed bekeken programma qua kijkcijfers. De kijkcijfers lagen gemiddeld rond de 1,1 miljoen. Toch was het voor veel mensen een rommelig en chaotisch

programma (AD, 2014). E.V.A. Media is verantwoordelijk voor ‘Roodkapje’ en heeft er daarom ook baat bij als de kijkers het programma beter kunnen volgen en zich meer betrokken voelen bij het programma. De chaotische sfeer is ontstaan bij de eerste aflevering van ‘Roodkapje’. Er waren te veel namen in het spel waardoor het te snel ging, de rondes waren moeilijk te volgen (Hink, P, interview, 3 september 2014).

Er is later een aanpassing gemaakt door de eindredacteur om minder namen in het spel te gebruiken, zodat het spel al langzamer zou gaan.

Naam student: Joyce Reijn Profiel: RMP Studentnummer: Groep:3M E-mailadres: joycee_@live.nl

Het ging van vier namen per persoon naar drie namen per persoon.

E.V.A. Media wil weten hoe het programma niet alleen voor de Paul de Leeuw fans leuk is om te zien, maar ook voor de spelletjes fanaten en het gewone publiek. Het programma moet een fijne, makkelijke sfeer krijgen en het publiek thuis de mogelijkheid geven om actief mee te kunnen doen. Het idee van Paul de Leeuw was om dit spel(talk)showprogramma te maken zodat mensen thuis ook leuk mee konden doen. (Leeuw de, P, interview 13

september 2014). Volgens Aimée Kersten is dit ook een van de basisregels voor een spelshow, vandaar dat de Nationale IQ test een groot succes is. Mensen kunnen vanaf de bank meedoen (Kersten, A, consult 3 maart 2015).

Zoals het programma nu bestaat is er weinig tot geen interactie met de kijker. Om het programma nog succesvoller te maken kan bijvoorbeeld een applicatie ervoor zorgen dat de kijker zich meer betrokken voelt met het programma en actief mee kan doen. ‘De drempel voor het gebruiken van het tweede scherm is laag (..). Daarnaast zorgt het tweede scherm voor betrokkenheid van de kijkers bij het televisieprogramma’(Internet scorecard, 2012). In dit onderzoek zal ook gekeken worden naar andere mogelijkheden om de kijker zich meer betrokken te laten voelen bij het programma.

Ik zal gaan onderzoeken hoe het format van ‘Roodkapje’ verbeterd kan worden, zodat de sfeer niet meer chaotisch overkomt voor de kijker. Er zal ook onderzoek gedaan worden naar second screens om te kijken of dit zou kunnen werken voor ‘Roodkapje’. Dankzij deze combinatie van verschillende media wordt een groter bereik en binding gerealiseerd

(Reynaert, I. & Dijkerman, D, 2012). ‘Roodkapje’ moet overzichtelijker worden en eenvoudig te volgen voor de kijker. Dit onderzoek moet ervoor zorgen dat E.V.A. Media inzicht krijgt in de behoeften ten aanzien van het mediagebruik van het publiek van RTL 4.

Probleemstelling

“Hoe kan producent Medialane/E.V.A. Media het format* van ‘Roodkapje’ op die manier verbeteren dat het voor de kijker beter te volgen is en dat de kijker betrokken is bij/actief mee doet aan het programma?”

*Onder format versta ik ook eventuele crossmediale uitbreidingen. Doelstelling

“E.V.A. Media heeft na dit onderzoek inzicht hoe het publiek actief mee zou kunnen doen met spelshowgedeelte van het televisieprogramma ‘Roodkapje’. Ik wil na dit onderzoek inzicht hebben in het kijkgedrag en de behoeften van de doelgroep van RTL 4 en aan de hand daarvan aanbevelingen doen in de vorm van een

adviesrapport over wat Medialane/E.V.A. Media zou kunnen aanpassen aan ‘Roodkapje’.”

Deelvragen

Deelvraag 1 – Interne analyse

- Wat is, wat doet E.V.A. Media?

- Wat zijn andere programma’s van E.V.A. Media?

- Zijn er andere programma’s van E.V.A. Media die al gebruik maken van een second screen?

- Wat is/doet RTL 4? - Welke rol speelt RTL 4?

- Wat is het format van ‘Roodkapje’? - Wat is het doel van ‘Roodkapje’?

- Van welke andere Media maakt ‘Roodkapje’ nu gebruik? Deelvraag 2 – Doelgroepanalyse

- Wie valt er onder de doelgroep? - Hoe groot is de doelgroep?

- Wat voor interesses heeft de doelgroep? - Van welke media maakt de doelgroep gebruik?

- Welke programma’s en applicaties vindt de doelgroep interessant? Deelvraag 3 – Trends

- Welke trends zijn er op het gebied van televisiekijken? - Welke trends zijn er op het gebied van televisieprogramma’s? - Welke trends zijn er op het gebied van second screens voor een

televisieprogramma? Deelvraag 4 – Second screen

- Waarvoor wordt een second screen gebruikt bij een televisieprogramma? - Wat voegt een second screen toe aan de beleving van de kijker?

Deelvraag 5 – Betrokkenheid van kijkers

- Waarom wil je betrokken kijkers/klanten? - Hoe zorg je voor betrokken kijkers?

- Welke hulpstukken zorgen bij televisieprogramma’s voor betrokken kijkers? Deelvraag 6 – Best practices

- Waarop worden de best practices beoordeeld?

- Hoe zien de secondscreenapplicaties van andere programma’s er uit? - Wat gebruiken andere programma’s om de kijker interactief te krijgen? - Wat kan er overgenomen worden van andere second screens? - Wat kan er overgenomen worden van andere spelprogramma’s? - Welk programma heeft veel betrokken kijkers?

Deelvraag 7 – Fieldresearch

- Welke (second screen) applicaties gebruikt de doelgroep? - Naar welke televisieprogramma’s kijkt de doelgroep graag? - Wat vindt de doelgroep van het huidige format van ‘Roodkapje’?

- Gebruikt/volgt/is de doelgroep lid van sociale media van televisieprogramma’s? - Wat vindt de doelgroep van de (afgebeelde) best practice applicaties?

- Wat vindt de doelgroep van de (afgebeelde) televisieprogramma’s? - Wat vinden zij fijn qua vormgeving betreffende best practices en

televisieprogramma’s?

Verantwoording methode van onderzoek

In dit hoofdstuk worden de methoden en technieken van het onderzoek besproken. Om dit onderzoek te kunnen uitvoeren zal er gebruik gemaakt worden van fieldresearch en deskresearch. In de vorm van deskresearch zal er onderzoek gedaan worden naar de interne analyse, doelgroepanalyse, trendanalyse, second screen analyse, betrokkenheid van de kijker en de best practices.

Over deze onderwerpen is al veel informatie bekend, voor de ontbrekende informatie zal ik gebruik maken van fieldresearch. Fieldresearch wordt gehouden in de vorm van enquêtes en een panelgesprek.

Deskresearch

De deskresearch onderwerpen zijn de doelgroep- en interne analyse, trendanalyse, second screen onderzoek, betrokkenheid van kijkers, maar ook de best practices zullen behoren tot deskresearch. Over deze onderwerpen is er online al veel te vinden. De ontbrekende informatie zal aangevuld worden met fieldresearch.

Interne analyse

Voor de interne analyse zal ik gebruik maken van de website van de opdrachtgever, Medialane/E.V.A. Media. Er zal ook gekeken worden naar wat Medialane/E.V.A. Media voor andere programma’s maakt als televisieproductiebedrijf. Belangrijk is dat er ook gekeken wordt bij welke programma’s second screens al worden gebruikt. Ik zal ook gesprekken voeren met medewerkers van Medialane/E.V.A. Media om het

bedrijf/programma verder te onderzoeken. Om RTL 4 te analyseren zal ik vooral gebruik maken van de website van RTL. De missie en visie zullen dan ook van hun eigen website gehaald worden. Het format van ‘Roodkapje’ wordt geanalyseerd aan de hand van het boek Research en redactie voor televisie (A. Kersten, 2009). Dit zijn de volgende elementen kort beschreven: genre, trend, kern van het programma, essentie, line-up, sfeer, presentator, spin-offs en het aantal afleveringen. Via Lexis Nexis zal onderzocht worden hoe het programma is ontvangen door de Nederlandse Media. Zoekwoorden: Medialane, E.V.A. Media, Paul de Leeuw, opgericht, ‘Roodkapje’, RTL 4 Website: Medialane.nl, RTL Nederland.nl, adverterenbijrtl.nl

Boek: Research en redactie voor televisie (2009) Database: Lexis Nexis

Doelgroepanalyse

Voor de doelgroepanalyse zal er voornamelijk gebruik gemaakt worden van het CBS en het Mentality model van Motivaction. Hierbij zal er gekeken worden naar de

kwantitatieve gegevens van de doelgroep. Deze informatie is beschikbaar via het CBS. Het Mentality model is geschikt voor dit onderzoek omdat de omvang van de doelgroep vrij groot is. “Het Mentality-model is een unieke segmentatietool waarmee organisaties doelgroepen gerichter kunnen definiëren en beter kunnen begrijpen. Er wordt met deze onderzoeksmethode verder gekeken dan demografische gegevens: u krijgt diepgaand inzicht in de drijfveren van uw doelgroep, in het ontstaan van trends en in welke bredere context u deze moet plaatsen. (Motivaction, 2015)

Database: CBS, CBSStatline Google, CPB

Zoekwoorden CBS: opleiding, man/vrouw verdeling, mediabehoeften, leefstijl, financiële situatie, vrijetijdsbesteding, mediagebruik, bevolking.

Zoekwoorden Google: Motivaction, Mentality model

Motivaction. (2015). Mentality. Geraadpleegd op: 23 februari 2015, van: http://www.motivaction.nl/mentality

http://spot.nl/publicaties/nieuwsvideos/2015/03/03/spot-tv-jaarrapport-2014

http://www.tomorrowmobile.nl/25-34-jarigen-zijn-de-heavy-users-van-mobiele-apps/ Trendanalyse

In de trendanalyse zal er bekeken worden wat voor trends er nu zijn in televisieland. Er wordt gekeken naar succesvolle genres, secondscreenapplicaties en wat de trends zijn onder televisieprogramma’s. Hier zal ook gebruik gemaakt worden van kijkcijfers om te

kijken waar mensen nu graag naar kijken. Een andere trend waar naar gekeken wordt is de manier waarop mensen tegenwoordig televisiekijken.

Zoekmachine: Lexis Nexis, Google

Website: Frankwatching.nl, The New MediaLandscape.nl, Kijkonderzoek.nl Zoekwoorden: trends, trendanalyse, televisie, television trends,

spelprogramma’s, talkshow(s), kijkcijfers, best bekeken 2015, trendstelevisieland. http://www.vpro.nl/lees/gids/extra/formats.html

https://kijkonderzoek.nl/images/Artikelen/131101_Zin_Het-nieuwe-tv-kijken.pdf http://www.marketing-interactive.com/will-2015-year-second-screen-advertising/ Secondscreenanalyse

Een mogelijke optie voor het verbeteradvies is een second screen. Daarom moet onderzocht worden of in dit geval een second screen ook zal helpen. Via CBS Statline, GfK of Spot kan onderzocht worden of de doelgroep gebruik maakt van applicaties. Er wordt ook gekeken waarom een second screen helpt bij de betrokkenheid van de kijker. Er wordt een analyse gemaakt waarvoor een second screen dient.

Boeken: Basisboek Crossmedia Concepting (2012) en de Internet scorecard (2010). Website: Frankwatching.nl, Marketingfacts.nl

Database: CBS Statline

Zoekwoorden: Second screen toevoeging, second screen 2015, second screen opkomst, second screen

Artikel: First of second screen? Een onderzoek naar de invloed van second screen op tv kijkgedrag (Stroom Mediacommunicatie B.V.) 2012

http://spot.nl/docs/default-source/2014_december/tidm-2014-tv-spot-

samenvatting.pdf?sfvrsn=2 pagina 8, invloed van second screens op de kijker http://www.spot.nl/onderzoek/onderzoeken/2013/09/30/second-screen-voor-veel-tv- kijkers-complementair

Betrokkenheid van de kijker

Een second screen is een van de opties om meer betrokkenheid te creëren bij een televisieprogramma. Dankzij deze combinatie van verschillende media worden een groter bereik en binding gerealiseerd (Reynaert, I. & Dijkerman, D, 2012). Een betrokken kijker is een kijker die langer kijkt en meer geïnteresseerd is in het programma. In dit hoofdstuk wordt onderzocht waarom betrokken kijkers/klanten zo belangrijk zijn en hoe je ervoor zorgt dat ze betrokken raken. Er wordt een analyse gemaakt van de hulpstukken die helpen bij het creëren van betrokkenheid.

Zoekwoorden: betrokkenheid, engagement, co-creatie, second screen, crossmedia. Boeken: Basisboek Crossmedia Concepting (2012)

Websites: frankwatching.nl en marketingfacts.nl.

Best practices

De best practices zullen geanalyseerd worden op basis van de vijf speerpunten uit het Basisboek Crossmedia Concepting.

Deze speerpunten zijn: storytelling, mediumspecificiteit, usability, co-creatie en relevantie. Op basis van deze speerpunten kan er een goed en duidelijk overzicht komen van de verschillende best practices.

De best practices die geanalyseerd zullen worden zijn:

Panel

Spelprogramma’s: Weet Ik Veel, Ranking the Stars

Talkshows: RTL Late Night, De Wereld Draait Door, Koffietijd Internationale best practice: Celebrity name game

http://www.frankwatching.com/archive/2013/04/16/kassa-panel-jongere-kijkers-dankzij- tweede-scherm/

Fieldresearch Methode 1 – enquête

De eerste onderzoeksmethode voor dit onderzoek is de enquête.

Deze manier van onderzoek is in dit geval geschikt, omdat het vooral tijdbesparend is, maar toch veel betrouwbare informatie vergaart. Er moet in een relatief korte periode veel informatie vergaard worden van de doelgroep. De voordelen van deze methode is dat het snel en goedkoop is, maar je kunt toch veel informatie verkrijgen van

verschillende respondenten. Het nadeel van deze methode is dat je niet door kunt vragen als een respondent een kort antwoord geeft. Ook kun je door middel van (digitaal) enquêteren de respondent niet helpen met de vragen mocht het niet duidelijk zijn. (Right marktonderzoek A) Er zal een onderscheid gemaakt worden tussen de deelnemers die ‘Roodkapje’ wel of niet hebben gezien door middel van een aantal vragen in de enquête.

-Welke topics/onderwerpen en waarom? (wat ga je vragen dus wat wil je weten) Met de enquête wordt informatie verzameld over de wensen en behoeften van de doelgroep ten aanzien van hun mediagebruik tijdens het kijken van

televisieprogramma’s. Mediagebruik zoals sociale media en secondscreenapplicaties. De enquête zal vragen bevatten over onderwerpen wat nog niet naar voren is gekomen in de deskresearch. Het mediagebruik van de kijkers en het televisieprogramma ‘Roodkapje’ staan centraal. Het mediagebruik zal onderzocht worden om zo over de meest actuele informatie te beschikken. Zie de topiclijst hieronder voor een overzicht aan onderwerpen. Wat de kijkers nu van ‘Roodkapje’ vinden zal onderdeel zijn van de enquête. De interesse van de doelgroep in applicaties wordt ook onderzocht, wat zij fijn vinden in een applicatie en hoe vaak ze er gebruik van maken. Dit wordt gevraagd aan de hand van afbeeldingen. In de enquête zullen geen open vragen gesteld worden, omdat deze misschien verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden.

Vragen Waarom Demografische variabelen Leeftijd Geslacht Opleidingsniveau

Deze vragen zullen vaststellen dat de deelnemers binnen de doelgroep van het onderzoek passen. Mediagebruik Welke applicaties gebruiken je

en waarom? Gebruik je

secondscreenapplicaties?

Door inzicht te krijgen in hun mediagebruik zal er een duidelijk beeld van de doelgroep ontstaan. Betrokkenheid Gebruik je veel extra’s bij

televisie programma’s? Zoals second screens, sociale media, websites?

Door te vragen naar de betrokkenheid van de kijker kan een beeld geschetst worden in wat voor extra’s de doelgroep gebruikt bij een

televisieprogramma. ‘Roodkapje’ Ken je ‘Roodkapje’?

Wat vind je van ‘Roodkapje’?

Door onderscheid te maken tussen de mensen

Wat zou je willen veranderen? Zou je gebruik maken van een secondscreenapplicatie waarbij je zelf het spel kunt spelen?

die ‘Roodkapje’ kennen wordt gekeken hoeveel mensen uit de doelgroep het programma al kennen. Televisieprogramma’s Naar welke

televisieprogramma’s kijk je? Wat zijn je favoriete

televisieprogramma’s?

De deelnemer krijgt keuze uit een aantal

verschillende genres qua televisieprogramma’s.

-Hoe kom je aan je respondenten?

De respondenten zal ik via de sneeuwbalmethode werven (Nel Verhoeven, 2011). Dit is een selecte methode, maar wel geschikt voor dit onderzoek. Op deze manier kan er namelijk via een kleine kring verschillende mensen ondervraagd worden. Via kennissen en vrienden zal ik de doelgroep bereiken. De enquête zal voornamelijk digitaal

afgenomen worden, omdat mensen zo op hun gewenste moment de enquête kunnen invullen. Ik zal de enquête digitaal verspreiden via mijn eigen werk bij Primark om de jonge doelgroep aan te spreken, 20 tot en met ongeveer 30 jaar. Dit zal gebeuren via zowel de Facebookpagina van ons filiaal, intranet als via een briefje op het prikbord bij het managementkantoor. Via mijn Facebookpagina zal ik verschillende leeftijden en verschillende opleidingsniveaus bereiken in de doelgroep. Via mijn vaders werk, via email, zal ik de mensen in de leeftijd 30 tot en met 49 jaar gaan bereiken, dit zijn veelal hoger opgeleide mensen. Dit is een bij elkaar gezien representatieve groep die de enquête zal invullen. Ik bereik op deze manier zowel de hoger opgeleide mensen als de lager opgeleide mensen. Via verschillende netwerken bereik ik ook de verschillende leeftijdsgroepen. Het aantal respondenten zal bepaald worden aan de hand van de totale bevolking die valt binnen de doelgroep van RTL 4. De doelgroep van RTL 4 zijn boodschappers in de leeftijd 20 tot en met 49 jaar (RTL, 2014). Uit de gegevens van Statline is gebleken dat er momenteel 13.270.890 mensen zijn in de leeftijd 20 tot en met 49 jaar. (Statline, 2015) Het is onmogelijk om deze mensen allemaal te

ondervragen daarom trekken we een steekproef (Nel Verhoeven, 2011, p184).

Uit de calculator via de website Corpos blijkt dat voor een betrouwbaar onderzoek onder deze doelgroep minimaal 271 enquêtes ingevuld moeten worden. Om er zeker van te zijn dat het onderzoek niet op toeval berust is er gekozen voor een

betrouwbaarheidsniveau van 90 procent. Omdat dit een relatief klein onderzoek is, is een betrouwbaarheidsniveau van 90 procent voldoende. De foutmarge in dit onderzoek is gesteld op 5 procent. Er is dan 5 procent kans op toeval bij een afname van 100 enquêtes, dit is verwaarloosbaar klein (Nel Verhoeven, p253, 2011).

De vragenlijst zal voordat deze verspreidwordt zorgvuldig getest worden onder een aantal testpersonen. Op deze manier kunnen eventuele verkeerde vragen anders gesteld worden of geschrapt worden.

Om de respons te bevorderen zal ik een fles wijn verloten onder de respondenten. De gegevens die uit de enquête voortkomen zullen verwerkt worden via thesistools of SPSS. Van de belangrijkste vragen zullen er staafdiagrammen gemaakt worden voor een duidelijk overzicht.

Om de nadelen van de enquête te balanceren is de tweede onderzoeksmethode een panelgesprek/groepsdiscussie. Op deze manier kan ik achter de meningen, voorkeuren en de gedachtegang daarachter, komen van de doelgroep. Het grootste voordeel van een panelgesprek is dat je achter meerdere meningen komt van verschillende mensen uit de doelgroep. Een groepsdiscussie genereert ook snel nieuwe ideeën. Nadeel van een panelgesprek is dat het minder goed mogelijk is om op de mening van één iemand in te gaan (Right marktonderzoek B z.j.). Voor dit onderzoek is een panelgesprek uitermate geschikt, omdat het snel nieuwe ideeën genereert. Misschien dat er op deze manier verrassende uitkomsten naar voren komen over hoe ‘Roodkapje’ eenvoudiger te volgen wordt voor het publiek.

De topics die voorbij komen in het panelgesprek zal afhangen van de uitkomsten van de enquête. Het zullen vooral waarom vragen zijn, omdat het belangrijk is om achter de meningen van de respondenten te komen. Deze vragen zijn open vragen. Missende informatie over bepaalde onderwerpen uit de enquête kunnen aangevuld worden in de onderwerpen van het panelgesprek. Het panelgesprek zal vooral gaan over het mediagebruik van de panelleden en over hun favoriete

televisieprogramma’s/applicaties.

Tijdens het panelgesprek zullen er ook korte fragmenten bekeken worden om zo een goede discussie op gang te kunnen brengen. Bijvoorbeeld fragmenten van elke spelronde, de jury of de opening. Om het geheugen op te frissen, maar ook om het programma echt goed te kunnen analyseren. De geanalyseerde best practices zullen

In document Roodkapje (pagina 123-136)