• No results found

Panelgesprek 26 april 2015, leeftijd 20 – 35 jaar Topic 1: Televisieprogramma’s

In document Roodkapje (pagina 55-57)

Facebook, Twitter en Instagram aantal updates

9.3.2 Panelgesprek 26 april 2015, leeftijd 20 – 35 jaar Topic 1: Televisieprogramma’s

De respondenten zijn het eens dat ze voornamelijk series kijken op televisie. Kevin Berger zegt hierover: “Vooral Amerikaanse series.” Ze kijken weinig live-televisie. Ruben kijkt naar ‘Ik hou van Holland’. Cliffhangers zorgen ervoor dat de respondenten terugkomen bij een programma.

Een presentator doet veel voor een talkshow. Hij moet serieus, maar ook ontspannen kunnen zijn. Grappige presentatoren doen het ook goed. Wendy en Ruben kijken graag naar ‘Alles mag op vrijdag’. Kevin Louwen vindt dit juist helemaal niks: “Ik vind het allemaal nep overkomen.” De respondenten vinden Linda de Mol een goede presentatrice, zij is grappig maar ook serieus. Sylvia zegt over de motivatie om televisie te kijken: “Ik kijk vooral televisieprogramma’s om te kunnen ontspannen.”

Terugkijken via ‘Uitzendinggemist.nl’ doen Sylvia en Wendy regelmatig. Betalen om een programma terug te kijken doen ze niet, er wordt al betaald voor televisie vinden zij. De respondenten vinden vormgeving van programma’s niet heel belangrijk, je weet ook niet hoe het er anders uit zou zien.

Topic 2: Applicatiegebruik

Betaalde applicaties zijn er bijna niet op de telefoons van de respondenten. Ruben: “Ik zou wel betalen voor een goede navigatie-applicatie, maar niet voor spelletjes.” Wendy heeft wel betaald voor Whatsapp. Het belangrijkste aan een applicatie is dat het overzichtelijk is en goed en snel moet werken.

De inhoud van de applicatie haalt je over om deze te downloaden. Sylvia merkt op: “Van de succesfactoren is het de samenhang die goed moet zijn, als een van deze factoren niet goed werkt, werkt de applicatie niet.”

Profielen aanmaken op applicaties doet Kevin Louwen liever niet. Hij zegt: “Dan moet ik al die wachtwoorden gaan onthouden en steeds aanmelden.” Echter zolang de profielen niet op details ingaan, zoals adressen en je je niet elke keer hoeft aan te melden, is het wel prima vinden de respondenten. Aanmelden via Facebook ook liever niet, dan krijgt de applicatie alsnog alle informatie. Kevin Louwen heeft de secondscreenapplicatie van ‘Weet Ik Veel’ en maakt hier ook regelmatig gebruik van. Wendy had de ‘Boer zoekt vrouw’-applicatie, maar keek hier niet vaak op. Een prijs winnen via de secondscreenapplicatie is geen echte motivatie, vinden de respondenten. De kans dat je wint is erg klein. Ruben zegt hierover: “Als het een mooie prijs is, zou ik het nog wel proberen.”

Topic 3: Vormgeving

De applicatie van ‘Weet Ik Veel’ valt in de smaak bij de respondenten. De applicatie is eenvoudig in gebruik en de vormgeving is mooi. Sylvia legt uit: “Het is simpel met een basiskleur, oranje. Het menu is makkelijk, de speluitleg is ook handig om erbij te hebben.”

De ‘Kassa panel’-applicatie is minder overzichtelijk. Er is meer informatie, maar dit zorgt ook voor meer onrust. De live Twitter-feed is niet heel erg boeiend voor Sylvia, het is eerder storend zegt ze. Jouw eigen tweet in beeld is geen motivatie om mee te twitteren, daar zijn de respondenten het over eens. De kleurencombinatie van de applicatie vinden de respondenten niet mooi. Volgens de respondenten is ‘Ranking the Stars’ een mooie applicatie qua kleuren, het is fijn om naar te kijken. Kevin Louwen heeft liever een applicatie op zijn telefoon. Wendy vindt het fijn om via de website mee te kunnen spelen. Het maakt niet uit hoeveel applicaties de meesten downloaden op hun telefoon. Het downloaden van een applicatie is geen drempel voor de respondenten.

Topic 4: Roodkapje

De respondenten zijn het met elkaar eens dat het programma erg druk is. Ze vinden dit ook wel weer passen bij Paul de Leeuw. Kevin Louwen zegt: “Als ik er drie kwartier naar moet kijken, krijg ik er misschien wel genoeg van.” Qua talkshowgedeelte vinden ze Paul de Leeuw niet heel sterk. Kevin Berger merkt op: “Hij vraagt iets, maar het antwoord boeit hem niet, hij is meer met zichzelf bezig.” Sylvia vindt het fijner als er net zoals bij ‘Weet Ik Veel’ alleen aan het begin een gesprekje is en het niet steeds het spel onderbroken hoeft te worden. Ruben vindt het fijn als er per ronde een praatje wordt gehouden, dat houdt het wel wat rustiger.

Het liedje gezongen door Paul de Leeuw is niet erg, volgens Sylvia: “Maar het past niet in het programma. Je gaat van een heel snel naar een heel rustig tempo.” Kevin Louwen zou weg-zappen om wat anders te kijken. Kevin Berger zegt: “Als ik een spelprogramma zit te kijken, zit ik niet te wachten op een muzieknummer.”

Het spel in het algemeen lijkt op het spelletje ‘30 seconds’, dat vindt Wendy wel leuk om te spelen. Over het algemeen vinden de respondenten het een leuk spelletje. “Zolang het maar goed wordt uitgelegd,” besluit Sylvia. 9.3.3 Panelgesprek 15 juni 2015, leeftijd 20 – 49 jaar

Topic 1: Applicatiegebruik

De respondenten vinden de applicatie duidelijk en goed te begrijpen. Lisa zegt hierover: “Ik vind het menu heel overzichtelijk, de icoontjes zijn voor mij duidelijk. Facebook en Twitter zijn heel herkenbaar.” Het icoontje zelf en de omschrijving eronder maken duidelijk waar de icoontjes voor staan. Lisa voegt toe: “Ik zou alleen niet weten dat je deze (de eerste pagina) heen en weer kan schuiven, misschien door middel van een simpel pijltje, dat je duidelijker ziet dat je nog naar beneden kunt.” Over het aanmelden via Facebook of een eigen account aanmaken zegt Marlon: “Ik gebruik geen Facebook dus een andere optie is altijd wel handig.”

De mogelijkheid om zowel een nieuw account aan te maken, als via Facebook aan te melden valt in de smaak bij de respondenten. De kleuren van de applicatie vinden de respondenten passen bij het televisieprogramma. De

respondenten snappen hoe het second screen werkt en hoe de rondes opgebouwd zijn. Remco zegt: “Vooral als je de tijd ziet lopen is dat in ieder geval duidelijk en de geraden namen met de getallen erachter is helder.” De

respondenten zijn het erover eens dat het duidelijk is hoe je de namen moet raden. Niels zegt: “Ja, bij de eerste ronde zie je een microfoon dus lijkt mij dat je de naam moet uitspreken en bij de tweede ronde heb je een aantal knopjes en lijkt me dat je dan de namen aanklikt.” Jeannette voegt toe: “De kleuren zijn goed, het is overzichtelijk, duidelijk en goed leesbaar.” Remco zegt het volgende over de applicatie: “De applicatie brengt ook structuur aan in het programma. Dat helpt als het op televisie rommelig is en je hebt de applicatie bij de hand, dan zie je nog steeds waar het spel over gaat. En dat helpt in het waarderen van het chaotische en het melige ervan, maar dat je wel nog het spel in de gaten houdt.” Marlon vindt het een leuke optie om een foto toe te kunnen voegen aan je profiel, zodat deze op televisie kan verschijnen. De respondenten zijn het erover eens dat het vervelend is om pushberichten van een applicatie te ontvangen.

Topic 2: Sociale media

Een Twitter-feed in de applicatie is een leuke extra optie. Mirjam zegt hierover: “Als je Twitter leuk vindt en het spelletje leuk vindt is het wel heel grappig om dat met Twitter te combineren.” De respondenten zijn het erover eens dat het een leuke toevoeging is. Voor Facebook geldt hetzelfde, het is fijn dat je die keuze hebt. Richting een uitzending vinden de respondenten het fijn en passend als er iets meer berichten geplaatst worden, zodat je weet dat de uitzending eraan komt. Mirjam: “Naarmate je naar het programma toe gaat kun je meer berichten plaatsen, zodat je mensen warm maakt voor het programma.” Remco zegt hierover: “Als je een berichtje per dag doet, is dat helemaal niet zo’n probleem. Het valt helemaal niet zo erg op tussen alle berichten. Het blijft zo wel een beetje onder de aandacht.” Mirjam zegt erover: “Zo lang het maar relevant is, ik hoef niet te lezen dat Paul z’n blauwe schoenen aan heeft.” Previews vinden de respondenten wel interessant om te zien via het sociale-media-account. Het is fijn dat je via de applicatie de foto’s kunt kijken zonder dat je een Facebook of Twitter-account hebt. Niels zegt hierover: “Het is beter dat je via de applicatie alle mogelijkheden aanbiedt.” Mirjam voegt toe: “Je kunt misschien via Facebook en Twitter de mensen nieuwsgierig maken en zeggen: ‘Ga naar de app voor meer foto’s’, je gaat natuurlijk niet via Facebook 30 foto’s plaatsen.”

Topic 3: Prijzenpakket

Niels zegt over het winnen van een prijzenpakket: “Geld is wel een algemene motivatie voor iedereen.” Mirjam zegt: “Het is ook wel cool als je een bedrag kunt winnen voor een bepaald goed doel.” Jeannette voegt hieraan toe: “Het is ook wel leuk om die mand aan de winnaar te geven, dat wat de BN’er wint kun jij ook winnen. Dan heb je ook iedere week een andere prijs.” Niels merkt op: “Als je zegt dat je een goodiebag kunt winnen maar niet zegt wat erin zit, dat maakt mensen nieuwsgierig.” Hier zijn alle respondenten het mee eens, een goodiebag zonder dat je nog precies weet wat erin zit trekt de aandacht van mensen en is een leuk extraatje om mee te doen met het spel.

In document Roodkapje (pagina 55-57)