• No results found

Actief en betrokken kijkers

In document Roodkapje (pagina 61-79)

Facebook, Twitter en Instagram aantal updates

Topic 4: Paul de Leeuw talkshowgedeelte

11.2 Actief en betrokken kijkers

Om de ervoor te zorgen dat de kijkers actief en betrokken zijn bij het programma ‘Roodkapje’ raad ik de volgende aanpassingen aan.

11.2.1 Second screen

In het tweede seizoen moet een second screen worden ingezet bij het televisieprogramma ‘Roodkapje’. Het second screen, zoals weergegeven in de visualisatie, heeft de juiste vormgeving en navigatie volgens de doelgroep. Mijn advies voor het second screen en om sociaal contact te creëren via het second screen is als volgt:

1. Een second screen inzetten om de kijker actief te betrekken bij de spelshow;

2. Via het second screen kunnen de gebruikers de namen raden aan de hand van de beschrijving van de BN’er in de show;

3. In de eerste ronde kan de gebruiker, om de naam te raden, de naam hardop uitspreken; 4. In de tweede en derde ronde kunnen de namen aangeklikt worden in de applicatie; 5. Het second screen is eenvoudig in gebruik;

6. Sociaal contact stimuleren door de mogelijkheid te bieden om te kunnen reageren via sociale media, in de applicatie;

7. Mogelijkheid om in te loggen via hun eigen Facebook- en Twitter-account integreren in de applicatie; 8. De live Twitter- en Facebook-feed niet op het hoofdmenu plaatsen, maar in een submenu;

9. Door middel van geluidssynchronisatie speelt de applicatie gelijk met de show; 10. De applicatie is gratis te verkrijgen.

Sociaal televisiekijken via het second screen

De applicatie van ‘Roodkapje’ biedt de kijker de mogelijkheid om tweets en Facebookberichten van andere kijkers te lezen. Er is ook de mogelijkheid om zelf reacties te plaatsen via een eigen Facebook- of Twitter-account. Op deze manier stimuleert ‘Roodkapje’ het sociaal televisiekijken en ontstaat een mediabuzz. Zo zien de kijkers van ‘Roodkapje’ wie er nog meer kijkt. Via deze sociale-mediakanalen kunnen de kijkers ook interactie aangaan met andere kijkers.

11.2.2 Sociale media

De doelgroep van ‘Roodkapje’ bevindt zich het meeste op Facebook en Twitter. Vandaar dat het voor ‘Roodkapje’ van belang is om hier accounts op aan te maken. Via deze weg kan ‘Roodkapje’ de interactie aangaan met de kijkers. De kijkers kunnen op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de BN’ers, exclusieve content bekijken, zoals bloopers en behind-the-scenes-video’s. Door te reageren op berichten of reacties van de kijkers, voelen de kijkers zich gewaardeerd. Er kan dagelijks een berichtje geplaats worden op één of beide accounts van ‘Roodkapje’. In de aanloop naar de uitzending wordt vaker een berichtje geplaatst om de kijker te attenderen op de uitzending.

De sociale-mediakanalen van ‘Roodkapje’ zullen berichten plaatsen in de trant van: - Het laatste nieuws rondom de gasten van de show.

- De laatste uitzendingen en updates over wie er in de show komt. De fans kunnen hierop hun mening geven en reageren op berichten.

- Tips van Paul de Leeuw hoe je dit spel het best kunt spelen. Via de kanalen kan ook inspiratie gehaald worden om zelf het namen-spel te spelen .

- Er is exclusief materiaal te vinden van de uitzending en behind-the-scenes materiaal. - Vermaak voor de fans in de vorm van leuke foto’s via Twitter en bloopers via Facebook. De fans die deze sociale-mediakanalen volgen zullen automatisch bij een groep gelijkgestemde horen.

Een televisieprogramma met crossmediale uitbouw en betrokken kijkers HET PROGRAMMA:

Het genre van ‘Roodkapje’ is spelshow. De kern van ‘Roodkapje’ is opgehangen aan het persoonlijke verhaal van de BN’er. Dit verhaal wordt verteld aan de hand van de namen die zijn geraden. Er wordt met de namen ook ingespeeld op de actualiteit. De BN’ers delen hun persoonlijke verhaal tussen de drie spelrondes door, dit zorgt ervoor dat de kijker zich kan herkennen in de BN’er.

De essentie van ‘Roodkapje’ is een spelshow van drie rondes waarin drie BN’ers namen raden. Dit doen zij door middel van namen omschrijven zonder hoofdletters, namen omschrijven met één woord en namen uitbeelden zonder geluid. Per deelnemer komen er twee namen in de pot, de twee juryleden geven ieder één naam. In elke ronde zitten dezelfde namen. Per ronde is er per team 30 seconden de tijd om de namen te raden. Het aantal afleveringen voor het tweede seizoen blijft zes afleveringen, aan de hand daarvan kan er gekeken worden naar seizoen drie of er meer afleveringen komen.

De sfeer is intiem bij ‘Roodkapje’, het publiek zorgt voor sfeer in de studio. De presentator, Paul de Leeuw, presenteert ‘Roodkapje’ op zijn manier. Hij maakt grapjes richting de BN’ers. Er wordt na elke ronde een kort gesprek gevoerd met de BN’er. Dit kan gaan over de gekozen namen van de BN’er of over iets wat de BN’er heeft meegemaakt en graag wil vertellen. Het zijn persoonlijke verhalen, alsof je met een groep vrienden dit spel speelt. Op deze manier zijn de verhalen authentiek. Aan het begin van elke uitzending zal Paul de Leeuw de spelregels uitleggen. Aan het begin van elke ronde zal hij een kort voorbeeld geven van wat wel en niet goed is.

CROSSMEDIALE UITBOUW:

Er is een heldere vertelstructuur. Drie BN’ers spelen samen met Paul de Leeuw drie rondes van ‘het namen spel’. Per ronde is er een herkenbaar punt voor de kijker. Er wordt gekeken naar de tussenstand en er wordt een gesprek gevoerd met de BN’er. Via de applicatie kunnen de kijkers zelf meespelen met het spel.

De verhalen van de BN’ers wekken empathie op, de kijker krijgt een indruk van hun leven. ‘Roodkapje’ heeft een duidelijk begin, midden en eind. Het spel en de gasten worden in het begin geintroduceerd, het midden omvat het spel en het eind houdt in dat de eindstand bekend wordt gemaakt en de prijs wordt uitgereikt. De kijkers worden actief betrokken bij ‘Roodkapje’, het statisch televisiekijken wordt aangevuld met meespelen via het second screen.

Op het second screen, via Twitter #‘Roodkapje’ en Facebook, kunnen de kijkers hun mening geven. Zo wordt sociaal televisiekijken mogelijk gemaakt. Via Facebook kunnen de kijkers het laatste nieuws, previews en foto’s bekijken.

Voor de gebruiker is de drempel laag om aan het spel mee te doen, via het second screen. De

applicatie is gratis en eenvoudig te bedienen. De mate van tevredenheid neemt toe omdat de kijker kan meespelen. De hoogste score van één van de secondscreenspelers komt in beeld en deze speler wint dezelfde prijs als de BN’er. Via het second screen gaat ‘Roodkapje’ de interactie aan met de kijker. Het second screen voldoet, qua vormgeving en navigatie, aan de wensen van de doelgroep. Het second screen geeft een call to action voor de kijker.

DE LINE-UP:

Onderwerp Gedeelte Totaal

Intro programma 00”20 00”20

‘Roodkapje’ theme song 00”20 00”40

Bumper 00”10 00”50

Introductie gasten 04”00 04”50

Introductie jury 00”30 05”20

Uitleg spelregels met voorbeelden 01”20 06”40

Ronde 1 – geen hoofdletters 08”20 15”00

Tussenstand 00”30 15”30

Wie had welke naam? (kort) 01”20 16”50

Talkshow – BN’er team 1 02”30 19”20

Ronde 2 – één woord 08”20 27”40

Tussenstand 00”30 28”10

Talkshow – BN’er team 2 02”30 30”40

Korte introductie ‘na de reclame’ 00”35 31”15

Ronde 3 – uitbeelden 08”20 39”35

Talkshow – BN’er team 3 02”30 42”05

Eindstand en prijs, beste second screen speler benoemen

02”00 44”05

Bedanken gasten 00”45 44”50

12 Evaluatie

In dit hoofdstuk evalueer ik hoe het onderzoek is verlopen. Ik kijk terug naar mijn plan van aanpak en hoe dit uiteindelijk heeft uitgepakt. Het plan van aanpak is te vinden in bijlage 19.

Deskresearch

De interne analyse, doelgroepanalyse en trendanalyse zijn redelijk vlot verlopen. Het vinden van goede en

betrouwbare bronnen duurde even voordat ik doorhad hoe deze gevonden konden worden. Tijdens het onderzoek naar de doelgroep was het lastig om voor een doelgroep die zo groot is, vrijetijdsbestedingsonderzoeken te vinden. Er waren wel onderzoeken, maar deze waren of al verouderd of niet de juiste leeftijdscategorie. Ik zag dit in het begin niet als relevant voor het onderzoek naar ‘Roodkapje’, daarom heb ik in de enquête niet gevraagd naar de vrijetijdsbesteding van de doelgroep. In de trendanalyse was ik aanvankelijk van plan om trends op het gebied van televisiegenres te onderzoeken. Dit was echter lastig te onderzoeken, er waren weinig bruikbare, betrouwbare bronnen die hier iets over te melden hadden. Daarom heb ik besloten om succesfactoren van televisieprogramma’s te bespreken in plaats van trends op het gebied van televisiegenres. Dit bleek uiteindelijk ook zeer bruikbaar voor het advies en om te gebruiken in de panelgesprekken.

Het was puzzelen met de hoofdstukken ‘Betrokkenheid van de kijker’ en ‘Second screen’. Deze twee hoofdstukken hadden veel raakvlakken waardoor er dubbele informatie in stond. Uiteindelijk is er voor gekozen om alles wat over second screen ging in het hoofdstuk ‘Second screen’ te verzamelen. Dit zorgde voor structuur en het werd direct een stuk overzichtelijker. Daarna is de keuze gemaakt om het hoofdstuk ‘Betrokkenheid van de kijker’ direct na de doelgroepanalyse te plaatsen, vervolgens ‘Second screen’ en dan het hoofdstuk ‘Trends en succesfactoren’. Het spelprogramma ‘Ranking the Stars’ wordt pas uitgezonden vanaf 12 juli 2015, het second screen kon daardoor niet geanalyseerd worden, zoals ik van plan was. De kijkcijfers zijn niet meer geanalyseerd omdat er voldoende succesfactoren zijn gevonden, die besproken werden door formatdeskundigen. Het voorleggen van sommige best practice elementen zijn een goed startpunt geweest voor discussies in de panelgesprekken. Zo kon ik beoordelen of deze elementen wel of niet ingezet konden worden bij het nieuwe format van ‘Roodkapje’.

Het hoofdstuk ‘Best practice’ heeft als inspiratie gediend voor het verbeteren van ‘Roodkapje’. Door te kijken naar zowel spelshows als talkshows konden er verbeterpunten uit deze best practices gehaald worden. De paragraaf over de best practices in second screens bleek nog lastig te schrijven. De manier moest duidelijker worden waarop ik de analyses beoordeeld heb. Ik heb een voorbeeld beschreven en aan de hand daarvan regels opgesteld wanneer een second screen drie + zou krijgen. Op deze manier werd het geven van de + per best practice ingekaderd.

Uiteindelijk is er in het hoofdstuk ‘Betrokkenheid van de kijker’ gekeken naar welk programma betrokken kijkers heeft. En niet zoals ik van plan was, in het hoofdstuk ‘Best practice’. Dit voorbeeld ondersteunt de informatie uit dat hoofdstuk, vandaar dat het in dit hoofdstuk is geplaatst om het overzichtelijk te houden.

Fieldresearch

Ik was van plan om een fles wijn te verloten onder de enquête-respondenten. Dit heb ik uiteindelijk laten vervallen omdat ik geen e-mail adressen ging verzamelen. Ook heb ik ervoor gekozen om tijdens de enquête geen gebruik te maken van afbeeldingen om op die manier achter de wensen van de doelgroep met betrekking tot applicaties te komen. Dit heb ik verplaatst naar de panelgesprekken omdat ik op deze manier kon doorvragen waarom de ene applicatie prettiger of mooier is dan de andere. Er is in de enquête ook niet gevraagd naar ‘waarom’ de

respondenten sommige applicaties gebruiken. In het panelgesprek is naar het applicatiegebruik gevraagd aan de hand van het soort applicaties die gebruikt werden door de respondenten. Het vinden van genoeg respondenten voor de enquête was nog lastig. De enquête had een reikwijdte van ongeveer 500 personen, echter de eerste keer hebben slechts ongeveer 200 respondenten de enquête ingevuld.

Daarna is de enquête nog een keer verspreid via andere kanalen en werd het aantal van 271 enquêtes bereikt. Ik had verwacht dat het verzamelen van respondenten soepeler zou verlopen.

Uit de panelgesprekken is veel bruikbare informatie gekomen over de wensen en behoeften van de doelgroep, fijne televisieprogramma’s om naar te kijken en wensen qua vormgeving voor de applicatie. De panelgesprekken gaven ook een duidelijk beeld wat de kijkers precies van ‘Roodkapje’ vinden en wat er wel of niet verbeterd kan worden. Het idee om per panelgesprek een bepaalde leeftijdsgroep als respondenten te kiezen zorgde ervoor dat de uitkomsten vergeleken konden worden en op die manier kon er een advies gegeven worden wat aansluit op de ruime leeftijd van de doelgroep van RTL 4. Uiteindelijk is gekozen om een derde panelgesprek te organiseren om zo de applicatie te testen bij de doelgroep. Dit zorgde voor kleine aanpassingen in de applicatie waardoor de doelgroep de applicatie nu duidelijk en makkelijk te gebruiken vindt. Ook is er dieper ingegaan op topics die al in de andere panelgesprekken naar voren kwamen, om zo hier een definitieve uitkomst uit te halen.

De enquêtevragen:

De vraag over de participatieladder was niet goed opgesteld. Eén van de categorieën, inactives – geen van alle genoemde activiteiten – is eruit gehaald, na het testen bij de testpersonen van de enquête. Een van de testpersonen gaf aan dit een rare optie te vinden, omdat als je niks van bovenstaande doet stellingen, je op de schaal bij elke stelling score 1 kunt aangeven. Deze laatste optie is er uitgehaald, daarom is er geen duidelijk overzicht van hoeveel mensen zich binnen dit profiel (inactive) bevinden. Verder was de enquête op die manier opgesteld dat de resultaten nuttig waren om op door te werken tijdens de panelgesprekken.

Algemeen

Aanvankelijk dacht ik dat het second screen voornamelijk zou zorgen voor meer rust in het programma. Echter is na dit onderzoek gebleken dat de rust vooral in de line-up zit. Het leggen van verbanden tussen de verschillende hoofdstukken vond ik erg lastig. Ik kreeg wel de juiste informatie op papier, maar kon er geen duidelijke analyse van maken. Ik gaf geen verbindingen aan tussen de informatie. Het schrijven van de conclusie vond ik een uitdaging om dit goed overtuigend te schrijven, het werd al snel een samenvatting.

Vervolgonderzoek

Het is belangrijk om te onderzoeken hoeveel het maken en bijhouden van een applicatie kost. Er kan dan een afweging gemaakt worden of de kosten niet te hoog zijn in vergelijking met de kijkcijfers en het actief betrekken van de kijkers bij ‘Roodkapje’. Vrijetijdsbesteding van de doelgroep kan eventueel verder onderzocht worden in het vervolgonderzoek. Door meer inzicht te krijgen hierin kan er nog beter op de wensen en behoeften van de doelgroep ingespeeld worden.

13 Bronnenlijst

Althuisius, J & Weijer van de B. Volkskrant (22 juni 2013). Gouden Eeuw van de televisie breekt aan: all you can watch met Netflix. Geraadpleegd op 18 maart, van: http://www.volkskrant.nl/media/gouden-eeuw-van-de-televisie- breekt-aan-all-you-can-watch-met-netflix~a3463603/

Beerekamp, H. (25 augustus 2014). Zap - Vincent van Gogh is uit de eikel gevallen. NRC Handelsblad. Archief, van: http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2014/augustus/25/vincent-van-gogh-is-uit-de-eikel-gevallen-1412364

Bernoff, J. Forrester. (19 januari 2010). Social technographics: Conversationalistst get onto the ladder. Geraadpleegd op 7 april 2015, van: http://forrester.typepad.com/groundswell/2010/01/conversationalists-get-onto-the-

ladder.html

Boer zoekt vrouw. (z.j.). BZV APP. Geraadpleegd op 1 april 2015, van: http://boerzoektvrouw.kro.nl/info/app

Breij, B. Iculture (31 augustus 2012). Boer zoekt vrouw brengt eigen Iphone app uit. Geraadpleegd op 1 april 2015, van: http://www.iculture.nl/apps/boer-zoekt-vrouw-brengt-eigen-iphone-app-uit/

Broekhuizen, D. Frankwatching. (5 april 2014) 10 do’s and don’t’s op voor meer interactie op social media. Geraadpleegd op 23 maart 2015, van: http://www.frankwatching.com/archive/2014/04/05/10-dos-donts-voor- meer-interactie-op-social-media/

Caudron, J. (2011). Media morgen. Tielt: Uitgeverij Lannoo

Celebrity Name Game, Youtube. (9 maart 2015). Celebrity Name Game.6 March Full Episode . Geraadpleegd op 25 maart 2015, van: https://www.youtube.com/watch?v=pNTm7l0Yx70

Checkmarket. (2015). Optimale steekproefgrootte. Geraadpleegd op 23 mei 2015, van: https://nl.checkmarket.com/kb/hoe-bereken-ik-de-grootte-van-mijn-steekproef/ Corpos.(z.j.) Steekproefcalculator. Geraadpleegd op 10 april 2015, van:

http://www.corpos.nl/producten/Steekproef/steekproefcalculator.html

De Wereld Draait Door. (30 maart 2015) De wereld draait door. Geraadpleegd op 10 april 2015, van: http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/336919

Deloitte (z.j.) A new breed of media. Report on TV myths and truths. Geraadpleegd op 18 maart, van:

http://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/nl/Documents/technology-media-telecommunications/deloitte-nl- new-breed-of-media.pdf

Drees, M. Recruitmentmatters. (2010) Participatieladder in sociale media: een update. Geraadpleegd op 7 april 2015, van: http://recruitmentmatters.nl/2010/01/16/participatieladder-in-sociale-media-een-update/

E.O. (z.j.) Wat is het verschil tussen Nederland 1, 2 en 3? Geraadpleegd op 28 augustus 2015, van: https://service.eo.nl/hc/nl/articles/203719382-Wat-is-het-verschil-tussen-Nederland-1-2-en-3-

Facebook A. (z.j.) RTL Late Night. Geraadpleegd op 1 april 2015, van: https://www.facebook.com/rtllatenight?fref=ts

Facebook B. (z.j.). DWDD. Geraadpleegd op 1 april 2015, van: https://www.facebook.com/DWDD

Facebook C. (z.j.). RTL Koffietijd. Geraadpleegd op 1 april 2015, van: https://www.facebook.com/RTLKoffietijd

Facebook D (z.j.) Weet Ik Veel, televisieprogramma. Geraadpleegd op 20 april 2015, van: https://www.facebook.com/RTLweetikveel

Facebook E (z.j.) Ranking the Stars. Geraadpleegd op 20 april 2015, van: https://www.facebook.com/rankingthestars

Fleming G. Forrester. (4 januari 2012). Global seocial technographics update 2011: US and EU mature, emerging markets show lots of activity. Geraadpleegd op 7 april 2015, van: http://blogs.forrester.com/gina_sverdlov/12-01-04- global_social_technographics_update_2011_us_and_eu_mature_emerging_markets_show_lots_of_activity

Frankwatching (16 april 2013). Kassa Panel: jongere kijkers dankzij tweede scherm? Geraadpleegd op 23 maart, van: http://www.frankwatching.com/archive/2013/04/16/kassa-panel-jongere-kijkers-dankzij-tweede-scherm/

Geenen, K (2 december 2013). Speel in op deze 6 content behoeften en bereik jouw doelgroep een stuk makkelijker. Geraadpleegd op 23 maart 2015, van: (https://www.karelgeenen.nl/02/speel-6-content-behoeften-bereik-jouw- doelgroep-stuk-makkelijker/

GfK. (12 december 2014B) Nieuwe meting GFK trends in digitale media. Geraadpleegd op 23 maart, van:

http://www.gfk.com/nl/news-and-events/press-room/press-releases/paginas/evenveel-nederlanders-met-tablet-als- vaste-computer.aspx

GfK. (25 augustus 2014A) ‘Thuis voor de buis’ onderzocht hoe Nederland televisie kijkt. Geraadpleegd op 18 maart 2015, van: http://www.gfk.com/nl/news-and-events/news/paginas/thuis-voor-de-buis%E2%80%99-onderzocht-hoe- nederland-televisie-kijkt.aspx

Harper, E. (26 november 2013). Expert: social data is key to measuring television succes. Geraadpleegd op 21 april 2015, van: http://sproutsocial.com/insights/social-media-tv-metrics-2/

Hill, A. (2007). Restyling factual TV: Audiences and news, documentary and reality genres. Londen: Routledge. Hodges, L.

Hink, P. [Vergadering Roodkapje]. 3 september 2014

IMDB. (z.j.). Celebrity Name Game. Geraadpleegd op 25 maart, van: http://www.imdb.com/title/tt2112923/

Immovator. (4 december 2014). Applied games zijn net televisieformats, of toch niet? Geraadpleegd op 21 april 2015, van: http://www.immovator.nl/mediatheek/publicaties/applied-games-zijn-net-televisieformats-toch-niet

Instagram A. (z.j.). RTL Late Night. Geraadpleegd op 1 april 2015, van: https://instagram.com/rtllatenight

Instagram C (z.j). RTL Koffietijd. Geraadpleegd op 1 april 2015, van: https://instagram.com/rtlkoffietijd

Jansen, F. (z.j.). Moeten televisiepresentatoren langzamer praten? Geraadpleegd op 12 juni 2015, van: https://onzetaal.nl/hom-of-kuit/moeten-televisiepresentatoren-langzamer-spreken

Jansen, R. (Rick@medialane.nl, 27 augustus 2014). RE: Roodkapje

Kersten, A. (2009). Research en redactie voor televisie. Amsterdam: Boom Onderwijs

Kersten, A. [Consult 3M]. 3 maart 2015

Ketterij van de, B. (6 februari 2015). Mannen vs. Vrouwen: wie is online actiever? Geraadpleegd op 3 april 2015, van: http://www.frankwatching.com/archive/2015/02/06/mannen-vs-vrouwen-wie-is-online-actiever-infographic/ Kleijne, J. (2 oktober 2013). Waar kijken we straks naar? Geraadpleegd op 18 maart, van:

http://www.vpro.nl/lees/gids/extra/formats.html

Koffietijd (31 december 2014). Woensdag 31 december. Geraadpleegd op 25 maart 2015, van: http://www.koffietijd.nl/uitzendingen/aflevering-93-3/

Koffietijd A (z.j.). Het begin van koffietijd 2.0. Geraadpleegd op 25 maart 2015, van: http://www.koffietijd.nl/uitzendingen/het-begin-van-koffietijd-2-0/

In document Roodkapje (pagina 61-79)