• No results found

1 Die oppositie moet vóór den dag van verkoop schriftelijk of mondeling worden ingediend aan den residentierechter binnen

wiens rechtsgebied het beslag is gelegd. De residentierechter zal de mondeling gedane oppositie in geschrift brengen of doen brengen.

3. De oppositie moet, behalve keuze van woonplaats binnen het rechtsgebied van den residentierechter, behelzen de gronden waarop zij berust, het beloop der som waarvoor zij wordt gedaan, of, indien dat beloop niet is uitgemaakt of verevend, liet bedrag waarop het door den opposant wordt geschat. De schriftelijke oppositie kan worden gedaan door een bij bijzondere onderhandsche of voor een griffier van een residentiegerecht verleden, of een bij algemecne of bijzondere notarieelc akte gemachtigd persoon.

4. Schriftelijke opposition, welke niet aan de bij het vorig lid gestelde cischen voldoen of waarbij de volmacht niet is overgelegd, worden aan den opposant in persoon of aan den gemachtigde met mondelinge of schriftelijke opgave van redenen ter verbetering of aanvulling, dan wel ter bijvoeging van de volmacht teruggegeven of teruggezonden.

5. De mondelinge oppositie wordt eerst in geschrift gebracht, wanneer de opposant de gegevens heeft verstrekt om aan de in het derde lid gestelde eischen te voldoen.

6. Yan de definitieve weigering om ecne oppositie aan te nemen, wordt door den residentierechter eene gemotiveerde beschikking opgemaakt. Van zoodanige beschikking is hoogcr beroep toegelaten.

7. Opposition, welke op of na den dag van verkoop worden

ingediend, zijn nietig en van onwaarde en worden bij de

ver-deeling niet in aanmerking genomen.

06

Artikel 4008, 4009 Rtsv.

ARTIKEL 1008.

1. Artikel 462 is op het geval van oppositie, in artikel 1007 bedoeld, van toepassing.

2. Indien de persoon met het leggen van beslag belast, bevindt, dat de goederen reeds zijn in beslag genomen, zal hij niet opnieuw beslag kunnen leggen; doch hij is bevoegd om de in beslag genomen goederen met het proces-verbaal te verge-lijken, hetwelk aan hem te dien einde door den bewaarder moet worden vertoond. Hij zal alsdan kunnen beslag leggen op de goederen, welke niet in het proces-verbaal zijn begrepen.

S. Indien het bevorens gelegd beslag was gelegd op de wijze, bedoeld in den tweeden titel van het tweede boek, zal hij wijders handelen, zooals in artikel 463, eerste lid, is voorge-schreven, en wordt verder de procesorde van dien titel gevolgd.

4. Indien het beslag was gelegd op last van den residentie-rechter, zal hij het proces-verbaal van vergelijking aan dezen ter hand stellen. Die' terhandstelling, waarvan door den resi-dentierechter aanteekening wordt gehouden op het proces-verbaal van het bevorens gelegd beslag, geldt als oppositie tegen de afgifte der kooppenningen.

5. Indien in het in het vorig lid bedoelde geval het bevorens gelegd beslag ten verzoeke van dengene, voor wiens rekening het gelegd is, wordt opgeheven, of hetzelve te zijnen aanzien, uit welken hoofde ook, buiten het geval van nietigheid in den vorm, wordt opgeheven, blijft het beslag stand houden ten aanzien van eiken opposant, die een executorialen titel heeft.

ARTIKEL 1009.

1. De verkoop der in beslag genomen goederen geschiedt door den persoon bedoeld in artikel 1000, tweede lid, na tijdige bekendmaking volgens plaatselijk gebruik, door tusschenkomst van het vendukantoor op de gewone voorwaarden aan den meestbiedende.

2. De verkoop mag niet vóór den tienden dag na dien der

inbeslagneming geschieden.

07

Artikel 1009—101-3 H/so.

3. Do veroordeelde is bevoogd om de ordo an n te wijzon, naar welke de goederen zullen wonion verkocht.

4. Zoodra de opbrengst dor verkochte goederen zooveel bedraagt als de som, waarvoor de inbeslagneming en de opposi-tion godaan zijn, met do daarop en op den verkoop gevallen kosten, wordt de verkoop gestaakt en worden de niet verkochte goederen onmiddellijk aan don veroordeelde teruggegeven.

ARTIKEL 1010.

1. Na verloop van don tormijn voor het indienen van oppo-sition gestold, zal do residentiercchtcr onverwijld aan het ven-dukantoor kennis geven of en zoo ja door wie en voor welke bedragen er oppositie tegen do afgifte der kooppenningen is gedaan.

2. 'indien er geen schuldeischer is, die verzet heeft gedaan, wordt door het vendukantoor overeenkomstigde deswege bestaan-de of later vast te stellen wettelijke voorschriften, aan bestaan-dengene, op wiens verzoek het beslag is gelegd, na aftrek dor kosten van executie, de som betaald, welke hem verschuldigd is, tot het bedrag 'van do opbrengst der executie. Indien er een overschot is, wordt .lat aan den geëxecuteerde verantwoord.

ARTIKEL 1011.

1. Indien er oppositie is gedaan en binnen acht dagen, te rekenen van don dag van verkoop, de executant, de geëxecuteerde on do opposanten niet tot overeenstemming kunnen komen over do verdeeling dor kooppenningen, zal Ae moest goreode onder bon schriftelijk of mondeling verzoek kunnen doen aan den residentierechter, binnon wiens rechtsgebied de verkoop is ge-schied, om do verdeeling te doen plaats hebben.

2. De residentierechter zal hot mondeling verzoek m geschrift brengen of doen brengen.

ARTIKEL 1012.

1. Do residentierechter zal hot gedaan verzoek doen

aan-zeggen aan do in art. 1011 genoemde belanghebbenden.

98

Artikel i0i2—i0iö Rtsv.

2. Bij de aanzegging nan do opposanten wordt hun tevens gelast om binnen dortig dagen, op straffe van in de verdeel ing niet te worden begrepen, bij don residentierechter over te leggen de titels, waarop hunne vordering berust, met opgave towns of zij als bevoorrechte schuldeischers meenen te moeten worden gerangschikt.

3. Van de overlegging wordt, nnnr gelang zij geschiedt, aan-teekening gehouden op het proces-verba al, dat door don resi-dentierechter van do verdeeling wordt opgemaakt.

ARTIKEL 1013.

Na verloop van de dortig dagen bij artikel! 012 aangegeven,