• No results found

Omschrijving activiteit en doelstelling subsidie

In document Delen is vermenigvuldigen (pagina 97-101)

Vergelijkbare initiatieven in het buitenland

2. Subsidiekader brede school voortgezet onderwijs 2011 en verlengde schooldag activiteiten (VSD) voortgezet onderwijs 2011

2.1.1 Omschrijving activiteit en doelstelling subsidie

Brede scholen stimuleren de ontwikkeling van hun leerlingen door verschillende combinaties van binnen- en buitenschools leren aan te bieden, aanvullend op het reguliere onderwijsprogramma. De leerling staat centraal. De activiteiten stimuleren de sociale, culturele, sportieve en cognitieve ontwikkeling. De school kan dit niet alleen organiseren maar werkt samen met partners uit de stad. Het beoogde resultaat is betere leerprestaties en verhoogde sociale competenties, een leerling die zich verbonden voelt met school en omgeving. Brede scholen kunnen ook activiteiten aanbieden om ouders te betrekken bij de school en kansen te bieden zich te ontplooien en aansluiting te vinden met de maatschappij. De gemeente voert hier vooralsnog apart beleid op.

Aanvullend hierop kunnen brede scholen hun expertise ook inzetten om een bijdrage te leveren aan de

ontwikkeling van leergierige wijkbewoners. Hier staat de wijkbewoner centraal. Deze doelgroep omvat leerlingen, ouders en overige wijkbewoners (jongeren en volwassenen). Jongeren krijgen een extra impuls en volwassenen vergroten hun kansen in de samenleving en op de arbeidsmarkt. De school maakt deel uit van een netwerk op wijk- of stadsdeelniveau waarin iedere partner zijn deskundigheid en middelen in brengt voor activiteiten die aansluiten bij de behoeften van inwoners van de wijk en bijdraagt aan hun ontwikkeling.

Het activiteitenaanbod van de brede school kent dus verschillende varianten ten aanzien van: 1. doelgroep: leerlingen, ouders en / of buurtbewoners;

2. programmering: na schooltijd en / of binnen schooltijd;

3. aanbod: educatief, cultureel, sportief, sociale vorming en/of zorg.

Scholen en schoolbesturen maken hier keuzes in aan de hand van hun visie op een brede school, de maatschappelijke rol die zij wensen te spelen en de mogelijkheden van de school.

Doelstelling voor 2011:

1. het faciliteren van een brede schoolontwikkeling op 11 brede scholen vo is gestart; 2. een tweede zaterdag- en zomerschool is gerealiseerd in Den Haag;

3. de noodzaak en mogelijkheden voor meer dan twee zaterdag- en zomerscholen is onderzocht.

Het kader voor deze subsidie is het beleids- en subsidiekader ‘brede school voortgezet onderwijs 2011-2014’, oktober 2010.

2.1.2 Beschikbaar bedrag

€ 1.600.000,00 per kalenderjaar. Dit bedrag wordt jaarlijks voor de jaren 2011, 2012, 2013 en 2014 beschikbaar gesteld onder voorwaarde dat de gemeenteraad de begroting ieder jaar goedkeurt en het project voortgang boekt.

Dit najaar beslist de raad over de beleidsintensiveringen die het college voorstelt als uitvloeisel van het nieuwe collegeprogramma voor 2011. Begin 2011 zal een besluit worden genomen over het voortzetten van de beleidsintensivering voor de jaren 2012, 2013 en 2014.

2.1.3 Subsidiebedrag per activiteit

€ 1.000.000,00 faciliteren van de brede schoolontwikkeling van 11 scholen € 300.000,00 zaterdag- en zomerschool Nova College, Campus Teniersplantsoen

€ 300.000,00 extra te openen zaterdag- en zomerschool op een andere locatie in de stad

2.1.4 Voor wie

Deze subsidie is bestemd voor de schoolbesturen met schoollocaties in het Haagse voortgezet onderwijs, speciaal voortgezet onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs.

Bij over inschrijving wordt voorrang gegeven aan scholen uit de Krachtwijken en risicowijken265 ter versterking van de gemeentelijke Krachtwijkenaanpak. Daarnaast wordt binnen de 11 scholen plaats gereserveerd voor minimaal één school van buiten de Kracht- en risicowijken en één school voor voortgezet speciaal onderwijs (cluster 3 of 4).

2.1.5 Specifieke toekenningscriteria

De subsidie aanvraag (plan van aanpak) voor de brede school en de zaterdag- en zomerschool wordt op de volgende punten op kwaliteit en inhoud beoordeeld:

1. de school ziet zichzelf (aantoonbaar) als een brede school (in ontwikkeling);

2. de aanvraag past binnen het beleidskader “Brede school voortgezet onderwijs 2011-2014”. 3. het plan bevat tenminste:

 de school geeft haar visie op de brede school, welke doelen266 zij na streeft, hoe zij deze doelen wil bereiken, met welke partners wordt samengewerkt en in welke fase van een brede schoolontwikkeling de school zich bevindt, tijdsplanning voor het ontwikkel- en implementatie traject;

 indien de school al toe is aan implementatie wordt dieper ingegaan op de volgende aspecten: voor welke doelgroep welke activiteiten worden georganiseerd, de omvang van deze groep(en), worden de activiteiten naschools en/of onder schooltijd uitgevoerd, mate van verplichtende karakter, met welke partners uit de wijk/stad wordt samengewerkt, wat brengt ieder in en hoe is de samenwerking georganiseerd, de samenwerkende partners hebben een gedeelde pedagogische visie of streven daar na;

265 Wijk Morgenstond, Moerwijk, Bouwlust, Stationsbuurt, Schilderswijk, Transvaal, Laak Noord en Mariahoeve.

 de aanvraag gaat vergezeld van een begroting die inzicht geeft in de totale kosten en de verschillende subsidiestromen/inzet eigen middelen. Uit de begroting moet een redelijke verhouding tussen kosten (investering) en baten (opbrengst) blijken

4. er is aantoonbaar draagvlak binnen het team voor een brede schoolontwikkeling; 5. visie en inzet VSD middelen is geïntegreerd in het plan van aanpak.

Subsidiabele kosten zijn:

- ontwikkelkosten (voor visie- en planvorming, analyse van de school); - coördinatiekosten;

- activiteiten kosten; - materiële kosten - scholingskosten.

2.1.6 Specifieke subsidieverplichtingen

1. De subsidieontvanger levert de benodigde gegevens aan voor de financiële verantwoording.

2. De subsidieontvanger is bereid mee te werken aan inhoudelijk onderzoek ten behoeve van evaluatie en monitoring.

3. De verleende subsidie wordt besteed conform het plan van aanpak.

4. De school is bereid om de ervaringen en ontwikkelde producten ter beschikking te stellen van andere scholen.

2.1.7 Verdeelsleutel

De verdeelsleutel is belangrijk wanneer er meer subsidie wordt aangevraagd dan er beschikbaar is en dat al deze aanvragen voldoen aan de criteria voor verlening. De verdeelsleutel wordt dan gebruikt om te bepalen welke aanvraag wanneer voor subsidie in aanmerking komt.

Brede school:

1. bij over inschrijving wordt voorrang gegeven aan scholen uit de Krachtwijken en risicowijken267. Daarnaast wordt binnen de 11 scholen plaats gereserveerd voor minimaal één school van buiten de Kracht- en risicowijken en één school voor voortgezet speciaal onderwijs (cluster 3 of 4);

2. bij over inschrijving wordt voorrang gegeven aan die aanvragen waarvan de inwilliging in vergelijking met andere aanvragen naar verwachting van meer belang is voor het beleid en meer zal bijdragen aan de verwezenlijking van het doel van de subsidie;

3. het budget van €1.000.000,00 wordt in principe verdeeld over de 11 scholen.

Extra zaterdag- en zomerschool:

1. bij over inschrijving wordt voorrang gegeven aan die aanvragen waarvan de inwilliging in vergelijking met andere aanvragen naar verwachting van meer belang is voor het beleid en meer zal bijdragen aan de verwezenlijking van het doel van de subsidie.

2.2 Verlengde schooldag activiteiten (VSD)

2.2.1 Omschrijving activiteit en doelstelling subsidie

Uit onderzoek268 blijkt dat het invoeren van een verlengde schooldag in het voortgezet onderwijs vruchten afwerpt. Het idee achter de verlengde schooldag is dat de ontwikkeling van jongeren niet ophoudt als de laatste bel is gegaan. Niet voor alle leerlingen is een zinvolle vrijetijdsbesteding waarmee zij hun ontwikkelingskansen vergroten vanzelfsprekend. Het doel van de VSD is veelzijdig: verbeteren van ontwikkelingskansen in het algemeen, het vergroten van maatschappelijke en culturele participatie, het vergroten van sociale binding en competentie en het bijdragen aan veiligheid. VSD activiteiten zijn bedoeld als educatief geïnspireerde voorzieningen buiten schooltijd. Het is dus meer dan losse uurtjes sport, muziek of computeren.

In Den Haag ligt het accent op educatieve doelen, het bevorderen van sociale competenties van leerlingen en het bevorderen van de binding van leerlingen met school en (maatschappelijke) omgeving. De activiteiten worden ontwikkeld en aangeboden in samenwerking met welzijnsinstellingen, sportverenigingen, culturele instellingen, zorginstellingen en maatschappelijke organisaties.

Doelstelling voor 2011:

1. alle schoollocaties voor voortgezet onderwijs organiseren VSD activiteiten;

2. de verlengde schooldag wordt geëvalueerd met als doel verbetering van de kwaliteit.

2.2.2 Beschikbaar bedrag

€700.000,00 per kalenderjaar. Dit bedrag wordt jaarlijks voor de jaren 2011, 2012, 2013 en 2014 beschikbaar gesteld onder voorwaarde dat de gemeenteraad de begroting ieder jaar goedkeurt en het project voortgang boekt.

Dit najaar beslist de raad over de beleidsintensiveringen die het college voorstelt als uitvloeisel van het nieuwe collegeprogramma voor 2011. Begin 2011 zal een besluit worden genomen over het voortzetten van de beleidsintensivering voor de jaren 2012, 2013 en 2014.

268

In document Delen is vermenigvuldigen (pagina 97-101)