• No results found

Esloo Pro

In document Delen is vermenigvuldigen (pagina 43-46)

Hoofdstuk 6: Scholen met subsidie

6.3 Esloo Pro

Kenmerken  Voortgezet onderwijs  Interconfessioneel onderwijs  Regulier  Ongeveer 150 leerlingen113

Esloo Pro is een school voor moeilijk lerende kinderen die op deze school praktijkonderwijs krijgen aangeboden. In het onderwijs wordt de leerlingen veel structuur geboden. De leerlingen van Esloo Pro werken in oefenbedrijven en in leerdomeinen. Daarnaast lopen zij stage bij bedrijven. Volgens de school is er veel aandacht voor vaardigheden met betrekking tot zelfstandig wonen en recreëren. Tijdens hun schoolperiode worden er portfolio’s

110

Interview Sean Clancy en Karin van der Lee

111

Nelis, H. en Sark, Y. van 2010, p.21

112 Nelis, H. en Sark, Y. van 2010, p.84- 85

113

van de leerlingen bijgehouden met bewijzen die worden uitgegeven op basis van hun leerprestaties. Dit mondt uiteindelijk uit in een Praktijkschooldiploma en in het AKA- diploma waarmee doorstroom naar het mbo mogelijk is.

Esloo Pro probeert zo veel mogelijk rekening te houden met de interesses van de leerlingen. Op de school wordt gewerkt met een weekplanner, waar leerlingen veel eigen keuzes kunnen maken. Ook zijn er niveaulessen die aansluiten bij de huidige reken- en taalkennis van de leerling.

De leerlingen worden zoveel mogelijk betrokken bij hun eigen leertraject. Daarom heeft elke leerling een maandelijks coachingsgesprek. Alle afspraken worden vastgelegd in een Individueel Ontwikkelingsplan. Verder werken de leerlingen met een portfolio waarin zij hun stageverslagen en hun certificaten verzamelen. De leerlingen kiezen zelf het oefenbedrijf en de stageplek waar zij belangstelling voor hebben114.

Binnen het Esloo Praktijkonderwijs wordt grote waarde gehecht aan het voorbereiden van leerlingen op de praktijk. Op de school zijn verschillende levensechte situaties nagebootst, zoals een lunchroom. Ook wordt de school, uiteraard onder begeleiding van volwassenen, deels door de leerlingen gerund. De leerlingen zijn in teams ingedeeld die allemaal verantwoordelijk zijn voor een taak. Zo is er een team verantwoordelijk voor de lunchroom, is er een facilitair team en wanneer je je als bezoeker meldt bij de receptie wordt je geholpen door een leerling. Daarnaast lopen de leerlingen ook veel stage in de praktijk. Hiervoor heeft de school verschillende samenwerkingsverbanden met instellingen en bedrijven uit de omgeving.

Het Esloo praktijkonderwijs ontwikkelt zich tot een brede school om zich te onderscheiden van andere praktijkscholen. Op dit moment worden er twee andere praktijkscholen in de nabije omgeving van het Esloo praktijkonderwijs geopend. Daarnaast lopen de leerlingenaantallen in al het praktijkonderwijs terug. Het Esloo Praktijkonderwijs ziet de ontwikkeling tot brede school als mogelijkheid om het hoofd boven water te houden. Dit lijkt een negatieve insteek te zijn om een brede school op te zetten, maar volgens Cecilia Hoogens is dit niet negatief bedoeld. Ze zijn erg trots op de manier van onderwijs op hun school en willen dit graag zo goed mogelijk blijven uitvoeren en in de toekomst verder verbeteren. De brede school biedt hier volgens Cecilia juist de mogelijkheid voor. Een bijkomende reden voor het Esloo praktijkonderwijs om de brede school te implementeren is dat de school een ontzettend mooi gebouw heeft dat veel beter benut kan worden. Op dit moment duren de lessen tot 2 a 3 uur, waarna de school niet meer gebruikt wordt115.

Esloo Pro is net begonnen met het implementeren van verlengde schooldagactiviteiten. Op de lange termijn heeft de school de intentie een brede school worden. Er is binnen de school voor deze omschakeling een persoon aangesteld die dit zal coördineren. Op 10 mei 2011 was er op de school nog geen plan van aanpak aanwezig. De

114 Gemeente Den Haag 3-6-2011c

115

tendens is op dit moment volgens Cecilia Hoogens ‘we zien wel wat er op ons pad komt en hier spelen we op in’. Deze houding was ook terug te zien in de gesprekken met het Koorenhuis. Hierin gaf de school een aantal kenmerken van de leerlingen, zoals dat ze een korte spanningsboog hebben, en vroeg daarna wat het Koorenhuis kon aanbieden. Die kwamen op hun beurt met de suggestie om dan bijvoorbeeld korte cursussen te geven en zo verder116.

In het schooljaar 2010- 2011 werden er al sporadisch activiteiten met een verlengde schooldagkarakter georganiseerd. Zo geeft een docent gymnastiek zo nu en dan na schooltijd extra gymlessen aan leerlingen die dit leuk vinden. De school heeft hierbij wel last van het ‘zappen’ van leerlingen117.

De school wil deze activiteiten volgend schooljaar aanvullen met zwemlessen voor de leerlingen die nog geen zwemdiploma hebben. In de toekomst zal dit VSD aanbod steeds verder uitgebreid worden118. Daarnaast wil de school starten met cursussen van het Koorenhuis, bijvoorbeeld breakdance en mode, die in series van vijf lessen aan de leerlingen worden aangeboden. Na vijf lessen verliezen de leerlingen gegarandeerd hun aandacht, vandaar dat er bij deze leerlingen voor korte cursussen is gekozen119.

Een ander doel van het Esloo praktijkonderwijs, met betrekking tot de brede school en de VSD, is dat ze een zaterdag/ zondag/ zomerschool willen realiseren. Ook wil de school samenwerking aangaan met basisscholen uit de buurt die met VSD en/of brede school principes werken of willen werken. Op deze manier wordt tevens de doorstroommogelijkheid voor de leerlingen verbeterd120.

Om het ‘zappen’ van de leerlingen tegen te gaan en om goed bij de leerlingen aan te sluiten is de leerlingenraad gevraagd naar suggesties voor VSD activiteiten. Deze leerlingen gaven aan dat ze behoefte hadden aan een schoolbrassband. In het ontwikkelproces worden dus ook de leerlingen om inbreng gevraagd121. Er is echter geen plan om in de komende tijd een brassband op te richten. Ook de suggestie van het Koorenhuis om een schoolkoor op te richten, omdat dit makkelijker realiseerbaar is dan een brassband werd door de school niet uitgevoerd. De reden hiervoor was dat In de nabije omgeving van de school al mogelijkheden zijn voor de leerlingen om zich aan te sluiten bij een koor122.

De school was, in de periode waarin het tweede gesprek dat ik met hun had plaatsvond, bezig met een inventarisatie van het aanbod in de omgeving van de school. Ze willen hierop een aanvulling bieden en zorgen dat

116

Interview Cecilia Hoogens

117

Interview Cecilia Hoogens

118 Interview Cecilia Hoogens

119

Interview Cecilia Hoogens

120

Interview Cecilia Hoogens

121 Interview Cecilia Hoogens

122

ze geen dingen aanbieden die in de buurt ook al aangeboden worden. Om deze reden is de school een samenwerking met buurtcentrum ‘de koffiepot’ aan het onderzoeken123.

In document Delen is vermenigvuldigen (pagina 43-46)