• No results found

Dit programma gaat over ondernemerschap en bedrijvigheid in onze dorpskernen, op

bedrijventerreinen en in het buitengebied. We faciliteren het bedrijfsleven zo goed mogelijk om te ondernemen en te innoveren. Dit doen we samen met lokale en regionale partners.

Dit programma bestaat uit één thema, dat we in dit hoofdstuk verder toelichten:

1. Lokale economie

Onze ambities

We versterken de lokale economie en we bouwen het toeristisch-recreatief profiel van onze ge-meente verder uit. Dat is waar we ons op richten binnen dit thema. We werken daar samen met onze economische partners aan. Gezamenlijk vormen we het Economisch Platform Hilvarenbeek.

Regionaal werken we samen met gemeenten uit de regio’s Hart van Brabant en de Brabantse Kempen en met gemeenten uit België. Belangrijk aandachtspunt is het sterker in de markt zetten van het merk Hilvarenbeek. Dat laatste doen we onder de noemer van het marketingconcept ‘Het is hier echt’ en door de Bezoekersvisie uit te voeren die voormalig VVV Land van de Hilver heeft opgesteld met ondernemers en het Economisch Platform.

Activiteiten in 2019

We hebben in 2019 gewerkt aan de ambities en activiteiten uit de programmabegroting 2019.

U leest per ambitie een toelichting op deze activiteiten.

Ambitie 1: versterken lokale economie

1. Onderzoeken uitbreidingsbehoeften van ondernemers en mogelijkheden tot verdichting en uitbreiding op bedrijventerreinen

Naar aanleiding van de inventarisatie van het Economisch Platform uit december 2018 hebben we het afgelopen jaar Quickscans uitgevoerd naar de mogelijkheden voor

uitbreiding van bedrijventerreinen. Daarnaast hebben we door

middel van een enquête in kaart gebracht hoeveel en welke verhuis- en uitbreidingbehoefte er is bij bedrijven in onze gemeente. De resultaten van de Quickscans hebben we vertaald in een rapportage. Aan de hand van de conclusies uit de rapportage hebben we twee mogelijke uitbreidingslocaties

geadviseerd. De resultaten uit de enquête hebben we ter ondersteuning van dit advies gebruikt.

Thema 1 Lokale economie

bestemmingsplanprocedure voor op. Daarnaast vervolgen we het onderzoek naar een geschikte uitbreidingslocatie voor bedrijven met milieucategorie 3.1 en 3.2. Dit doen we door de

mogelijkheden in kaart te brengen om een bedrijventerrein te realiseren op locaties zowel binnen als buiten de Quickscan. Ten slotte maken we voor bestaande bedrijventerreinen samen met ondernemers de kansen voor verdichting en (re)vitalisering inzichtelijk. Bedrijventerrein Bukkum dient als eerste pilot. We informeren u over de eerste uitkomsten in Q2 2020.

2. Voeren accountmanagement binnen de gemeentelijke organisatie De accountmanager bedrijven is in 2019 actief geweest met:

- Organisatie: we hebben een accountplan met bijbehorend actieplan opgesteld waarin we hebben beschreven waar de focus ligt en welke doelen we willen bereiken.

- Netwerk uitbouwen en onderhouden: we voeren gesprekken met ondernemers, bezoeken (netwerk)bijeenkomsten, onderhouden contact met Ondernemend Hilvarenbeek en zorgen voor verbinding tussen bedrijven en de ambtelijke organisatie.

- Zichtbaarheid vergroten: zowel online als offline d.m.v. nieuwsberichten, ondernemersloket, presentaties en social media.

In 2019 hielden we een ondernemersenquête over het ondernemersklimaat in Hilvarenbeek.

Accountmanagement was hier een onderdeel van. Uit de enquête bleek dat 53% van de

ondervraagden de accountmanager kent en gemiddeld met een 7,4 waardeert. In 2020 gaan we accountmanagement verder uitbouwen en verbeteren door de zichtbaarheid en bekendheid van de accountmanager te vergroten. Dit doen we onder andere door:

- een CRM systeem in te richten voor relatiebeheer;

- het gemiddeld aantal bedrijfsbezoeken te verhogen van 4 naar 6 per maand;

- een rubriek ‘accountmanagement’ te introduceren in de nieuwsbrief van Ondernemend Hilvarenbeek.

Ambitie 2: verder uitbouwen toeristisch-recreatief profiel 3. Uitdragen marketingconcept ‘Het is hier Echt’

In 2019 hebben we - in samenwerking met Ondernemend Hilvarenbeek - ondernemers en inwoners kennis laten maken met het ‘nieuwe merk’ van Hilvarenbeek: ‘Het is hier Echt’.

Dit hebben we gedaan door de verhalen van inwoners en

ondernemers op te halen en te vertellen (door middel van film en een campagne in de Hilverbode). Daarnaast hebben we in 2019 de website

‘bezoekhilvarenbeek.nl’ gelanceerd; een eigentijdse website, waar bezoekers geïnspireerd raken over wat er allemaal in onze gemeente te doen en te

beleven is. In 2020 werken we verder aan het versterken van het imago van Hilvarenbeek b ij bezoekers. Dit doen we door - lokaal en regionaal - campagne te voeren met het

marketingconcept ‘Het is hier Echt’. We gaan ons huidige aanbod promoten en ontwikkelen nieuw aanbod, zowel online als offline.

4. Realiseren bezoekerscentrum en Ondernemershuis in Vrijthof 11

In februari 2019 hebben we - in samenwerking met Ondernemend Hilvarenbeek en

Hilvarenbeek Infopunt - het bezoekerscentrum en Ondernemershuis in Vrijthof 11 geopend.

Hilvarenbeek Infopunt is verhuisd van de locatie aan de Paardenstraat naar Vrijthof 11. Het Infopunt heeft zich ontwikkeld tot een inspiratie- en belevingspunt voor inwoners en

bezoekers van onze gemeente. In het Ondernemershuis zijn werkplekken voor ondernemers en organisaties die zich betrokken voelen bij de Beekse economie en maatschappij. In 2020 werken we aan een grotere bekendheid van (de mogelijkheden van) het ondernemershuis.

(verbinden, kennis en innovatie). We trekken hierin samen op met onze lokale ondernemers, de gemeenten Goirle en Oisterwijk en in de Regio Hart van Brabant met het ondernemershuis in Tilburg, Station88.

5. Zorgen voor een goede bewegwijzering naar toeristische attracties

Wanneer er vraag is vanuit ondernemers plaatsen we toeristische bewegwijzeringsborden.

We hebben in 2019 enkele bewegwijzeringsborden geplaatst. We continueren deze werkwijze in 2020.

Kosten

In de volgende tabel vindt u een overzicht van de kosten voor de uitvoering van dit thema ingedeeld naar de wettelijke taakvelden.

Taakvel d BBV

Begroting 2019 Realisatie 2019 Saldo 2019

Omschrijving taakveld BBV Lasten Baten Lasten Baten Lasten Baten Totaal

0.3 Beheer overige gebouwen en gronden -54 52 -37 54 17 2 20

2.1 Verkeer en vervoer -3 3 3

2.3 Recreatieve havens -3 -1 1 1

3.1 Economische ontwikkeling -50 -56 -6 -6

3.2 Fysieke bedrijfsinfrastructuur -40 -9 31 31

3.3 Bedrijvenloket en bedrijfsregelingen -18 4 -15 3 3 -1 2

3.4 Economische promotie -201 58 -232 54 -31 -4 -35

5.7 Openbaar groen en (openlucht) recreatie

-20 22 -87 332 -67 310 243

Eindtotaal -390 135 -439 443 -49 308 259

Toelichting financiële afwijkingen ten opzichte van de begroting

Op dit thema houden we € 259.000 over. Dit voordeel is het resultaat van meerdere voor- en nadelen. Maar het voordeel komt vooraal door de afronding van de verkooptransactie gronden Beekse Bergen. Op pagina 91 van dit boekwerk vindt u een nadere analyse op de financiële afwijkingen.