• No results found

2020_MV_00491 - MONDELINGE VRAAG - LÜBECKSITE: PERMANENT PROJECT?

OPSCHRIFT

Raadslid (-leden) :

Van Bossuyt Anneleen (N-VA)

commissie algemene zaken, financiën en burgerzaken - vergadering van maandag 7 december 2020

OMSCHRIJVING VAN DE VRAAG Toelichting

-Vraag

In de pers was recent een reportage te lezen over de op stapel staande ontruiming van het kampement in de Aziëstraat en ook het nieuwe project op de Lübecksite dat recent is opgestart.

Ook de visie van dr. Pascal Debruyne (Odisee/Kenniscentrum Gezinswetenschappen) komt hierin aan bod, met o.a. volgende uitspraak: “Maar op de vraag of er straks nooit meer sloppenwijken zullen zijn in Gent, moet Debruyne even lachen. ‘Dat is een begrijpelijke politieke ambitie, maar als wetenschapper moet ik realistisch zijn. Dit soort migratie is geen Gents fenomeen. Gent doet hier meer dan je van een lokaal bestuur kunt eisen, maar het zal hiermee niet voorkomen dat wanhopige mensen van elders uit de Europese Unie naar hier komen. Dit zou beter geen tijdelijk project zijn, wel een permanent project waar mensen tijdelijk kunnen verblijven.’”

Vandaar mijn vraag: hoe staan de burgemeester en het stadsbestuur tegenover de suggestie om van het Lübeck-project een permanent project te maken (daarom niet op de huidige locatie)? Is dit een piste die momenteel onderzocht wordt of zal onderzocht worden?

ANTWOORD

Sta mij toe globaal te antwoorden op deze vragen.

U weet, we hebben het er al vaak over gehad. Het tijdelijke project Post-Mobiel-Wonen dat vorige maand opgestart is, heeft een dubbele ambitie.

Enerzijds mensen die voorheen in erbarmelijke omstandigheden in kampementen op Gents openbaar domein leefden, een kans geven te werken aan een duurzaam en realistisch toekomstperspectief. Dit vanop de nieuwe tijdelijke opvanglocatie op de Lübecksite, met een verplicht opvang- en begeleidingstraject.

Anderzijds een einde maken aan de verschillende kampementen die her en der in onze stad aanwezig waren.

Na de ontruiming van het kamp aan de Hurstweg eind februari, de verhuis van de mensen op het doortrekkersterrein begin, midden november, bleef enkel nog het kamp aan de Aziëstraat over. De

mensen die daar verbleven en niet mee konden naar het project PMW wisten al heel lang dat ook dit kamp ging ontruimd worden. De afgelopen weken en dagen werden door SOGent verschillende stappen ondernomen. Het kamp is nu quasi volledig ontruimd . Tegen de weinig overgebleven bewoners zijn gerechtelijke stappen gezet.

We hebben steeds gezegd, het Project Post-Mobiel-Wonen is tijdelijk. Een project van maximaal drie jaar. Een project met een duidelijk afgebakende doelgroep. Enkel de mensen die tijdens de

nulmeting geregistreerd werden en beslisten om in te stappen kunnen deelnemen.

Dit is ook een duidelijke keuze van dit bestuur. We moeten ergens een lijn trekken. Door hier consequent in te zijn, dus zowel naar doelgroep als naar tijdsduur, vermijden en vermeden we ook dat eventuele andere mensen na registratie zich snel zich in Gent zouden vestigen om dan toe te treden tot het project. Dit aanzuigeffect hebben we vermeden. We moeten dat blijvend doen.

We hebben niemand verplicht om in te stappen. Mensen hebben een keuze gemaakt.

Alle mensen weten al heel lang dat kampementbewoning niet meer ging toegelaten worden na de opstart van het project Post-Mobiel-Wonen. Vanuit de stadsdiensten is hier herhaaldelijk over gecommuniceerd.

We zijn ondertussen enkele weken opgestart. Ik verneem van de projectleider en de beheerder dat zowel de verhuis als de start op de nieuwe site zonder problemen verlopen is.

Collega’s, ik heb er daarnet al naar verwezen. Enkel de 138 mensen die tijdens de nulmeting in september 2019 werden geregistreerd kwamen in aanmerking om in te stappen in het project op de Lübecksite. 108 van hen gaven tijdens bijkomende gesprekken aan dat ze interesse hadden en wouden ingaan op dit aanbod.

Dit aantal bleef stabiel tot vlak voor de definitieve verhuis van midden november.

Finaal hebben in de laatste week van de verhuis nog 18 mensen besloten niet in te stappen. Dit zijn vooral mensen die zich op de site op de Aziëstraat bevonden.

Dit is een vrije keuze van deze mensen. En een definitieve keuze. Achteraf instappen is niet meer mogelijk. Hierover is er op voorhand duidelijk gecommuniceerd naar de mensen toe.

Deze mensen weten ook heel goed dat hun vorm van kampementbewoning niet meer getolereerd wordt. Daar treden we tegen op. En daar zullen we in de toekomst ook streng tegen blijven optreden.

De 90 mensen die wel instappen hebben zich geëngageerd om te werken aan een duurzaam toekomstperspectief. Mensen moeten een verplicht integratietraject volgen. Moeten Nederlands leren, maatschappelijke oriëntatie cursussen volgen, inspanningen doen om werk te zoeken en dergelijke meer.

Op voorhand exact inschatten hoeveel mensen uiteindelijk instappen was niet mogelijk. We kunnen mensen ook niet verplichten om in te stappen. Elkeen maakt hierin een eigen keuze. Bij de

uitwerking van dit project hebben de diensten rekening gehouden met een bezetting van rond de 100 mensen. Dit konden er wat meer zijn, dit konden er wat minder zijn.

De terreincapaciteit is daarop berekend, de begeleiding is daarop voorzien. De 90 mensen die finaal instappen ligt dus binnen de marge van wat voorzien werd.

Al deze mensen zijn ondertussen door de beheerder en de projectverantwoordelijke verdeeld over

individuele en gemeenschappelijke ruimtes meer dan welkom waren.

Om u een idee te geven: alleenstaanden of koppels beschikken nu over een container van drie op drie meter. Gezinnen met kinderen over een container van drie op zes meter.

Bijkomende ruimte voor daklozenopvang op deze site is dan ook niet aan de orde.

Inspelend op de actuele situatie heeft dit bestuur in 2020 bovendien extra ingezet op daklozenopvang.

Ik verwijs dan bijvoorbeeld naar de extra inspanningen in de nachtopvang in samenwerking met hostels. Op dit moment zijn er dagelijks nog vrije plaatsen in de nachtopvang,

Ik verwijs naar extra locaties in de dagopvang, in inloopcentra zoals een ruimer inloopcentrum in samenwerking met het ICC voor bijvoorbeeld 65 personen,

Daarnaast zijn er 4 plaatsen voor gezinsopvang (24 uursopvang). Voor chronische daklozen is er een nieuwe 24uurs-opvang in samenwerking met het zorghotel Leeuwenhof, waar er 16 plaatsen zijn.

We hebben met de start van het project een einde gemaakt aan de bestaande kampementen. Wel, we gaan erover waken dat in de toekomst onmiddellijk zal opgetreden worden als er nieuwe

kampementen ontstaan. Dat is belangrijk dat mensen weten dat in dergelijke omstandigheden leven in Gent niet meer kan. Onmiddellijk optreden werkt ontradend. Mensen weten dit. En ook na drie jaar zullen we deze lijn bewaken.