• No results found

OPSCHRIFT

Raadslid (-leden) : Taeldeman Sven (sp.a)

commissie stedenbouw, stadsontwikkeling en wonen - vergadering van donderdag 3 december 2020

OMSCHRIJVING VAN DE VRAAG Toelichting

Als er een positief element is aan deze hele corona-periode, als ik dat zo mag stellen, dan is het wel dat we – doordat we meer op de eigen leefomgeving zijn aangewezen – deze leefomgeving en het openbaar domein wandelend meer zijn gaan verkennen, en meer wandelen en bewegen tout-court.

We ontdekken soms echt mooie, aangename plekken, plekken waar we anders in de dagelijkse

‘sleur’ voorbijrijden met fiets of in de bus of met de wagen. We gaan op stap. Goed voor de

gezondheid, je ontmoet je wijkbewoners misschien zelfs, en goed om de kennis en appreciatie voor de eigen buurt te vergroten. Daarin zitten heel veel groen parels : wijkparken, buurtparken,

massieve groenbermen, stadsrandgroen, en natuurlijk de groenpolen. Maar nog te veel als afzonderlijke te verkennen plekken. Er wordt terecht veel in geïnvesteerd, maar er kan nog meer mee gedaan worden.

Inwoners kennen in hun wijken wel al heel wat, maar kunnen daarin best nog wel wat geïnspireerd worden, of weten niet hoe ze van de ene plek via een heel aangename route naar de andere prachtige plek kunnen wandelen. Vandaar mijn vraag om voor de resp. wijken in Gent ‘groene wijkwandelingen’ uit te stippelen, te ontwikkelen, die langs die vele, vaak verborgen, groene parels in de wijk gaan. Je zou zelfs met verschillende ‘lussen’, verschillende afstanden, en ook met de speelruimtes erin opgenomen, verschillende doelgroepen kunnen bereiken. Het ontsluit ook de aanwezige groenstructuren, het verhoogt het concept van leefbare wijk en stad, doordat men niet alleen de wagen laat staan in de vrijetijd, maar ook omdat de kennis en de appreciatie voor de wijk en de stad groeien. Er is m.i. in de wijken zelf veel kennis, inzicht, en goesting aanwezig om de wijken zelf ook hierin te betrekken, of te steunen om hiermee aan de slag te gaan.

Het zou een ‘quick win’ kunnen zijn, wat ook nodig is, gezien ook de huidige situatie en vraag naar wandelen in eigen leefomgeving.

Vraag

Vandaar mijn vraag :

• Deelt de schepen deze visie, en staat u achter het idee van ‘Groene Wijkwandeling’, en achter het idee om dit voor elke Gentse wijk te gaan ontwikkelen?

• Lopen er initiatieven om dit te ontwikkelen, zo ja, de welke?

• Zo neen, is de schepen bereid om dit te ontwikkelen, of te faciliteren, op welke termijn en met welke middelen, en hoe kunnen de wijken/wijkbewoners zelf hierin betrokken worden.

• Deelt de schepen deze visie, en staat u achter het idee van ‘Groene Wijkwandeling’, en achter het idee om dit voor elke Gentse wijk te gaan ontwikkelen?

Het is de voorbije maanden duidelijk gebleken dat wandelen in het groen de fysieke en mentale gezondheid ten goede komt; verplicht telewerk dwingt ons allen dicht(er) bij huis te blijven en dan is natuur in de buurt van grote waarde. We juichen dan ook elk initiatief toe dat de beleving van het Gentse groen verbetert.

• Lopen er initiatieven om dit te ontwikkelen, zo ja, de welke?

De voorbije jaren zijn er al heel wat wandelingen uitgewerkt. Deze zijn vrij raadpleegbaar op de website van Stad Gent of te verkrijgen als brochures, en kunnen dus dienen als inspiratie voor wandellustige Gentenaars tijdens deze coronaperiode. Ze verdienen het zeker nog eens extra onder de aandacht te worden gebracht. Zo werden onder meer volgende initiatieven genomen:

• de Groendienst en TreinTramBus vzw werkten de voorbije jaren samen

vier Groenehaltewandelingen uit: in de oostrand, van de Gentbrugse meersen naar het centrum; aan de (noord)westrand van Gent van het Bloemekenspark naar Claeys Boúúaert; in het zuidwesten, in het buitengebied van Drongen naar Gent Sint Pieters en in het zuiden, in het Parkbos, van het Maaltebruggepark naar Borluut. Dit zijn wandelingen van A naar B die beginnen en eindigen aan een station of bushalte en die zoveel als mogelijk stukken

(openbaar) groen verbinden met elkaar, net om iedereen de kans te geven verborgen parels te ontdekken. Ze staan beschreven in wandelboekjes die te downloaden zijn op de website van stad Gent en die gratis verkrijgbaar zijn bij de Groendienst, in het Natuur- en

Milieucentrum De Bourgoyen, het infokantoor van de Dienst Toerisme, de stadswinkel of bij het Gentinfo-Punt AC Zuid.

• De Dienst Cultuur werkte in samenwerking met de Groendienst enkele mooie

erfgoedwandelingen uitgewerkt rond (ook veel groen) erfgoed en langs een aantal Gentse groenzones in onze deelgemeenten Mariakerke, Sint-Amandsberg, Wondelgem en Sint Denijs-Westrem/Afsnee.

• Naar aanleiding van de Dag van de Trage Weg werden

verschillende tragewegenwandelingen voor Gentenaars uitgestippeld.

• De Toeristische Dienst maakte een aantal wandelroutes op, met als doelpubliek toeristen, maar waar ook Gentenaars wellicht nog (ook groene) ontdekkingen kunnen mee doen.

• De sportdienst lanceerde een aantal natuurlooproutes.

• De parkenkaart van de Stad Gent, waar meer dan 150 bekende en minder bekende parken en domeinen zijn opgenomen om te spelen, te sporten en te genieten, werd bijgewerkt.

Daarnaast werden door de Vlaamse Overheid, in samenwerking met de Stad, wandelingen uitgewerkt voor de groenpolen Parkbos en Vinderhoutse bossen. De wandelroutes (met

bewegwijzering) in de Vinderhoutse bossen werden begin dit jaar geopend voor het brede publiek (https://www.vlm.be/nl/groenpool-vinderhoutse-bossen). Via routen.be lanceert de dienst Toerisme van de provincie Oost-Vlaanderen ook regelmatig nieuwe wandelingen, waarvan er verschillende over het grondgebied van Gent lopen.

Tenslotte zijn nieuwe trage wegen en wandelnetwerken, als onderdeel van lopende groenprojecten zoals de groenpolen, het RUP Groen, de groenklimaatassen en nieuwe groenzones in de binnenstad en de wijken, continu in ontwikkeling. Deze nieuwe wandelwegen zullen de beleving van het Gentse groen in de toekomst enkel maar verbeteren. In de komende jaren zal hieromtrent verder

gecommuniceerd worden.

• Zo neen, is de schepen bereid om dit te ontwikkelen, of te faciliteren, op welke termijn en met welke middelen, en hoe kunnen de wijken/wijkbewoners zelf hierin betrokken worden.

Met de opkomst van allerhande apps als RouteYou, Strava, … wordt het creëren van nieuwe wandel- en looproutes steeds meer een rol die de burger op zich neemt. Zo kent een wijkbewoner de

mooiste plekjes uit zijn buurt soms beter dan de overheid deze kent. Bovendien kunnen al deze wandel- en looproutes publiek gedeeld worden, en zijn deze vrij beschikbaar voor elke Gentenaar.

Een echt participatief instrument, zeg maar, dat intussen ook al goed bekend is bij veel burgers.

Er zijn ook initiatieven uit de buurt, bv van commons die wijkwandelingen organiseren, vaak ook door het groen

• Bv Buren van de Abdij die een wijkwandeling gepland hadden in de wijk Macharaius (maar voorlopig uitgesteld wegens Corona)

• Bv op 17/9/2020 organiseerde Cabane Banane een buurtsafari door de wijk Dit soort initiatieven door de bewoners juichen we zeker en vast toe.

We zien het ontwikkelen van nog bijkomende groene wijkwandelingen op korte termijn dan ook eerder als iets dat vooral vanuit de wijkbewoners, organisaties, het middenveld zelf kan uitgewerkt worden (en waar de Stad ook van kan leren). (Het online en gratis platform RouteYou leent zich hier uitstekend voor.) Als Gentenaars dergelijke initiatieven ontwikkelen kan en wil de Stad hierin via de wijkregisseurs zeker een ondersteunende rol opnemen. Bijkomende nieuwe routes willen we via onze eigen kanalen van Stad Gent graag ook ontsluiten.