• No results found

OPSCHRIFT

Raadslid (-leden) :

Ben Chikha Fourat (Groen)

commissie onderwijs, welzijn en participatie - vergadering van woensdag 2 december 2020

OMSCHRIJVING VAN DE VRAAG Toelichting

Corona blijft gevolgen hebben op ons onderwijs. Onze leerkrachten zetten zich volop in om hun leerlingen goed te omkaderen, in de klas of via afstandsonderwijs. Op scholen vallen leerkrachten soms tijdelijk uit, door een besmetting of een quarantaine na hoog-risico contact. Het

Onderwijscentrum Gent ondersteunt de scholen bij de vervangingen van de leerkrachten, door vrijwilligers en interim-krachten in te zetten.

Vraag

• Wat is de stand van zaken?

• Vanuit Vlaanderen werd een "Besluit van de Vlaamse Regering tot toekenning van een projectsubsidie ter compensatie van de kosten voor noodopvang van schoolkinderen"

uitgevaardigd. Kan hierop worden ingetekend voor deze ondersteuning op de klasvloer?

ANTWOORD

Ja, alle stedelijke scholen zijn na de herfstvakantie kunnen heropstarten. Zij het dan voor de 2de en 3de graad van het secundaire onderwijs met afstandsonderwijs. Als we kijken naar het aantal afwezigen kan ik jullie meegeven dat zowel het aantal afwezige leerkrachten als leerlingen een pak minder zijn na de herfstvakantie dan voor de herfstvakantie. Dit was ook de bedoeling, het was de reden van de één week uitbreiding van die herfstvakantie om het aantal besmettingen met corona opnieuw naar beneden te krijgen. Bij gevolg het aantal leerlingen en leerkrachten in quarantaine.

Dat is gelukt.

We zien wel bij twee scholen dat na de herfstvakantie minder leerlingen afwezig waren met een doktersbriefje, maar wel meer leerlingen in quarantaine zaten. Dit waren echter eerder

uitzonderingen. Algemeen was het aantal afwezigen lager.

Bij leerkrachten zien we dat 10% leerkrachten meer afwezig zijn dan in een vergelijkbare periode vorig jaar. Dit blijft dus wel een aandachtspunt, zeker als je weet dat het vinden van vervangers niet evident is door het lerarentekort. Dit is dus iets dat onze aandacht vraagt.

Het les geven in buitenlucht zal nu verminderen inderdaad, omwille van de temperaturen en de regen. Alhoewel, als je aangepaste kledij draagt, is er veel mogelijk. Sowieso vragen scholen op elk moment aan de ouders om hun kinderen iets dikker te kleden dan anders omdat de klas lokalen heel

is bezig om leerkrachten te inspireren om op verschillende manieren hun klas buiten les te geven.

Die aangepaste kledij is hierbij wel belangrijk. Dit is echter niet in alle scholen even evident. We zien helaas dat er kansarme leerlingen zijn die zonder degelijke regenkledij of warme kleren naar school komen. Scholen voorzien daarvoor soms een voorraad, maar dit kan dus een serieuze drempel zijn voor het les geven in de buitenlucht.

Wat de vraag naar examens betreft: in de stedelijke secundaire scholen zijn de examens zoals dat normaal doorgaat ook nu voorzien. Er zijn geen scholen die zeggen dat ze omwille van corona geen examens zullen geven. Zij moeten deze natuurlijk op een andere manier gaan organiseren. Met de corona regels moesten zij zich aanpassen. Waar bijvoorbeeld normaal enkel in de voormiddag examens werden afgelegd, gebeurt dit nu in de voor en na middag.

De scholen met technische of praktijkopleidingen geven aan dat zij geen examens zullen organiseren, maar zullen permanente evaluaties houden. Zij zijn daar de uitzondering zin.

Onze scholen zijn heel goed bezig. Zij hebben al ontzettend veel moeten schakelen en aanpassen de afgelopen weken en maanden. Ik ben dan ook heel fier op hen.

Wat betreft de vraag van collega Ben Chicka; de scholen zijn ontzettend goed bezig, maar we merken dat zij het lastig hebben. Op elke school zijn er op elk moment afwezigheden omwille van quarantaine en dat heeft een impact op de schoolwerking. We hebben dat signaal vrij vroeg gesignaleerd en we zijn gestart om met het Onderwijscentrum te zorgen voor extra handen op de klasvloer. Waar wij, op voorwaarde dat de scholen alle andere mogelijkheden om leerkrachten te vervangen uitgeput zijn. Dan gaan wij als stad bijspringen.

Concreet gaat dit om: vrijwilligers, interimarissen, studenten en eigen stadsmedewerkers.

Deze mensen worden op de scholen ingezet, om praktische ondersteuning te bieden:

• om toezicht te houden in de klas bij afstandsonderwijs,

• een helpende hand te bieden bij studiemomenten,

• toezicht te houden over de middag, bij examens of bij allerhande schoolactiviteiten die nu niet meer opgenomen kunnen worden door leerkrachten door corona,

• te helpen met administratieve taken,

en ook om de leerlingenstromen te begeleiden voor en na schooltijd. Ook heel belangrijk, om de leerlingenstromen ook goed uit elkaar te houden.

Het Onderwijscentrum organiseert de ondersteuning aan de hand van een bevraging, die tweewekelijks wordt herhaald.

Tot eind november werden vier bevragingsrondes georganiseerd. Per ronde waren er gemiddeld 61 scholen die bijkomende personeelsondersteuning aanvroegen:

• 48 uit het basisonderwijs,

• 13 uit het secundair onderwijs.

We slaagden erin om gemiddeld per ronde 80 bijkomende mensen in te zetten, en daarmee een positief gevolg te geven aan de vragen van gemiddeld 53 scholen (87 procent).

Het overgrote deel van de bijkomende inzet gebeurde via interimarissen. Dit is dus geen goedkope maatregel. De totaalkost beloopt momenteel al zo’n 237.000 euro. We doen dit met budget die we voorzien hadden voor de werking van het Onderwijscentrum. We hebben echt elke euro

omgedraaid en zetten dit hiervoor in. Maar we maken echt een zeer concreet verschil op de

scholen. Mochten we onze ondersteuning wegtrekken, dan kan ik u garanderen dat ze zelfs scholen zouden moeten sluiten.

Daarom wil ik jullie collega’s met linken naar de Vlaamse regering vragen om die aan te wenden met de volgende vraag. De Vlaamse regering voorziet immers middelen hiervoor, maar die zijn worden voorzien voor enkel noodopvang, waar onze inzet een stuk breder is. Wij voorkomen dat scholen zouden moeten sluiten.

Ik plan ook zelf de vraag te stellen aan de Vlaamse regering om dit toch ook tenminste deels te compenseren. En ik zou jullie graag ook oproepen om deze vraag ook te stellen. Ik hoor dat

Antwerpen nu ook met klasmanagers zal werken, dus mogelijks stellen zij diezelfde vraag ook aan de Vlaamse regering. Want als we dit zouden moeten alleen blijven dragen, dan zouden we tegen het eind van dit schooljaar aan een bedrag van 1,1 miljoen euro zitten.

2020_MV_00487 - MONDELINGE VRAAG - CHARTER & SUBSIDIE VAN DE VLAAMSE REGERING VOOR HET TOEGANKELIJK MAKEN VAN HALTES

OPSCHRIFT

Raadslid (-leden) : Matthieu Sara (Groen)

vragenuurtje - vergadering van maandag 14 december 2020

OMSCHRIJVING VAN DE VRAAG Toelichting

Ook mensen met een beperking of ouderen die slecht te been zijn, moeten zich met het openbaar vervoer kunnen verplaatsen. Minister van Mobiliteit Lydia Peeters lanceert met een ‘Masterplan Toegankelijkheid’ een actieplan dat de halte-infrastructuur van het openbaar vervoer tegen 2030 meer toegankelijker moet maken. Tegen 2030 moet de helft van alle bus- en tramhaltes volledig toegankelijk zijn voor mensen met een motorische of visuele beperking. De haltes die deel uitmaken van een -mobipunt, waar verschillende vervoersmiddelen samenkomen, moeten dat allemaal zijn.

De grootste uitdaging, zo staat ook in het masterplan, is voor de lokale besturen weggelegd. Twee derde van alle bushaltes ligt langs een gemeenteweg, en die zijn er vandaag nog slechter aan toe dan die langs gewestwegen. De minister lanceert daarom een charter dat steden en gemeenten kunnen ondertekenen, om zich zo ertoe te engageren de gestelde doelstellingen te behalen. Ze maken dan aanspraak op een subsidie van 5.000 euro per halte.

Vraag

• Is het stadsbestuur bereid om het door Vlaams minister Lydia Peeters voorgestelde charter 'toegankelijk maken van haltes' te ondertekenen?

• Zal het stadsbestuur gebruik maken van de subsidie van 5.000 euro per halte die de minister belooft aan steden en gemeenten die haltes op gemeentelijke wegenis toegankelijk maken?

ANTWOORD

De Stad Gent zal uiteraard het charter ondertekenen. We willen een toegankelijke stad zijn.

Iedereen moet toegang hebben to openbaar vervoer. Toegankelijke haltes zijn daarin zeer

belangrijk. Zo ondertekende het schepencollege vorig jaar op 3 december het charter Werken aan een toegankelijk Gent en lanceerde schepen De Bruycker een actieplan toegankelijkheid, waar ook al aandacht uitgaat naar de communicatie over welke bus- en tramhaltes toegankelijk zijn.

We stellen het erg op prijs dat Minister Peeters hiervoor middelen vrijmaakt en ze zullen daar ook maximaal gebruik van maken voor de haltes op het stadsnet.

De haltes op Gewestwegen moeten worden aangepast door AWV. De Lijn is enkel verantwoordelijk voor bus- en tramstations (genre Zuid of St-Pieters).

Onze eigen haltes zullen worden aangepakt door de dienst Wegen en we schakelen daarbij ook de toegankelijkheidsambtenaren en de klankbordgroep ervaringsdeskundigen, onder de bevoegdheid van schepen De Bruycker, zoveel mogelijk in.