• No results found

Meisje eet vierduizend schuursponzen

In document Met zijn tweeën begrijp je meer (pagina 102-106)

De 21-jarige Kerry Trebilcock uit het Engelse Mylor heeft vierduizend

afwassponzen gegeten. Het meisje verorbert ook geregeld stukken zeep, zij het alleen de biologische variant, met fruitsmaak.

Die ontboezeming doet ze in de Britse tabloid The Sun. De 21-jarige tandartsassistente werkt de sponzen weg met toefjes ketchup of mosterd, of ze doopt ze in de thee.

Het meisje lijdt aan de eetstoornis pica. Pica-patiënten eten aanhoudend niet-voedzame zaken. De stoornis is zeldzaam, maar komt wel geregeld voor, zo zegt Chantal Gabriel van het Centrum Eetstoornissen. “Patiënten eten bijvoorbeeld takken of stenen. Meestal komt pica voor in combinatie met gangbare eetstoornissen als anorexia of bulimia nervosa (dwangmatige vreetbuien).

Dat is bij de Britse Kerry ook het geval. Haar eetpatroon veranderde plotseling nadat ze in 2008 op vakantie in Marokko een haakworm binnenkreeg, een parasiet die zich nestelt in de ingewanden en zich voedt met bloed. Ze kreeg een onstilbare honger, aanvankelijk vooral naar junkfood. Op een dag veranderde dat. “Na het avondeten – een dubbele portie lasagne en een bak ijs – had ik nog steeds honger. “Om mezelf af te leiden, ging ik maar afwassen. Ik pakte een nieuwe afwasspons uit een pak en kreeg opeens een onbedwingbare behoefte die op te eten. Ik ging zitten met een glaasje water en kauwde net zo lang op de spons totdat die op was.” Ze proefde niks. Toch genoot ze ervan. “Eindelijk was mijn hongergevoel weg en mijn maag tevreden.”

De volgende morgen stapte ze onder de douche. Ze waste zich met citruszeep en kreeg opeens de aandrang er een stuk van op te eten. Natuurlijk wist ze dat het ongewoon was wat ze deed en ze was bang voor de gevolgen. Na een week had ze negen schuursponzen gegeten en meer dan een pond biologische zeep.

Het ‘experiment’ werd een gewoonte. Ze nam sponzen mee in haar tas en kreeg honger als ze rondliep op de schoonmaakafdeling van de supermarkt. Voor haar haakworm werd ze behandeld, maar haar rare eetpatroon verzweeg ze aanvankelijk, bang als ze was voor gek te worden versleten. Ze leed aan maagkrampen, was dan weer verstopt en had dan weer diarree. Uiteindelijk nam ze een vriend in vertrouwen, belandde bij een arts en kwam erachter dat ze pica had.

Kerry, die naar eigen schatting inmiddels al vierduizend sponzen heeft opgegeten, is strijdlustig gestemd over haar genezing. “Er komt een dag dat ik kan douchen of afwassen zonder dat ik meteen honger krijg.”

102 Vragen:

1. Wat is het onderwerp van deze tekst? 2. Wat houdt de eetstoornis ‘pica’ in?

3. Hoe is de schrijver van deze tekst aan zijn informatie gekomen? Noteer twee bronnen. 4. Waardoor veranderde het eetpatroon van Kerry?

5. Waarom duurde het lang voordat Kerry toegaf dat ze sponzen en zeep at? 6. Waarom genoot Kerry van het eten van schuursponzen?

7. Maak een korte samenvatting van de tekst van één, twee of drie zinnen. 8. Wat is de hoofdgedachte van deze tekst?

9. Wat betekent het woord ‘ontboezeming’ in het begin van de tekst? 10. Wat voor een soort tekst is dit? Hoe weet je dat?

11. Bestaat deze tekst uit feiten of uit meningen?

103

Wraak

Bij Marco in de klas komt een nieuwe jongen: Ramon Diaz. In de klas zit ook een groepje pestkoppen: Jeroen Holtkamp en zijn maatjes Simon, Frits en Emiel.

Op een dag hebben de pestkoppen een agenda van een meisje afgepakt en gooien die door de klas naar elkaar toe. Marco voelde ineens een verschrikkelijke haat voor deze jongens, zag wéér een jaar met pestellende voor zich. Hij handelde zonder erbij na te denken. Emiel stond met zijn rug naar hem toe en zag hem niet aankomen. Marco griste de agenda uit zijn handen en wilde hem aan Karin teruggeven, maar was niet snel genoeg. Jeroen, groot en gevaarlijk, stond al voor hem. ''Gek

geworden, Altena? Wat denk jij dat je aan het doen bent?'' Hij gaf Marco een zet waardoor die met zijn rug tegen een tafeltje viel. Voordat hij overeind kon komen, had Jeroen hem vastgegrepen. Hij voelde hoe een vuist de bovenkant van zijn trui dichtschroefde en hapte naar adem. Hij probeerde Jeroen van zich af te slaan, maar die hield hem met gestrekte arm van zich af. Marco kon alleen maar wachten op het volgende, op een bloedneus, een ... "Laat hem los.'' Marco draaide zijn ogen naar de stem. Het was Ramon Diaz. Met zijn hoofd een beetje gebogen keek hij vanonder zijn wenkbrauwen met een gevaarlijke roofdierenblik naar Jeroen. ''Laat hem los, nú.'' De wurggreep verslapte. Jeroen keek naar Ramon met een grijns vol ongeloof. ''Wat zei jij, Spanjaard?'' ''Je hoorde me wel.'' Ramon kwam dichterbij. Jeroen liet Marco los, draaide zich naar Ramon toe en haalde meteen uit. Hij was een stuk groter dan zijn tegenstander, maar ook veel trager. Ramon veerde met zijn borst naar achteren, de arm zwaaide voorbij. Jeroen verloor zijn evenwicht, probeerde zich te herstellen, maar was te laat. Als een straatvechter sloeg en schopte Ramon hem op gevoelige plaatsen, waardoor hij met een doffe dreun tegen de grond klapte. Stomverbaasd probeerde hij zich op te hijsen tussen twee tafeltjes, maar Ramon trapte hem terug. ''Je mag gaan staan als je naar me hebt geluisterd.'' Hij sprak elk woord met nadruk uit, als een leraar die het tegen een domme leerling had. De klas keek verbluft naar Jeroen die zich met een handgebaar gewonnen gaf. ''Jij houdt je poten voortaan thuis, begrepen?'' Jeroen was vernederd en begreep dat heel goed. Uit zijn ogen flitste pure haat. Opeens stond leraar Lauwertak in het lokaal. ''Wat is hier aan de hand?'' ''Jeroen gleed uit. Ik help hem even rechtop'', antwoordde Ramon zonder blikken of blozen.

104 Vragen

1. Wie wordt er aangesproken met ‘Altena’ in de zin ‘gek geworden Altena’? 2. Wat is het onderwerp van deze tekst?

3. Geef een korte beschrijving van drie belangrijke personen uit de tekst. 4. Wat voor soort tekst is dit?

5. Het verhaal is nog niet helemaal afgelopen na het bovenstaande stuk tekst. De titel van deze tekst is ‘wraak’. Vertel in maximaal vijf zinnen hoe dit verhaal volgens jou zou kunnen aflopen.

6. Op welke manier wordt Ramon vergeleken met een leraar?

7. Wat betekent het woord ‘verbluft’ in de zin ‘de klas keek verbluft naar Jeroen’? 8. Waarom voelde Marco een verschrikkelijke haat voor de pestkoppen?

9. Zou dit verhaal echt gebeurd kunnen zijn? Waarom wel of niet?

105 Gespreksvragen

1. Snap je alle moeilijke woorden uit de teksten? Welke niet?

2. Waar gaan de teksten over? Hoe weet je dat?

3. Wat voor teksten zijn het? Hoe zie je dat?

4. Wat is er allemaal voor belangrijks genoemd in de teksten?

5. Hoe zijn de teksten opgebouwd? (Wat is de titel? Wat is de inleiding? Wat is het

In document Met zijn tweeën begrijp je meer (pagina 102-106)