• No results found

Analyse van de gesprekken

In document Met zijn tweeën begrijp je meer (pagina 38-42)

3.3 Experimentele condities

3.8.2. Analyse van de gesprekken

pakte de agenda

terug en wilde hem weer aan Karin geven. Jeroen duwde Marco tegen de tafel aan en greep hem vast. Ramon schoot Marco te hulp en werd geslagen door Jeroen. Ramon schopte terug en liet Jeroen beloven dat hij voortaan niet meer zou pesten. Toen leraar Lauwertak in het lokaal kwam zei Ramon niets over het gevecht, maar verzon hij een smoesje. meisje hebben afgepakt, probeert Marco te helpen. Dat lukt niet en voordat Jeroen hem een klap kan geven schiet Ramon hem te hulp. Ramon gooit Jeroen op de grond en geeft hem klappen, daarna zegt hij hem dat hij moet stoppen met slaan en met pesten.” toen kwam de leraar maar die zag het niet.”

Nadat alle antwoorden zijn beoordeeld, zijn deze ingevoerd in een tabel. De goede antwoorden leverden 2 punten op, de halfgoede antwoorden 1 punt en de foute antwoorden 0 punten. Nadat de tabel volledig is ingevoerd, werd deze overgezet in het statistiekprogramma SPSS. In dit programma zijn met de data verschillende analyses uitgevoerd. Zo is er eerst een overzicht zichtbaar geworden van de verschillende onderdelen uit de analysetabel: hoe waren de leerlingen verdeeld over de condities, hoe waren de leerlingen verdeeld over de niveaugroepen, etc. Vervolgens is er met de T-Test en de ANOVA-test gekeken of er significante verschillen zichtbaar werden tussen de niveaugroepen en de condities en de wisselwerking tussen beide.

3.8.2. Analyse van de gesprekken

Daarnaast zijn ook de gesprekken van de leerlingen die een duo vormden geanalyseerd. De leerlingen uit deze conditie lazen de teksten gezamenlijk: beide leerlingen lazen één van de teksten

38 hardop voor aan de ander. Zij kregen voor het lezen, tijdens het lezen en na het lezen de mogelijkheid om met elkaar over de teksten te praten. Op deze manier konden ze elkaar helpen om de tekst beter te begrijpen. Daarnaast kregen ze, nadat ze zelf geen punten meer wisten om te bespreken, gespreksvragen die de leerlingen met elkaar konden bespreken. De leerlingen uit de andere conditie kregen deze gespreksvragen ook, maar moesten daar individueel over nadenken. Voordat er kon worden begonnen met de analyse, zijn alle gesprekken getranscribeerd. In deze transcripten is een onderscheid gemaakt tussen wat er voorafgaand aan het lezen, tijdens het lezen, na het lezen en tijdens het bespreken van de gespreksvragen is besproken. De geanalyseerde transcripten van de gesprekken staan in de bijlage van deze masterscriptie.

Tijdens het analyseren van de gesprekken is er allereerst een overzicht gemaakt van de categorieën waarover de leerlingen met elkaar in gesprek zijn gegaan. Hierbij is een onderscheid gemaakt tussen de verschillende gespreksfasen: voor het lezen, tijdens het lezen, na het lezen en tijdens het bespreken van de gespreksvragen. De transcripten van de verschillende gesprekken zijn vervolgens geanalyseerd op deze categorieën: wanneer er een categorie in het gesprek naar voren kwam, is daar een codering aan gegeven. Op deze manier is duidelijk geworden welke categorieën er per gesprek zijn besproken.

In onderstaande tabel is te zien wanneer er tijdens de gesprekken van de leerlingen gesproken werd en waarover de leerlingen dan spraken (de categorieën met daarbij voorbeelden van uitingen).

Tabel 4

Een overzicht van de categorieën zoals deze naar voren zijn gekomen uit de gesprekken van de leerlingen die een duo vormden

Gespreksfase Codering Categorie Voorbeelden van uitingen die binnen de categorie vallen Voor het

lezen

C101 Het bepalen van de volgorde van de te lezen teksten.

Welke zullen we eerst lezen? Die van jou? Ja, dat is goed.

Tijdens het lezen

C201 Vragen naar de betekenis van moeilijke/onbekende

woorden.

Alleen ik snap verorbert niet. Ontboezeming, wat is dat?

39 Wat is blikken?

C202 Evaluatief commentaar geven op de tekst.

… De ontboezeming doet ze in de Britse tabloid The Sun … Jeetje wat een moeilijke tekst.

C203 Bespreken of het verhaal echt zou kunnen zijn gebeurd.

… Dwangmatige vreetbuien… Wacht dat ken jij. Ja, klopt deze tekst echt? Is dit echt gebeurd, of?

C204 Het geven van de betekenis van moeilijke/onbekende woorden.

Zonder blikken of blozen. Volgens mij een blik, een bepaald soort kijken.

C205 Verbeteren van de voorgelezen woorden.

… uiteindelijk nam ze een vriend in vertrouwen en behandelde bij een… Belandde.

En behandelde. Belandde.

En belandde bij een Na het lezen C301 Het geven van een eigen

mening over het onderwerp van het verhaal.

Wel een beetje een raar verhaal. Ik vind het toch een beetje raar dat hij liegt tegen de juf.

C302 Bespreken of het verhaal echt zou kunnen zijn gebeurd.

Ik denk ook niet dat het echt waar is. Volgens mij wel, want …

C303 Reflecteren op de inhoud van het verhaal.

Ik snap wel waarom ze van die spons geen honger meer krijgen. Want als je een spons nat maakt dan wordt hij heel dik en dan voel je je heel

opgeblazen en dan voel je je vol. Daarom komt dat denk ik. Daarom mag een hond bijvoorbeeld ook geen sponzen eten. Ik heb een hond. C304 Het geven van een

samenvatting van het verhaal.

Nou ik denk dat Marco die wou het opnemen voor Karin en toen is hij zelf eigenlijk de dupe geworden en gingen ze met hem vechten en waren ze niet meer met Karin bezig.

C305 Vragen naar de betekenis van moeilijke/onbekende

woorden.

Ja ik heb wel een paar rare woorden. Wat is boulimia nervosa?

C306 Het geven van de betekenis van moeilijke/onbekende woorden.

Ik heb het idee dat het zoiets is als anorexia. Toen ik eerst van anorexia had gehoord dacht ik ook van dat is een moeilijk ding. Het is gewoon een eetstoornis.

Tijdens het bespreken van de gespreks-

V401 Het geven van de betekenis van moeilijke/onbekende woorden.

Ontboezeming. Volgens mij is dat vertellen.

40 vragen

V402 Uitleg geven bij de betekenis van moeilijke/onbekende woorden.

Ze onthult het geheim zeg maar dat ze sponzen heeft gegeten aan de krant ofzo, weet ik veel. Oh oke, dus ze vertelt het ineens uit het niets? Ja, ik eet sponzen. Nee, want ze heeft dus heel lang sponzen gegeten en eerst durfde ze het niet te vertellen en nu werd ze weer beter enzo en weet ik veel.

V403 Ingaan op de opbouw van de tekst.

Ik denk dat we het nog even moeten hebben over die nummertjes. Waar staan die nummers voor? Voor elke alinea. En voor de opbouw van de tekst. Dat je niet 1, 7, 3, 5, 4, 6 leest. Dat je het op de goede volgorde moet lezen? Ja. Want stel dat je denkt die vind ik te lang, die ga ik niet lezen, dan weet je ook niet waar het over gaat.

V404 Een vergelijking maken met de echte wereld.

Een andere jongen slaat terug toch? Oja, een andere jongen. Net als die ene die wij op YouTube hebben gekeken. Die uit Australië. V405 Bespreken wat de bron van de

tekst zou kunnen zijn.

Krant, of uit een Pica-krant. Voor eetstoornissen ofzo. Een

eetstoorniskrant. Ja, dit is wel een soort hulpmiddel voor iemand die dat zelf heeft om te lezen dat je ook naar die dokter moet en dan kun je kijken of je Pica hebt.

Het kan ook bijvoorbeeld voor school zijn dat hij in een boek staat ofzo, een leerboek. Voor

opdrachten. V406 Reflecteren op de inhoud van

het verhaal.

Ja, maar dat is gewoon haar achternaam. Je kan gewoon rare achternamen hebben. Ja, maar het is natuurlijk wel een Engelse, een Engels meisje. Ja. Dus dat zijn gewoon hele andere achternamen. V407 Bespreken of het verhaal echt

zou kunnen zijn gebeurd.

Dit is gewoon, het gebeurt wel echt, dus het zou opzich een echt verhaal kunnen zijn.

41 moeilijke/onbekende woorden

(niet bij de vraag die hier specifiek naar vraagt, maar tijdens het bespreken van de andere vragen).

waar je over na moet denken voordat je met de opdrachten bezig gaat? Zo ja, welke dingen zijn dit?

Ja, ik heb nog wel twee vragen. Wat is anorexia?

Nadat de getranscribeerde gesprekken op bovenstaande categorieën zijn geanalyseerd, is er gekeken bij welke leerling van het betreffende duo het initiatief voor de vraag lag. Dit initiatief is uitgedrukt in het aantal woorden dat de leerling heeft gebruikt voor de betreffende categorie. Op deze manier worden niet alleen verschillen tussen de duo’s zichtbaar, maar ook binnen de duo’s. De gegevens zijn in een Excel-tabel genoteerd en vervolgens ingevoerd in het statistiekprogramma SPSS voor een statistische analyse. De gegevens zijn met een ANOVA-test met elkaar vergeleken op significantie.

In document Met zijn tweeën begrijp je meer (pagina 38-42)