• No results found

Onderhoud kapitaalgoederen

Paragraaf 5 Verbonden partijen

R. M.C. Land van Cuijk

Geen afvaardiging in het bestuur.

Het doel van het Algemeen Maatschappelijk Werk is hulp te bieden aan mensen die moeite hebben om als persoon goed te functioneren, daarnaast het bevorderen van het maatschappelijk welbevinden en de zelfredzaamheid van de inwoners van onze ge-meente door het verlenen van immateriële en/of materiële hulp.

In 2008 is de raamovereenkomst vastgesteld tussen de gemeenten in het LvC en het

productbegroting is de gemeente uitsluitend nog financieel verantwoordelijk voor de door haar af te nemen producten. Deze productafname wordt jaarlijks tijdens een “klant-gesprek” tussen gemeente en het RMC vastgelegd en, indien noodzakelijk, gedurende het jaar in onderling overleg bijgesteld. In voorkomende gevallen kan een naheffing het geval zijn. Dit blijkt dan echter gedurende dat jaar en wordt vooraf overlegd.

Zoals afgesproken in de raamovereenkomst wordt het uurtarief jaarlijks verhoogd met de in de septembercirculaire genoemde verhoging volgens de geprognosticeerde prijs-mutatie van het Binnenlands product.

Voor de begroting 2011 wordt uitgegaan van dezelfde producten als in 2010. Daarnaast is er in 2011 sprake van voortzetting van het schoolmaatschappelijk werk op de ROC‟s.

Dit bedrag is, net als in 2010, in de subsidieaanvraag opgenomen.

Op grond van de Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen en ter uitvoering van de Verordening inrichting antidiscriminatievoorziening gemeente Sint Anthonis is de gemeente vanaf begin 2010 verplicht een antidiscriminatievoorziening (ADV) te realise-ren waar burgers terecht kunnen met hun klachten over discriminatie en advies en on-dersteuning kunnen krijgen over en bij de afwikkeling van hun klachten. Voorgesteld is om deze taak onder te brengen bij het Regionaal Maatschappelijk Centrum met onder-steuning van Stichting Basta. Hiervoor dient structureel min. € 0,29 (en max. € 0,37) per inwoner uit de algemene uitkering voor dit doel geoormerkt te worden

Financiële informatie: Bijdrage 2011 € 119.693. Voor de antidiscriminatievoorziening dient te worden gerekend op € 3.437.

Regionaal Veiligheidshuis Maas en Leijgraaf Geen afvaardiging in het bestuur.

Het Regionaal Veiligheidshuis Maas en Leijgraaf (RVML) is een samenwerkingsver-band, waarbinnen de 13 Noordoost-Brabantse gemeenten, maatschappelijke partijen, politie en justitie gezamenlijk optrekken om uitvoering te geven aan het integraal veilig-heidsbeleid.

De kerntaken van het RVML liggen bij de onderwerpen: huiselijk geweld, veelplegers en jeugd.

Door alle deelnemende partijen is op 27 juni 2007 een convenant ondertekend. Dit con-venant is een samenwerkingsovereenkomst voor de periode 2007 t/m 2010, waarin de deelname en verantwoordelijkheden van alle partners geregeld is. Momenteel wordt een herziening van het convenant voorbereid.

De bestuurlijke verantwoordelijkheid ligt bij de Stuurgroep Regionaal Veiligheidshuis Maas en Leijgraaf.

Op 29 oktober 2007 is door de deelnemende gemeenten de Stichting Beheer en Exploi-tatie Regionaal Veiligheidshuis Maas en Leijgraaf opgericht. Doel van de stichting is de instandhouding van de accommodatie en het faciliteren van het personeel en de organi-satie van het RVML.

De doelstellingen, activiteiten en uitvoering van het RVML zijn vastgelegd in het visiedo-cument van oktober 2006.

De jaren 2008 en 2009 hebben in het bijzonder in het teken gestaan van de ontwikkeling en optimalisering van Nazorg uit detentie. De raden van de deelnemende gemeenten uit het Land van Cuijk en het district Maasland hebben besloten om aan het RVML de taak op te dragen om voor 2009 en 2010 het nazorgtraject te coördineren voor

ex-gedetineerden die zich in de betreffende gemeente gaan (her)vestigen. In deze begro-ting wordt voorgesteld om de huidige werkwijze te continueren.

Het Activiteitenplan 2010 en 2011 beschrijft welke activiteiten het komende jaar onder-nomen zullen gaan worden om de ingeslagen weg te optimaliseren.

De gemeentelijke bijdrage bestaat uit twee componenten. Een vaste bijdrage van € 0,10 per inwoner (deze bijdrage kent geen berekeningsgrondslag maar dekt belangrijke initië-le kosten) en een variabeinitië-le bijdrage die gerelateerd wordt aan de mate waarin door het RVML aandacht wordt besteed aan inwoners van de betreffende gemeente.

De totale bijdrage 2011 en volgende jaren voor de gemeente Sint Anthonis is begroot op

€ 3.189.

Welstandzorg Noord-Brabant

Bestuurslid J.P.M. Willems, wethouder.

De taak van Welstandszorg is het toetsen en adviseren van bouwplannen aan redelijke eisen van welstand volgens de criteria van de Welstandsnota.

In haar vergadering van 13 maart 2009 is door het algemeen bestuur van Welstands-zorg Noord- Brabant (WZNB) besloten tot opheffing van de gemeenschappelijke rege-ling. Er is een projectplan voor de liquidatie opgesteld (uiterlijk 1 januari 2012) en dit plan is voortvarend ter hand genomen. Als gevolg hiervan hebben bijna alle medewer-kers inmiddels de organisatie verlaten. Enkele personeelsleden hebben elders een be-trekking aanvaard. De overige medewerkers zijn (of worden) overgenomen door SRE milieudienst in Eindhoven (SRE).

De werkzaamheden worden inmiddels sinds 1 maart 2010 door het SRE uitgevoerd Financiële informatie: De bijdrage aan WZNB per inwoner bedraagt € 0,20 per inwoner.

De variabele kosten per welstandsvergadering worden inmiddels niet meer voldaan aan WZNB, maar rechtstreeks aan SRE. De vergaderingen worden nog steeds gezamenlijk met de gemeente Mill en St. Hubert gehouden, waardoor kostenreductie plaatsvindt.

Omdat het aantal kleinere bouwplannen als gevolg van de Wabo (meer vergunningvrij) zal afnemen, zal onderzocht worden of opschaling van het aantal gemeenten per verga-dering kan plaatsvinden, zodat de continuïteit (1 vergaverga-dering per week) gewaarborgd kan worden. De bijdrage van € 0,20 per inwoner zal naar het zich nu laat aanzien in 2011 voor het laatst voldaan moeten worden.

Op 17 juni 2010 is er een (laatste) vergadering van het Algemeen Bestuur gehouden.

Door de overstap naar het SRE zullen de variabele kosten niet hoger worden. De kosten per inwoner moeten contractueel nog voldaan worden aan WZNB, tot het moment dat de eindafrekening van de liquidatie opgemaakt wordt (waarschijnlijk dus tot en met 2011). Door de beoordeling van standaard bouwplannen door een kleinere commissie (gemandateerde 1 persoon) te laten plaatsvinden zal er een kostenreductie gerealiseerd worden.

Paragraaf 6 Grondbeleid

Het grondbeleid heeft een grote invloed op en samenhang met de realisatie op het gebied van Ruimtelijke ordening en milieu, Verkeer en openbare ruimte, Cultuur, sport en recreatie en Economische structuur. Het grondbeleid heeft daarnaast een grote financiële impact. De grondexploitatie (inclusief de resultaten hieruit) is een onderdeel van de totale exploitatie van de gemeente. Gelet op de risico‟s in relatie tot de omvang van de bedragen, waarover het op dit terrein gaat, is een afzonderlijke paragraaf over het grondbeleid verplicht gesteld.

Deze paragraaf grondbeleid gaat vooral in op het huidige grondbeleid. De relevante ontwik-kelingen en de voortgang van de beleidsuitvoering zijn in paragraaf grondbeleid van de jaar-rekening 2008 behandeld.

Bestaand beleid

Tot op heden wordt een actief grondbeleid gevoerd bij het realiseren van bestemmingsplan-nen voor zowel woningbouw als bedrijventerrein en wordt op verzoek van derden medewer-king verleend (passief grondbeleid) aan het ontwikkelen van veelal kleinschalige projecten.

Het belang van een actief grondbeleid is de mogelijkheid voor kostenverhaal inclusief een bijdrage aan de infrastructuur en het voorzieningenniveau van de gemeente.

Het bestaande beleid met betrekking tot de grondprijzen is vastgelegd in de “Notitie grond-prijzenbeleid voor woningbouw en voor bedrijfsvestiging gemeente Sint Anthonis” vastge-steld door de Raad op 28 februari 2000.

Het doel van die notitie is:

- het verschaffen van inzicht in de wijze waarop grondprijzen tot stand (kunnen) komen, om goed voorbereid te kunnen reageren op (noodzakelijke) voorstellen tot wijziging van de prijzen;

- het vaststellen van uitgangspunten voor de vaststelling van uitgifteprijzen.

Binnen de gemeente Sint Anthonis is het voor het grondbeleid relevante beleid vastgelegd in de grondnota. In de grondnota is de te volgen grondpolitiek vastgelegd, waarbij het gaat om bijvoorbeeld aan- en verkoopbeleid ter uitvoering van bestemmingsplannen, prijsvorming, kostenverhaal en risico‟s.

Ingeval van actief grondbeleid kan de Wet voorkeursrecht gemeenten en de Onteigenings-wet worden ingezet.

De verkoop van bouwkavels, waarbij sociaal en/of economisch gebondenen met de gemeen-te Sint Anthonis een voorkeurspositie geniegemeen-ten, is wetgemeen-telijk niet meer toegestaan.

Beleid in ontwikkeling Geen nieuwe ontwikkelingen.

Financiën

De grondexploitatie vormt één geheel met de totale financiële huishouding van de gemeente.

Dit betekent dat er geen afzonderlijke begroting voor het grondbedrijf meer wordt gemaakt.

Onderstaand treft u de (financiële) stand van zaken aan met betrekking tot de grondexploita-tie.

Ten aanzien van de geadministreerde complexen wordt in principe onderscheid gemaakt tussen onderhanden werken (complexen met kostprijsberekening) en complexen zonder kostprijsberekening.

Per 1 januari 2011 zullen naar verwachting de volgende complexen in exploitatie zijn:

Onderhanden werken:

Voor woningbouw: Plaats:

Landhorst/Oost Landhorst Beeksenhof III Oploo

De Steeg Wanroij

Westerbeek/Koehardstraat Westerbeek

Masterplan Sint Anthonis

Stevensbeek/Bethaniëstraat Stevensbeek Hanenspoor Sint Anthonis

Den Dries Ledeacker

Voor bedrijfsvestiging:

Molenveld fase 2 Wanroij

Het complex Zandseveld 4e ontsluiting zal naar verwachting in 2010 worden afgesloten.

Gronden zonder kostprijsberekening:

De navolgende investeringen (complexen zonder kostprijsberekening) worden geadmini-streerd:

Boekwaarde Boekwaarde begroting begroting 1 januari 2010 1 januari 2011

Breestraat 7 € 617.907,-- € 678.816,--

Breestraat 22 - 317.236,-- - 305.116,--

Breestraat 6a - 424.549,-- - 466.166,--

Peelkant Oost - 1.118.989,-- - 1.248.681,--

De Steeg 2e fase - 66.276,-- - 73.260,--

De Drieskes - 1.322.164,-- - 1.504.626,--

Westerbeek/Beekstraat - 52.825,-- - 62.215,--

Stevensbeek/Eymard Ville - 93.744,-- - 103.756,--

MOB-complex De Stichting - 104.332,-- - 154.660,--

MOB-complex Boompjesweg - 58.536,-- - 48.253,--

De Beeten fase 5 - 2.835,-- - 3.649,--

Edah-locatie - 4.130,-- - 4.748,--

Kerkveld 7 - -,-- - 633.491,--

Radioweg 14 - -,-- - 477.500,--

Gezondheidscentrum e.o. - -,-- - 128.476,--

Brede School Wanroij - -,-- - 220.256,--

Masterplan appartementen - -,-- - -,--

Voor een nadere toelichting wordt verwezen naar het betreffende programma.

De reserves zijn als volgt geraamd:

Begroting Begroting 1 januari 2010 1 januari 2011 - Algemene reserve grondbedrijf € 1.708.499,-- € 1.891.576,-- - Reserve woonrijp maken complexen - -,-- - 316.087,-- - Voorziening verliesgevende complexen - 284.303,-- - 2.300.077,--

- Voorziening grondexploitatie - 17.284,-- - -,--

--- ---

2.010.086,-- € 4.507.740,--

============= =============

Ten aanzien van de reserves kan het volgende worden toegelicht.

In verband met de verslechterde financiële situatie waarin onze gemeente terecht is geko-men, is besloten om een gedeelte van de rente van de algemene reserve grondbedrijf met ingang van 2005 als dekkingsmiddel voor de gewone exploitatie in te zetten. Het betreft een gedeelte van € 2.000.000,--. Dit betekent dat de reserve voor dat bedrag niet meer vrij be-steedbaar is, omdat anders de dekking van de gewone exploitatie wordt aangetast.

In verband met het vermoedelijk nadelig eindresultaat van de niet in exploitatie genomen gronden is ten laste van de algemene reserve een voorziening verliesgevende complexen gevormd. De algemene reserve is daardoor niet meer groot genoeg om voldoende dekkings-middel te genereren. Derhalve wordt ook een gedeelte van de rente van de voorziening ver-liesgevende complexen ten bate van exploitatie gebracht.

Van de in exploitatie zijnde complexen worden de volgende resultaten verwacht:

N = nadelig B = batig

Vermoedelijke Eind- Contante eindresultaat datum waarde

-- - - -- -- -- -- -- ---

--- Landhorst/Oost € 1.831.000,00 B 2015€ 1.435.000,00 B

- Beeksenhof III - 2.842.000,00 B 2015 - 2.227.000,00 B

- De Steeg - 1.628.000,00 B 2011 - 1.550.000,00 B

- Westerbeek/Koehardstraat - 1.152.000,00 B 2016 - 860.000,00 B

- Masterplan - 1.958.000,00 N 2012 - 1.776.000,00 N

- Stevensbeek/Bethaniëstraat - 486.000,00 B 2012 - 441.000,00 B

- Hanenspoor - 475.000,00 B 2012 - 431.000,00 B

- Den Dries - 1.173.000,00 B 2018 - 794.000,00 B

- Bedr. terr. Molenveld fase 2 - 1.185.000,00 B 2012 - 1.075.000,00 B -- --- ---- -- ---

----Totaal € 8.814.000,00 B € 7.037.000,00 B

= ============ == = =========== ==

Bij de berekening van de hierboven genoemde resultaten is uitgegaan van de thans gelden-de verkoopprijzen.

Bij de vaststelling van de “Notitie grondprijzenbeleid voor woningbouw en voor bedrijfsvesti-ging gemeente Sint Anthonis” is besloten, dat telkens bij de behandeling van de begroting een aanpassing van de uitgifteprijzen aan de orde zou worden gesteld.

Uitgifteprijzen bouwgrond

Wij stellen voor om de minimumuitgifteprijzen (excl. BTW) per 1 januari 2011 niet te verho-gen in verband met de kredietcrisis. Een uitzondering geldt voor de prijzen in Ledeacker, die wij willen optrekken naar het niveau van Oploo. De prijzen zijn als volgt:

Huidige Prijzen m.i.v.

prijzen: 1-1-2011:

Vrije sector (per m²):

- Sint Anthonis € 265,-- € 265,--

- Wanroij € 241,-- € 241,--

- Oploo € 227,-- € 227,--

- Ledeacker € 180,-- € 227,--

- Landhorst € 180,-- € 180,--

- Stevensbeek € 180,-- € 180,--

- Westerbeek € 180,-- € 180,--

Starterswoningen (per m²): (90% van de vrije sector prijs)

- Sint Anthonis *) € 239,-- € 239,--

- Wanroij € 217,-- € 217,--

- Oploo € 204,-- € 204,--

- Ledeacker € 162,-- € 204,--

- Landhorst € 162,-- € 162,--

- Stevensbeek € 162,-- € 162,--

- Westerbeek € 162,-- € 162,--

Sociale huurwoningen (per woning):

- Sint Anthonis € 40.744,-- € 40.744,--

- Wanroij € 37.054,-- € 37.054,--

- Oploo en Ledeacker € 34.901,-- € 34.901,--

- Landhorst, Stevensbeek

en Westerbeek € 27.675,-- € 27.675,--

Bedrijventerreinen, zonder woning:

- gunstige ligging € 85,-- € 85,--

- normale ligging € 73,-- € 73,--

Paragraaf 7