• No results found

VERKEER, VERVOER EN WATERSTAAT

PROGRAMMA 50 CULTUUR EN RECREATIE

Portefeuillehouder wethouder van Erp en wethouder Willems.

Inhoud programma Wat verstaan we onder dit programma?

Het programma Cultuur en recreatie omvat het instandhouden, initiëren en optimaliseren van voorzieningen op het gebied van kunst en cultuur, het instandhouden van cultuurhistorische gebouwen, het stimuleren van sportbeoefening, het realiseren en instandhouden van sport-accommodaties, het instandhouden van recreatieve voorzieningen, alsmede het aanleggen en onderhouden van het openbaar groen.

Strategische doelstelling Wat willen we bereiken?

Hoofddoelstelling

Het door middel van sport, recreatie, cultuur en kunst creëren van een aantrekkelijk en ge-zond leefklimaat en verblijfsomgeving voor de bewoners en de bezoekers van onze gemeen-te.

Subdoelstellingen

Uit de hoofddoelstelling vloeien de navolgende subdoelstellingen voort:

Het bereiken van de inwoners met informatie van educatieve, culturele of recreatieve aard.

Het scheppen van voorwaarden waardoor inwoners naar eigen keuze en overeen-komstig hun aanleg en mogelijkheden op verantwoorde wijze sport en recreatiesport kunnen bedrijven.

Het instandhouden van het cultureel erfgoed.

Het ontwikkelen, herstellen en instandhouden van natuur en landschapswaarden en openbaar groen met een hoge gebruiks- en belevingswaarde.

Wettelijk kader Cultuur

De Nederlandse regelgeving op het terrein van cultuur vindt haar basis in artikel 22 lid 3 van de Grondwet: „Zij [de overheid] schept voorwaarden voor maatschappelijke en culturele ont-plooiing en voor vrijetijdsbesteding.‟ Opmerkelijk is dat het artikel een aandachtsgebied for-muleert, zonder daarbij concrete normen en gespecificeerde doeleinden te stellen. De bepa-ling behelst weliswaar een opdracht aan de rijksoverheid om zich actief bezig te houden met de culturele ontplooiing van de burger, maar geeft haar nagenoeg de vrije hand om te vol-doen aan de opdracht van dit artikel. Voorwaarden scheppen impliceert een stimulerende rol, eerder dan een rol waarbij de overheid de uitvoering zelf ter hand neemt.

Deze voorwaardenscheppende rol, en de inhoudelijke beleidsvrijheid die daarmee gepaard gaat, zien we terug in de meeste regelgeving op het terrein van cultuur. Zelden wordt daarin aan gemeenten een opdracht gegeven om aan concrete normen of doeleinden te voldoen.

Uitzonderingen zijn onder meer te vinden in de Monumentenwet (instelling monumenten-commissie) en de Mediawet (m.b.t. zorgplicht lokale omroep) en hebben betrekking op archi-veren (archiefvoorziening) en bibliotheekwezen (centrale post voor bibliotheek). Maar ver-plichte taken zijn er in de praktijk nauwelijks.

De gemeente ontvangt in de algemene uitkering van het gemeentefonds een bedrag voor het geheel van het sociaal-culturele werk, waartoe het bibliotheekwezen, maar bijvoorbeeld ook gemeenschapshuizen en speeltuinen worden gerekend. De verdeling van de gelden

be-hoort tot de gemeentelijke verantwoordelijkheid, wat inhoudt dat de openbare bibliotheek met andere voorzieningen moet concurreren.

Sport

Er is geen wettelijke plicht voor het oprichten, in stand houden en verhuren van sportac-commodaties; wel zien gemeente dit over het algemeen als een maatschappelijke verant-woordelijkheid. Het Nederlandse sportbestel, met haar verenigingsstructuur, is hier volledig op ingericht en hiervan afhankelijk. De eisen die sportbonden stellen aan de accommodaties en richtlijnen voor maatvoering van sportvelden staan centraal bij het aanbieden van sport-accommodaties. Daarnaast is het onderwijs preferent gebruiker, die ook bijzondere eisen aan het gebruik stelt.

Natuurbescherming

De gemeente moet voldoen aan Natuurbeschermingswet en Flora- en faunawet bij uitvoering van gemeentelijke projecten en bij het opstellen van ruimtelijke plannen.

Wettelijke taken

• Gymlokalen (onderwijshuisvesting)

• Streekarchief

• Monumentenzorg (m.u.v. gemeentelijke monumenten)

• Natuurterreinen (relatie met veiligheid, aansprakelijkheid)

• Bosterreinen (relatie met veiligheid, aansprakelijkheid)

• Bomen (inspectie)

• Insecten- en ziektenbestrijding (relatie met volksgezondheid)

• Zwerfvuil (relatie met volksgezondheid)

Niet-wettelijke taken

• Openbaar bibliotheekwerk

• Subsidie vormings- en ontwikkelingswerk

• Sportvoorzieningen

• Subsidies musea en cultuur- en oudheidkunde

• Landschappelijke beplanting

• Lokale omroep (wel v.w.b. bekostiging) Overzicht verordeningen en beleidsregels

Verordeningen en beleidsregels Vastge-steld door

Datum inwerking-treding

Expiratie-datum

subsidiedeelverordeningen Sportnotitie 2000

Startnotitie privatisering sportaccommodaties Raad 10-03-2005 Open Verordening regelende de verhuur, in

gebruikge-ving en het gebruik van buitensportaccommoda-ties in de gemeente Sint Anthonis

Raad 10-02-2000 Open Monumentenverordening Sint Anthonis 1994 Raad 09-11-2006 Open

Landschapsbeleidsplan Raad

Groenbeleids- en structuurplan Raad 17-04-2008

Bosbeheerplan 2010-2012 Raad 09-10-2009 2005

Groenbeheerplan Dorpskommen 2010-2019 Groenbeheerplan Buitengebied

Verordening gunning

groenonderhoudswerk-zaamheden Raad 24-04-2008 Open

Beheerplan Sportvelden en Tennisbanen 2010-2025

Evenementennota Raad 01-01-2008 Open

Nota Toeristisch Recreatief Beleid Buitengebied

gemeente Sint Anthonis B&W 26-09-2005 Open

Beheerplan ecologische verbindingszone Peelka-naal 2009-2019

Verordening Kleinschalige Activiteiten Raad 13-10-2005 Open

Nieuw beleid Wat gaan we nog doen?

Bibliotheken Sint Anthonis en Wanroij

M.i.v. september 2010 maakt BiblioPlus in Wanroij gebruik van een nieuwe vestiging.

In 2012 start een nieuwe vierjarige periode waarin een nieuw productenboek de grondslag zal vormen voor de nieuwe overeenkomst van elke gemeente met BiblioPlus. In het najaar 2010 wordt het traject gestart om te komen tot de nieuwe beleidsvisie van BiblioPlus met een aangescherpt productenboek. In de te maken keuzes zal vanaf 2012 de verminderde finan-ciële ruimte van de gemeente tot uiting komen.

BiblioPlus is in dit kader opgeroepen om nadrukkelijk de samenwerking te zoeken met ande-re ande-regionale instellingen die zich op hetzelfde veld begeven.

Bij het eventueel doorvoeren van bezuinigingen is de compensatieregeling van toepassing waardoor bezuinigingen kunnen leiden tot het betalen van een schadevergoeding.

Vanaf 2012 is een structurele bezuiniging van € 50.000 per jaar opgenomen.

Kunstencentrum de Meander

Met het oog op de in 2010 aflopende budgetovereenkomst is geconstateerd dat de tijd te kort is om voor 2011 nog een nieuwe budgetovereenkomst te sluiten en worden de huidige pro-ductafspraken met een jaar verlengd. Bovendien is een bezuiniging voor het jaar 2011 met het oog op de Algemene Wet Bestuursrecht niet reëel.

Bij doorvoeren van bezuinigingen is de in 2006 opgestelde compensatieregeling van toepas-sing waardoor bezuinigingen kunnen leiden tot het betalen van een schadevergoeding.

In 2012 start een nieuwe vierjarige periode waarvoor nieuwe afspraken zullen worden ge-maakt tussen de Meander en de gemeenten, zowel op financieel gebied als m.b.t. de dienst-verlening. In de te maken keuzes zal vanaf 2012 de verminderde financiële ruimte van de gemeente tot uiting komen.

De Meander is in dit kader opgeroepen om nadrukkelijk de samenwerking te zoeken met andere regionale instellingen die zich op hetzelfde veld begeven.

Vanaf 2012 is een structurele bezuiniging van € 51.950 per jaar opgenomen.

Groenbeheer

Renovatie sportvelden

In het nieuw op te stellen beheerplan voor de sportvelden en tennisbanen, zal als nieuw be-leid meer gekeken worden naar de relatie tussen de speelbelasting in verhouding tot onder-houd -en renovatiekosten. Naar verwachting leidt dit tot een verlaging van de storting.

Onderzoek areaalverkleining

Het verkleinen van areaal is een manier om de beheer- en onderhoudskosten van de ge-meentelijke eigendommen structureel te verlagen. Op deze manier kan bespaard worden zonder dat de kwaliteit van voorzieningen zoals sportaccommodaties, dorpshuizen en open-baar groen in het gedrang komt. Gedegen onderzoek is noodzakelijk om areaalverkleining succesvol te maken. Een structurele bezuiniging van € 15.000 per jaar wordt haalbaar ge-acht.

Beheerplan begraafplaatsen

In 2010 zal het nieuwe beheerplan begraafplaatsen door de Raad worden vastgesteld. In dit plan is voorgesteld de kostendekkendheid van begraven te verhogen naar 80% (van de wer-kelijke kosten). Wij stellen een verdere verhoging voor tot 100%.

Groenonderhoudsbestek

In 2010 heeft een bezuiniging op het groenonderhoudsbestek plaatsgevonden met een be-drag van € 30.000. Nieuw beleid is om deze bezuiniging te continueren voor de komende jaren. Dit levert in 2010 beeldkwaliteitsniveau B op volgens de landelijke CROW kwaliteitsca-talogus openbare ruimte (publicatie 245). Dit is normaal acceptabel beheer, vergelijkbaar met een zes.

In de periode 2011 t/m 2013 zullen als gevolg van de genoemde bezuiniging cumulatieve neveneffecten binnen de middelen voor het groenbestek moeten worden opgevangen. Daar-bij valt te denken aan extra kosten door areaaluitbreiding, bladophoping, prijsindexatie, infla-tie, etc. Dit levert voor 2011 en volgende jaren dus geen extra voordeel op in de exploitatie.

Dekking Groen Blauw Stimuleringskader

Hiervoor is in de begroting 2010 structureel € 75.000 beschikbaar, waarvan 50% wordt ge-subsidieerd door de provincie. Door de middelen van de gemeente ten laste van de Reserve Reconstructie te brengen, worden de lasten structureel € 37.500 lager.

Beheerplan Groen in de kommen

Door de renovatie van de groenvoorzieningen te combineren met projecten is een structurele bezuiniging van € 37.845 te realiseren. Deze is al op de betreffende post verwerkt.

Saneren areaal laanbomen

Door het uitdunnen van de laanbomen, waardoor een ruimere plantafstand ontstaat en op termijn minder onderhoudskosten nodig zijn. Op totaal 26.000 laanbomen betekent 25% op-ruimen 6.500 stuks. Hiervoor is nader onderzoek nodig. De saneringskosten zijn voorshands opgenomen voor 2012 en de lagere onderhoudskosten van 2013.

Subsidie Stichting Recreatie en Toerisme

De organisatie van evenementen moet plaats kunnen vinden met minder of geen gemeen-schapsgeld. Hierop is een bezuiniging haalbaar van € 25.000.

Aanpassing subsidieverordeningen

Door aanpassing van de subsidieverordeningen moet een bezuiniging van ruim € 30.000 mogelijk zijn.

Privatiseren kermissen

Als de gemeente de organisatie van de jaarlijkse kermissen niet meer uitvoert, kan € 10.000 worden bezuinigd.

Middelen Wat mag het kosten?

Nieuw beleid

Omschrijving 2011 2012 2013 2014

Nog niet uitgevoerd bestaand beleid begroting 2010 37.500 37.500 37.500 37.500 Bezuinigingen:

Bezuiniging openbaar bibliotheekwerk 0 -50.000 -50.000 -50.000

Bezuiniging De Meander 0 -51.950 -51.950 -51.950

Dekking Groen Blauw Stimuleringskader -37.500 -37.500 -37.500 -37.500 Revitalisering buitengebied (zie programma 30) 110.000

Dekking reserve reconstructie -110.000

Beheerplan Groen in de kommen 0 0 0 0

Saneren areaal laanbomen 0 200.000 -52.000 -52.000

Areaalverkleining sportaccommodaties -15.000 -15.000 -15.000 -15.000 Bezuiniging subsidie Stichting Recreatie en

Toe-risme -25.000 -25.000 -25.000 -25.000

Aanpassing subsidieverordening 2009 en overige

subsidies 0 -30.448 -30.448 -30.448

Privatiseren kermissen -10.000 -10.000 -10.000 -10.000

Nieuw beleid:

Diversen 1.975 1.918 1.860 1.803

Totaal nieuw beleid -48.075 19.520 -232.538 -232.595

Lasten en Baten voor bestemming

Rekening Totaal Lasten voor bestemming 3.133.278 3.922.649 3.007.850 2.985.000 2.941.879 2.913.857 Totaal Baten voor bestemming 208.370 619.267 261.496 261.496 261.496 261.496 Saldo -2.924.908 -3.303.382 -2.746.354 -2.723.504 -2.680.383 -2.652.361

Mutaties in verband met reserves

Rekening Totaal Lasten naar reserves 56.882 60.283 56.882 56.882 56.882 56.882

Totaal Baten uit reserves 73.942 140.850 6.666 6.666 6.666 6.666

Saldo 17.060 80.567 -50.216 -50.216 -50.216 -50.216

Totale Lasten en Baten

Rekening Totaal Lasten 3.190.160 3.982.932 3.064.732 3.041.882 2.998.761 2.970.739

Totaal Baten 282.312 760.117 268.162 268.162 268.162 268.162

Saldo -2.907.848 -3.222.815 -2.796.570 -2.773.720 -2.730.599 -2.702.577

PROGRAMMA 60

SOCIALE VOORZIENINGEN EN MAATSCHAPPELIJKE