• No results found

Leren op landelijk niveau

In document Een klacht is een gratis advies (pagina 84-87)

Niet alleen de districtschef reageert nog dezelfde dag publiekelijk op Typhoon. Ook korpschef Akerboom doet dat. Hij stelt in een verklaring19dat de politie van dit soort gebeurtenissen wil leren:

‘Politiemensen staan voortdurend voor de lastige uitdaging om het ver- schil te zien zonder onderscheid te maken. Vaak moeten zij in een fractie ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

19 https://www.politie.nl/nieuws/2016/mei/31/gelijkwaardige-behandeling-burgers-uitgangspunt-voor-politie.html, laatst geraad- pleegd 25 mei 2018.

van een seconde handelen op basis van een vermoeden dat zij pas in een later stadium kunnen verifiëren. Zij lopen daarbij altijd het risico dat zij inschattingsfouten maken. Dat hoort ook bij het vak. Hier in alle open- heid met burgers over praten, bevordert wederzijds begrip. Openstaan voor kritiek en begrijpen hoe burgers ons optreden ervaren, draagt er bovendien aan bij dat wij als politie voortdurend leren van ons handelen.’ De korpschef zegt dat wederzijds begrip bevorderd zal worden door in alle openheid met burgers te praten over het thema. De politie kan bovendien voortdurend leren van het eigen handelen door open te staan voor kritiek en te begrijpen hoe burgers het politieoptreden ervaren. De discussie over etnisch profileren, discriminatie en racisme krijgt door de aandacht voor de staandehouding van Typhoon een nieuwe impuls. In diverse interviews wordt ingegaan op problemen en oplossingen. In het vervolg hiervan worden in de loop van 2016 twee apps gelanceerd en de thematiek komt (weer) aan de orde in de media en politiek. Vanaf 7 december 2016 kunnen burgers die ontevre- den zijn over een politiecontrole een klacht indienen via de politieapp, naar aanleiding van een motie van PvdA-Tweede Kamerlid Marcouch op 9 juni 2016. Middels de klachtenmodule binnen de politieapp kan een burger aange- ven dat er sprake was van etnisch profileren. Peter Slort, portefeuillehouder Diversiteit en De Kracht van het Verschil, legt uit dat de uitbreiding van de app te maken heeft met de publiciteit omtrent onheuse bejegening en etnisch profileren:

‘Deze app draagt bij aan meer bewustzijn en daarmee aan het vergroten van ons vakmanschap. Zo krijgen collega’s binnen enkele weken de beschikking over het praktisch handelingskader Professioneel Controle- ren. Verder bouwen we een technische voorziening, zodat agenten bij het natrekken van een kenteken automatisch informatie krijgen over eerdere controles van dat voertuig. Wij verwachten dat dit systeem veel begrijpe- lijke irritatie bij burgers wegneemt.’20

In de berichtgeving over de uitbreiding van de politieapp wordt vaak verwezen naar de staandehouding van Typhoon. Dat geldt ook voor een andere app, die op 14 december 2016 gelanceerd wordt door Controle Alt Delete. In het ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

20 https://www.politie.nl/nieuws/2016/december/7/00-politie-app-uitgebreid-met-klachtenmodule.html. Geraadpleegd op 5 sep- tember 2018.

bericht over de politieapp die uitgebreid wordt met de klachtenmodule wordt naar deze app verwezen.

In een interview in de Volkskrant (12 december 2016) gaat Typhoon in op de app en op het leren van de politie. Hij heeft zich verbonden aan een project- groep waarin ook mensen zitten van de politieacademie en van Controle Alt Delete (Bahara, 2016).

Typhoon ziet een app als eerste stap, door het bewustzijn te vergroten, de mogelijkheid om melding te doen van etnisch profileren en een klacht in te dienen bij een antidiscriminatiebureau. Hij is ‘voorzichtig optimistisch’ en zegt dat hij ziet ‘dat de politie echt stappen vooruit wil zetten’.

Een app ziet politiecommissaris Noord-Nederland Max Daniel, tevens alge- meen commandant van de Nationale Staf Grootschalig Bijzonder Onderzoek asielstromen en mensensmokkel, niet als oplossing. Hij spreekt zich op per- soonlijke titel uit in een interview met de Volkskrant (Bahara & Ezzeroili, 2017) en zegt dat zijn collega’s in de politietop ‘oprecht betrokken’ zijn bij diversiteit, ‘maar er is nog onvoldoende besef dat wij dit niet alleen kunnen doen. We heb- ben binnen de top meer bi-culturele denkkracht nodig om echt werk te kunnen maken van diversiteit.’ Daniel wil geen app, maar een cultuurverandering.

Hij pleit ervoor dat de Nationale Politie meer mensen met een multiculture- le achtergrond aanneemt, waarvan een deel naar de top van de organisatie moet doorstromen. Hij waarschuwt dat de politie anders draagvlak verliest. Ook in de vooraankondiging op 3 februari van het interview is dit zijn boodschap (Bahara & Ezzeroili, 2017). De interviewers vragen of het geen stap in de goede richting was dat de politie aan tafel zat met Typhoon en Daniel reageert:

‘Ik werd boos toen ik hoorde dat Typhoon was gevraagd om ons te leren wat etnisch profileren is. Ik kan je 300 collega’s van verschillende etnici- teiten aanwijzen die hetzelfde hebben meegemaakt. Die komen ook nog eens van binnenuit. En dan moet plotseling een rapper ons gaan uitleg- gen hoe het niet moet? Dit is politiek, dit is publiciteit. Dit heeft niks te maken met hoe wij nou slagen moeten maken binnen de politie.’ (Baha- ra & Ezzeroili, 2017)

Inderdaad heeft de staandehouding van Typhoon veel publiciteit gegenereerd en daarmee etnisch profileren en diversiteit (weer) geagendeerd. In het inter- view met Daniel komt ook de denktank Parrhessia ter sprake. Deze bestaat uit politiemensen in leidinggevende functies die het belang van diversiteit agende- ren en een groot netwerk hebben. Korpschef Akerboom reageert op de berich-

ten in de Volkskrant, onderschrijft het belang van diversiteit en benadrukt de belangrijke bijdrage van Daniel en de denktank.21

In document Een klacht is een gratis advies (pagina 84-87)