• No results found

Korte biografieën van de ervaringsdeskundigen

In document Zo zijn we niet getrouwd (pagina 147-151)

Overzicht sleutelfiguren

Bijlage 3 Korte biografieën van de ervaringsdeskundigen

Om de anonimiteit en veiligheid te waarborgen zijn de namen gefingeerd en zijn herleidbare kenmer-ken aangepast.

Amal is een hoog opgeleide jonge vrouw van rond de twintig. Haar ouders zijn uit Somalië gevlucht en begin jaren negentig naar Nederland gekomen. Op haar zeventiende neemt haar moeder haar onder valse voorwendselen mee naar Somalië. Daar wordt zij uitgehuwelijkt aan een man die twee keer zo oud is als Amal. Haar moeder laat Amal daar achter en vertrekt met haar paspoort. Amal onderneemt drie vluchtpogingen, maar terugkeren naar Nederland blijkt bijna niet mogelijk. Uiteindelijk is Amal na een lange weg teruggekeerd in Nederland. Eenmaal terug in Nederland smeekt haar moeder om vergeving en vraagt of Amal met haar mee gaat naar Somalië. Wederom laat zij haar dochter achter bij de man met wie Amal getrouwd was en de moeder vertrekt.

Kashif is een Indiase jonge man van begin dertig, woonachtig in de Randstad. Al bij zijn geboorte is binnen de familie afgesproken dat hij zou gaan trouwen met zijn nichtje. Kashif is verliefd op een ander en wil niet trouwen. Er wordt door de omgeving grote druk op Kashif uitgeoefend en Kashif ziet geen andere mogelijkheid dan toch te trouwen. Hij is erg ongelukkig in zijn huwelijk en wil scheiden, maar dit zou de eer van zijn familie ernstig aantasten. Een zware periode volgt. Uiteindelijk besluit Kashif toch te scheiden, tot groot verdriet en schande van zijn familie.

Firuzeh een jonge vrouw van eind twintig, zij is geboren in Pakistan en van goede komaf. Zij wordt verliefd op een Pakistaanse jonge man, van mindere komaf, zij zijn verliefd en trouwen. Het huwelijk loopt al snel spaak en een scheiding volgt, de eer van de familie van Firuzeh is zwaar beschadigd.

Firuzeh is ten einde raad en besluit op aandringen van haar ouders nogmaals te trouwen, alleen dan met een man die haar ouders hebben uitgekozen. Hij blijkt gewelddadig en Firuzeh ziet geen andere oplossing dan te scheiden. Hij weigert echter mee te werken aan een scheiding en sindsdien zit Firu-zeh in een situatie van huwelijkse gevangenschap.

Hidi is een Afghaanse vrouw van eind veertig. Zij woont sinds negen jaar in Nederland. Zij was 14 jaar toen zij met haar man trouwde. Er was sprake van een gearrangeerd huwelijk. Haar man liet Hidi tijdens hun huwelijk achter bij zijn moeder, daar werd zij als slaaf behandeld. Enkele jaren later is Hidi naar haar man in Nederland gekomen. Het huwelijk werd gekenmerkt door huiselijk geweld en sociaal isolement. De man van Hidi is drie jaar geleden opeens vertrokken om een nieuw leven op te bouwen met een andere vrouw en heeft haar in Nederland achtergelaten.

Zainab is een Belgisch-Iraakse jonge vrouw van begin twintig. Zij wordt verliefd op een traditionele zeer religieuze Irakees. Ze trouwen, maar al snel merkt zij dat hij heel jaloers wordt. Zainab mag

steeds minder van hem en raakt in een sociaal isolement. Ze wil van hem scheiden en vertrekt. De man van Zainab wil niet meewerken aan een religieuze scheiding, Zainab is daarom nog steeds met hem getrouwd. Ook al voelt dat voor haar niet zo, haar ouders en familie en de gemeenschap zien haar nog steeds als een getrouwde vrouw.

Maryam is een vrouw van middelbare leeftijd met een Pakistaans-Indiase achtergrond. Zij woont al twintig jaar in Nederland. Haar ouders hebben haar op jonge leeftijd uitgehuwelijkt aan een neef.

Maryam wist niet beter dan dat trouwen op deze manier ging. Haar huwelijk werd vele jaren geken-merkt door huiselijk geweld en sociaal isolement. Maryam wilde van hem scheiden maar onder druk van de familie bleef zij toch bij haar man en de mishandelingen gingen door. Na de zoveelste klap besluit ze om samen met haar kinderen toch weg te lopen bij haar man. Haar man weigert echter om van haar te scheiden, waardoor zij terecht komt in huwelijkse gevangenschap.

Samira is een Marokkaanse vrouw van midden twintig. Ze is geboren in Marokko en is daar liberaal-islamitisch opgegroeid. Rond haar twintigste ontmoet ze haar toekomstige man. Ze worden verliefd en trouwen in Marokko. Samira komt naar Nederland om bij haar man te wonen, maar na drie maanden beginnen de problemen. Ze wordt twee jaar lang geslagen en in 2013 achtergelaten in Marokko.

Momenteel is zij verwikkeld in een wettelijke en religieuze scheidingsprocedure.

Lina is eind dertig en afkomstig uit Libië. In Libië groeit ze islamitisch op en rondt ze een hbo-opleiding af. Begin 2000 trouwt ze met haar toekomstige man onder dwang van haar vader. Na korte tijd ver-huist ze naar een van de vier grote steden in Nederland, naar het huis van haar man. Zodra ze in Nederland aankomt berooft haar man haar van haar vrijheid: ze mag het huis niet uit. Een jaar later wordt haar man ook agressief en blijkt hij drugs te gebruiken. Na enkele jaren huwelijk wordt ze achtergelaten in Libië en kan ze pas twee jaar later weer terugkeren naar Nederland.

Leena is een jonge Surinaams-Hindoestaanse vrouw van midden twintig. Ze heeft de Nederlandse nationaliteit en woont in de Randstad. Leena is islamitisch opgegroeid en zij hecht veel waarde aan haar geloof. Rond haar twintigste ontmoet Leena via vrienden van haar familie haar toekomstige man.

Zij worden verliefd en besluiten religieus te trouwen. Leena droomt over een mooie toekomst samen, maar al snel wordt haar man agressief en gewelddadig tegenover Leena. Ze wil scheiden, maar haar man gaat hier niet mee akkoord en ook de imam werkt tegen. Een periode van twee jaar huwelijkse gevangenschap volgt.

Nafeesa is een Iraanse vrouw van middelbare leeftijd. Ze groeit op in Iran. 25 jaar lang is zij getrouwd geweest met een Iraanse man. Het was geen gelukkig huwelijk, hun relatie werd gekenmerkt door veel ruzie en geestelijke mishandeling. Nafeesa hield vol voor haar kinderen. In 2000 komt het gezin naar Nederland. Na 25 jaar huwelijk wil Nafeesa scheiden, maar haar ex-man is het daar niet mee eens.

Uiteindelijk kan Nafeesa er niet meer tegen en in 2010 is ze voor de Nederlandse wet gescheiden. Pas drie jaar later is het haar eindelijk gelukt om ook religieus gescheiden.

Latifa is een Marokkaanse vrouw van eind veertig. Ze groeit op in Marokko en heeft een gelukkige jeugd met een warme familie. Ze wordt verliefd op een Marokkaanse man en ze besluiten te trouwen tegen de wensen van haar familie in. Enige tijd na hun bruiloft verhuist Latifa, inmiddels bevallen van

hun eerste kind, met haar man naar Nederland, waar hij ook een bedrijf heeft. In Nederland wordt hun tweede kind geboren en het gezin gaat veel op en neer van Nederland naar Marokko vanwege het werk van haar man. Een jaar na het huwelijk beginnen de problemen: haar man wordt agressief, zijn bedrijf gaat failliet en het overgebleven geld gokt hij weg of besteedt hij aan drugs. Vijf jaar na het begin van het huwelijk wordt ze achtergelaten in Marokko met haar twee kinderen. Pas vijf jaar later krijgt ze het voor elkaar om terug te keren naar Nederland met behulp van familie.

Hanane is een Marokkaans-Nederlandse vrouw van begin veertig jaar. Ze groeit op in het noorden van Marokko in een groot gezin. Haar vader overlijdt als zij nog jong is. Hanane is een slimme meid en wil graag studeren. Haar toekomstige man leert ze kennen via haar moeder. Hij kwam naar Marokko om haar te ontmoeten en beloofde haar een goed leven in Nederland. Ze trouwen in Marokko en na de bruiloft verhuist Hanane naar Nederland. De eerste paar maanden gaat het goed. Maar als Hanane Nederlands wil leren, mensen wil leren kennen en naar school wil, mag dat allemaal niet van haar man. Haar man wordt erg achterdochtig en mishandelt haar. Een jaar na het huwelijk laat hij haar en hun kindje achter in Marokko. Met behulp van haar familie en vrienden komt ze weer terug in Neder-land, waar ze twee jaar lang in de opvang woont.

Zahiya is een Iraakse vrouw van rond de dertig met de Nederlandse nationaliteit. Als jong kind verhuist ze met haar gezin naar Nederland en ze groeit hier op. Op haar achttiende wordt ze uitgehuwelijkt aan een veel oudere man. Haar man is erg traditioneel en wil meteen kinderen. Dit lukt niet en na een jaar scheiden ze al. Haar man werkt mee aan een religieuze echtscheiding maar zij wordt toch in de Iraakse gemeenschap en door haar vader en broers gezien als aanstichtster van een schandaal. Enkele jaren later bezoekt ze haar geboorteland en wordt daar door haar vader ontvoerd en mishandeld. Ze zit twee jaar gevangen in Irak. Via de Nederlandse ambassade komt ze weer terug in Nederland en ongeveer drie maanden na terugkomst trouwt ze weer, op aanraden van een kennis van haar moeder.

Ook in haar tweede huwelijk zijn allerlei problemen: haar man blijkt al getrouwd te zijn en mishandelt en bedreigt haar.

VVerwey- Jonker Instituut

In document Zo zijn we niet getrouwd (pagina 147-151)