• No results found

Koninklijke Marechaussee

In document Catalogus Nationale Operaties (pagina 178-183)

Nationale Operaties (NatOps)

13.7 Koninklijke Marechaussee

af van het beleidsterrein waarbinnen de betreffende taak valt. Het gezag berust bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid voor de taken die in de Politiewet beschreven staan. Daarnaast vloeien een beperkt aantal taken voort uit eigen taken van Defensie en rust het gezag dus daar.

Het beheer van de KMar berust bij de Minister van Defensie. Die is verantwoor-delijk voor het beschikbaar hebben en houden van voldoende mensen en mid-delen van de juiste kwaliteit.

13.7.2 Zelfstandige structurele taak

De zelfstandige nationale taken van de KMar zijn vastgelegd in de Politiewet.

Deze taken zijn:

De Koninklijke Marechaussee heeft zelfstandige nationale taken. De politietaak op Schiphol is er daar een van.

waken over de veiligheid van de leden van het koninklijk huis, in samen-werking met andere daartoe aangewezen organen (zoals de Dienst Bewa-ken & Beveiligen van de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie);

uitvoering van de politietaak ten behoeve van Nederlandse en andere strijdkrachten, alsmede internationale militaire hoofdkwartieren, en ten aanzien van tot die strijdkrachten en hoofdkwartieren behorende perso-nen;

uitvoering van de politietaak op de luchthaven Schiphol en op de andere door de Minister van Infrastructuur en Waterstaat en de Minister van De-fensie aangewezen luchtvaartterreinen, alsmede de beveiliging van de burgerluchtvaart;

verlening van bijstand alsmede de samenwerking met de politie krach-tens deze wet, daaronder begrepen de assistentieverlening aan de politie bij de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit;

uitvoering van de politietaak op plaatsen onder beheer van de Minister van Defensie, op verboden plaatsen die krachtens de Wet bescherming staatsgeheimen ten behoeve van de landsverdediging zijn aangewezen, alsmede op het terrein van de ambtswoning van de Minister-President;

uitvoering van diverse taken op het vlak van grensbewaking en controle op toegang en vertrek van vreemdelingen (met name asielzoekers);

bestrijden van mensensmokkel en van fraude met reis- en identiteitsdo-cumenten;

verrichten van beveiligingswerkzaamheden in opdracht van de Minister van Justitie en Veiligheid en de Minister van Defensie ten behoeve van De Nederlandsche Bank N.V. (waaronder het begeleiden van de transporten van de DNB).

13.7.3 Organisatiestructuur

Van oudsher is de Marechaussee een organisatie die gebiedsgebonden optrad.

Zij was ingedeeld in districten en brigades. De Marechaussee werkt op basis van informatiegestuurd optreden (IGO). Sinds februari 2016 stuurt het Landelijk Tactisch Commando alle brigades aan. Daarnaast is er een staf in Den Haag en het opleidings-, trainings- en kenniscentrum (Apeldoorn).

De eenheden zijn:

Regionale eenheden;

Brigade Brabant-Noord / Limburg-Noord;

Brigade Brabant-Zuid;

Brigade Den Haag Beveiliging;

Brigade Drenthe-IJsselstreek (locaties in Darp en Groningen);

Brigade Limburg Zuid.

Brigade Noord-Holland;

Brigade Oostgrens-Midden;

Brigade Oostgrens-Noord;

Brigade Scheldestromen;

Brigade Utrecht;

Brigade Veluwe;

Organisatieschema Koninklijke Marechaussee

Landelijke en buitenlandse eenheden;

Brigade Buitenlandse Missies;

Brigade Caribisch Gebied (Curaçao);

Brigade Grensbewaking;

Brigade Hoog Risico Beveiliging (HRB);

Brigade Krijgsmacht en Operationele Ondersteuning;

Brigade Operationele Service & Support (BOSS);

Brigade Politie & Beveiliging;

Brigade Recherche;

Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB);

Brigade Toezicht Beveiliging Burgerluchtvaart;

Brigade Vreemdelingenzaken;

13.7.4 Staf KMAR

De Staf van de Koninklijke Marechaussee bestaat uit het Kabinet, Directie Ope-raties, Directie Personeel en Bedrijfsvoering en Organisatie alsmede de afde-ling Financiën en Control.

Directie Operaties

Directie Operaties bestaat uit een commandogroep, een bureau Regie & Be-sturing en 5 thematische clusters: Bewaken en Beveiligen, Grensmanagement, Handhaving & Opsporing, Intelligence (met het Strategisch Informatie Centrum) en tenslotte Defensie/Internationaal.

Nationale Operaties (NatOps)

De coördinatie van de inzet van de Marechaussee ten behoeve van de onder-steuning van civiele autoriteiten (Nationale Operaties) en de rest van Defensie vindt plaats binnen het cluster Regie & Besturing.

13.7.5 Landelijk Tactisch Commando

Onderdeel van de omvorming naar het IGO is de oprichting van het Landelijk Tactisch Commando (LTC); de kern van alle operaties van de Marechaussee. Het is sinds 1 januari 2015 operationeel. De thuisbasis ligt in Soesterberg.

Het LTC kent de volgende kernprocessen:

Inlichtingen;

Plannen;

Operaties;

Support.

De spin in dat web is het operatiecentrum (OpsCent). Het OpsCent beschikt over de volgende onderdelen:

Meldkamer (samenvoeging van de landelijke meldkamer en die van Schiphol);

Cameratoezicht-ruimte;

Organisatieschema Directie Operaties KMAR

Real Time Intelligence Desk;

Klantcontactcentrum.

Wanneer in 2017 de reorganisatie afgerond is zal de organisatiestructuur van de KMAR zijn aangepast en zullen de organisatieschema’s in deze catalogus aangepast zijn aan de werkelijke situatie. In de loop van het proces zullen re-gelmatig verschuivingen plaatsvinden.

13.7.6 Bijzondere eenheden

De Marechaussee heeft een aantal eenheden met een bijzonder karakter.

13.7.6.1 Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten

De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) is onderdeel van de Mare-chaussee en gericht op speciale beveiligingsopdrachten, zoals persoonsbeveili-ging in binnen en buitenland. De BSB zorgt voor de beveilipersoonsbeveili-ging van hoge mili-tairen die Nederland bezoeken en met de beveiliging van door Defensie aange-wezen personen bij crisisbeheersingsoperaties.

Tevens beveiligt de BSB, onder gezag van het ministerie van buitenlandse za-ken, uitgezonden personeel dat werkzaam is op een aantal Nederlandse diplo-matieke- en consulaire posten (ambassades en consulaten). Zij valt recht-streeks onder het LTC.

Daarnaast heeft de BSB ook arrestatieteams en observatieteams. Het arrestatie-team van de BSB is tevens onderdeel van de Dienst Speciale Interventies van de Nationale Politie. Ze beschikken over gepantserde (rups)voertuigen.

De BSB levert ook de air-marshals die risicovluchten beveiligen.

13.7.6.2 Bijstandseenheid

Naast de BSB beschikt de marechaussee over 4 pelotons BijstandsEenheid (BE).

De BE is vooral bedoeld voor bewakings- en beveiligingsopdrachten in het ho-gere geweldsspectrum. De BE is gevuld met medewerkers die deze taak als ne-ventaak hebben. Op het moment dat zij ingezet worden voor de BE, leggen ze dus tijdelijk hun reguliere taak neer. Het LTC stuurt deze eenheden aan. De BE wordt ingezet in de volgende vormen:

Bijzondere beveiligings- en bewakingsopdrachten;

Ondersteuning van een optreden van Bijstandseenheden (art 60 PW) bij antiterroristische acties;

Verlenen van bijstand aan de politie ter handhaving van de openbare orde in bijzondere gevallen;

Verlenen van bijstand aan de politie ter handhaving van de openbare orde door middel van de ondersteuning van reguliere mobiele eenheden van de politie of de KMar;

Verlenen van bijstand aan de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de KMar of aan speciale politie-eenheden;

optreden als CRC-eenheid tijdens crisisbeheersingsoperaties;

optreden als snel inzetbare militaire eenheid in het kader van militaire bijstand t.b.v. de ordehandhaving of rechtshandhaving op de Nederland-se Antillen en Aruba;

Optreden als Integrated Police Unit (IPU) tijdens crisisbeheersingsoperaties bij politie missies voor NAVO, VN en EU.

13.7.6.3 Brigade Operationele Service & Support

De ondersteuningseenheid beschikt over knip-, zaag- en slijpmaterialen, waar-mee ze barricades kunnen slechten en objecten toegankelijk kunnen maken.

Ze is bovendien gespecialiseerd in de bevrijding en evacuatie van personen die zich vrijwillig hebben vastgeketend. Maar ook voor de basis- en eerste gewon-denverzorging van eigen eenheden of een BRATRA-inzet (bestrijden van brand en verspreiden van cs-traangas) wordt de hand niet omgedraaid. Ze kunnen met hun expertise en middelen op het gebied van BRATRA een dreiging met brandbare middelen, zoals molotovcocktails, het hoofd bieden. Daarnaast kan de eenheid menigten uiteendrijven of een halt toeroepen door cs-traangas of zogeheten less leathal weapons te gebruiken.

De KMar heeft in totaal 4 ondersteuningseenheden Landelijke Bijstandsorga-nisatie. Ze zijn verdeeld over het land. Alle 4 vallen ze onder de Landelijke Bij-standsorganisatie. Een eenheid bestaat uit 6 personen, onder wie een chauf-feur en een groepscommandant. Lid zijn is een specialistische neventaak.

13.7.6.4 Brigade Hoog Risico Beveiliging

De brigade HRB bestaat uit 7 pelotons, waarvan er 6 ingezet worden voor be-waken & beveiligen en 1 peloton t.b.v. de beveiliging van De Nederlandsche Bank.

In 2016 was nog sprake van een bijstandsconstructie die wordt aangevraagd door de politie. Daarna zal sprake zijn van een eigen taak (middels opname in de politiewet).

In 2015 werden 2 pelotons gevuld en de andere 4 volgden in 2016. Zij nemen geleidelijk de taak over van de Bijstandseenheid die deze beveiliging nu voor haar rekening neemt.

13.7.6.5 Brigade Toezicht Beveiliging Burgerluchtvaart (BTBB).

De BTBB is de toezichthouder op beveiliging van burgerluchtvaart. Daarnaast is deze afdeling de schakel tussen de particuliere beveiligingsbedrijven, luchtha-vens en de instantie verantwoordelijk voor de veiligheid in de luchtvaart: de NCTV . De afdeling speelt een belangrijke rol bij de ontwikkelingen binnen de luchtvrachtcontrole.

De Marechaussee certificeert bedrijven die vracht zonder security check aan boord te mogen brengen (Regulated Agent of Known Consigner) en controleert of ze hun beveiliging op orde hebben. Ook is de KMar verantwoordelijk voor de screening van luchtvracht op verboden substanties. Zij certificeert particuliere beveili-gingsbedrijven om vracht te mogen scannen en certificeert explosievenhonden die in de vracht gebruikt worden om deze hierop te kunnen onderzoeken. De KMAR heeft zelf ook drugs- en explosievenhonden om vracht op deze zaken te onderzoeken.

Het Defensie OndersteuningsCommando (DOSCo) verricht ondersteunende taken voor Defensie. Het zorgt bijvoorbeeld voor voedsel, gezondheidszorg, gebouwen, oefenterreinen, onderwijs en personeelsdiensten. Zo kunnen Marine, Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee zich richten op hun belangrijkste hoofdtaak: werken aan vrijheid, veiligheid en welvaart.

13.8.1 Organisatiestructuur DOSCo

Het DOSCo kent een grote verscheidenheid aan eenheden. De eenheden behoren tot 4 divisies en de NLDA:

Divisie Facilitair, Logistiek & Beveiliging

In document Catalogus Nationale Operaties (pagina 178-183)