• No results found

Crowd Management

In document Catalogus Nationale Operaties (pagina 103-109)

Faciliteren

7.4.2 Medische Milieukunde (Bijstandsmogelijkheden)

Medische milieukunde beschouwt de invloed van gevaarlijks stoffen op de gezondheid van burgers en brengt chronische gezondheidseffecten na bloot-stelling in kaart. Het doel is blootbloot-stelling aan deze schadelijke milieueffecten te voorkomen, dan wel te beperken.

In het kader van medische milieukunde is onder andere een gezondheidskundig adviseur gevaarlijke stoffen (GAGS) inzetbaar. Deze persoon kan op het rampterrein of bij het Regionaal Operationeel Team aanschuiven en vanuit geneeskundig perspectief adviezen geven op het gebied van medische milieu-kunde.

In het algemeen beschikt de ‘witte kolom’ over wei-nig tot geen persoonlijke beschermingsmiddelen, anders dan stofmaskers en beschermende hand-schoenen. En al helemaal geen capaciteit voor het ontsmetten van mensen en middelen bij een CBRN (e)-incident. CBRN besmette personen worden door de brandweer ontsmet.

Militair Adviseur in de regio

Detecteren

Hoofdprocessen GHOR

Analyseren

7.4.3 Gezondheidsonderzoek na rampen (Bijstandsmogelijkheden)

Na de ramp of crisis bestaat de behoefte aan onder-zoek naar gevolgen voor de gezondheid. De insteek is:

Optimalisatie van de individuele gezond-heidszorg;

Optimalisatie van de publieke gezondheids-zorg;

Vergroten van wetenschappelijke kennis;

Beantwoorden van vragen van maatschappij en politiek.

Het centrum voor Gezondheid en Milieu (cGM) van het RIVM is eerste aanspreekpunt voor advies en expertise. Andere partijen als laboratoria, trauma-centra, bedrijfsartsen kunnen heel specialistische bijdrages leveren. Mogelijkerwijze is na de missies in het buitenland ook bij Defensie specifieke exper-tise opgebouwd.

Militair Adviseur in de regio

Opvangen

Faciliteren

7.4.4 Psychosociale hulpverlening bij ongevallen en rampen (PSHOR) (Bijstandsmogelijkheden)

De GGD in de regio is verantwoordelijk voor de aansturing van het PSHOR-proces. PSHOR heeft als doel het psychisch evenwicht (zelfcontrole en zelf-redzaamheid) van getroffenen van een ramp, crisis of incident te herstellen.

Getroffenen zijn niet alleen directe slachtoffers, maar ook hun partners, vrienden en niet te onder-schatten: hulpverleners.

Bij de uitvoering van PSH wordt gebruik gemaakt van expertise die bij diverse partijen aanwezig is, zoals Slachtofferhulp, maatschappelijk werkers en kerkgenootschappen.

Defensie heeft uitgebreide ervaring met dienstver­

lening op dit vlak en heeft veel expertise in huis in-zake Post Traumatische Stress Stoornissen (PTSS).

Militair Adviseur in de regio

Opvangen

Faciliteren

Hoofdprocessen GHOR

HOOFDSTUK 8

POLITIE

8.1 Introductie Politie 108

8.2 Wie is Wie bij de Politie 111

8.3 Hoofdprocessen Politie 112

8.4 Orde handhaving 113

8.5 Opsporing 117

8.6 Interveniëren 119

8.7 Bewaken en Beveiligen 120

8.8 Mobiliteit 121

8.9 Overige uitvoeringsprocessen 122

Sinds 1 januari 2013 staat de Nationale Politie onder eenhoofdige leiding van de korpschef en heeft zij één landelijke en 10 regionale eenheden. De regiona-le indeling van de politie is weergegeven in bijlage 4. Het landelijk opererend Politiedienstencentrum ondersteunt het gehele politiekorps met ongeveer 63.000 functionarissen. De politie wordt vanwege het blauwe uniformen ook wel de ‘blauwe’ kolom genoemd.

De belangrijkste andere wijziging in de PW is dat daarmee de gelijkvormigheid van de politie- en veiligheidsregio’s verleden tijd is. Wel vallen grenzen samen met die van veiligheidsregio’s, waarbij meerdere VR soms binnen het werkge-bied van een regionale eenheid van de politie vallen.

8.1 Introductie Politie

De Politie heeft als belangrijkste taken:

Veiligheid realiseren (voor iedereen in Nederland);

Openbare orde bewaken;

Criminaliteit voorkomen en bestrijden;

Strafbare feiten opsporen;

Hulp verlenen bij nood;

Taken voor Justitie uitvoeren.

Politiewerk is verdeeld in basispolitiezorg en specialistische taken. Kort gezegd richt eerstgenoemde zich op het dagelijkse toezicht; in het verkeer, in de wijk, bij evenementen etc. De andere betreft bijvoorbeeld in kaart brengen en bestrij-den van mensenhandel. Naast deze taken zorgt de politie voor het zorgvuldig

Op 9 juli 2013 werd de, sinds 20 november 2011 vermiste, duiker door sonarapparatuur en duikers van de Marine gevonden in De Nieuwe Meer bij Amsterdam.

8.1.1 Basispolitiezorg

Basispolitieagenten doen – 24 uur per dag 7 dagen per week – het basispolitie-werk. Zij zorgen voor een veilige en leefbare wijk, stad of regio. De agenten zijn dagelijks aanwezig op straat. Basispolitiezorg bestaat globaal uit de volgende taken:

Dagelijks toezicht: de aanwezigheid van politie op straat voorkomt over-tredingen en misdrijven;

Preventie: tips om bijvoorbeeld inbraken te voorkomen;

Verkeer: alcoholcontroles, onderzoek verkeersongeval en de gemeente adviseren over verkeersmaatregelen (bijvoorbeeld over aanpassen snel-heid);

Recherche en forensische opsporing: bijvoorbeeld na diefstal en inbraak in tegenstelling tot een forensisch expert die DNA-sporen onderzoekt;

Hulpverlening;

Handhaving: wetten en regelgeving op het gebied van wapens en munitie en sluitingstijden van horecagelegenheden en winkels.

Ter ondersteuning van de basispolitieagenten zijn op regionaal niveau ook meldkamermedewerkers en informatiespecialisten ondergebracht. Zij zijn zeg maar de schakel tussen de politie en de ‘buitenwereld’. Op de meldkamer ko-men alle meldingen binnen en wordt de noodhulp aangestuurd. Ook zorgen medewerkers voor aansturing bij grootschalige incidenten en calamiteiten. De medewerkers van het Real Time Intelligence Center zorgen 24 uur per dag, zeven dagen per week voor actuele informatie.

8.1.2 Specialistische taken

Op het moment dat in het politiewerk meer kennis is vereist worden specialis-ten ingeschakeld. Sommige specialisspecialis-ten werken landelijk, anderen bij één van de tien eenheden. Voorbeelden zijn rechercheur en explosievenverkenner.

vooral bezig met de opsporing van veelvoorkomende criminaliteit.

De regionale recherche richt zich op de bestrijding van zware criminaliteit en verricht onderzoeken naar criminele verbanden. De rechercheurs draaien daar-naast onderzoeken met een hoge prioriteit, zoals mensenhandel, zeden, kin-derporno, milieu, fraude, cybercrime, migratiecriminaliteit en de uitvoering van rechtshulpverzoeken. Ook richt zij zich op criminaliteit met een hoge impact op het slachtoffer, zoals overvallen.

8.1.3 Landelijke eenheid

De politie heeft één operationele Landelijke Eenheid voor regio-overschrijdend en specialistisch politiewerk. Taken zijn ondermeer aanpak van zware-, georga-niseerde criminaliteit en terrorisme, het bewaken en beveiligen van leden van het Koninklijk Huis of andere hoogwaardigheidsbekleders en opsporing op de snelwegen, het spoor, het water en in de luchtvaart. De Landelijke Eenheid on-dersteunt de regionale eenheden onder meer met specialisten op het gebied van recherche en forensische opsporing, maar ook met politiehonden, politie-paarden en helikopters. De Landelijke Eenheid bestaat uit zeven diensten.

In document Catalogus Nationale Operaties (pagina 103-109)