• No results found

Komt de hulpvraag overeen met de gegeven hulp?

HOOFDSTUK 3: Resultaten

2.8 Komt de hulpvraag overeen met de gegeven hulp?

2.8.1 Hulpvraag en geboden hulp

Bij alle gezinnen komt de hulp die wordt geboden door de vrijwilliger overeen met de hulp die ze zelf vragen. De activiteiten die de vrijwilliger met de kinderen en/of met de ouders doet, beantwoorden dus aan de vraag die de ouder stelt. De vrijwilligers blijken steeds op de vraag van de ouder in te gaan en soms gaan ze breder met hun hulp dan wat gevraagd wordt door het gezin.

Bij volgende voorbeelden merken we een exacte overeenkomst tussen wat de vrijwilliger doet in het gezin en de hulpvraag die wordt gesteld door het gezin.

Een eerste vrijwilliger geeft aan dat ze vooral met de kinderen activiteiten doet, omdat de moeder daar geen tijd voor heeft. En soms gaat de moeder wel mee, als ze kan.

Het meeste doe ik met de kinderen alleen. Bijvoorbeeld samen naar de bibliotheek of samen iets gaan drinken, dat doen ze heel graag. (…) En naar de film, cinema Z dan. Ze vragen ook wel eens voor de Kinepolis. En de mama heeft ook wel graag dat ik dat doe, want ze vindt dat belangrijk dat ze kunnen meepraten. (…) Ik ben ook al eens gaan zwemmen. (…) En we zijn ook al eens naar de zee geweest in de vakantie en ook naar het dinosaurusmuseum. En dan gaat de mama wel mee. Anders niet, als het gewoon hier in Leuven is, dan blijft zij thuis.(…) Maar met de mama alleen heb ik nog niet echt iets gedaan.(…) Neen ze vraagt om vooral met de kinderen dingen te doen…

(vrijwilligster, 30 jaar)

De moeder van dit gezin gaf aan dat ze in het begin met de volgende vraag zat:

Jaa, ze vervelen, ze zitten alleen en ik vraag aan VW of ik vraag aan een vriend om langs te komen. En voor huiswerk ik vraag om te helpen. En, ja, daarom heb ik eum hulp gezoekt, omdat da was echt niet goed hier.

65 Een tweede vrijwilliger geeft aan dat ze vooral speelt met de kinderen en helpt bij de administratie en dat vindt ze ook het belangrijkste voor dit gezin.

Hulp voor de kinderen maar ook voor de mama. En heel die administratieve rompslomp, ik hoop dat ik dat nu kan regelen met iemand van het OCMW, van het financiebeheer, of aan de partner. Lubbeek is een kleinere gemeente, dus misschien kan dan een maatschappelijk werkster aan huis komen ofzo… Dat ga ik eens proberen om dat te kunnen afsluiten, zodat ik mij meer met de kinderen en mama kan bezighouden en minder met die papieren.

(vrijwilligster, 63 jaar)

We merken hierbij een mooie overeenkomst met de vraag van de moeder. Zij vraagt hulp voor het spelen met de kinderen en voor het regelen van administratie. Dat is dus exact hetzelfde dan wat de vrijwilliger aangeeft te doen.

Ik wou eigenlijk dat er iemand kwam voor de kindjes en dat iemand met mij de dingen konden regelen, zo de papieren en zo, dat dat een beetje op orde wordt gezet in de kasten. Of als ergens iets geregeld moet worden dat zij dat ook eens kan doen, als ze kan. En ook van kleren… wij hebben al een paar keer heel diep gezeten financieel en dan heeft zij wat kleren aangeboden enzo. Zo een beetje op alle vlakken hulp.

Een volgende vrijwilliger gaf aan dat ze zich vooral richtte op bepaalde punten die ze belangrijk vond voor het gezin. Ze geeft hierbij aan dat dit afhankelijk is van wat zich in het gezin voordoet. Hoewel de moeder in het interview aangaf dat ze vooral hulp vroeg om te spelen met de kinderen, gaat deze vrijwilliger nog verder en ruimer in het bieden van hulp.

In het begin was dat vooral met de kleintjes, omdat de kinderen toen vier jaar waren, 3 jonge kinderen van 4 jaar, dat was heel zwaar voor haar. Dus dan heb ik vooral dingen gedaan zoals gaan winkelen met de kinderen (…) Of ik bleef alleen met de kinderen zodat zij eens op haar gemak weg kon… en ik heb ook al een paar keer de kinderen mee naar mij thuis genomen, zodanig dat zij ook haar eigen ding kon doen. (…) Nu is het ook meer stimuleren (…) Nu is het vooral ook gericht op de oudste, omdat er wat problemen rond… ja in het begin was de vraag naar de hulp voor de oudste niet zo groot, (…) ge evolueert een beetje mee het gezin hé…

(vrijwilligster, 45 jaar)

In dit gezin had de moeder de vraag gesteld om iets leuks met de kinderen te doen.

Ik wou dat kinderen iets leuks konden doen. Ik kon niet met kinderen weg.

Ook bij de volgende twee vrijwilligers merken we een duidelijke overeenkomst tussen wat ze belangrijk vindt voor het gezin, wat ze probeert te doen en wat de vraag is van het

66 gezin. Deze vrijwilligers gaan echter ook nog meer de nadruk leggen op de opvoeding, ook al gaf de moeder dit in het interview niet rechtstreeks aan als vraag.

In het begin zeker het emotionele (…) en ook iemand die regelmatig kan komen, om een band te kunnen scheppen, bij haar is dat heel belangrijk, dat zit misschien ook wat in die cultuur ofzo. Ook iemand die haar zo wat mee pakt naar buiten, dat ze niet heel de tijd binnen zit. En ja ook sport en spel zo. En ook voor het begeleiden van de problemen op school, want daar begrijpt zij niet zo veel van dan. Ja verder… ge kunt heel veel dingen noemen hé ja… werk zoeken of opleidingen, Nederlands leren, extra Nederlandse les was misschien ook niet slecht geweest. En misschien ook wel wat opvoedingsvaardigheden aanleren, bijvoorbeeld STOP 4-7, daar is het nu wel te laat voor, maar toen was het er nog wat te vroeg voor… achteraf bekeken was het niet slecht geweest, een beetje intensieve training.

(vrijwilligster, 26 jaar)

Eum. Ik denk dat het voor de kinderen heel belangrijk blijft dat er iemand is die met hen speelt. Want hoe dan ook denk ik dat dat voor die moeder, dat zit niet in haar en ook niet in de cultuur van de Afrikaanse vrouwen. (…) Ze doet dat niet omdat ze het enerzijds niet echt kan, maar ook omdat ze er niet echt tijd meer voor heeft. (…) Ik denk dat dit gezin een klankbord blijft, er zullen veel dingen op blijven afkomen. En als alleenstaande zal je regelmatig moeten denken, hoe moet ik dit doen en zou ik dit wel doen… De zorg rond dien oudsten, daar zal toch ook nog een tijd professionele hulp voor nodig zijn. Hoe moet je op een goede manier met dat zoontje omgaan enzo.

(vrijwilligster, 48 jaar)

De vraag van de moeders van deze gezinnen was bij beide ook zeer ruim, maar richtte zich vooral ook op de emotionele hulp.

Iemand om mee te spreken en om te helpen.

Eerst voor kinderen in de buurt iets te doen, kinderen van bijna de zelfde leeftijd om mee te spelen. En dan ook voor mij te steunen.

2.8.2 Noden – hulpvraag – activiteiten

Wanneer we verder nagaan wat de vrijwilligers de belangrijkste noden van het gezin vinden, merken we dat dit niet altijd overeen komt met wat ze (kunnen) doen. De vrijwilligers beantwoorden op deze manier wel aan de vraag van de ouders, maar merken dat het gezin toch nog meer noden heeft dan wat ze vragen.

Een ouder geeft aan dat ze vooral graag iemand wilden die met de kinderen ging spelen.

67 Om dan bijvoorbeeld woensdagnamiddags iets met de kinderen te doen. En die twee jongste die hebben veel afleiding nodig.

Dit is ook wat de vrijwilliger momenteel doet met het gezin, maar tegelijk heeft ze echter de indruk dat het gezin eigenlijk ook andere belangrijke noden heeft. De hulp die ze voor het gezin belangrijkst acht, is eerder het financieel onafhankelijk worden en de kinderen stimuleren op school.

Welke hulp belangrijkst is… ik denk naar de ouders toe eum en dat daar altijd gezegd wordt dat de ouders gaan werken, één toch tenminste. Dat is volgens mij de eerste vereiste denk ik. Ik heb mij daar niet meer mee bezig gehouden. (…) Dus ik denk ook dat er moet gekeken worden op lange termijn ook. Dat de ouders ook moeten ondersteund worden. Niet alleen in het bepaalde dingen doen, maar om echt werk te zoeken, al is het maar halftijds. (…) Dus naar financiële onafhankelijkheid moet ook gewerkt worden.(…) Tegelijk moet ook wel naar de kinderen worden gekeken zodat die hun diploma kunnen halen. Wie dat doet… ik heb daar geen tijd voor om hen daar verder voor te stimuleren.

(vrijwilligster, 52 jaar)

2.8.3 Voldoende ondersteuning?

Van de zes actieve gezinnen, gaven drie respondenten aan dat de hulp die de vrijwilliger hen bood volledig voldoende was en dus voldeed aan hun vraag.

Zij doet eigenlijk echt al veel voor ons. (…) Zo’n dingen regelt ze dus ook wel hé, en haar opofferen voor ons. En ook als ze vindt dat we echt gelijk hebben, dan volgt ze ons daar ook in. (…) over VW heb ik eigenlijk niets slechts te zeggen. Dat heb ik al van in’t begin gezegd hé. En de kinderen ook, die zijn haar zo gewoon enzo…

Ja ze. Ze is goed kordaat naar de kinderen toe. Die kunnen dat gebruiken hé.

Eén van deze drie respondenten gaf aan dat ze momenteel tevreden is, maar dat ze er tegenop ziet dat de vrijwilliger binnenkort zal stoppen. Ze zou graag langer hulp willen.

Alles tevreden. Ik ben blij met hen ja. Maar student gaat misschien stoppen volgend jaar en dat vind ik heel jammer. Dus ik zou graag nog langer hulp hebben.

Vervolgens waren er twee gezinnen die aangaven dat de hulp goed was en dat ze geen andere hulp nodig hadden, maar dat ze graag meer wilden van de hulp die hen werd geboden.

Het is goed zo. Ik heb wel problemen met spreken Nederlands en ik heb druk. En VW verstaat mij ook al is Nederlands niet goed. Ze mag altijd nog meer komen.

68 Ja zo bijvoorbeeld met papier problemen. Ze kan daar wel bij helpen, maar nog meer. Als ze nog meer kan, dan graag.

Tenslotte was er een ouder die aangaf dat ze nog meer hulp nodig had. Ze lijkt zich nog niet competent te voelen om alles alleen te doen en zou dus graag nog meer hulp krijgen.

Maar ik zou graag nog wat meer hebben als da kan (…) Jaa, soms ze komt een hele dag, dat hangt ervan af wat ze doet van activiteit. Soms ze komt elk weekend 1 dag of ze komt eens 2 keer per week. (…)