• No results found

HOOFDSTUK 8 KOSTEN EN BATENANALYSE

8.1 K OSTEN

Overal waar instrumenten ontwikkeld worden of taken uitgevoerd er zullen altijd kosten gemaakt worden. Zowel materiele kosten als bijvoorbeeld loonkosten worden gemaakt om een doel te bereiken. Bij dit onderzoek naar mogelijkheden om de

arbeids-omstandigheden te vergroten zullen eveneens kosten worden gemaakt.

Zoals bij de aanbevelingen aangegeven is, zullen er een aantal veranderingen moeten komen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Veelal zijn de aanbevelingen op organisatorisch niveau, dit zal geen extra kosten met zich meebrengen. Daarnaast zijn er een aantal maatregelen waar kosten aan verbonden zijn.

De veranderingen waar kosten aan verbonden zijn als volgt:

Verbouwing kantine/toiletten en rookruimte 14.006,63 (zie bijlage 12 voor de specificaties)

• Creëren van een pauzeruimte

• Verbetering sanitaire voorzieningen

• Aparte rookruimte

Brandveiligheid 1.119,99

(zie bijlage 13 voor de specificaties)

• Blusmiddelen plaatsen

• Plaatsing noodverlichting

• Verwijzingen nooduitgang

• Verbandtrommel

• Vlamdovende afvalbak

Ontruimingsplan 1.088,70

(zie bijlage 14 voor de specificaties)

• Risico-inventarisatie

• Maken van een ontruimingsplan

• Omgaan met agressie & geweld

• Opleiden van BHV

• Noodplan

• Plattengronden voor intern en extern gebruik

Totale kosten 16.215,32

43 8.2 Baten

De kosten die gemaakt worden dienen te leiden tot een zeker resultaat. Dit resultaat is in veel gevallen financieel van aard. De baten van de oplossingen zijn echter niet in

bedragen te weergeven. Er wordt namelijk geen productie geleverd. Het is slechts een instrument om de arbeidsomstandigheden te vergroten.

Goede arbeidsomstandigheden aanbieden brengt veel voordelen met zich mee:

• Terugdringen van verzuim

Ziektenverzuim heeft in veel gevallen te maken met slechte arbeidsomstandigheden. Dit is op zich al een reden om aandacht te besteden aan goede arbeidsomstandigheden.

• Minder snel sprake van werkstress

De kans op stress kan ontstaan door vele factoren, deze kunnen door het werk zelf komen. Maar kan ook veroorzaakt worden door mogelijkheden die werknemers al dan niet hebben om invloed op het werk uit te kunnen oefenen.

• Werknemers hebben meer plezier in het werk

Een verhoogde motivatie van werknemers treedt vooral op wanneer zij meer

mogelijkheden krijgen om de werkzaamheden zelf te organiseren. Bovendien komt dit de creativiteit van de werknemers ten goede.

• Beter imago

Goede arbeidsomstandigheden aanbieden zal het vervullen van eventuele vacatures ten goede doen.

• Voorkoming van boete van de Arbeidsinspectie

Als een inspecteur van de Arbeidsinspectie tijdens een inspectiebezoek een beboetbaar feit constateert, kan dit uiteindelijk leiden tot een boete. Het tijdig veranderingen

aanbrengen en de Arbowet in acht nemen is een voorkoming van een mogelijke boete.

44 Hoofdstuk 9 Procesevaluatie

Als laatste onderdeel van deze scriptie zal het proces van het tot stand komen van het rapport en onderzoek worden geëvalueerd.

Onderzoeksvoortgang

Het bedrijf waar ik mijn AO-opdracht heb mogen uitvoeren is geen onbekend terrein voor mij. Ik ben als het ware met het bedrijf meegegroeid. Binnen de organisatie was er weinig kennis op het gebied van Arbo aanwezig. Ik vond het daarom nodig om een start te maken met een verplicht onderdeel namelijk het uitvoeren van een Risico Inventarisatie en Evaluatie. En van daaruit bepalen welke risicofactoren er aanwezig zijn binnen de organisatie.

De eerste weken begon ik vol moed met het onderzoek. Aangezien ik zelf werkzaam ben in de organisatie was een bedrijfsoriëntatie niet echt aan de orde.

Het onderzoek is geheel zelfstandig opgezet en uitgevoerd aangezien er bij GSM-SHOP weinig kennis en informatie over Arbo beschikbaar was.

Ik heb veel literatuur kunnen vergaren op het gebied van Arbo. Er was eigenlijk een overvloed aan informatie op dit gebied, waardoor het erg moeilijk was om de gegevens te ordenen naar relevantie.

Na het verzamelen van de nodige informatie was het erg moeilijk een start te maken. Het onderdeel Arbo was een onbekend terrein voor mij, daarom heb ik veel tijd besteed aan het lezen en verwerken van de literatuur.

Uiteindelijk is het afbakenen van de informatie gelukt en kon er begonnen worden aan het onderzoek.

Voor het onderzoek heb ik bewust gekozen voor de verschillende arbo-items die ik heb toegepast in het RIE. Om de huidige situatie te kunnen schetsten heb ik naast het RIE checklist ook een enquête opgesteld. Om te achterhalen hoe het personeel reageert op werk en of de beleving daarvan wel goed is.

Het verzamelen van literatuur, gegevens en toepassen van de checklist was geen moeilijk proces geweest. Echter het verwerken en daadwerkelijk schrijven van de scriptie viel zwaar tegen. Af en toe was het erg moeilijk om bepaalde woorden en zinnen goed te formuleren.

Persoonlijke leerdoelen

Het zelfstandig opzetten van een onderzoek is naar mijn mening aardig gelukt. Ik heb weliswaar niet veel contact gehad met mijn begeleider, maar dit heb ik niet als een knelpunt ervaren. De keren dat ik contact had kreeg ik voldoende en goed feedback, waardoor ik snel weer aan de slag kon gaan met het verslag. Toch moet ik in de toekomst uitkijken dat ik niet helemaal teruggetrokken aan de opdracht werk. Het is voor de

voortgang van het onderzoek belangrijk om veel feedback te vragen aan een ‘extern persoon’. Ik heb namelijk gemerkt dat wanneer je te lang aan een verslag zit, dat je op een gegeven moment niet meer weet hoe je verder moet.

Ik had wel veel moeite met het ordenen van de verworven literatuur. Er was teveel informatie, waardoor ik op een gegeven moment gestopt ben met het zoeken naar verdere gegevens. Het is erg belangrijk om rekening te houden met de relevantie van de informatie voor het onderzoek.

Tijdens het schrijven van de scriptie had ik ook moeite met het formuleren van goede zinnen. Ik had moeite met het verwoorden van bepaalde dingen, waardoor er gauw kromme zinnen ontstaan. Dit is zeker een leerdoel die ik in het achterhoofd moet houden.

45 Doelstellingen van de afstudeeropdracht

Voorafgaand aan het afstudeertraject waren er enkele doelstellingen geformuleerd waar de afstudeeropdracht aan moeste voldoen:

• Het theoretisch kunnen onderbouwen van het onderzoek en de onderzoeksmethode.

In hoofdstuk 3 en 4 van deze scriptie is aandacht besteed aan de theoretische onderbouwing van de onderzoeksmethode. Bij het uitvoeren van het onderzoek is tot zover mogelijk gebruik gemaakt van theoriebronnen die de nodige gegevens heeft opgeleverd.

• Het op een adequate wijze rapporteren van het onderzoek.

Het onderzoek is door middel van deze scriptie gerapporteerd.

• Blijk geven van een specifieke belangstelling en van het vereiste niveau qua omvang en moeilijkheidsgraad.

Ik heb veel vrijheid gekregen van mijn begeleider. De randvoorwaarden die zijn gesteld zijn niet beperkend geweest voor het onderzoeksproces. Mijn belangstelling is groot geweest tijdens het onderzoeksproces, dit kwam vooral doordat het onderwerp nieuw was voor mij en door de grote betrokkenheid. Ik heb getracht om zoveel mogelijke elementen en aspecten in mijn rapport en advies op te nemen om zo tot een compleet mogelijk advies te komen.

• Het vervaardigen van de afstudeeropdracht als leerproces

De kennis, inzicht en vaardigheden die ik de afgelopen studiejaren meegekregen heb tijdens de opleiding Facility Management heb ik goed kunnen gebruiken en kunnen toepassen.

• Het mondeling kort en bondig kunnen presenteren en toelichten van het onderzoek Dit onderdeel gaat plaatsvinden, na de goedkeuring van deze scriptie. Ik ben van mening dat dit volgens de voorwaarden van de opleiding zal plaatsvinden.

Tot slot:

Het afstudeertraject is erg moeizaam verlopen, maar ik ben blij dat ik een poging heb gewaagd. Het schrijven van de scriptie was toch erg moeilijk, omdat ik toch wel 2 jaar een ‘pauze’ had genomen.

Al met al was het een zeer interessante en leerzame opdracht geweest waar ik veel van heb kunnen leren.

46 Literatuuropgave

Baarda, D.B. en Goede, M.P.M. de:Basisboek Methoden en Technieken. Tweede herz. druk. Houten: Stenfort Kroese / Educatieve Partners Nederland, 1997. ISBN 9020725890

Kempen, P.M. en Keizer, J.A.:Advieskunde voor praktijkstages. Tweede druk.

Groningen: Wolters-Noordhoff, 2000. ISBN 9001468225

Heer, C. de.: Arbobeleid in de praktijk. Allphen aan den Rijn: Samsom, 1998. ISBN 9014057520

Klijn, L.P.M.:Arbowet en Wet TZ. Deventer: Kluwer Bedrijfswetenschappen, cop.

1994. ISBN 9026720750

Horst, H.Ter.: De ondernemingsraad en arbeidsomstandigheden. Den Haag: Sdu Uitgevers, 2002. ISBN 9012094534

Drongelen, J. van en Hofsteenge, J.A.:Handboek arbobeleidsregels. 4e herz. Druk.

Den Haag: Sdu Uitgevers, 2002. ISBN 9012095611

Boesten, A.J.M en Sponselee, B.J.: Arbotreffers, alle inspectiepunten op de AI op een rij. Alphen aan den Rijn: Kluwer, 2002. ISBN 9014086431

Praktijkgids: Praktijkgids arbeidsomstandigheden. Alphen aan den Rijn: Kluwer, 2003. ISBN 9013000606

Berg, C.H. van den: Praktijkgids arbeidsveiligheid. Alphen aan den Rijn: Samsom Bedrijfsinformatie, 2003. ISBN 9014096224

Voskamp, P.; Zakboek ergonomie. Tweede her. Druk. Den Haag: SDU uitgevers, 2004. ISBN 9012100666

Roorda, J.: Prettig werk op een gezond kantoor. Amsterdam, Nederlands Instituut voor Arbeidsomstandigheden NIA, 1991.

Jagers, H.P.M.: De structuur van de organisatie. Utrecht, Lemma/Open universiteit, Utrecht, 1998.

Jaarboek: Jaarboek arbeidsomstandigheden. ALphen aan den Rijn, Samson, 2001.

Syllabi & scripties

Bouter, R.:Handleiding voor de afstudeeropdracht 2002-2003. achtste herz. druk.

Zoetermeer: Ribberink van der Gang, 2002. ISBN 9073077095

Mante, Y.:Handleiding Schriftelijke rapportage. Den Haag: Haagse Hogeschool, opleiding Facilitaire Dienstverlening. 1998/1999. Nr. 1FD.318

Arbo-informatieblad, AI-2: Werken met Beeldschermen. Ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid.

47

Arbo-informatieblad, AI-7: Kantoren. Ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid.

Arbo-informatieblad, AI-8: Zittend en staand werk. Ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid.

Internetsites www.google.com www.rie.nl www.arbo.nl

www.arbo-advies.nl/

www.arbo.pagina.nl

http://normalisatie.pagina.nl/

http://listserv.surfnet.nl/archives/iavm-l.html http://www.arbobondgenoten.nl/

http://www.bhv.nl

In document Loerende gevaren in de gsmjungle (pagina 49-0)