• No results found

Bacheloronderzoek naar de effecten van SWPBS op de Admiraal de Ruyterschool Interviewleidraad leerkrachten Meetmoment 3

Wat: Individueel semi-gestructureerd interview Wie: Leerkrachten groep 5a, 5b, 6, 7 en 8, gymdocent

Doel: Het doel van het interview is het in kaart brengen van de ervaringen van de leerkrachten

wat betreft het werken met PBS en wat betreft hun ideeën over (een verandering in) het gedrag van de kinderen.

Introductie

Ik ben Kim Meijer en ik doe hier op school onderzoek naar de effecten van PBS. De onderzoeksvraag die hierbij centraal staat is: wat is het effect van PBS op het sociale gedrag van de leerlingen? In het kader van dit onderzoek hebben wij al eerder een interview gedaan. Dit interview is daar een vervolg op en zal met name ingaan op uw ideeën over de effecten van PBS en verbeterpunten. Het interview zal 20 - 30 minuten duren en bestaat uit 3 delen. In het eerste deel gaan we in op de toepassing van PBS. In het tweede deel gaan we kijken op de veranderingen die we terug zien in de kernwaarden. Ten slotte gaan we in het derde deel in op het sociale gedrag van de leerlingen in het algemeen. Heeft u nog vragen vooraf?

Kern

Deel 1: Toepassing van PBS

1.1 Je gebruikt nu al een paar maanden PBS in de klas en op school. In het vorige interview hebben we het erover gehad dat jullie de volgende toepassingsvormen gebruiken: regel van de week, gedragslesjes, het beloningssysteem met de munten, complimenten en de schatkist en de pictogrammen door de school. Op welke manier besteed je aandacht aan deze punten?

1.2 Welke regels van de afgelopen tijd vond je het meest waardevol en zouden zeker in de kalender moeten blijven staan? Kan je ook toelichten waarom.

85 1.3 Welke veranderingen zou je willen doorvoeren in de regels of de manier van aanbieden

ervan? Kan je ook toelichten waarom?

1.4 Terugkijkend op de afgelopen tijd, functioneert het muntenbeloningssysteem zoals je hoopte? Waaorm wel/niet?

1.5 Zou je het beloningssysteem van de munten volgend jaar weer willen gebruiken? Waaorm wel/niet?

1.6 In de vorige interviews heb ik veel te horen gekregen dat de pictogrammen nog niet zijn zoals jullie willen. Wat zou je willen veranderen?

1.7 Als je terugkijkt naar de manier waarop jij PBS in het begin toepaste en naar hoe je dat nu doet, welke verschillen zie je dan bij jou?

1.8 Welke verschillen heb je de afgelopen weken vastgesteld op schoolniveau?

Dit is het eind van het eerste deel. We zullen nu ingaan op de kernwaarden van de Admiraal en nagaan of je veranderingen ziet ten opzichte van de periode zonder PBS.

Deel 2: Kernwaarden Admiraal

2.10 Veiligheid is een van de kernwaarden van de Admiraal. Hoe is het volgens jou gesteld met het gevoel van veiligheid van de leerlingen uit jouw klas? Waarom denk je dat?

2.11 Denk je dat er door PBS iets is veranderd in het gevoel van veiligheid van de leerlingen vergeleken met de periode zonder PBS? Waaraan merk je dat?

2.12 Merk je verschillen in het aantal incidenten en de aard ervan vergeleken met de tijd voor PBS?

2.13 De tweede kernwaarde is verantwoordelijkheid. Heb je het gevoel dat de leerlingen zich verantwoordelijk voelen voor een fijne sfeer op school? Waaraan merk je dat?

86 2.14 Is er iets veranderd in het verantwoordelijkheidsgevoel van de leerlingen vergeleken

met de periode zonder PBS? Waarom denk je dat?

2.15 De laatste kernwaarde is betrokkenheid. Zijn de leerlingen volgens jou betrokken bij de school en bij het samen creëren van een fijne sfeer? Kun je een voorbeeld noemen waaruit dat blijkt?

2.16 En is deze betrokkenheid van de leerlingen voldoende wat jou betreft? Waarom wel/niet?

2.17 Ervaar je verschillen in de betrokkenheid van de leerlingen vergeleken met de periode zonder PBS? Zo ja, welke?

Dit is het einde van het tweede deel. We zijn toegekomen aan het laatste deel van het interview. Hierin zullen we ingaan op de effecten van PBS die volgens jou zichtbaar zijn. Deel 3: Sociaal gedrag en sfeer op school

3.6 Wat zijn volgens jou de belangrijkste effecten van PBS op het klasniveau en ook op schoolniveau?

3.7 Kun je omschrijven hoe je de sfeer in de klas op dit moment vindt?

3.8 Ervaar je verschillen qua sfeer vergeleken met de periode voor PBS? Wat is er veranderd?

3.9 Zijn er ook zaken die minder goed lopen of gelijk zijn gebleven bij PBS? Kun je hier een voorbeeld van geven? Hoe komt dit, denk je?

3.10 Kun je een voorbeeld noemen van een situatie waarin je merkte dat PBS het sociale gedrag van de leerlingen had veranderd?

87 3.11 We hebben het nu hele tijd gehad over de invloed van PBS op het sociale gedrag van

leerlingen en de sfeer op school. Welke andere (zowel positieve als negatieve) effecten heeft PBS: - op leerlingniveau, - op klasniveau, - op de leerkrachten - op het team - op de school - op de ouders

3.12 Zou je meer van PBS terug willen zien bij de leerlingen? Waarin en waarom?

3.13 Zou je meer van PBS terug willen zien bij de leerkrachten? Waarin en waarom?

Dit is het eind van het derde deel. Is er iets wat je nog kwijt wilt, bijvoorbeeld omdat je dat punt onderbelicht vindt of iets wilt aanvullen?

Afsluiting

Ik wil je ontzettend bedanken voor dit interview. Fijn dat je er weer tijd voor vrij wilde maken. Dit was het laatste interview. Op donderdag 23 juni kom ik hier op school de resultaten van het onderzoek presenteren. Het lijkt me leuk om elkaar daar te zien!

88