• No results found

Goedemorgen/-middag/-namiddag. Fijn dat je de tijd heeft om mee te werken aan dit onderzoek, hier wil ik je nogmaals hartelijk voor bedanken. Ik zal beginnen mijzelf voor te stellen waarna ik kort in zal gaan op het onderzoek en het verloop van dit interview. Je kunt mij te allen tijde vragen stellen.

Ik ben Jeffrey Post en ik ben masterstudent Onderwijskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zoals u reeds via mail te weten bent gekomen, voer ik in het kader van onze masterscriptie onderzoek uit naar de voorbereiding van lerarenopleidingen op het lesgeven in grootstedelijke context. Als ik inga op de vragen, zal ik uitleggen wat ik hier precies mee bedoel.

Concreet is het doel van dit onderzoek om inzicht te krijgen in de wijze waarop

lerarenopleidingen aankomende leerkrachten voorbereiden op het lesgeven in grootstedelijke context. Met dit interview wil ik nagaan hoe je de voorbereiding door de lerarenopleiding hierop ervaart. Ik willen met dit interview een genuanceerd beeld krijgen van jouw persoonlijke visie en ervaringen op de voorbereiding van de lerarenopleiding. Het is dus zeker niet de bedoeling om jou op een of andere manier te beoordelen. Er zijn dan ook geen goede of foute antwoorden, er is enkel jouw antwoord.

Dit interview zal ongeveer een 45 minuten duren en ik zou dit gesprek ook graag op band willen opnemen. Op die manier hoef ik niet alles te noteren en kan ik mij beter

concentreren op wat je vertelt. De gegevens uit dit gesprek zullen strikt vertrouwelijk

behandeld worden, zowel bij de verwerking als de rapportage van de resultaten. Alles wat je vertelt, blijft dus anoniem. Dit betekent concreet dat ik in de uitwerking van de mastersciptie gebruik zal maken van pseudoniemen voor de namen en personen. Na dit interview zal ik je binnen drie weken een samenvatting van dit gesprek sturen, zodat u kan controleren of ik alles juist geïnterpreteerd heb.

Heb je nog vragen of opmerkingen voordat we van start gaan? Dan zou ik je willen vragen om de vragenlijst in te vullen en de toestemmingsverklaring te tekenen en dan kunnen we van start gaan.

Deel I Algemeen beeld van de respondent en de opleiding

Je hebt zojuist een korte voorbereidende vragenlijst ingevuld. We zullen dit gesprek starten met het stellen van vragen n.a.v. dit ingevulde formulier om zo nog enige verduidelijkingen te krijgen over jouw opeliding opleiding en de opleidingsinstelling zelf.

1.1 Hoe zou jij deze opleiding omschrijven? 1.2 Waar loop jij op dit moment stage?

1.2.1 Waar heb jij hiervoor stage gelopen?

Deel II Visie op het lesgeven in een diverse grootstedelijke context

Het eerste deel van het interview zit erop. Ik stel u nu een aantal vragen over de visie en de voorbereiding op het lesgeven in een grootstedelijke context van deze lerarenopleiding. 2.1 Wat heb jij geleerd op deze opleiding over het lesgeven in de grote stad?

2.2 Is er binnen de opleiding een visie op het lesgeven op scholen in de grote stad? Zo ja, hoe zou jij deze visie omschrijven?

2.3 Hoe zie jij deze visie terugkomen binnen de opleiding?

2.4 Komt deze visie overeen met jouw eigen visie op het lesgeven op scholen in de grote stad? Zo ja, wat zijn de overeenkomsten? Zo nee, wat zijn de verschillen?

Deel III Voorbereiding op het lesgeven binnen een grootstedelijke context

We hebben net gekeken naar de opleiding in het algemeen, uw werkzaamheden en uw eigen visie op het lesgeven binnen een grootstedelijke context. De volgende vragen gaan specifiek in hoe de opleiding de voorberieding op het lesgeven binnen een grootstedelijke context vorm geeft.

3.1 Hoe bereidt de opleiding jullie voor op het lesgeven binnen de grote stad? Welke onderwerpen komen aan bod en op welke wijze?

3.2 Biedt de opleiding de mogelijkheid aan studenten om trajecten of modules te volgen die specifiek zijn gericht op het lesgeven binnen een grootstedelijke context? Zo ja, waar richten deze modules zich op?

3.3 In hoeverre doen jullie praktijkervaring op in het lesgeven binnen een grote stad? 3.3.1 Lopen jullie stage op scholen in grote steden?

We gaan nu verder in op of en hoe bepaalde thema’s binnen het lesgeven in een grootstedelijke context een plek krijgen binnen het curriculum van de opleiding. Het eerste thema is differentiatie.

3.4 Welke verschillen tussen leerlingen worden genoemd wanneer differentiatie wordt besproken op de opleiding?

3.4.1 Worden cognitieve verschillen tussen leerlingen als uitgangspunt genomen of is er ook aandacht voor mogelijke andere verschillen?

3.4.2 In hoeverre is er in differentiatie zowel aandacht voor beter als minder presterende leerlingen?

We gaan nu verder op het thema taalontwikkeling van leerlingen.

3.5 In hoeverre is er binnen de opleiding aandacht voor taalontwikkeling van leerlingen? 3.5.1 Hoe wordt er aandacht besteed aan taalverschillen?

3.5.2 Hoe wordt er aandacht besteed meertaligheid?

3.5.3 Hoe wordt er aandacht besteed het verschil in gebruik van taal in de thuissituatie en taal op school en tijdens instructie?

Het derde thema is de lesinhoud en de aansluiting hiervan op de achtergrond van leerlingen 3.6 In hoeverre worden jullie binnen de opleiding voorbereid om in de lesinhoud aan te

laten sluiten bij de achtergrond van jullie leerlingen en gebruik te maken van voorbeelden en inhouden uit verschillende culturen en groepen?

3.6.1 Hoe komt dit terug tijdens de opleiding? Het volgende thema richt zich op de omgang met ouders.

3.7 In hoeverre worden jullie voorbereid op de omgang met ouders?

3.7.1 Is er op de opleiding aandacht voor de omgang met ouders met lage SES en lage opleiding en/of cultureel diverse achtergronden? Zo ja, hoe?

3.7.2 Is er ook aandacht voor de omgang met ouders met hoge SES en hoge opleiding? Zo ja, hoe?

De context en de omgeving waarin de school zich bevindt en de (inter)professionele samenwerking in en buiten de school zijn de volgende thema’s die we bespreken. 3.8 In hoeverre wordt er in de opleiding aandacht besteed aan de samenwerking met

instanties en personen binnen en buiten de school?

3.8.1 Hoe komt de samenwerking met collega’s aan bod?

3.8.2 Hoe komt de samenwerking met hulpverlening, welzijnsorganisaties, etc. aan bod?

3.9 In hoeverre wordt er in de opleiding aandacht besteed aan de omgeving en de wijk waarin de school zich bevindt?

3.9.1 Hoe komt veiligheid in en rondom de school aan bod?

3.9.2 Hoe komt onderwijsbeleid tijdens de opleiding? Welk beleid wordt besproken?

De volgende thema’s richten zich op kritische reflectie op kennisconstructie. Dat gaat over hoe kennis vanuit een bepaald perspectief is geconstrueerd. En over sociale processen in het onderwijs.

3.10 In hoeverre komt kritische reflectie op kennisconstructie aan bod op de opleiding? (Wordt er met jullie besproken hoe kennis altijd vanuit een bepaald perspectief wordt geconstrueerd en hoe kennis dus wordt beïnvloed door de achtergrond van personen? Bijvoorbeeld slavernij vanuit een Westers perspectief, maar ook vanuit het perspectief van Afrikaanse slaven) Zo ja, op welke wijze gebeurt dit?

3.10.1 In hoeverre wordt besproken hoe jullie zelf kritische kennisconstructie kunnen toepassen in jullie onderwijs? Zo ja, op welke wijze gebeurt dit?

3.10.2 In hoeverre wordt er met studenten gesproken over jullie persoonlijke

perspectief, waarden en normen?? En over de mogelijke verschillen hierin tussen jullie en de leerlingen en hoe hiermee om te gaan? Hoe wordt dit gedaan?

3.11 In hoeverre is er binnen de opleiding aandacht voor sociale processen en sociale ongelijkheid in het onderwijs?

3.11.2 Hoe komen deze onderwerpen binnen het thema sociale processen en sociale ongelijkheid aan bod tijdens de opleiding?

De laatste vraag binnen dit onderdeel gaat over diversiteit van leerlingen.

3.12 Hoe wordt er binnen de opleiding aangekeken tegen diversiteit van leerlingen? 3.12.1 Voor welke aspecten van diversiteit is binnen de opleiding aandacht? 3.12.2 Hoe heb je tijdens de opleiding geleerd daarop in te spelen?

Deel IV Afsluiting

Dan zijn wij nu aangekomen bij het laatste deel van dit interview waarin ik nog een drietal inhoudelijke vragen stel over de opleiding. Tot slot vraag ik of je nog aanvullingen wilt doen.

4.1 In hoeverre ben je tevreden over de manier waarop jij binnen de opleiding wordt voorbereid op het lesgeven op scholen in de grote stad? Waar ben je wellicht meer of minder tevreden over? Licht jouw antwoord toe

4.2 Wat heb jij nog nodig om les te kunnen geven op scholen in grote steden? 4.3 Is jouw denken over het lesgeven in de grote stad anders dan voordat je aan deze

opleiding begon en hoe komt dat? Wat is de rol van de opleiding daarin geweest? 4.4 Heb je nog iets toe te voegen, opmerkingen, reacties of vragen bij dit interview? 4.5 Wat vond je van dit interview?

Dan wil ik je bij deze hartelijk danken voor de medewerking. Ik mail je binnen drie weken een samenvatting van dit interview zodat je kunt checken of ik alles op de juiste manier verwoord heb. Daarnaast wil ik nogmaals benadrukken dat jouw antwoorden anoniem verwerkt

worden. Tot slot wil ik je wederom bedanken voor de tijd en moeite. Je helpt mij erg verder met het onderzoek.