• No results found

leeftijd: 22 geslacht: v

studie: communicatiekunde. eerder bachelor media studies rug en bestuursjaar. opleidingsniveau: pre-master

instelling: rug

hoeveelste jaar als student tijdens eerste golf: 4e jaar i: waar staat je ouderlijk huis?

r: in Assen.

i: ben je tijdens de eerste golf van de corona pandemie tijdelijk teruggekeerd naar jouw ouderlijk huis?

r: ja.

i: kun je een indicatie geven van hoe vaak en hoe lang je daar bent verbleven?

r: ik denk in totaal anderhalf tot twee weken. maar het is niet achter elkaar door geweest, ik ben daartussen ook wel een keer weer 3 dagen thuis geweest en dan weer naar m'n ouders gegaan.

i: maar dat was dus vaker dan normaalgesproken? r: ja.

i: indien van toepassing, wanneer ben je volledig teruggekeerd naar je studentenwoning in Groningen?

r: oh, god dat weet ik echt niet. ik weet ook helemaal niet wanneer die twee weken, of dat in april geweest is of niet. ik denk ergens eind april dat ik wel weer hier in Groningen was.

i: kun je de waarde die levendigheid en sociale interactie op jouw campus/onderwijslocatie voor jou hebben omschrijven?

r: ik vind dat heel belangrijk want, vooral de sociale interactie dan. de levendigheid van de plek zelf.. ja het moet toegankelijk zijn vind ik want dat draagt dan ook weer bij aan de sociale interactie. maar inderdaad mensen zien en met mensen kunnen praten ookal ken je ze niet zo snel in een collegegaal of iets dergelijks dat vind ik wel belangrijk.

i: vind je het nog steeds leuk om deze plek/plekken te bezoeken nu de levendigheid en sociale interactie negatief beïnvloed zijn door de corona pandemie?

r: nee, ja dan zou ik het sneller doen voor de concentratie die je daar meer vindt dan dat je thuis vindt. dan zou ik eerder met mensen gaan studeren met mensen die ik al ken in plaats van dat ik daar zelf heen zou gaan voor eventuele interactie nu.

i: maar de waarde van het plek is nog steeds hetzelfde?

r: ik denk dat die dan wat verminderd is, want ik ga niet voor m'n lol nu naar het academiegebouw zegmaar.

i: kun je de waarde die de buurt en buurtbewoners bij jouw studentenwoning voor jou hebben omschrijven?

r: in dit soort flats is ja, mijn huis is best gehorig dus je hoort de buren wel en het is ook wel leuk om ze te kennen. in het portiek kom je ze natuurlijk wel veel tegen. maar kwa buurt, maakt het me eigenlijk niet zoveel uit wat voor buurt in Groningen ik woon. het is puur ook dat ik hier woon omdat het door m'n vader gekocht is. dus het is niet per se mijn eigen plek geweest, of de buurt heb ik in ieder geval niet gekozen zelf. maar ik vind het wel leuk om hoi te kunnen zeggen tegen m'n buren, maar dat is ook nog steeds wel afstandelijk.

i: is deze waarde veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen?

r: ik denk het wel een klein beetje, niet heel erg. en dat gaat dan vooral om directe buren, zoals de buurvrouw die hieronder woont. ja die is nu ook volgens mij voornamelijk thuis aan het werk dus je hoort elkaar wel meer. dus de levendigheid wat dat betreft is wel wat

vergroot. maar het sociale contact niet per se, dat is niet echt heel anders geworden. i: kun je de waarde die de buurt en buurtbewoners bij jouw ouderlijk huis voor jou hebben omschrijven?

r: vroeger waren de buurt en de buurt bewoners wel heel belangrijk, vooral toen ik ook nog thuis woonde. dat waren voornamelijk oude mensen, dus die kwamen dan op je verjaardag enzo nou dat was gewoon hartstikke leuk. maar die zijn inmiddels of overleden of naar het verzorgingstehuis. dus de buurt waar ik vroeger bij m'n ouders woonde is voor mij als ik nu terug ga wel heel erg veranderd. omdat er allemaal nieuwe buren die ik niet ken wonen. dus in principe is dat wel veranderd maar in corona pandemie opzich niet.

i: kun je de waarde die sociale netwerken in jouw studentenstad voor jou hebben omschrijven?

r: ik vind het heel belangrijk om sociale contacten te hebben. ik denk dat dat heel erg bijdraagt aan je eigen ontwikkeling ook en hoe je zelf de wereld ziet en ontwikkeling van jezelf ook en ja.. om zoveel mogelijk mensen ook te ontmoeten om daaraan bij te dragen, ik denk dat dat wel heel belangrijk is in plaats van dat je het allemaal zelf moet uitzoeken. i: is deze waarde veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen?

r: eehm, nou ja ik ben heel blij dat ik al een aantal jaren in Groningen woon voordat de corona pandemie er was. want ik heb inmiddels m'n netwerkje wel een beetje opgebouwd, en ik zie dezelfde mensen. ja, ik hecht er nu nog veel meer waarde aan dat ik de mensen die.. zegmaar dat er een aantal standaard mensen nu zijn geworden die ik wel nog kan zien. ook als er meer maatregelen komen ga ik er wel voor zorgen dat ik die mensen, dat kleine groepje inderdaad nog wel kan zien. dus wat dat betreft is het wel veranderd denk ik. i: heb je huisgenoten?

r: nee, ik woon alleen.

i: kun je de waarde die sociale netwerken in de woonplaats van jouw ouders voor jou hebben omschrijven?

r: in Assen heb ik niet zoveel sociale netwerken meer. dat waren dan vroeger vriendinnen, maar die, beetje uit elkaar gegroeid. in principe zijn het alleen nog m'n ouders die daar wonen en 1 vriendin die ik wel vaak spreek maar niet zo vaak zie.

i: welke waarde heeft de horeca in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou?

r: ik denk dat de horeca voornamelijk als ontmoetingsplek fungeert. als ook gemakkelijke ontmoetingsplek, het is heel snel dat je zegt oh zullen we even koffie doen of een drankje

doen hier. dat is gewoon de makkelijkste ontmoetingsplek. en thuis, of bij m'n ouders thuis, hecht ik er geen waarde aan. dat is weer iets heel anders waarvoor ik zegmaar naar Assen zou gaan. horeca is niet een van die dingen.

i: welke waarde hebben sportfaciliteiten in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou (bijvoorbeeld sportclubs of het bezoeken van wedstrijden)? r: ik denk dat het voornamelijk hier in Groningen belangrijker is dan in Assen. want als ik naar m'n ouders ga dan ga ik daar puur heen om naar m'n ouders te gaan. en hier in

Groningen, ja het is natuurlijk wel belangrijk om gezond te blijven dus om te sporten. dus om zelf sport te beoefenen, vind ik hier belangrijker. naar wedstrijden gaan of iets dergelijks doe ik toch al niet zo vaak.

i: welke waarde hebben culturele faciliteiten in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou (bijvoorbeeld podia of musea)?

r: culturele dingen zijn denk ik meer een wat specialere ontmoetingsplek voor mij. dus als ik een keer naar m'n ouders zou gaan dan zou het speciaal zijn als we daar naar de bios zouden. en dat zou wel heel leuk zijn, dan is het meer een uitje dan dat je alleen daar voor je ouders naar je ouderlijk huis zou gaan. en hier in Groningen is het eigenlijk ongeveer

hetzelfde want dan zou je met vrienden afspreken om wat speciaals te gaan doen dus naar de bios of naar een concert. en ik denk niet dat dat heel erg veranderd is in de coronacrisis. i: welke waarde hebben het nachtleven of de 24-uurs mogelijkheden van een stedelijke omgeving in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou?

r: bij m'n ouders heb ik nooit echt gebruik gemaakt van nachtleven daar. het was ook een ander soort nachtleven dan hier in Groningen had ik het idee. en ik had ook niet echt

vrienden waarmee ik daarheen zou gaan. dus nu nog steeds niet in Assen. maar Groningen wel, en vooral dan bij de vereniging waar ik bij zit, vind ik dat toch heel belangrijk, ook voor sociale contacten. maar echt naar de stad gaan is niet per se super voor de sociale

contacten maar meer voor een soortvan uitlaatklep een beetje, nou ja waar je je energie kwijt kan. ja hoe noemen ze dat altijd, en eehm, er is een woord voor. dat je, nu ben ik het helemaal kwijt, laat maar. een escape of zo zegmaar.

i: dus je kan ontsnappen aan de werkelijkheid?

r: ja precies, dat zocht ik. aan de dagelijkse realiteit. dus daar hecht ik wel veel waarde aan. i: zijn deze waarden veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen?

r: ik denk horeca wel meer waard geworden, omdat je als je het niet meer hebt dan ga je het pas missen. en ik denk dat dat voornamelijk zo is, en dan gaat het vooral om koffietentjes, en even waar je de makkelijke ontmoetingsplekken.. het nachtleven is denk ik, is misschien wat minder waardevol voor mij geworden, misschien ook omdat ik nu inmiddels wel 4 jaar in Groningen zit en merk dat dat sowieso altijd wel wat minder naar mate je er langer woont.. maar aan de andere kant bij het nachtleven hoort ook wel weer verenigingsleven, dus aan de andere kant mis ik dat wel weer. maar voor de rest, cultuur en sport, niet echt veranderd. i: voel je je thuis in jouw studentenwoning?

r: ja, ja. vooral ook omdat ik er m'n eigen huis van heb gemaakt, door de jaren heen. i: welke waarde zou je toeschrijven aan de veiligheid van jouw studentenwoning? r: nou, kwa buurt vind ik dit een hartstikke veilige buurt. het is net iets verder uit de stad maar iedere keer als ik van de stad kom als het donker is of iets dergelijks dan voel ik me ook gewoon nog prima veilig, dus dat gaat dan misschien ook meer over de stad dan de woning. maar, nee ik voel me hier verder prima veilig. ook omdat ik de buren dan soortvan wel een klein beetje ken, dus, nee ik heb me nog nooit onveilig gevoeld hier.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het wooncomfort binnenshuis?

r: ja, ik woon hier echt als een prinsesje zeg ik altijd. want ik heb natuurlijk meerdere kamers, ik heb gewoon een grote woonkamer. nu inmiddels dan twee slaapkamers, eerst had ik dan wel een huisgenoot, dat was dan net ff iets anders omdat je het dan natuurlijk moet delen. nee, ik heb in principe super veel ruimte voor een student van mijn leeftijd.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het gemak van het wonen in jouw studentenwoning (denk aan nabijheid van winkels, onderwijs, of vervoersmogelijkheden)?

r: ja, het is allemaal vrij gemakkelijk. het overwinningsplein zit hier vlakbij, er zit een drogist en een supermarkt. een boekwinkel, weet je wel, dat soort handige kleine dingetjes. dat is super gemakkelijk. en het vervoer is ook vanaf nou ja het eind van de straat zit een bushalte en daar kom je gelijk mee naar het station en naar de binnenstad, dus dat is ook verder prima.

i: voel je je thuis in jouw ouderlijk huis?

r: eehm, nu ik langer op mezelf woon voel ik me minder thuis in het huis, ook omdat m'n ouders op een gegeven moment dingetjes in het huis zijn gaan veranderen, waar ik zelf misschien geen invloed op heb gehad, op die manier. maar het is nog steeds m'n ouderlijk

huis, dus het is wel, dat ik nog alle kastjes open zou trekken zegmaar, dat is nog wel het thuis voelen.

i: maar als je het zou vergelijken met hier?

r: ik zou niet in m'n eentje in m'n ouderlijk huis gaan zitten, laat ik het zo zeggen. ik denk, in dat opzicht vind ik dat huis weer te groot om alleen te zijn en voel ik me er niet thuis genoeg om daar alleen te zitten.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het veiligheidsgevoel van jouw ouderlijk huis? r: hartstikke veilig. ja, in principe, er zit wel aan de andere kant van het spoor bij m'n ouders zit een gedeeltelijk gesloten inrichting van de ggd. maar daar heb ik nooit, ik heb me nog nooit onveilig thuis gevoeld. en er zijn weleens inbraken in de buurt geweest, maar wij hebben ook gewoon goede beveiliging en dat soort installaties allemaal.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het wooncomfort binnenshuis?

r: ook hartstikke prima. ik heb nog steeds m'n eigen kamertje thuis. en we hebben daar ook gewoon hartstikke veel ruimte, dus dat.. meer ruimte dan hier thuis natuurlijk. het is niet dat ik daar meer met de ruimte doe dan hier, want je hebt nog steeds een beetje je eigen ruimtetjes. ja, gewoon prima.

i: maar kom je hier tekort in relatie tot daar? r: nee, nee hoor.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het gemak van het wonen in jouw ouderlijk huis (denk aan nabijheid van winkels, onderwijs, of vervoersmogelijkheden)?

r: station zit heel dichtbij in Assen bij ons. en de winkel, de binnenstad eigenlijk ook. ook ongeveer net zo als dat ik hier zou hebben in Grongingen, kwartiertje fietsen ofzoiets. i: welke 2 factoren van de onderstaande lijst zijn volgens jou het meest van invloed op jouw woonvoorkeur?

r: sowieso sociale netwerken, vind ik heel belangrijk. want dat is gewoon voor je eigen ontwikkeling. buurt en buurtbewoners niet echt. ja dan je thuis voelen, denk ik. sociale netwerken en je thuis voelen.

r: ik denk dat dat wel een beetje samenhangt, sociale netwerken en je thuis voelen. ik denk dat je je vooral sneller thuis voelt ergens als je veel sociale netwerken daar hebt zitten. want dan, ja dan is het meer het plekje waar je sneller.. je thuis voelen vind ik meer het plekje waar je het snelst naar toe zou gaan. en omdat ik zoveel waarde hecht aan sociale netwerken denk ik dat ik me hier meer thuis voel dan bijvoorbeeld thuis bij m'n ouders. i: is er iets dat je nog wil toevoegen? is er iets dat van invloed is op jouw woonvoorkeur waar we het nog niet over hebben gehad?

r: ik denk dat ik in de coronacrisis vooral, die twee weken dan misschien in totaal dat ik bij m'n ouders ben gaan wonen omdat m'n sociale netwerken hier dus allemaal ook naar hun ouders trokken. en dat ik toen ook dacht van ja wat moet ik hier dan nog. want he, dat is ook dan weer dat stukje van je thuis voelen en sociale netwerken wat samenhangt voor mij. als mijn vrienden allemaal weg zijn uit Groningen, wat moet ik hier dan nog.

i: bijna een soort omgekeerde groepsdruk?

r: precies, ja precies. oprecht wel een beetje. dus toen dacht ik nou ja, he, iedereen is naar z'n ouders, oké dan ga ik ook maar naar m'n ouders want dan heb je nog wat sociale interactie. en dat vond ik op dat moment vooral ook heel belangrijk voor mijn dagritme en omdat mijn ritme ook waarschijnlijk anders was dan andere studenten omdat ik een

bestuursjaar deed in plaats van dat ik aan het studeren was. dus dan was het sowieso een vrij flexibel ritme. en ik dacht, ik hoopte dat ik daarmee weer wat vastigheid zou hebben, om naar m'n ouders te gaan, om dan maar een beetje op hun dagritme mee te liften. en voor je eigen mentale gesteldheid zegmaar.

i: heb je nog een vraag voor mij? r: nee, denk het niet.

Appendix 8: Interview transcript respondent 6