• No results found

leeftijd: 21 geslacht: v

studie: biomedische technologie opleidingsniveau: bachelor instelling: rug

i: waar staat je ouderlijk huis? r: in Makkum, Friesland.

i: ben je tijdens de eerste golf van de corona pandemie tijdelijk teruggekeerd naar jouw ouderlijk huis?

r: ehm, ja, gedeeltelijk.

i: kun je een indicatie geven van hoe vaak en hoe lang je daar bent verbleven?

r: ja, ik ben eigenlijk in eerste instantie hier gebleven. toen ben ik ongeveer twee weken naar m'n ouders gegaan, toen ben ik weer twee weken hier geweest, en weer twee weken naar m'n ouders gegaan. en toen was het weer enigszins rendabel om weer iets meer in

Groningen te zijn. ook vanwege de taken die ik hier te doen had. i: hoe vaak zou je normaal naar je ouders gaan?

r: om de week in het weekend.

i: indien van toepassing, wanneer ben je volledig teruggekeerd naar je studentenwoning in Groningen?

r: ik denk halverwege mei, ja, richting eind mei.

deel 2

i: kun je de waarde die levendigheid en sociale interactie op jouw campus/onderwijslocatie voor jou hebben omschrijven?

r: ik denk dat ik dat meer heb gewaardeerd nu ik het niet meer heb. ik heb altijd wel heel veel gewoon lekker gekletst met mensen om me heen. ook kon ik altijd wel graag vragen stellen aan m'n medestudenten die ik zelf niet wist, waarvan ik het toch wel lastiger vond om direct naar de docent te stappen vond ik het heel fijn om mijn medestudenten te vragen. ik heb zeker wel vakken gehad waarbij ik echt van die wiskunde opdrachten moest maken, en dan gingen we gewoon met z'n allen huiswerk maken, ja daar hecht ik heel veel, eigenlijk veel meer waarde aan nu door de corona dat ik terugdenk van hè, dat heeft zeker wel waarde voor mij dat ik nu mis. zeker.

i: vind je het nog steeds leuk om deze plek/plekken te bezoeken nu de levendigheid en sociale interactie negatief beïnvloed zijn door de corona pandemie?

r: eeh, ja. ja. ik bedoel dan misschien ook wel studeerplekken, of. ja, ik ga graag naar de ub nog steeds wel, want het is de enige plek waar ik naar toe mag.

i: is dat dan praktisch of is daar nog wat sociale interactie?

r: nee niet echt sociale interactie, dat is dan omdat het dan voor m'n zelf gewoon beter werkt.

i: kun je de waarde die de buurt en buurtbewoners bij jouw studentenwoning voor jou hebben omschrijven?

r: ja, wij hebben een terras hier voor de deur, dus interactie met mensen hou je wel

daardoor. en ook toen er geen terras neergezet mocht worden was het wel een plek om te zitten, om af te spreken, eventueel met mensen die, m'n vrienden eigenlijk hier, kon ik altijd graag wel even buiten zitten, wat heel fijn was. dus ik denk dat dat wel een factor is geweest die het voor mij leuker heeft gemaakt, gewoon de plek voor m'n huis waar je makkelijk sociale..

i: en kun je nog reflecteren op de mensen in de buurt, heb je nog contact?

r: nee, niet echt. ik heb niet zoveel contact met mijn buren. het zijn allemaal oude mensen, oude rijke mensen. ik denk de enige mensen die we dan weleens hebben gesproken zijn dan gewoon de eigenaren van het restaurant, maar daar ook niet heel veel mee. wij hebben alleen nog een studentenwoning hier beneden maar die spreken we ook niet.

i: is deze waarde veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen? r: nee, nee dat is niet, gewoon niks veranderd eigenlijk.

i: kun je de waarde die de buurt en buurtbewoners bij jouw ouderlijk huis voor jou hebben omschrijven?

r: wel meer, absoluut meer. ik denk dat dat komt omdat het ook wel een klein dorpje is. je kent iedereen wel die ook in je omgevìng zit. zeker als m'n ouders er niet waren,

bijvoorbeeld deze zomer waren de buurtbewoners wel mensen die ik wel sprak, om te helpen, die kwamen kletsen. m'n ouders waren op vakantie, toen zonk m'n boot, nou toen kwam de hele buurt wel helpen.

r: misschien wel meer, ietsje meer. dat je ook toch wel iets meer nadenkt over hè die buurvrouw zit ook alleen, laten we eens ff over de heg een gesprekje houden. ja, misschien wel, zeker wel. en ook wel heel grappig dat een van mijn buren had een foto vanuit haar huis gemaakt dat wij in de tuin zo lekker aan het barbequeen waren, en die kwam ze echt laten zien van dit is een mooi moment om even samen te.. ja dat is leuk om te bewaren zegmaar ook in zo'n gekke tijd. dus dat is misschien een heel concreet voorbeeld.

i: kun je de waarde die sociale netwerken in jouw studentenstad voor jou hebben omschrijven?

r: heel erg, heel hoog. ja, zeker. ik ben nogal een 'social butterfly'. gewoon gelukkig zijn op m'n plek denk ik. ik ben iemand die gewoon heel veel praat en het ook nodig heeft om met mensen te praten. een stukje contact wat ik ook toch wel graag heb. ik denk dat ik, ja, m'n verhaal ergens kwijt kan, en met iemand kan praten. dat heeft voor mij heel veel waarde omdat ik dat gewoon graag heb.

i: is deze waarde veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen?

r: ja dat het ook wel makkelijker is om af en toe even te bellen of te skypen, dat dat niet altijd alleen maar via een whatsappje hoeft. misschien een mooi voorbeeld, mijn vriendinnen van thuisthuis die allemaal op een hele andere plek wonen, dus heel moeilijk om af te spreken, maar ik heb ze eigenlijk de afgelopen tijd meer gesproken omdat we met z'n allen gingen zoomen of skypen.

i: dus je hebt eigenlijk digitale communicatie ontdekt?

r: ja zo kan je het wel zeggen. want ik vind wel een whatsappje vind ik verschrikkelijk om te praten, maar ff bellen of ff facetimen dat heb ik veel meer gedaan de afgelopen tijd.

i: en ben je sterker gaan hechten aan vriendschappen of studiegenoten?

r: nah, ik heb wel geleerd welke vrienden om me heen belangrijker zijn voor mij. en wie je een beetje naar snakt, van he ja ik wil heel graag met diegene spreken.

i: heb je huisgenoten? r: ja.

i: hoeveel?

r: ik heb 5 huisgenoten.

i: zo ja, wat is voor jou de waarde van huisgenoten?

r: die heb ik nog wel heel veel meer gewaardeerd de afgelopen tijd. ja, heel groot. zoals ik net al aangaf ik wil graag iemand hebben waarbij ik thuiskom of 's ochtends m'n bed uitrol of iets en waar je dan ff een gesprekje mee kan houden met een bakje koffie. ja ik heb dat wel heel erg gemerkt dat dat hier, wij zijn heel dicht naar elkaar toegetrokken in huis. ik heb denk ik m'n huisgenoten beter leren kennen daardoor.

i: en de meeste zijn hier ook veel geweest dan?

r: ja eigenlijk bijna allemaal.

i: was jij dan het meest af en toe weg?

r: nee, nee, nee. ik denk dat, m'n ene huisgenoot hier die is vrijwel bijna alleen maar bij z'n ouders geweest de eerste anderhalve maand, dus die kwam pas na eind mei een beetje terug. maar ja ik ben wel zelf denk ik dan als tweede nog weleens wat heen en weer geweest.

i: kun je de waarde die sociale netwerken in de woonplaats van jouw ouders voor jou hebben omschrijven?

r: ook wel hoog, zeker omdat ik eigenlijk 's zomers altijd daar ben en niet hier in Groningen. ja, ik spreek gewoon mijn vrienden van thuisthuis nog wel best wel graag. en ik Makkum kan je heel makkelijk ff op het terras gaan zitten met mensen die je soort van half kent een een leuk gesprek gaan houden en daar was van de zomer natuurlijk ook wel ruimte voor, dus ik denk dat dat vooral om van de zomer ging. zeker 's zomers trekt iedereen een beetje terug naar het dorpje, en ja de kroeg was ook open.

i: verwacht je die contacten ook tot in de lengte van je studietijd te houden?

i: is deze waarde veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen?

r: ik heb ze eigenlijk van de zomer juist wat meer gezien, omdat iedereen juist meer bij z'n ouders zat.

i: welke waarde heeft de horeca in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou?

r: om te beginnen met horeca in Groningen, dat was voor mij op een gegeven moment toen dat weer allemaal een beetje open ging wel een plek om weer opnieuw mensen te

ontmoeten zodat je ze eigenlijk niet in huis zou hebben. het was voor mij wel een plek om mensen die ik normaal minder snel zou uitnodigen om toch wel even gauw een drankje te doen in de stad, en vooral buiten op het terras. maar ik denk dat ik wel iets sneller de keuze heb gemaakt om nu buiten ergens op het terras te gaan zitten dan dat ik iemand uit zou nodigen in m'n eigen huis.

i: en vind je het een belangrijke waarde in je leven om gebruik te kunnen maken van de horeca?

r: nah, ik denk dat dat misschien een beetje in het midden zit. misschien wel net iets meer als je het als een wijzertje ziet, iets meer van dat het wel waarde heeft voor mij, ik vind het wel heel leuk.

i: en dan bij je ouderlijk huis?

r: ehh, er zijn nu veel minder plekjes. misschien een beetje hetzelfde? ook weer een plek om wel lekker even af te spreken.

i: dus het is voor jou vooral een plek van ontmoeting?

r: ja ik denk dat ik daar de horeca meer voor gebruik, om inderdaad af te spreken met mensen. kijk, tuurlijk ga ik weleens naar een restaurant met m'n ouders, maar dat is een andere zetten. ik denk dat ik het vooral gebruik om af te spreken.

i: welke waarde hebben sportfaciliteiten in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou (bijvoorbeeld sportclubs of het bezoeken van wedstrijden)?

r: nou, sport bezoeken doe ik eigenlijk niet, dus die valt weg. sport beoefenen, dat heeft wel heel veel waarde. en ik denk dat ik in Groningen vooral de Aclo heb gebruikt en zeilbootjes als die er dan ook eventjes onder vallen, onder sporten. dat heeft wel heel veel waarde voor mij, dat dat kan, dat die mogelijkheid er is.

i: en bij je ouderlijk huis?

r: daar heb ik wel minder gesport.. dus, sporten doe ik in Groningen eigenlijk.

i: welke waarde hebben culturele faciliteiten in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou (bijvoorbeeld podia of musea)?

r: hmm, dat vind ik lastig om te zeggen. ik ben niet iemand die heel veel naar de musea gaat bijvoorbeeld. maar ik pak altijd wel het Groninger museum even mee, dat kan nu niet. ik weet niet, ik ben niet zo'n cultureel beestje. leuk, zeker, ik ga wel eens heel graag ergens naartoe, misschien ook muziek, dat dat wel iets is wat ik nu een beetje mis. af en toe naar een concert gaan ofzo, dat deed ik toch ook wel graag. en bij m'n ouderlijk huis, we zoeken altijd wel 1x per jaar of 2x per jaar iets uit waar we naar toe gaan, dan wel theater danwel een concert met m'n ouders. in Sneek zit een theatertje daar zijn we dan wel graag heen gegaan of anders toch wel weer naar Groningen, naar Oosterpoort ofzo.

i: welke waarde hebben het nachtleven of de 24-uurs mogelijkheden van een stedelijke omgeving in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou?

r: ehm, ja, nachtleven het uitgaansleven hier heeft zeker waarde. ik denk dat m'n vereniging daar denk ik de grootste rol in Groningen in speelt. dat is wel een plek waar ik graag, ja heel veel, graag naar toe kwam. daar spreek je juist mensen die je ook eigenlijk normaal niet zo snel spreekt, die bel je niet zo snel op, die spreek je heel graag ff op de vereniging. en ja, het stadsleven valt daar ook wel een beetje onder, dat is meestal een beetje gekoppeld aan elkaar. ik denk dat dat hier is, ik heb er niet extreem veel gebruik van gemaakt de afgelopen tijd, ook toen het wel weer een beetje mocht. pre-corona heeft het zeker waarde voor mij, en ik denk dan vooral op de vereniging gericht.

i: is het voor jou een uitlaatklep of een vaste behoefte of? r: uitlaatklep dat is misschien wel hoe je het omschrijft. i: je wil variatie van het studeren?

r: het zijn de mensen die niet op jouw studie zitten, je hebt andere gesprekken daarmee. ik denk dat dat wel een van de redenen ook is geweest om bij een externe sportvereniging te gaan in plaats van mijn studievereniging, omdat ik dan mensen kan spreken in mijn ploeg, dispuut etc. die niet mijn studie doen. dus dan heb je eigenlijk andere gesprekken.

r: ik denk dat ik het meer ben gaan waarderen dat ik wel overal kan sporten, ik denk dat dat wel van allemaal het belangrijkste is. en daar vind ik zeilen dan ook even onder vallen. ik denk dat dat wel het gene is waar ik nu meer naar kijk als iets wat ik toch heel erg waardeer en waar ik dan niet zo bij stil had gestaan, zeker. ja, ik denk dat dat de belangrijkste voor mij zal zijn ook omdat sporten, zeilen is wel m'n hobby zegmaar.

i: voel je je thuis in jouw studentenwoning? r: ja.

i: zou je kunnen aangeven waar dat aan ligt?

r: ik denk dat mijn huisgenoten mij hier thuis laten voelen. ik kan zeker mezelf zijn. ik maak me er niet zorgen om als ik soortvan half brakend brak hier over de gang loop te rollen, is geen probleem. ik denk dat dat het is, het mezelf kunnen zijn. en ook wel eens dat je huisgenoten af en toe wel merken of het goed of niet goed met je gaat.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan de veiligheid van jouw studentenwoning?

r: ik denk dat ik hier wel een beetje oplet. ook om de plek, het zit natuurlijk midden in het centrum. ik kan m'n fiets niet laten staan, die is al 4x gestolen voor de deur. het is niet dat ik me onveilig voel, ik ga met een gerust hart slapen. maar ik denk wel dat ik ietsje meer dan op andere plekken nadenk. iets meer.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het wooncomfort binnenshuis?

r: na ja, als je aan een studentenhuis denkt, dan denk ik dat dit wel een studentenhuis is. ik denk niet dat de voorzieningen echt fantastisch zijn, zeker niet. ik heb geluk met m'n eigen kamer. ik vind m'n eigen kamer heel fijn om in te zijn. daarbuiten de badkamer, wc, keuken is niet heel comfortabel en ook hebben wij geen gemeenschappelijke ruimte. maar we gebruiken de kamer van een van m'n huisgenoten als een soort gk.

i: heb je het gevoel dat je tekort komt of vind je het prima omdat het een studentenhuis is? r: daar zit het een beetje tussenin. ja, ik denk dat ik het in eerste instantie prima vond maar nu ik ietsje ouder ben ben ik het wel wat gaan waarderen om toch wel een fijne keuken te hebben, ja. ik denk dat m'n huisgenoten en mijn kamer de twee factoren zijn die het heel tof maken om hier te wonen. en dan heb je het maar even te doen met de minpuntjes dat je 1 wc deelt met z'n zessen en 1 badkamer en 1 keuken en geen gk.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het gemak van het wonen in jouw studentenwoning (denk aan nabijheid van winkels, onderwijs, of vervoersmogelijkheden)?

r: ik denk dat ik echt op een toplocatie woon. ja zeker, alles is dichtbij. ik kan alles lopend doen, ik heb m'n fiets in principe niet nodig als het moet. ik heb een tijd een fiets gehad omdat ie dus gestolen was, dan mis ik hem daarin ook niet zo goed. ik heb de winkels allemaal dichtbij, ik heb horeca dichtbij.

i: en is dat belangrijk voor je of zou je ook ergens anders kunnen wonen?

r: ik denk dat ik prima op een andere plek zou kunnen wonen, ja, ja. ik denk dat Groingen daarentegen gewoon, alles is dichtbij. ik denk dat ik sneller op de fiets ff zou stappen ergens naartoe dan nu.

i: voel je je thuis in jouw ouderlijk huis? r: ja zeker.

i: en waar ligt dat aan?

r: een stukje dat m'n ouders daar wonen. dat ik daar een heel groot gedeelte van m'n jeugd heb doorgebracht. dus de herinneringen wel. en ik denk dat mensen mij ook wel thuis laten voelen.

i: en zou je aan kunnen geven waar je je meer thuis voelt?

r: dat is wel een goede vraag. dat vind ik lastig om te beantwoorden. het is voor mij, alletwee noem ik het nog thuis.

i: misschien voel je je op een andere manier thuis?

r: ik heb wel dat hier in Groningen kan ik beter studeren, omdat dit mijn studeer setting is en mijn chill setting. en als ik thuisthuis ben in Makkum ben ik wel iets minder in de studeer flow. ik denk dat dat het grootste verschil maakt tussen die twee. het voelt wel anders, het is een andere soort plek. maar het thuisgevoel heb ik op alletwee de plekken.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het veiligheidsgevoel van jouw ouderlijk huis? r: in Makkum, heel veilig, ja. meer dan hier, daar hoef ik de deur niet op slot te doen hoor. nou ja, moet je wel doen, maar..

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het wooncomfort binnenshuis? r: heel fijn, we hebben een fijne tuin, alles is fijn.

i: mis je dan iets hier of denk je dat de combinatie volstaat?

r: ja ik denk dat de combinatie sowieso wel volstaat, zeker. gewoon opnieuw de gemakken van een fijne badkamer, een fijne keuken en een fijne wc denk ik, nou ja wc valt hier ook wel mee, denk ik. dus ik denk misschien wel de badkamer en de keuken vooral. ik ga liever thuisthuis even uitgebreid koken dan dat ik hier doe. maar het weerhoudt me hier niet. i: welke waarde zou je toeschrijven aan het gemak van het wonen in jouw ouderlijk huis (denk aan nabijheid van winkels, onderwijs, of vervoersmogelijkheden)?

r: ja ook wel, het is ook best wel dichtbij. maar Makkum is gewoon heel klein, dus je hebt sowieso sneller dat je, maar er zit geen Hema ofzo. als je daar naar toe moet moet je wel