• No results found

geslacht: m

studie: economische geografie opleidingsniveau: master instelling: rug

hoeveelste jaar als student tijdens eerste golf: 6e i: waar staat je ouderlijk huis?

r: het ouderlijk huis staat in Hoogezand-Sappemeer.

i: ben je tijdens de eerste golf van de corona pandemie tijdelijk teruggekeerd naar jouw ouderlijk huis?

r: nee, ik ben hier gebleven

deel 2

i: kun je de waarde die levendigheid en sociale interactie op jouw campus/onderwijslocatie voor jou hebben omschrijven?

r: nou ja, sowieso in de bachelorfase was dat wel een hele grote toevoeging, als zijnde van, dan ben je, je maakt een beetje een groepsgevoel mee in zo'n collegezaal natuurlijk en je volgt het onderwijs met elkaar, en je baalt ook een beetje met elkaar dat dat gewoon allemaal zwaar is en bla bla bla, maar je bent wel gewoon samen. en de master neemt dat natuurlijk wel af, omdat die groepen gewoon heel klein zijn, maar daarin kun je wel veel intensiever bezig gaan met het ding waar je mee bezig bent zegmaar. en ook dat schept toch wel weer diepere sociale contacten omdat je toch best intensief met die mensen bezig bent. ja dat is nu wel, dat valt dan wel weg. ja, wat het dus bijdraagt is dat je toch wel nieuwe sociale interacties vindt die ja hoe moet je het zeggen ook een beetje gelijkgestemd zijn in jouw studierichting, dus waar je op hoog niveau zegmaar veel gespreksstof mee hebt. wat ik bedoel met wegvallen is dat je dus nu, nu je geen toegang meer hebt tot dat soort locaties is dat helemaal weggevaagd zegmaar. dat slaat wel een kleine kloof in hoe je zegmaar sociaal met studiegenoten omgaat.

i: vind je het nog steeds leuk om deze plek/plekken te bezoeken nu de levendigheid en sociale interactie negatief beïnvloed zijn door de corona pandemie?

r: eh, nou ja, de binnenstad ben ik dan niet zo heel veel geweest. zernike zou dan mijn voorkeur hebben. maar toch, sinds de eerste golf ben ik er eigenlijk niet meer geweest. en dan moet ik ook zeggen dat ik dus eigenlijk nadat ik m'n vakken had afgerond was dat ook gewoon klaar en hoefde ik het niet meer te bezoeken, maar het is niet dat corona daar een negatieve lading aan heeft gegeven. ik denk dat ik nog steeds efficiënt studeer daar. dus ondanks dat het nu afgesloten is, is het wel een leuke plek om mensen te ontmoeten, om even een koffie met iemand te drinken..

i: kun je de waarde die de buurt en buurtbewoners bij jouw studentenwoning voor jou hebben omschrijven?

r: ja, dat is natuurlijk een vrij, hoe moet je het zeggen, excentrieke locatie. je zit natuurlijk aan de zijkant van het stadscentrum. dus ja, je loopt naar buiten en je bent gewoon direct bij alle kroegen, je bent heel dicht bij de binnenstad, je bent bij de markt, ja wat dat betreft is het een hele levendige plek eigenlijk. ja en met andere student in mijn kamer natuurlijk is het ook altijd gezellig en dergelijk. het is een hele, ja wat ik al zei, een hele levendige plek eigenlijk. er is altijd wat te doen, en in de zomer kun je altijd hartstikke chill hier buiten relaxen.

i: en de buurtbewoners, heb je daar interactie mee?

r: beetje, niet heel veel. het is omdat dit toch een soort appartement/studio is ben je toch meer op je eigen gericht.

i: maar voel je je op je plek in de buurt?

r: ja dat is zeker waar, iedereen doet wel wat voor elkaar. en er zitten vooral ook nog wat bedrijfjes omheen, en je kent die mensen dan wel een beetje. mensen groeten elkaar wel. het is wel ietwat saamhorig, maar toch omdat je in de rand van de binnenstad zit is het nog niet zo'n, ja hoe moet je het zeggen, niet per se een wijkgevoel maar het is wel iets

persoonlijker nog dan als je echt in een flat in de binnenstad ofzo zou wonen, iets in die richting.

i: is deze waarde veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen?

r: nou, dat niet per se. ik woon hier nog steeds met heel veel plezier. en ook de omgeving, ja je ziet mensen iets minder snel maar dat heeft ook een beetje met de seizoenen te maken, je komt nu wat minder buiten dat is logisch. maar het is niet dat corona daar echt een

negatief effect op heeft gehad eigenlijk, dat valt best wel mee. het is nu wel dat waarschijnlijk weer winkels hier omheen dicht moeten zegmaar dat het ook een stuk minder levendig op

straat wordt sowieso. ook hiervoor is de bushalte net weggehaald dus dat zal ook weer wat minder stroming van mensen opleveren. maar dat zijn eigenlijk allemaal externe factoren buiten corona om, die hebben er niet echt veel mee te maken.

i: kun je de waarde die de buurt en buurtbewoners bij jouw ouderlijk huis voor jou hebben omschrijven?

r: ja dat was wel veel meer natuurlijk een wijkje waar wat oudere mensen wonen. die waren altijd wel redelijk saamhorig, zijn nog steeds wel saamhorig. die doen ook wel veel met elkaar, maar nu met, ja hoe moet je dat zeggen. beetje echt zo'n typische buitenwijk zegmaar. met een wijkcommissie en dat soort dingen. mensen proberen wel dingen te organiseren om een beetje een wijkgevoel te krijgen in zo'n wijk natuurlijk. hij is redelijk nieuw, hij staat er sinds 2008, toen is ie volledig afgebouwd. eigenlijk wonen er allemaal eerste en tweede generatie mensen in die huizen, de doorloop is niet heel hoog. dus het is wel een beetje dat dat gekweekt wordt vanaf het begin om een beetje saamhorigheid te krijgen. daar ben ik alleen in het begin redelijk onderdeel van geweest totdat ik ging studeren en toen niet meer.

i: kun je de waarde die sociale netwerken in jouw studentenstad voor jou hebben omschrijven?

r: ja, veel. ja, tuurlijk. dat zijn wel de dingen waar je een beetje op staat natuurlijk. het is belangrijk om goede sociale contacten te hebben, om redelijk wat sociale contacten te hebben maar ook dat daar veel diepgang in zit zegmaar, dat je ook wat aan anderen hebt. en ja, in zo'n studentenstad is het natuurlijk de plek om heel veel mensen goed te leren kennen. en ja, dat is wel belangrijk ook wel voor je complete sociale ontwikkeling. en dat draagt ook wel denk ik wel bij aan je studie. ondanks op het moment zelf niet altijd per se, maar uiteindelijk maakt dat je wel een betere student denk ik. als je van beide facetten, ja, als je gewoon goed kunt leren maar als je ook goed sociaal bent een een fatsoenlijk sociaal netwerk hebt.

i: is deze waarde veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen?

r: nou, ja, dat lijkt misschien in eerste instantie vanuit de buitenkant wel. maar toch probeer je dan met de goede sociale contacten die je hebt door wikken en wegen elkaar toch te blijven zien, dingen te organiseren van hoe het kan binnen de regels, je weten te

manouvreren zegmaar om dat wel goed te onderhouden. zo kom je ook mentaal door zoiets heen. ik bedoel, ja dit hebben we nog niet eerder meegemaakt. het is voor iedereen nieuw

en dan is het toch belangrijk om ook mentaal gezond te blijven, en sociale contacten is gewoon een heel belangrijk onderdeel in je mentale fysiek denk ik.

i: heb je huisgenoten? r: ja, één huisgenoot.

i: zo ja, wat is voor jou de waarde van huisgenoten?

r: nou ja, dat kan ik ook gewoon betrekken op het vorige huis, maar dat is nu natuurlijk niet veel veranderd. je bent samen, je bent als huis toch een beetje verbonden door iets vastigs wat je om je heen hebt en dat schept onderling een hele goeie en een hele sterke band, en je krijgt een beetje die inside jokes, en dat soort dingen, die toch wel belangrijk zijn. ook wel weer voor diepere vriendschapsvorming zegmaar, en dat huis is een soort vastigheid die je in de ruimte ziet en waar je wat aan kunt ontlenen als je gelijkstemmigheid hebt. dat is nog niet echt veranderd sinds het vorige huis natuurlijk.

i: kun je de waarde die sociale netwerken in de woonplaats van jouw ouders voor jou hebben omschrijven?

r: ja dat, nou ja, kijk toen ik daar nog woonde dan ging het vooral om schoolvrienden en werkvrienden etc. maar daarvan is een deel wel meegekomen naar Groningen. dat was toen wel een heel groot deel van mijn sociale leven, maar dat is nu sinds ik in Groningen studeer een stuk afgezwakt. omdat je gewoon niet meer vaak, ik hoef niet meer vaak naar m'n ouderlijk huis toe. ik heb niet zo veel meer daar, dus dan zwakt dat heel erg af zegmaar. die vriendschappen in Groningen hebben dat een beetje overgenomen. dus de waarde van die vriendschappen in Hoogezand, die zijn allemaal een beetje of meegekomen naar Groningen of die heb ik niet echt meer. dus de waarde is vrij laag, die mensen die ik daar zou kunnen zien. dat is gewoon een beetje zo natuurlijk overgegaan. hier en daar nog wat sociale contacten maar goed die, ja, voor Hoogezand begrippen maakt dat dan niet echt wat uit. i: welke waarde heeft de horeca in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou?

r: ja dat is wel een grote, een belangrijk goed. ga ik nog wel uit eten of een terrasje doen. ja het brengt gewoon wat gezelligheid. je bent buiten, je bent in de stad, het bruist, en daar maak je dan onderdeel van uit. ik vind het bijvoorbeeld gezellig om dan met m'n vriendin uit eten te gaan of gewoon met vrienden op een terras wat te drinken. nu ook tijdens dat dat allemaal wat dicht is probeer je dan toch zegmaar nog dingen thuis te bestellen of dat soort

dingen om het een beetje nog wel een hart onder de riem te steken zodat het wel nog door kan uiteindelijk. want het is wel een belangrijk ding van een soort bruisende stad zegmaar, en dat brengt wel veel plezier met zich mee, ook individueel maar ook als complete stad zijnde zegmaar. dus het brengt wel een soort bruisende levendigheid.

i: en is het bij je ouderlijk huis nog een belangrijke factor.

r: nee, niet echt. er is een soort dorpscafé en daar kom ik verder niet zo heel veel. er zijn ook twee of drie restaurantjes, die zijn wel belangrijk voor die regio zelf maar daar heb ik verder niet zo, daar kom ik heel af en toe eens een keer. maar daar zal ik niet heel veel verschil van ondervinden.

i: welke waarde hebben sportfaciliteiten in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou (bijvoorbeeld sportclubs of het bezoeken van wedstrijden)?

r: nou ja, ook dat, kijk. om direct te beginnen met het bezoeken van iets, ja je gaat af en toe eens naar een voetbalwedstrijd toe. dan zie je toch even wat andere mensen dan je normaal ziet. dat is hier in Groningen. Het is niet superbelangrijk, ik kijk ook wel gewoon even op de computer ipv live. toch heeft het wel een soort sociale functie in een stad, mensen hebben het er toch over, en dat valt allemaal weg. voor het zelf gebruiken van sportfaciliteiten, nou ja, we hebben dan zaalvoetbal dat in een keer wegvalt. het is toch leuk om met een groep mensen nou ja eigenlijk dom tegen een bal aan te trappen en een beetje gewoon te ouwehoeren met elkaar en als je dan, ja je wint en verliest samen dat is toch wel weer een mooie.. sociale contact en een beetje groepsgevoel. dat heeft zich de hele studententijd mooi doorgezet van de ene club naar de andere club. dat dat dan ook in een keer niet mer mag is ook wel weer zonde omdat je dan toch ook weer nog weer in andere groepen komt. en sowieso sporten is daarin gewoon een gezonde factor. want we hadden het er net over dat je mentaal goed moet blijven, maar fysiek is ook wel belangrijk om toch een beetje in beweging te blijven. en dan is zoiets daar toch een hele laagdrempelige vorm van die je toch aanzet om iets te gaan doen, dat is wel een belangrijke drijfveer.

i: welke waarde hebben culturele faciliteiten in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou (bijvoorbeeld podia of musea)?

r: het erge is, ik ben nog nooit in het forum geweest. maargoed dat moet toch maar wel eens. ik denk dat het weer dicht gaat. maar dat is een beetje zo'n wet van hoe dichter bij je er woont, hoe minder snel je er naartoe gaat. maarja als het open is [culturele faciliteiten] dan ga ik niet heel snel of heel vaak er naar toe. ja heel af en toe of eens een film pakken in de bioscoop of zoiets. of nu bijvoorbeeld met het Groninger museum met de Rolling Stones dingen dan wil ik daar ook wel graag naar toe. dus in de zin van hoe belangrijk het is, ik weet

het eigenlijk.. het is minder belangrijk dan de vorige dingen die je hebt genoemd zegmaar. er valt wel iets weg, maar er valt niet een heel groot ding weg uit m'n leven. dat daar niet echt structuur in te vinden is, nee. wat ik zeg, af en toe eens een filmpje pakken of naar een museum of iets maar die facetten zijn veel minder groot in mijn leven dan dat die andere facetten zijn.

i: en bij je ouderlijk huis in de buurt?

r: ook daar, hebben ze het niet, nee ze zijn net klaar met het verbouwen van een bibliotheek en er is een bioscoop maar daar ben ik ook tijden niet meer geweest. het is niet echt zo dat ik daar sociale dingen heb of.. dat daar echt iets omheen hangt van dat ik daar vaak heen ga ofzo.

i: welke waarde hebben het nachtleven of de 24-uurs mogelijkheden van een stedelijke omgeving in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou?

r: vanuit de studententijd was het natuurlijk wel heel fijn om gewoon heel vaak alle

mogelijkheden te hebben hier in Groningen, je kunt het maar zo gek bedenken op welke tijd dan ook en er was nog wat te doen, of je kon nog wat doen, of je kon de stad in. dus dat heeft wel heel veel bijgedragen in die tijd aan sociale vorming en dergelijke. ik werd er altijd wel blij van als we gewoon veel uit konden gaan en dat soort dingen. dus nu uberhaupt al op natuurlijke manier gewoon wat minder geworden want ja je zit toch een beetje aan het einde van je studententijd dus het vervult een iets mindere functie op dit moment dan dat het heeft gedaan. maar het is wel nog steeds een onderdeel en het is jammer dat dat nu ook weer wegvalt. het is een beetje hetzelfde als met die sportgerelateerde vragen, je ontmoet toch weer mensen, je ziet toch weer mensen. en dat is gewoon zoiets wat een beetje aan het wegvallen is, het is toch wel weer een belangrijk facet tov culturele ontmoetingen, plekken. i: dus samenvattend is het horeca vooral en dan sport en nachtleven op de tweede plek? r: ja, nachtleven hangt een beetje met sport samen inderdaad, ligt er een beetje aan. natuurlijkerwijs zal dat een beetje weg gaan zakken. niet dat ik nooit meer 's nachts in de stad te vinden ben maar dat is wel.. niet dat ik dat minder belangrijk ben gaan vinden kwa situatie, meer gewoon kwa levensfase dan.

i: voel je je thuis in jouw studentenwoning?

r: ja. we hebben wel gewoon een beetje onze plek gemaakt. het is wel echt een gevoel van thuiskomen. laatst hadden we een huisruil met mensen gedaan, dus mensen kwamen hier en wij waren bij hun aan het slapen, en als je dan weer hier komt is het toch wel weer zo van

oké ik voel me toch wel echt thuis. dat waren mensen in Almere, en zij kwamen hier wonen. zij kennen veel mensen in Groningen. en wij gingen daarheen, het leek ons wel cool om in een andere stad te leven voor een paar dagen. maar als je dan hier komt dan voel ik me wel direct echt weer thuis zegmaar.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan de veiligheid van jouw studentenwoning?

r: ja, ik voel me hier wel heel erg veilig, dat draagt ook een beetje bij aan het thuisgevoel natuurlijk. ja we hebben hier sowieso niet heel veel te duchten van onveilige situaties opzich. er is hier altijd genoeg beweging voor de deur. wat ik zeg, het draagt wel bij aan het

thuisgevoel. om dan even terug te komen op die huisruil, het was een oud kantoorpand en daar was af en toe wel eens wat vandalisme om het gebouw heen, waar wij een beetje als politieagenten dan moesten opletten. het gebeurde dan wel, en waren meestal

kwaaijongens ofzo, maar goed dan zit je toch wel een beetje van, dan zou ik het minder snel m'n thuis zijn, het zou een beetje op m'n tenen gaan lopen.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het wooncomfort binnenshuis?

r: ja, we zijn met z'n tweeën en het is over de 90 vierkante meter dus je hebt genoeg ruimte. we hebben een werkkantoor boven gemaakt dat als iemand zich moet concentreren dat diegene zich kan afsluiten. dus je zit niet constant op elkaars lip, dat was wel een beetje in het begin van corona een ding. om daar een beetje een goede middenweg in te vinden. kwa wooncomfort, je kunt heel goed samen wat met elkaar doen hier, maar je kunt je ook goed van elkaar afsluiten en geconcentreerd je ding gaan doen als dat nodig is. dus wooncomfort, ik zou dat wel een hoog cijfer geven.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het gemak van het wonen in jouw studentenwoning (denk aan nabijheid van winkels, onderwijs, of vervoersmogelijkheden)?

r: ja, je zit hier gewoon aan de rand van de binnenstad, dus je loopt naar buiten en je kunt naar alles toe wat je wil zegmaar als dingen open zijn natuurlijk. ja dat is echt heel erg gemakkelijk. om weer terug te refereren, het is wel makkelijk, want je hebt echt een compleet andere plek waar we in Almere zaten. dan moet je bijvoorbeeld op de fiets naar