• No results found

geslacht: v

studie: bedrijfskunde opleidingsniveau: bachelor instelling: rug

hoeveelste jaar als student tijdens eerste golf: 3e jaar i: waar staat je ouderlijk huis?

r: Langweer, denk ik? of Haarlem. m'n moeder woont nu in Langweer maar ik ben opgegroeid in Haarlem.

i: hoeveel jaar dan in Langweer? r: 3 jaar.

i: ben je tijdens de eerste golf van de corona pandemie tijdelijk teruggekeerd naar jouw ouderlijk huis?

r: ik ben er af en toe wel geweest.

i: kun je een indicatie geven van hoe vaak en hoe lang je daar bent verbleven? r: ik denk ongeveer de helft van de tijd, weekje daar, weekje hier.

i: wat zou je normaal doen?

r: normaal ben ik er om de twee weken een weekend.

i: indien van toepassing, wanneer ben je volledig teruggekeerd naar je studentenwoning in Groningen?

r: vanaf september.

deel 2

i: kun je de waarde die levendigheid en sociale interactie op jouw campus/onderwijslocatie voor jou hebben omschrijven?

r: ik zat vaak gewoon de hele dag op de uni. en dan met andere mensen die ook hard aan het werk zijn om je heen dat motiveert ook om ook wat te gaan doen. dat helpt wel.

i: vind je het nog steeds leuk om deze plek/plekken te bezoeken nu de levendigheid en sociale interactie negatief beïnvloed zijn door de corona pandemie?

r: nee, de gebouwen zijn dicht. ze waren op een gegeven moment wel half, wel redelijk toegankelijk maar toen ben ik er niet geweest omdat ik er niet hoefde te zijn. 1x voor een college verder niet.

i: maar vind je het nog aantrekkelijk om daar heen te gaan?

r: het was volledig uitgestorven, er was helemaal niemand. dus nee, het trekt me niet om daar nu te gaan zitten.

i: kun je de waarde die de buurt en buurtbewoners bij jouw studentenwoning voor jou hebben omschrijven?

r: ik heb niet zo heel veel met m'n buren moet ik eerlijk zeggen. er is 1 buurman waar ik af en toe een praatje mee maak, maar verder niet eigenlijk. het is verder wel een gezellige buurt, er wonen veel studenten en er is wel levendigheid door de kringloopwinkel, de mamamini, dus dat is wel leuk.

i: is deze waarde veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen?

r: nee. nee, denk ik niet. er is verder niet heel veel veranderd ook in wie er woont of hoe we met elkaar omgaan.

i: kun je de waarde die de buurt en buurtbewoners bij jouw ouderlijk huis voor jou hebben omschrijven?

r: ja dat is wel echt een dorp, dus daar is het wel dat iedereen elkaar wel in de gaten houdt en helpt en daar is de buurt wel altijd heel belangrijk, of eigenlijk het hele dorp bijna, dus dat is heel anders dan hier.

i: is deze waarde veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen?

r: het is heel anders, want het was daar altijd heel normaal om in de kroeg af te spreken, nu spreek je wel bij mensen thuis af, en je merkt ook dat mensen dat ook gewoon nog steeds heel veel doen, en dat is ook wel erg gezellig, dat je nog wel mensen spreekt.

i: en ben je er meer of minder waarde aan gaan hechten?

r: ja, wel meer.

i: kun je de waarde die sociale netwerken in jouw studentenstad voor jou hebben omschrijven?

r: nou, het is erg fijn om gewoon wat vrienden te hebben om dingen mee te doen. anders wordt je wel ongelukkig in je studentenstad denk ik.

i: en aan welke specifieke momenten hecht je het meeste waarde?

r: dat je gewoon samen kan eten gewoon, ik vind avondeten in je eentje echt heel

ongezellig. dus dat je 's avonds vooral ook, want overdag ben je dan wel bezig met je studie, dus dan heb je wel wat mensen om je heen maar niet superveel contact. maar dat je dan 's avonds wel contact hebt met mensen dat is wel prettig.

i: is deze waarde veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen?

r: ja, wel meer waarde aan zegmaar bepaalde vriendschappen dan, bepaalde sociale

contacten die je nog wel ziet. omdat je toch de rest van de tijd heel weinig mensen ziet, ik zit ook niet meer op een universiteit nu.

i: heb je huisgenoten? r: ja, ik heb 3 huisgenoten.

i: zo ja, wat is voor jou de waarde van huisgenoten?

r: ik vind het erg gezellig om huisgenoten te hebben. het maakt natuurlijk ten eerste je kamer betaalbaar. maar het is ook erg gezellig om iemand tegen te komen op de gang, of even met iemand te kletsen. iemand hebben om tegen te kunnen praten.

i: het zijn dus wel mensen waar je een sterke band mee hebt? r: ja.

i: kun je de waarde die sociale netwerken in de woonplaats van jouw ouders voor jou hebben omschrijven?

r: ik heb daar verder niet echt heel erg vrienden ofzo. het is vooral dat ik daar via m'n moeder wat kennissen heb. niet heel veel mensen van mijn leeftijd, nou ja de mensen van m'n werk, maar ik spreek daar niet heel veel mee af buiten m'n werk.

i: en heb je dat misschien nog wel in Haarlem, waar je eerder woonde?

r: ja daar heb ik nog een aantal vriendinnen die inmiddels natuurlijk niet meer allemaal thuis wonen, maar wel in Haarlem waar we dan af en toe wel afspreken nog.

i: is dit veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen?

r: ja, dat is echt veel minder geworden, zij wonen allemaal in Amsterdam, en zijn wat voorzichtiger met naar huis gaan. en ik zou ook niet zo snel daar naar toe gaan. maar we spreken elkaar wel nog echt wekelijks, digitaal.

i: welke waarde heeft de horeca in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou?

r: bij m'n studentenwoning de horeca, dan moet ik dat denk ik zien als meer overdag terrasje pakken/uit eten, dat doe ik niet heel vaak in Groningen denk ik. op een gegeven moment, toen het mooi weer was, toen het mocht met corona, toen wel veel vaker, omdat je dan wel op het terras ging afspreken, maar als ik het vergelijk met Langweer: daar is je volledige sociale leven in de horeca. dus dat is echt heel anders, omdat je daar niet thuis afspreekt maar je spreekt af in de kroeg. en hier spreek je toch sneller bij iemand thuis af, dus het is daar wel een stuk groter.

i: welke waarde hebben sportfaciliteiten in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou (bijvoorbeeld sportclubs of het bezoeken van wedstrijden)?

r: in Langweer heb ik eigenlijk echt niks te maken met sportfaciliteiten, ik ben daar echt nog nooit geweest. ja er zijn drie tennisbanen en twee voetbalvelden en een sporthal, maar ik sport daar verder niet, dus ik kom daar ook verder niet. en in Groningen sport ik ook niet heel veel, ik zeil alleen heel veel, telt dat als sporten? dus dat is wel, daar hecht ik wel waarde aan, dat de valkjes er zijn.

i: welke waarde hebben culturele faciliteiten in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou (bijvoorbeeld podia of musea)?

r: geen van deze zit bij m'n ouderlijk huis. niet in het dorp zelf, in de omgeving wel. bijvoorbeeld in Sneek daar zit natuurlijk wel veel meer. maar ik kom er niet heel vaak

eigenlijk, af en toe een keer per jaar misschien eens een theatervoorstelling. en in Groningen, had ik wel heel veel plannen om naar concerten te gaan maar dat is allemaal niet gebeurd.

i: dus iets wat je sporadisch doet, maar geen vaste structuur?

r: ja inderdaad. en ik denk dat als ik het doe dat dat vaker in Groningen zou zijn dan in de buurt van Langweer.

i: en vind je het belangrijk dat de mogelijkheid er is?

r: ik vind het wel leuk dat je de mogelijkheid hebt om zoiets te kunnen doen in de buurt. i: welke waarde hebben het nachtleven of de 24-uurs mogelijkheden van een stedelijke omgeving in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou?

r: in Langweer heb je wel 1 kroeg die tot 's ochtends vroeg open is als het druk genoeg is. daar ben ik wel heel veel geweest voor corona toen het open was. ik heb ook gewoon daar heel veel mensen leren kennen die er wonen en werken en van de zeilschool. dus m'n sociale contacten heb ik daar toen wel gelegd, zowel achter de bar als aan de andere kant van de bar. en hier is het wel ook een groot deel van m'n leven. elke dinsdag en donderdag was ik er toch wel vaak te vinden.

i: wat heeft het voor functie voor jou?

r: ja het is vooral gewoon fijn om je sociale contacten dan te zien en daar een leuke tijd mee te hebben. en even iets anders dan het studeren zelf zegmaar.

i: zijn deze waarden veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen?

r: bijvoorbeeld theater ben ik wel meer gaan waarderen omdat het een leuk uitstapje is als het zegmaar wél normaal kan. dat het toch wel heel leuk is om iets te doen, en theater dan ook vooral omdat m'n moeder dan in de omgeving van m'n ouderlijk huis, dat je daar iets leuks hebt om te doen, en dat je iets hebt om naar uit te kijken, vooral. en de horeca ook wel als ontmoetingsplek, om mensen weer tegen te komen. als je hier in Groningen dan op het terras ging zitten kwam je altijd wel weer andere mensen tegen, dat ben ik ook wel gaan waarderen. dat je dan weer hele andere mensen ziet die je niet zou appen.

r: ik ben er niet heel anders naar gaan kijken, maar ik hoop dat het snel weer komt. i: voel je je thuis in jouw studentenwoning?

r: ja. ik heb hier gewoon wel een fijne plek en gezellige huisgenoten, we maken af en toe een praatje, of eigenlijk heel vaak een praatje, dus ja, dat geeft wel een thuisgevoel. i: welke waarde zou je toeschrijven aan de veiligheid van jouw studentenwoning?

r: ik voel me hier wel redelijk veilig op m'n plek, in principe is alles wel redelijk goed geregeld op wat potentiele lekkages na. maar daar wordt ook wel naar gekeken als dat wel nodig is zegmaar. dus het wordt wel goed onderhouden en ervoor gezorgd dat we hier veilig kunnen wonen en ik voel me hier ook wel veilig.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het wooncomfort binnenshuis?

r: in principe is het best een comfortabel huis wat dat betreft, het enige wat ik zou missen is een woonkamer. verder is zegmaar de keuken en alles is prima. het is en blijft wel een studentenwoning, dus wat dat betreft is het echt goed.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het gemak van het wonen in jouw studentenwoning (denk aan nabijheid van winkels, onderwijs, of vervoersmogelijkheden)?

r: het is in principe wel redelijk aan de zuidkant van de stad, voor m'n onderwijslocatie die helemaal noordelijk ligt niet de optimale plek maar dat is ook gewoon een lekkere fietstocht. maar er zijn wel heel veel winkels in de buurt maar dan ook niet alleen een supermarkt maar veel meer winkels dan dat dus dat is wel heel prettig.

i: en vind je het belangrijk dat dit in de buurt is of zou fietsafstand prima zijn?

r: normaalgesproken zou ik fietsafstand prima vinden, en dan zou dat vaak het centrum zijn waar een hema en een blokker is. maar nu met die pandemie is het dan best wel prettig dat je niet naar de binnenstad hoeft.

i: voel je je thuis in jouw ouderlijk huis?

r: ja, steeds meer. dat is nog steeds een beetje aan het groeien denk ik. omdat ik er pas net woon eigenlijk, relatief. ik heb er wel gewoon veel gezellige kennissenkring. bijvoorbeeld op zondagavond de buurman die je appt hee ben je alleen thuis kom je een biertje drinken. dat is wel gezellig, maar ik heb er weinig leeftijdsgenoten als vrienden maar dat komt omdat die

daar ook niet vast wonen. dus er zijn wel mensen van m'n werk maar we zijn er nooit tegelijkertijd, dus dan mis je dat wel.

i: en waar voel je je meer thuis, of is het op een andere manier?

r: ik denk dat ik me hier wel meer thuis voel in de zin dat ik hier meer sociale contacten heb, je hebt hier veel meer mogelijkheden op fietsafstand. dus dat maakt dit wel meer thuis. i: klopt het dat voor jou thuisvoelen meer te maken heeft met de plaats/omgeving dan met het huis zelf?

r: ja.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het veiligheidsgevoel van jouw ouderlijk huis? r: ja, daar voel ik me wel heel veilig. niet per se meer dan hier denk ik. het is wel een iets meer gecontroleerde omgeving waar iedereen wel meer op je let, dus wat dat betreft geeft dat misschien een veiliger gevoel. ik denk dat ik daar liever alleen thuis ben dan hier, dat wel. maar dit is wel meer m'n thuis wat het dan ook weer veiliger laat voelen, snap je wat ik bedoel?

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het wooncomfort binnenshuis?

r: ja, dat is wel een veel comfortabeler huis met gewoon echt een grote keuken waar je alles hebt en een grote woonkamer.

i: kom je hier dan iets tekort?

r: het enige wat je hier zou kunnen toevoegen zou een woonkamer zijn. het enige wat ik wel mis, waardoor dat in Langweer af en toe fijn is dat je die wel hebt.

i: is het comfort van dat huis ook een reden geweest dat je tijnens corona daar meer bent geweest?

r: ja, zeker wel. omdat je op een gegeven moment komen 4 muren wel op je af. en dan is het lekker dat je gewoon door een heel huis kan lopen en zitten. en verschillende dingen op een verschillende plek doet, want je eet, je studeert, je slaapt hier in dezelfde kamer en dat zijn daar drie verschillende kamers.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het gemak van het wonen in jouw ouderlijk huis (denk aan nabijheid van winkels, onderwijs, of vervoersmogelijkheden)?

r: nu in de winter is daar geen een winkel. de supermarkt in Langweer zelf is alleen in 't seizoen open. dus, dichtstbijzijnde winkel, ja het is toch wel fietsafstand uiteindelijk. maar je gaat er toch wel snel met de auto heen, dus wat dat betreft is het comfort daar wel een stuk minder. en als je andere winkels wil moet je nog een stukje verder.

i: welke 2 factoren van de onderstaande lijst zijn volgens jou het meest van invloed op jouw woonvoorkeur?

r: ik denk dat sociale netwerken en je thuis voelen wel het meest van invloed zijn op mijn woonvoorkeur. ja want sociale netwerken dat is toch wel heel belangrijk, zeker in deze tijd, dat je wel wat mensen hebt om je heen. wat hier dus ook groter is dan in Langweer. en je thuis voelen ook, wat bij beide wel is, maar hier toch wel meer omdat het toch wel gelinkt is aan je sociale netwerken, denk ik.

i: is er iets dat je nog wil toevoegen? is er iets dat van invloed is op jouw woonvoorkeur waar we het nog niet over hebben gehad?

r: nou, ik denk het enige wat misschien natuurlijk heel anders is dat mijn ouderlijk huis dat jij beschrijft niet echt m'n ouderlijk huis is.

i: heb je nog een vraag voor mij? r: ehm, nee.

Appendix 13: Interview transcript respondent 11