• No results found

leeftijd: 20 geslacht: v

studie: industrieel productontwerp opleidingsniveau: bachelor

instelling: hanze

hoeveelste jaar als student tijdens eerste golf: 2e jaar i: waar staat je ouderlijk huis?

r: Burgwerd, Friesland.

i: ben je tijdens de eerste golf van de corona pandemie tijdelijk teruggekeerd naar jouw ouderlijk huis?

r: ja.

i: kun je een indicatie geven van hoe vaak en hoe lang je daar bent verbleven?

r: de eerste twee drie maanden denk ik, en dan was ik meestal doordeweeks daar en om het weekend was ik dan weer thuis in Groningen.

i: indien van toepassing, wanneer ben je volledig teruggekeerd naar je studentenwoning in Groningen?

r: ik denk dat ik twee tentamenweken zegmaar in Friesland heb gezeten, want de eerste die was vrij snel nadat de lockdown kwam. dus na de tweede, dus dat zal dan met de zomer zijn geweest. ongeveer eind juni.

i: kun je de waarde die levendigheid en sociale interactie op jouw campus/onderwijslocatie voor jou hebben omschrijven?

r: ja, grote waarde. het biedt nogal het contrast tussen ja school en privésferen. het zorgt voor het sociale contact dat je in privésferen ook hebt, maar je werkt gewoon wat lekkerder met mensen om je heen. vooral omdat mijn studie vrij interactief is met anderen enzo. i: vind je het nog steeds leuk om deze plek/plekken te bezoeken nu de levendigheid en sociale interactie negatief beïnvloed zijn door de corona pandemie?

r: ja. liever dan thuis werken. ja om school en thuis zijn toch gescheiden te houden. ik moet nu alles hier dus thuis doen en het is hier een chaos en daardoor krijg ik ook geen rust in m'n hoofd. dus als ik thuis ben, voorheen was het dus tot laat op school zitten en daar aan het werk, en thuis is echt thuis, en relatief opgeruimd. en nu is het gewoon altijd chaos. i: is er daar nog steeds sociale interactie of is dat weggevallen?

r: als er mensen zijn wel maar ik merk dat ik heel vaak de enige ben die naar een locatie komt omdat de rest of thuis zit of bij hun ouders of niet kan komen.

i: kun je de waarde die de buurt en buurtbewoners bij jouw studentenwoning voor jou hebben omschrijven?

r: ja, weinig tot geen contact mee. dus er is niet echt waarde.

i: is deze waarde veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen?

r: nee, ja ik mis het wel meer. in m'n vorige kamer had ik huisgenoten. en ik ben hier gaan wonen om aan m'n drukke sociale leven te kunnen ontsnappen, maar door corona is dat echt heel erg de andere kant opgetrokken.

i: kun je de waarde die de buurt en buurtbewoners bij jouw ouderlijk huis voor jou hebben omschrijven?

r: die zijn er niet, haha. welk weiland bedoel je? ja het voelt wel.. familie is daar altijd dichtbij omdat m'n ouders natuurlijk in het huis wonen en m'n beppe woonde in het dorp daar in de buurt, dus daar kon ik daar dan naartoe hardlopen en dat was dan ook een soort

dagbesteding voor mij. maar dat is daar dus niet echt een ding. maar je voelt je wel vrij ook omdat je juist de ruimte hebt, dus daar hecht ik wel waarde aan.

i: kun je de waarde die sociale netwerken in jouw studentenstad voor jou hebben omschrijven?

r: dat is van hele hoge waarde. de vaste momenten op bijvoorbeeld een donderdagavond of een dinsdagavond met mensen eten met mensen eten en afspreken, dat je na school even een break hebt, even met mensen kunt praten, even kunt ventileren. net zoals dat je vroeger thuis kwam dat je je verhaal even kwijt kunt. dat is voor mij van hele hoge waarde.

i: is deze waarde veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen?

r: ja, ik had niet verwacht dat ik het zo erg zou missen. want natuurlijk met videobellen kun je ook met mensen praten, maar dat voelt gewoon echt niet hetzelfde. en ik merk dat ik dat juist ook best wel vermoeiend vindt terwijl als ik met mensen fysiek afspreek dat ik er juist energie van krijg.

i: heb je huisgenoten?

r: eeh, ja, 285.. in het gebouw. nee.

i: je had eerder huisgenoten, gaf je aan, wat was dan de waarde van het hebben van huisgenoten?

r: ik was daar niet mega close mee maar het was wel van soms even samen eten of de dag bespreken. en als er echt iets was waar je enthousiast over was of juist verdrietig dan kon je dat natuurlijk ook wel bij hun kwijt. dus dat stukje ventileren tegen iemand, gewoon even dom tegen iemand aanpraten, dat is wel iets wat ik nu mis.

i: kun je de waarde die sociale netwerken in de woonplaats van jouw ouders voor jou hebben omschrijven?

r: er waren een aantal mensen die nog bij m'n ouders in Sneek woonden, is dat in de buurt? maar de laatste is nu ook naar Groningen verhuisd, aan het einde van de zomer. maar dan kwam ik de zomervakantie in de pandemie dan kwam ik daar wel. dan ging ik naar Sneek fietsen, ongeveer 17 kilometer, dus dan kon je volledig uitwaaien even. verder heb ik daar niet echt veel contacten meer.

i: is deze waarde veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen? r: nee, het was eigenlijk al redelijk hetzelfde.

i: welke waarde heeft de horeca in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou?

r: bij m'n ouderlijk huis is dat niet echt een ding, wel met m'n moeder even een dag weggaan even gaan lunchen dat is het niet meer. hier in Groningen is het wel een groot aandeel, je kunt niet meer zomaar de stad in en even wat eten, even een drankje doen, dat mis ik wel. dat is toch een beetje het vakantiegevoel thuis, dat je ergens kunt eten in plaats van dat je het zelf maakt of thuis zit.

i: welke waarde hebben sportfaciliteiten in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou (bijvoorbeeld sportclubs of het bezoeken van wedstrijden)?

r: zowel bij m'n ouders als hier in Groningen is als dat wegvalt is dat best wel een drama. het is ook een ritme dingetje in mijn week, ik ga dan 3x per week sporten en als het kan vaker. en bij m'n ouders ook, dan ga ik 's ochtends met m'n moeder naar de sportschool, en dat valt dan wel weg. bij m'n ouders thuis heb ik dan nog wel de ruimte om zelf te gaan sporten, maar dat voelt toch anders, minder gemotiveerd. en in Groningen ja dan moet je buiten gaan, en dat was in de zomer nog leuk dan kon je ook mensen charteren om buiten af te spreken, dan mocht het nog. maar nu in de winter is daar echt geen reet aan.

i: welke waarde hebben culturele faciliteiten in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou (bijvoorbeeld podia of musea)?

r: ja ik ben heel blij dat ik vorige week nog twee keer naar het museum ben geweest. ik ben weer even voorzien. maar ja, dat mis je dan ook wel. gewoon even heel gedachtenloos zeggen van oh we gaan ff naar de film of we gaan ff naar museum toe. en dat is er dan niet meer bij, en dat zijn ook van die even er tussen uit momenten. en met wandelen kun je veel oplossen, maar je gaat niet 3x per week elke week hetzelfde stuk wandelen. er zijn vast mensen die dat doen, maar dat is voor mij niet hetzelfde gevoel.

i: dus dan mis je de variatie een beetje? r: ja.

i: welke waarde hebben het nachtleven of de 24-uurs mogelijkheden van een stedelijke omgeving in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou?

r: ik heb dus in het begin gezegd, ik ga dit denk ik niet missen. maar zelfs ik ben tot het punt gekomen dat ik het ben gaan missen. ik denk dat ik dan een keer in de maand wel echt uitging, en tussendoor weleens 's avonds een drankje doen in de stad en soms liep dat uit, maar dat is er ook niet meer bij. en als je dan een vrije dag heb of een vrije ochtend, dan

denk je van oh vanavond had ik op stap gekund, maar dat kan dan niet meer. en dan toch wel het nachtelijke sfeergevoel dat maakt ook de winter wat dragelijker vind ik. dat je 's nachts dan uitgaat en dan heb je toch een soort lichtpuntje in de donkere avonden. i: en speelde het een rol bij je ouderlijk huis?

r: nee. nou ja, in Sneek gingen we dan soms uit, maar dat waren echt van die geplande momenten. dat was dan 1x in de 4 maanden, dus dat was echt een uitzondering. alleen de Sneekweek heb ik een beetje gemist, dat was wel jammer.

i: zijn deze waarden veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen?

r: na ja, nachtleven dus wel iets meer. ik bedoel ik ga nog niet helemaal bad op het feit dat ik nog steeds niet uit kan. horeca vind ik wel echt jammer, ook omdat ik zie wat het doet met de dynamiek van de stad dat het er niet meer is. het is toch een bepaalde sfeer, helemaal in Groningen, de hele terrasje cultuur. en ja sportscholen, sportfaciliteiten, ik zag dat altijd meer als een extra bonusoptie maar ik zie nu ook wel echt de hele mentale noodzaak ervan in. ik wist wel dat ik slecht ging op niet sporten, maar ik kon dan altijd nog hardlopen. maar ook nu dat ik het niet alleen met hardlopen voldhoud.

i: voel je je thuis in jouw studentenwoning? r: ja, niet echt.

i: en waar ligt dat aan?

r: toch het stukje warmte dat ik hier dan mis. en dat ik hier nu aan het werk ben, dus voor mij voelt het nu als werkplek in plaats van als thuis. en voorheen had ik dat dan wel, omdat ik dan thuis kwam en dan was het stil en dan was het rustig. en ook de reden dat ik alleen ben gaan wonen is dat het rustig is, op de momenten dat ik even kan ontstnappen aan de drukte. en nu is het juist dat ik alleen maar in de stilte zit en in m'n eigen chaos.

i: en de warmte die je mist hangt die af van personen? r: ja, van personen ja.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan de veiligheid van jouw studentenwoning? r: nee, ik voel me hier wel gewoon veilig. dat ik niet op m'n plek ben ligt meer aan dat er geen andere mensen om naar uit te reiken, maar verder is het wel gewoon prima.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het wooncomfort binnenshuis?

r: ja, alle gedeelde ruimtes zijn gesloten, alleen de wasruimte is nog open, dat is ook wel zonde want het terras en de ruimtes beneden was toch een soortvan samenkomstdingetje. ook eventueel met andere mensen. kwa ruimte in m'n eigen kamer, ik heb niks te klagen denk ik. voor een student heb ik het prima voor elkaar.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het gemak van het wonen in jouw studentenwoning (denk aan nabijheid van winkels, onderwijs, of vervoersmogelijkheden)?

r: ja ik woon overal precies in het midden heb ik het idee. dus wat dat betreft is het wel prima. maar als je bijvoorbeeld de ene keer op zernike moet zijn en de andere keer bij minerva moet zijn, je zit bij beide net niet heel erg in de buurt. dus het is aan de ene kant ideaal en aan de andere kant is het net kut. bij de korreweg had ik echt het idee dat ik overal dicht in de buurt woonde, daar kon ik lopen naar de supermarkt en er woonden ook mensen echt vet dichtbij, en dat is hier wel minder.

i: voel je je thuis in jouw ouderlijk huis?

r: ehm, ja, opzich wel. gevoelsmatig wel, maar kwa ritme enzo merk ik wel dat ik echt al een tijd op mezelf woonde en dat het daar niet meer hetzelfde is.

i: en zou je kunnen vergelijken, waar je je meer thuisvoelt?

r: ik denk in coronatijd wel bij hun, dus bij m'n ouders. daarbuiten is wel gewoon dit thuis, Groningen.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het veiligheidsgevoel van jouw ouderlijk huis? r: ja heel erg veilig. dat is nog steeds hetzeflde huis als waar ik opgegroeid ben en geboren ben, dus dat is gewoon heel erg steady.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het wooncomfort binnenshuis?

r: ja veel ruimte. ik kan daar zowel binnen als buiten zou ik bij wijze van met een hoelahoep kunnen hoepelen en dan raak ik nog steeds niks.

i: zou je dan zeggen dat je hier wat tekort komt?

r: ja ik vind het hier voornamelijk jammer dat dit mijn uitzicht is, een flat. kijk voorheen lette ik daar niet echt op want als ik thuis was was het meestal toch 's avonds, of het maakte even

niet uit, dan ging ik op het dakterras zitten. maar nu is dit mijn uitzicht, en als ik de hele dag thuiszit is het rond een uur of 3 is het wel dat ik helemaal, voor m'n gevoel toch een beetje opgesloten zit. en bij m'n ouders thuis kijk ik gewoon uit over weilanden en blauwe lucht, dat is wel heel anders, dus wat dat betreft kom ik hier wel een beetje uitzicht tekort.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het gemak van het wonen in jouw ouderlijk huis (denk aan nabijheid van winkels, onderwijs, of vervoersmogelijkheden)?

r: ja ik heb het daar nooit echt erg gevonden want ik wist niet beter. maar nu, in vergelijking met Groningen, kijk je fietst niet overal naartoe. en je moet wel echt dingen inplannen, maar de autist in mij vind het ook wel fijn om van te voren tenminste te weten van die dag gaan we daarheen, en die dag gaan we daarheen. je gaat wel slimmer met je tijd om.

i: welke 2 factoren van de onderstaande lijst zijn volgens jou het meest van invloed op jouw woonvoorkeur?

r: ik denk sociale netwerken wel. dat is hier in Groningen vooral heel erg belangrijk om je niet alleen te voelen. en bij m'n ouders thuis is dat gewoon m'n ouders maar dat is meer het veiligheid en comfort.. keuzestress. ik zit een beetje met die levendigheid op de campus, dat is natuurlijk kwa woonvoorkeur, als ik hier in Groningen naar school kan en ik heb fysiek college dan blijf ik hier in Groningen, maar als ik geen fysiek college heb dan ga ik naar m'n ouders. want toen dat wegviel zei ik ook van ik ga naar m'n ouders want ik heb hier niks meer te zoeken, dus ik denk dat dat wel heel belangrijk is. en ik denk dat de tweede dan toch wel uitgaat naar je thuis voelen, want je thuis voelen heeft bij mij juist te maken met wie ik kan zien en wie ik kan aanraken. dus ik denk die twee. dus sociale interactie op campus en je thuis voelen. nou ja het is meer van, zodra school wegvalt ben ik hier ook weg. omdat heel veel mensen hier dan ook weggaan, dus die zijn allemaal weg. en dat heeft voor mij met je thuisvoelen te maken, want dat is juist voor mij de interactie met mensen.

i: is er iets dat je nog wil toevoegen? is er iets dat van invloed is op jouw woonvoorkeur waar we het nog niet over hebben gehad?

r: nee ik denk dat dit het wel is. ja het weer heeft er wel invloed op, ik kan hier niet zoveel meer naar buiten. als het mooi weer is dan zijn hier ook meer mensen, dus dan is het hier ook meer thuis.

i: heb je nog een vraag voor mij? r: wat ga je met de resultaten doen?

i: ik ga het analyseren en verwerken. het idee is dat ik hierdoor erachter kom van aan welke dingen hechten studenten nou daadwerkelijk de meeste waarde. uitleg.. en er zijn veel mensen die de stad meer als thuis zien, niet eens zozeer hun studentenwoning.

r: ja de stad zelf inderdaad, en de hele sfeer die eromheen hangt. maar dat zeg ik dus ook, de terrascultuur, als die wegvalt in Groningen, dan ben je ook een heel groot deel daarvan kwijt.

Appendix 11: Interview transcript respondent 9