• No results found

leeftijd: 22 geslacht: m studie: communicatie opleidingsniveau: bachelor instelling: hanzehoogeschool

hoeveelste jaar als student tijdens eerste golf: 2e jaar i: waar staat je ouderlijk huis?

r: Heerenveen.

i: ben je tijdens de eerste golf van de corona pandemie tijdelijk teruggekeerd naar jouw ouderlijk huis?

r: nee.

i: kun je een indicatie geven van hoe vaak en hoe lang je daar bent verbleven? r: ik denk 1 keer ofzo.

i: dus minder dan normaal? r: ja.

deel 2

i: kun je de waarde die levendigheid en sociale interactie op jouw campus/onderwijslocatie voor jou hebben omschrijven?

r: het is meer een beetje de stok achter de deur om bezig te gaan. dus het is meer dat ik wordt gemotiveerd door m'n omgeving. maar verder kwa sociale waarde maakt het niet zo heel veel uit voor mij. het is meer dat op het moment dat ik fysiek ergens aanwezig ben en wordt geacht ergens aan mee te doen dat ik beter oplet dan als ik thuis iets doe.

i: vind je het nog steeds leuk om deze plek/plekken te bezoeken nu de levendigheid en sociale interactie negatief beïnvloed zijn door de corona pandemie?

r: nee. nee, ik doe alles voor studie gewoon hier, thuis.

i: kun je de waarde die de buurt en buurtbewoners bij jouw studentenwoning voor jou hebben omschrijven?

r: echt letterlijk 0 waarde. het maakt me niet uit of ik hier of ergens anders zit. het is niet dat ik toegevoegde waarde heb met goed contact met m'n buren ofzo, dus nee.

i: kun je de waarde die de buurt en buurtbewoners bij jouw ouderlijk huis voor jou hebben omschrijven?

r: ik denk dat dat een enkele vriend is die daar nog woont die ik af en toe ga opzoeken. de buren heb ik verder geen contact ofzo mee.

i: kun je de waarde die sociale netwerken in jouw studentenstad voor jou hebben omschrijven?

r: ja dat is wel waar ik energie en alles uit haal zegmaar, dat ik gewoon contact heb met mensen en dat ik het leuk vind om mensen te zien en te spreken enzo. dus voor

niet-studiegerelateerd is dat wel echt waarom ik naar een plek zou gaan. i: is deze waarde veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen?

r: ik denk kwa vrienden niet echt. bij de vereniging waar ik zit is dat wel anders omdat dat allemaal stilligt en dat je soms best wel merkt van ja die ene guy die je normaal nooit

spreekt, dan is het wel jammer dat je die niet af en toe meer ff ziet ofzo. of dat je gewoon contact met veel mensen hebt zegmaar. maar verder kwa vrienden niet per se.

i: is het lastig dat die contacten wat verder weg weggevallen zijn?

r: ik heb zoiets van, ik vind het oké en ik kan zo wel door, maar ik merk wel dat ik op bepaalde momenten veel meer plezier kan hebben. maar dat is vooral op een avond dat ik normaal iets leuks zou doen of weg zou gaan, dan zit ik nu thuis.

i: heb je huisgenoten? r: eentje, ja.

i: zo ja, wat is voor jou de waarde van huisgenoten?

r: toch een beetje standaard sociaal contact, een beetje ouwehoeren. dat is vooral nu met corona heel chill omdat je toch wel heel veel thuis zit. en ik vind de afwisseling ook wel chill dat je wel genoeg tijd voor jezelf hebt maar ook niet altijd alleen bent. ik vind het nu zeker van toegevoegde waarde.

i: nu meer dan voor corona?

r: ja, ja klopt. omdat ik nu gewoon praktisch heel veel meer thuis zit, dus dat het gewoon chill is dat als ik een dag niks heb dat er gewoon contact is.

i: kun je de waarde die sociale netwerken in de woonplaats van jouw ouders voor jou hebben omschrijven?

r: ja, ik denk dat dat het enige is dat er nog een vriend van me woont waar ik af en toe heen ga en m'n ouders (die had ik nog niet genoemd). oh en ik vergeet de vriendengroep, maar daar heb ik niet heel veel contact meer mee.

i: is deze waarde veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen?

r: eigenlijk ben ik er nog minder waarde aan ben gaan hechten. omdat het door corona eigenlijk vooral chill is als je gewoon af en toe iemand wel kan zien, dat je snel met zo iemand ff kan afspreken.

i: welke waarde heeft de horeca in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou?

r: als ik het een beetje zou schetsen dan is het echt in Heerenveen de basis, en is het in Groningen veel uitgebreider. dus alles dat ik in Heerenveen kan zoeken is ook in Groningen, en dat is dichter bij en daar heb ik meer te zoeken dus ik heb gewoon, ik heb niet echt een connectie met de horeca in Heerenveen per se.

i: en welke functie heeft het voor jou in Groningen? r: sociale contacten onderhouden.

i: welke waarde hebben sportfaciliteiten in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou (bijvoorbeeld sportclubs of het bezoeken van wedstrijden)?

r: bezoeken is natuurlijk makkelijk, want m'n club staat in Heerenveen. maar dat deed ik de laatste jaren toch al niet zo heel veel meer. ook voor corona niet, dus dat is, als ik een wedstrijd kijk is het meestal op tv dus dan maakt het niet uit waar ik die kijk. en sport beoefenen, ik heb hier een sportabonnement en ik sport hier in de sportschool en doe hier andere dingen, zeilen bijvoorbeeld doe ik wel in Groningen. en vanuit thuis ben ik niet echt aan het zeilen, wel in Friesland natuurlijk maar niet.. omdat het daar is.

i: is het een vaste waarde in je leven?

r: ja, inmiddels wel. nu valt het weer een beetje weg natuurlijk. maar het is wel een beetje standaard al. het is vooral nu met corona dat je zoveel minder beweging krijgt dat ik wel echt merk dat als ik een beetje fit en sportief wil blijven dat ik dat gewoon moet doen.

i: welke waarde hebben culturele faciliteiten in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou (bijvoorbeeld podia of musea)?

r: ja, in Heerenveen vind ik dat altijd heel erg tegenvallen. dat was echt gericht op sport. dus ja wat sportevenementen.. sportevenementen was in Heerenveen wel meer een betere focus op, dus dat beleefde ik daar ook meer, ook omdat ik meer affiniteit heb met

Heerenveen zelf. maar verder op cultuurgebied gebeurde daar eigenlijk niks wat me echt interesseerde. en dat is Groningen zeker wel, dus hier haal ik daar wel 'enjoyment' uit. i: is dat hier een vaste waarde voor jou?

r: ja, het is natuurlijk deels m'n werk. voor corona werkte ik op evenementen dus was het gewoon inkomen en daarnaast ook zeker wel plezier. niet een standaard moment per maand ofzo, maar wel altijd maandelijks dat ik wat had.

i: en is dat dan vooral voor het product of heeft het ook de sociale functie?

r: nee, ik denk dat hier toch wel veel meer het product ook uitmaakt. natuurlijk ongeacht of de act leuk is dat het leuker wordt of minder leuk met mensen om je heen. maar ik zou iets wel of niet bekijken of ergens wel of niet heen gaan om de act of om het programma of om de sfeer.

i: en hoe belangrijk vind je dat het in de buurt is?

r: ik denk dat het een van de eerste dingen is waar ik geld aan uit ga geven naast m'n basisbehoeftes zegmaar. dus naast m'n gewone leven is dat het eerste ding van plezier waar ik naartoe zou gaan of waar ik geld aan uit zou geven.

i: welke waarde hebben het nachtleven of de 24-uurs mogelijkheden van een stedelijke omgeving in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou?

r: het nachtleven in Heerenveen dat is gewoon een beetje weggevallen, daar heb ik niet echt meer connectie mee. ook als ik op een zaterdagavond daar zou zijn zou ik niet echt meer voor het uitgaan en het clubleven maar dan zou ik eerder rustig een terrasje pakken en chillen. en Groningen biedt toch wel echt meer de ruimte en de plek om ook echt te dansen en een avond echt uit te gaan en te feesten zegmaar. en dat is wel leuk om met vrienden gewoon toegevoegde waarde om even te chillen en te 'djensen' enzo.

i: en is dat echt belangrijk voor jou, of meer 'leuk dat het er is'?

r: ja, dat laatste wel. dat is ook weer echt om het sociale contact. dus mensen met wie ik ben en of ik het leuk vind.

i: en wat zoek je in het nachtleven, een uitlaatklep of vooral de sociale functie?

r: ja, echt gewoon sociaal. ik heb het niet nodig, het gaat echt om de mensen met wie ik ben. het is meestal zo dat het op dat tijdstip van de avond is dat je er bij gaat dansen, maar als het iets anders was op een ander moment dan zou dat het zijn.

r: precies.

i: zijn deze waarden veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen?

r: het is allemaal op een ander niveau. want sport bijvoorbeeld, in de sportschool, is nu puur voor mezelf. dat ik het irritant vind dat de sportschool nu dicht is, dat er gewoon kleine irritaties zijn. horeca dat is toch wel het sociale. ik had nooit echt dat ik uit eten wilde of ergens een drankje wilde doen terwijl ik daar nu juist echt de behoefte aan heb. ik denk omdat dat gewoon een beetje in het leven al zat, dus omdat het al standaard was om af en toe ergens een hapje te eten of een drankje te gaan doen dat ik niet merkte dat ik die behoefte had zegmaar. ik denk ook dat het de tijd is, dat ik nu bijvoorbeeld een relatie heb dat ik denk, oh ja gezellig ff samen uit eten dat het anders is dan met vrienden uit eten gaan bijvoorbeeld. maar ik merk nu wel dat ik daar zeker wel voldoening uit zou kunnen halen meer dan ik dacht. nachtleven hangt er een beetje van af, ik vind het sociale aspect van bij de vereniging biertjes drinken, dat mis ik wel heel erg. en die waarde begrijp ik ook, maar dat is echt weer de sociale kant daarvan. en cultuur, kijk ik merk het natuurlijk omdat een deel van mijn inkomsten wegvallen en omdat ik heel veel dingen mis, dat ik niet meer ff ergens heen kan of iets kan gaan doen. dat blijft denk ik wel.. ik wist daar de waarde in m'n leven wel van denk ik.

i: voel je je thuis in jouw studentenwoning? r: ja.

i: en waarom voel je je hier thuis?

r: ja het is een beetje. het was van te voren altijd m'n uitvalsbasis, dus hier kwam ik dan weer ff tot rust of hier deed ik dan maar ff de dingen. ik kan hier ook heel goed chillen, en ik kan goed de combinatie vinden met wanneer ik moet werken en wanneer ik tijd heb om te chillen zegmaar. dat werkt gewoon hier goed. het is niet dat alles op 10m2 wordt afgespeeld maar ik heb gewoon de ruimte om te bewegen en te doen. dus dat maakt wel dat ik, ik heb hier genoeg en het is groot genoeg en het is niet zo dat ik iets heb van ik heb meer ruimte nodig of ik moet hier per se weg ofzo.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan de veiligheid van jouw studentenwoning? r: ben ik eigenlijk nooit mee bezig, nee dat niet waar ik me mee bezig houd. i: welke waarde zou je toeschrijven aan het wooncomfort binnenshuis?

r: ja dat is gewoon top. ik merk dat als ik bij andere mensen kom dat ik het zegmaar wel chiller heb zelf. dat ik daar denk van oh ja ik heb gewoon een wasmachine en droger bij de hand en ik kan alles doen en ik kan muziek opzetten en ik kan chillen.

i: en vind je dat belangrijk?

r: jawel. ja, zeker omdat ik, nu al helemaal, maar ook eerder wel, het is gewoon chill om een eigen plek te hebben waar je die ruimte hebt en gewoon alles kan doen. ik vind het heel chill om in de woonkamer te zitten bezig te zijn. ik was vroeger ook nooit van het studeren op m'n kamer bijvoorbeeld. dus dat is wel belangrijk dat dat nog steeds kan, dat ik gewoon in de woonkamer kan zitten in een open ruimte, m'n ding kan doen.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het gemak van het wonen in jouw studentenwoning (denk aan nabijheid van winkels, onderwijs, of vervoersmogelijkheden)?

r: ja dat is opzich wel goed. het kan natuurlijk beter, ik woon 10 minuten van het centrum af, dat is vaak de graadmeter een beetje van ok, hoe chill woon je kwa locatie. de faculteit is hier heel dichtbij, dus dat is wel een voordeel, ware het niet dat het corona is. dus, ja dat valt nu helemaal weg dus dat is deels wel jammer maar dat vind ik niet vervelend ofzo.

sportschool is daar ook, dus ook alsnog dichtbij. dat is wel heel chill. dus als ik kan sporten dan is dat wel een korte afstand.

i: vind je het belangrijk om dichtbij bepaalde plekken te wonen, zou je liever nog dichter bij het centrum wonen?

r: nee, ik zou niet per se nog dichterbij willen wonen, maar ik zou denk ik niet verder weg willen wonen in ieder geval.

i: voel je je thuis in jouw ouderlijk huis? r: nu?

i: ja.

r: steeds minder, het voelt steeds meer alsof ik echt op bezoek kom zegmaar. i: en waar ligt dat aan?

r: deels omdat mijn moeder m'n kamer aan het ombouwen is tot gastenverblijf. daar heb ik opzich niet zo heel veel last van omdat ik letterlijk daar alleen maar slaap en op het moment

dat ik wakker ben dan kom ik daar niet meer. maar het is meer ook dat, ik heb daar verder geen spul dat van mij is, dus dingen die ik in het dagelijks leven zou doen heb ik in

Groningen of kan ik op m'n laptop meenemen bijvoorbeeld. en m'n moeder heeft het hele huis verbouwd waardoor ik alle aspecten zegmaar niet meer..

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het veiligheidsgevoel van jouw ouderlijk huis? r: ja.

i: meer of minder dan hier?

r: ja, nog wel meer. maar ik heb bij beide nooit een probleem of iets. i: welke waarde zou je toeschrijven aan het wooncomfort binnenshuis?

r: het is gewoon precies dat het het ouderlijk huis is dat het gewoon nog beter voor elkaar heeft alles, en daar hecht ik wel waarde aan, dat vind ik wel chill. dat ik weet dat er altijd een gevulde koelkast is of dat soort dingen.

i: zou je dan zeggen dat je hier iets tekort komt?

r: nee, niet per se iets tekort, ik vind dit wel goed. en de belangrijke dingen die ik, ik leef hier natuurlijk ook anders. want op het moment dat ik thuis kom dan kom ik daar op bezoek dus dan doe ik daar niet de was zegmaar. dus ik merk die dingen ook niet zoveel. maar dan vind ik het hier gewoon wel goed, in Groningen.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het gemak van het wonen in jouw ouderlijk huis (denk aan nabijheid van winkels, onderwijs, of vervoersmogelijkheden)?

r: ja dat is echt chill. ik heb geen fiets meer daar maar ik doe alles lopend en dat kan goed. het is alleen als ik van m'n moeders huis naar m'n vaders huis ga of andersom, dan moet ik even kijken hoe ik er kom.

i: welke 2 factoren van de onderstaande lijst zijn volgens jou het meest van invloed op jouw woonvoorkeur?

r: ik kan er in ieder geval een aantal wegstrepen. levendigheid op de

campus/onderwijslocatie maakt met niet zo heel veel uit op dit moment, net als de

buurt/buurtbewoners. sociale netwerken is sowieso een van de twee die ik het belangrijkst vind, dus die komt er sowieso in. en dan zijn de opties culturele/recreatieve mogelijkheden, je thuis voelen, en veiligheid, comfort & gemak van de woning. die laatste is een beetje een

overlap, als ik gemak ervaar dan voel ik me er sneller thuis ofzo. dus ik denk dat ik me niet zo goed thuis zou voelen op het moment dat veiligheid comfort en gemak weg zou vallen, dus dat zit een beetje met elkaar samen. en verder vind ik culturele en recreatieve

mogelijkheden, ja dat ligt bij mij ook heel erg nauw met het sociale zegmaar. dus op het moment dat ik iets sociaals doe dan is het als het niet thuis is bij een culturele of recreatieve locatie zegmaar. dus ja dan zou ik denk ik sociale netwerken, en ik denk me thuis voelen in combinatie met comfort, veiligheid en gemak.

i: is er iets dat je nog wil toevoegen? is er iets dat van invloed is op jouw woonvoorkeur waar we het nog niet over hebben gehad?

r: ja, ik dacht misschien nog aan de afstand van vrienden. de afstand van stad en dat soort dingen hebben we het over gehad. afstand van vrienden is ook wel een dingetje.

i: is dat hier dan goed?

r: ja ik vind het zo goed zoals het is, want het is nooit dat ik zegmaar iets laat door de afstand. het is niet dat ik denk oh nee maar ik moet nu nog te ver dus ik ga niet meer

daarheen ofzo, maar kwa gemak is het wel chill als ik 5 minuten hoef te fietsen in plaats van 10, maar dat weerhoudt me niet om toch sociaal contact op te zoeken.

i: maar het is misschien een reden dat je niet in een Beijum of een Lewenborg wil wonen?

r: ja, ja zeker.

i: heb je nog een vraag voor mij? r: had je wat aan m'n antwoorden. i: ja zeker.

Appendix 12: Interview transcript respondent 10