• No results found

leeftijd: 26 geslacht: m studie: verpleegkunde opleidingsniveau: bachelor instelling: hanze

hoeveelste jaar als student tijdens eerste golf: 6e jaar i: waar staat je ouderlijk huis?

r: mijn ouderlijk huis staat in Friesland, Akkrum.

i: ben je tijdens de eerste golf van de corona pandemie tijdelijk teruggekeerd naar jouw ouderlijk huis?

r: twee weken, ja.

i: wanneer was dat ongeveer?

r: dat was in maart, ik woonde toen eerst nog op een andere kamer. daar kwamen de muren op me af, toen ben ik twee weken naar thuisthuis gegaan en toen kwam waar ik nu woon. i: indien van toepassing, wanneer ben je volledig teruggekeerd naar je studentenwoning in Groningen?

r: helemaal weer hier dat is sinds 1 mei.

deel 2

i: kun je de waarde die levendigheid en sociale interactie op jouw campus/onderwijslocatie voor jou hebben omschrijven?

r: ehm, nah ik merk dat ik veel beter studeer en meer studeer, makkelijker studeer als er om me heen ook studenten zijn zegmaar. als er om me heen vooral werkende mensen zijn, dan ben je toch iets minder geprimed om elke dag te gaan studeren. dus bijvoorbeeld toen m'n onderwijslocatie nog gewoon open was, elke ochtend ging ik gewoon naar school. je had niet eens per se college, ergens in de middag pas ofzo, maar je ging gewoon lekker alvast naar school om bezig te kunnen zijn, en dat valt nu wel weg ja.

i: vind je het nog steeds leuk om deze plek/plekken te bezoeken nu de levendigheid en sociale interactie negatief beïnvloed zijn door de corona pandemie?

r: ik zou nu.. ik woon hier tegenover mijn schoollocatie. hiertegenover is de mediatheek af en toe een paar keer open geweest, maar ik ben er in de corona pandemie geen enkele keer geweest. dus eigenlijk geeft dat wel genoeg antwoord voor mij dat ik eigenlijk niet echt aangetrokken wordt.

i: kun je de waarde die de buurt en buurtbewoners bij jouw studentenwoning voor jou hebben omschrijven?

r: ik vergelijk het dan vooral met zegmaar m'n ouderlijk huis bijvoorbeeld. ik vind deze buurt, het is wat normaler om je hier als student te voelen. het is niet een complete studentenbuurt, maar het is ook niet compleet afgestudeerd werkende buurt. dus stel je hebt eens een keer een leuke avond, dan is het niet gek als dat tot 2 uur duurt, kwa geluid zegmaar. en ja, je moet je een beetje inhouden, maar ik heb niet het gevoel zegmaar dat er ogen vanuit andere ramen m'n kamer inkijken van 'oh, wat doet die en die nu weer'. het sociale controlegevoel dat heb ik hier niet.

i: en ken je je buurtbewoners?

r: ja, de buren hebben we eigenlijk het meeste contact mee want die hebben dezelfde huisbaas. en verder, in deze straat zijn nog een paar andere studentenhuizen waar ik wat mensen ken, via m'n studentenvereniging ook. en ja, je komt altijd mensen op straat tegen. i: is deze waarde veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen?

r: even nadenken. de rollen zijn wel veranderd heb ik het idee. maar we zitten ook, ik weet dus niet of dat een leeftijdscomponent bij mij is of echt een pandemie component. want vroeger heb ik in andere huizen gewoond, eigenlijk net zo'n soort situatie als nu, en daar had ik veel minder buren. toen waren wij, er zat in onze straat ook wel een andere

studentenwoning. maar het was toen, wij waren iets jonger. en toen had ik eigenlijk weinig met de buren, weinig contact. enige keren dat ik echt met de buren praatte was sorry voor de overlast gister zegmaar. en nu, ik heb niet het gevoel dat contact is toegenomen hier, maar er is wel een soort social awareness dat we het leven voor elkaar makkelijk maken.

i: dus je woont hier pas sinds de corona pandemie, maar je hebt wel het idee dat je meer contacten hebt in de buurt dan in je eerdere studentenhuizen?

r: ja, maar dat kan ook te maken hebben met de pandemie maar dat weet ik dus niet zeker maar het kan ook met leeftijd te maken hebben, want toen we daar woonden waren we 22/23 en nu zijn we 26/27, dus het is ook een beetje volwassenheid en het makkelijker vinden om je buren aan te spreken.

i: kun je de waarde die de buurt en buurtbewoners bij jouw ouderlijk huis voor jou hebben omschrijven?

r: daar heb ik meer het gevoel, de sociale controle is er veel meer. je durft wat minder uitspattingen te maken, dus wat minder gekke dingen te doen om het zo maar te zeggen. maar je voelt je er wel altijd heel veilig zegmaar. stel mijn ouders zijn niet thuis en ik ben m'n sleutels vergeten dan kan ik gewoon bij de buren m'n sleutels ophalen. ik kan m'n fiets open op straat laten staan. maar dat is misschien ook het verschil tussen stad en dorp.

i: is deze waarde veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen?

r: voor mij, niet per se de buurt. wel de waarde van het ouderlijk huis zelf. de buurt niet. i: kun je de waarde die sociale netwerken in jouw studentenstad voor jou hebben omschrijven?

r: belangrijk. die motiveren mij en die activeren mij om het zo maar te zeggen. een deel is ook wel van als je het sociale leven er niet bij hebt zegmaar dan moet je het eigenlijk allemaal zelf doen. en ik ben niet per se iemand die daar echt goed in gedijd. ik vind het makkelijker om naar m'n omgeving te kijken en eigenlijk elkaar te helpen, meer gezamenlijk iets te halen. en niet per se individueel, dit dit en dit. dus het is best wel belangrijk voor mij dat er een sociaal netwerk is. en dan heb ik het nog niet eens over hoe belangrijk het kan zijn om af en toe even gewoon je hoofd eruit te halen. ik merk dat wel enorm nu ik stage loop, dat belang merkte ik niet eens zo toen ik m'n andere studie deed op de universiteit. maar ik merk nu dat ik stage loop, dat ik meer in een werkomgeving zit, als je het individueel doet, dat je die spanningsboog af en toe los kunt laten, dat mis ik nu wel. af en toe voelt het zelf als werken om de spanningsboog los te maken ofzo, dat is gewoon zonde. en dat is vanwege corona zegmaar. want normaal is het op donderdag ben je klaar bij wijze van spreken en dan spreek je gewoon met whoever af, waar je zin in hebt, en dan kijk je waar de dag heengaat. en nu is het op woensdagavond eigenlijk al plannen wat gaan we

morgenavond doen en wat kúnnen we morgen allemaal doen. en het is niet... de ontspanning plan je, en dat werkt niet.

i: is deze waarde veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen?

r: ik ben er bewuster van geworden, dus ja de waarde is veranderd. misschien niet kwa karakter maar wel kwa ja hoe groot het is zegmaar. ik ben er veel bewuster van hoe veel het waard is om ja die vrijheid te kunnen hebben om ook te kunnen doen wat je wil eigenlijk. i: heb je huisgenoten?

i: zo ja, wat is voor jou de waarde van huisgenoten?

r: die is heel groot. ik vertelde aan het begin van het verhaal ook dat ik eerst, aan het begin van de pandemie twee weken naar thuisthuis was gegaan. dat had echt als voornamelijke reden dat de muren op me af kwamen, ik zat toen in een kamer in een flat. ik had wel zogenaamd 20 huisgenoten zegmaar, maar omdat je met zoveel mensen in zo'n flat woont spreek je eigenlijk niemand. je kon daar prima op jezelf langs elkaar heen leven. op een gegeven moment trok ik dat ook niet meer, die 20 mensen gaan niet met elkaar om, want dat is gevaarlijk zegmaar voor de verspreiding. helemaal in het begin toen we daar nog super bang voor waren, die angst is iets begrijpelijker geworden. maar de waarde van hier zegmaar m'n twee huisgenoten die ik echt gewoon goed ken zegmaar is eigenlijk wel van onschatbare waarde. dat je gewoon een plek hebt zegmaar waar je thuis kan komen. daarvoor ging ik toen twee weken naar thuisthuis en nu kan ik dat gewoon in Groningen doen. dus dat heeft de pandemie wel heel duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is voor mij om huisgenoten te hebben.

i: kun je de waarde die sociale netwerken in de woonplaats van jouw ouders voor jou hebben omschrijven?

r: ja, ik heb daar niet zo heel veel meer mee, ik had daar eigenlijk een goede vriend en die heb ik meegenomen naar Groningen en dat is nog steeds m'n huisgenoot. en verder heb ik niet zo veel meer aan sociale netwerken in de woonplaats van m'n ouders.

i: is deze waarde veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen? r: daar is niks veranderd, nee.

i: welke waarde heeft de horeca in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou?

r: ik was nooit echt dat ik veel naar restaurantjes ging of echt uit eten ging, ik trok het meer binnenshuis altijd. dus het scheelt niet enorm tussen Groningen en thuisthuis. maar ik vond het wel altijd heel erg leuk om een soortvan kroegje te hebben thuisthuis, daar ging ik in de zomer vaak bootje varen ofzo, en toen altijd een beetje naar het zelfde kroegje konden om daar een biertje pakken zegmaar. dus bij m'n ouderlijk huis hecht ik misschien wel meer waarde aan de horeca dan hier in Groningen. enige kanttekening, nu ik een relatie heb, wat ook tijdens deze pandemie voor het eerst is, mis je het meer. ik zou graag zegmaar m'n vriendin uit willen nemen naar een restaurantje, graag een keer een hotelovernachting willen

boeken maar dat gaat nu allemaal wat lastiger. dat heeft meer met relationele factoren te maken dat het belang van horeca groter wordt hier in de studentenstad.

i: welke waarde hebben sportfaciliteiten in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou (bijvoorbeeld sportclubs of het bezoeken van wedstrijden)?

r: beide super belangrijk. m'n ouderlijk huis, dat is ook de reden waarom ik het nu niet lang zou trekken thuisthuis. gewoon omdat op een gegeven moment gaat het kriebelen en moet ik gaan bewegen ofzo. en er is gewoon, daar is het gewoon een klein dorpje, daar kan ik niet zo veel. en hier in Groningen, ik heb altijd bij een roeivereniging gezeten, en daar ben ik wekelijks wel te vinden. dat geeft wel structuur aan m'n leven. zolang dat open is, wordt ik daar heel blij van zegmaar. dus in m'n studentenstad vind ik het superbelangrijk, en bij m'n ouderlijk thuis minder belangrijk omdat ik in de studenstad kan wonen. maar het is wel de reden waarom ik op een gegeven moment gek zou worden bij m'n ouders thuis, niet kunnen sporten.

i: en bezoeken van sportwedstrijden?

r: dat is voor m'n ouderlijk huis, doe ik dat altijd, gaan wij altijd naar wedstrijden van sc Heerenveen. maar dat heeft meer waarde in de zin dat ik wat met m'n vader doe zegmaar dan dat het per se aan de locatie gebonden is zegmaar. ik kan ook naar wedstrijden van sc Heerenveen gaan vanuit Groningen. dat zorgt er niet voor dat ik liever daar thuiswoon bijvoorbeeld.

i: welke waarde hebben culturele faciliteiten in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou (bijvoorbeeld podia of musea)?

r: bij m'n ouderlijk huis hebben we eigenlijk niet zo heel veel, je zou een kerk kunnen bezoeken. daar is de factor eigenlijk 0. en hier, ik heb er ook niet zo heel veel mee. vroeger vond ik het nog wel leuk om nog eens een keer naar de film te gaan, maar dat was al voor de pandemie zegmaar eigelijk gewoon weggetrokken. nee, dat mis ik niet.

i: welke waarde hebben het nachtleven of de 24-uurs mogelijkheden van een stedelijke omgeving in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou?

r: ik vind het mooi dat het kan, maar ik vind het niet meer noodzakelijk voor m'n omgeving. zegmaar toen ik 20/21 was vond ik het wel super belangrijk, daar ontdek je de wereld een beetje. en nu heb je de wereld een beetje gezien, een beetje ontdekt. en dan is het wel heel jammer dat het niet kan, en je mist het wel zegmaar. maar het is niet dat m'n leven ontwricht is omdat het niet kan, dat gevoel heb ik niet.

i: zijn deze waarden veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen?

r: ja, sport is eigenlijk niet veranderd. ik denk dan het meest veranderd is de horeca. en dat komt omdat ik daar nu behoefte aan heb in mijn levensfase. en dat het niet kan, terwijl ik vroeger altijd het idee had dat het wel had gekund zegmaar. dus de pandemie heeft het meest veranderd voor mij voor de horeca.

i: voel je je thuis in jouw studentenwoning?

r: ja. je hoeft niet na te denken of je iets zegt of niet. hier kun je gewoon een flapuit zijn en alles gewoon rondlullen en dan krijg je ook wel een flapuit antwoord terug. maar je voelt je nooit persoonlijk aangevallen zegmaar. en thuisthuis als ik het daar ff mee vergelijk, heb je af en toe dat je even op je tong moet bijten, misschien moet ik even dit een klein beetje nuanceren en niet alles vertellen zegmaar. en dat hoeft hier totaal niet, dus hier voelt wel echt als thuis daardoor.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan de veiligheid van jouw studentenwoning? r: [persoonsnaam], m'n huisgenoot heeft weleens gehad dat ie het idee had dat hier makkelijk ingebroken kan worden, maar ik deel dat gevoel echt totaal niet. ik voel me hier echt super veilig. het is wel Groningen, dus wer kan altijd een aardbeving komen. maar voor de rest, nee ik voel me super veilig hier. ik heb ook niet het idee dat de buurt onveilig is. af en toe komt er een vuurwerkbommetje voor de deur, dan schrik je even. maar nee, ik heb geen gevoel van ik kan hier geen fiets zegmaar binnen neerzetten.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het wooncomfort binnenshuis?

r: ik vind het ok, maar niet geweldig zegmaar. het heeft ook gewoon te maken met dat het gewoon een studentenwoning is, en eigenlijk door de vorige bewoners echt uigewoond is zegmaar. kozijnen die stuk zijn, ketels die het niet zo goed doen. maar het heeft ook z'n charme, zegmaar. omdat ik een optie heb om nog naar thuisthuis te gaan en daar de luxe te pakken is de luxe niet.. als ik een keer in de zoveel tijd die luxe wil voelen dan ga ik naar thuisthuis. sûkerbôle eten.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het gemak van het wonen in jouw studentenwoning (denk aan nabijheid van winkels, onderwijs, of vervoersmogelijkheden)?

r: dat vind ik hier in Groningen veel lekkerder. het is misschien minder super gezond voor de volksgezondheid zegmaar, maar ik zou elk moment van de dag naar de Jumbo kunnen gaan. ik hoef niet zoals ik bij m'n ouders gewend ben voor het hele weekend boodschappen te doen zegmaar. het is hier gewoon van heb je even wat nodig, loop ff naar de Jumbo. alles

is zegmaar op loopafstand, en ook als het hier wat verder is dan lopen naar de supermarkt thuisthuis je hebt toch het gevoel dat het op loopafstand is. de binnenstad is eigenlijk verder dan de supermarkt in Akkrum vanaf standplaats gezien. maar ik loop prima ff naar de

binnenstad, maar ik zou er niet over nadenken om thuis lopend naar de supermarkt te gaan, dan pak ik wel de fiets, of de auto wat dat betreft. gewoon omdat je onderweg van alles en nog wat kan zien.

i: voel je je thuis in jouw ouderlijk huis?

r: in m'n ouderlijk huis voel ik me niet zo thuis als hier. maar dat heeft meer te maken met hoe langer ik weg ben, hoe minder het thuis is zegmaar. ik heb er dan met stage, deed ik in Friesland, was m'n uitvalsbasis ook thuis. ik leefde 4 dagen daar en 3 dagen hier, en die 4 dagen was niet alsof ik thuis was. die 4 dagen voelden wel alsof ik een een geupgrade gast was. ik verzorgde mezelf en ik kookte voor m'n ouders, en ik deed de huishoudelijke klusjes wel. maar op mezelf zijn en bij wijze van spreken 'ik heb ff geen zin in mensen ik ga op m'n kamer liggen', die sociale druk voelde ik thuis dat ik dat echt niet kon maken. het is niet zo van ik doe waar ik zin in heb zoals ik hier heb dus daar zit wel een verschil in.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het veiligheidsgevoel van jouw ouderlijk huis? r: als ik het vergelijk met hier is dat veel beter.

i: maar toch voel je je hier niet onveilig?

r: ik voel me hier niet onveilig, maar dat komt vooral omdat ik weinig waarde hecht aan wat ik hier heb.

i: dus objectief gezien is de veiligheid daar groter maar subjectief gezien maakt het je niet echt uit?

r: maakt het me echt helemaal niks uit.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het wooncomfort binnenshuis?

r: ja nee daar is het gewoon altijd lekker warm zegmaar en de chocolademelk staat altijd in de kast. nee, het is daar kwa comfort prima, hartstikke lekker, eigenlijk veel beter. je hebt alle ruimte, je kunt je op je kamer terugtrekken zonder dat je ouders het horen zegmaar, die twee verdiepingen naar beneden zitten bij wijze van spreken. of je kunt een plek pakken in de tuin, whatever. dus de comfort is daar wel veel groter.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het gemak van het wonen in jouw ouderlijk huis (denk aan nabijheid van winkels, onderwijs, of vervoersmogelijkheden)?

r: er zijn daar gewoon minder voorzieningen. hier heb je twintig kroegen en duizend

supermarkten, daar heb je 1 supermarkt en 1 kroeg. dat verklaart ook waarom ik in Akkrum de horeca meer mis door de pandemie, want er is maar 1 ding en die is nu weggevallen. en in Groningen had je er 20 en daar hechtte je niet per se waarde aan één specifieke kroeg. dus kwa voorzieningen is het gewoon minder in het dorp en daardoor mis je het was sneller als het weg is. ik denk dat als ik langere tijd nu thuisthuis zou wonen, ik merkte het al toen ik daar 4 dagen in de week was, dan ga ik op een gegeven moment wel missen ja, je gaat je op een gegeven moment gewoon vervelen. je hebt alles al gedaan en gezien, hetzelfde rondje hardlopen daar wordt je op een gegeven moment ook gek van.