• No results found

leeftijd: 24 geslacht: m studie: wiskunde opleidingsniveau: bachelor instelling: rug

hoeveelste jaar als student tijdens eerste golf: 6e jaar i: waar staat je ouderlijk huis?

r: in Nijmegen.

i: ben je tijdens de eerste golf van de corona pandemie tijdelijk teruggekeerd naar jouw ouderlijk huis?

i: kun je een indicatie geven van hoe vaak en hoe lang je daar bent verbleven?

r: normaal ben ik daar misschien 1x per maand. en tijdens de eerste golf was treinreizen moeilijker, toen was ik daar misschien 1x in de drie maanden.

deel 2

i: kun je de waarde die levendigheid en sociale interactie op jouw campus/onderwijslocatie voor jou hebben omschrijven?

r: ja, ik heb altijd les op Zernike. ik weet niet, bij wiskunde is er niet zoveel levendigheid en interactie vind ik tijdens de colleges. de meeste mensen zijn vrij op zichzelf. ik heb wel wat vrienden gemaakt daar op de studie. maar ja er zijn heel veel colleges waar ik gewoon met niemand praat. dus voor mij is het niet echt een enorme toegevoegde waarde.

i: en maak je gebruik van studieplekken?

r: nee eigenlijk nooit, ik hou niet zo van ergens anders studeren. ik ga ook nooit naar de ub, ik studeer altijd thuis. dus niet heel veel.

i: vind je het nog steeds leuk om deze plek/plekken te bezoeken nu de levendigheid en sociale interactie negatief beïnvloed zijn door de corona pandemie?

r: nee, eigenlijk niet. ik maak sowieso geen gebruik van de studieplekken. ik vind het alleen maar fijn dat ik niet 's ochtends daarheen hoef te fietsen, dat ik gewoon hier dingen kan doen.

i: kun je de waarde die de buurt en buurtbewoners bij jouw studentenwoning voor jou hebben omschrijven?

r: ik vind het wel belangrijk dat het contact met de buren wel gewoon goed is, dat er niet veel geluidsoverlast is. dus dat is hier allemaal prima. maar verder heb ik niet echt, nou ja ik heb wel contact met de directe buren, hier van hetzelfde portiek. maar verder niet echt contact met de buurtbewoners. we hebben wel een buurtcentrum hier naast met heel veel

activiteiten. volgens mij gebeurt daar wel redelijk wat, maar ik doe daar eigenlijk nooit aan mee. ik ben niet echt heel erg geïntegreerd.

r: in deze wijk zijn wel redelijk wat studenten, vooral in dit gebouw. maar de overkant

bijvoorbeeld helemaal niet. en ook in dit gebouw heb je ook veel juist laagopgeleide mensen of studenten. dus het is een beetje twee groepen die hier wonen.

i: maar is dat vervelend of voel je je prima op je plek?

r: nee, het is ook wel typisch voor een wat goedkopere wijk..

i: is deze waarde veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen?

r: ik heb misschien wel meer behoefte aan contact, maar dat haal ik niet uit de buurt dan.. i: kun je de waarde die de buurt en buurtbewoners bij jouw ouderlijk huis voor jou hebben omschrijven?

r: ja, dat is wel een heel andere buurt, waar m'n moeder woont. dat is echt een buurt met alleen maar rijtjeshuizen, en heel veel parkjes, en waar bijna geen autos rijden. waar iedereen op straat speelt zegmaar. daar heb ik vroeger ook heel veel gedaan, ik ken daar heel veel mensen nog steeds. dus daar heb ik veel meer contact met de buurt.

i: vind je het belangrijk om die contacten te hebben?

r: ja, als kind vond ik dat heel fijn. nu spreek ik die mensen allemaal niet meer zo vaak, bijna nooit, maar vroeger vond ik dat heel leuk.

i: kun je de waarde die sociale netwerken in jouw studentenstad voor jou hebben omschrijven?

r: ja, sociale netwerken zijn wel belangrijk. ik spreek gewoon vaak af met vrienden, ik doe heel veel dingen, ik ken veel mensen van Simplon, daar ben ik ook vaak.

i: is deze waarde veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen?

r: nee, niet echt denk ik. ik vond het al wel belangrijk. over contact onderhouden, heel veel mensen kwam ik gewoon tegen vaak en nu niet meer, en nu app ik ze vaak wat bewuster, dus dat is wel veranderd opzich. nieuwe contacten leggen is gewoon veel moeilijker geworden, dus dat is ook veranderd.

r: eentje.

i: zo ja, wat is voor jou de waarde van huisgenoten?

r: ja dat vind ik ook wel heel belangrijk. en vooral nu met corona, als ik alleen was geweest had ik waarschijnlijk wel het veel moeilijker gehad. of veel meer behoefte gehad aan contact. terwijl nu is het gewoon prima, want we zijn altijd met z'n tweeën en we eten ook altijd

samen. het is altijd gewoon heel gezellig hier, dus dat is wel belangrijk.

i: kun je de waarde die sociale netwerken in de woonplaats van jouw ouders voor jou hebben omschrijven?

r: middelbare schoolvrienden in Nijmegen zie ik misschien 2x per jaar ofzo. dus wel waardevol, maar niet heel vaak. dus 1x in de zomer en 1x met kerst. dus, ja, gewoon een beetje.

i: is deze waarde veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen?

r: ja, in de zomer zien we elkaar allemaal best wel veel. maar nu hebben we elkaar maar 1x gezien. mensen waren niet zoveel in Nijmegen, mensen gingen gewoon verder met hun werk.

i: maar is de waarde die je eraan hecht veranderd? r: nee, dat zou ik niet zeggen.

i: welke waarde heeft de horeca in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou?

r: ik vind dat wel heel leuk als er gewoon in de buurt wat horeca is, wat terrasjes zijn waar je kan zitten, dat is altijd wel gezellig. ja, ik vind dat wel belangrijk. ik maak er niet heel veel gebruik van, ik vind het meer gewoon leuk voor het straatbeeld. ik vind het gewoon fijn omdat er daardoor meer mensen te voet op straat zijn.

i: als jij er gebruik van maakt, wat is dan je voornaamste reden? r: ja, vooral sociaal. vooral voor de gezelligheid, ja.

i: welke waarde hebben sportfaciliteiten in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou (bijvoorbeeld sportclubs of het bezoeken van wedstrijden)?

r: sport kijken vind ik niet heel belangrijk. sport beoefenen is natuurlijk heel belangrijk dat het gewoon mogelijk is, dat het niet te ver weg is. nu met corona gebruik ik het niet echt, maar eerder had ik gewoon een aclo pas.

i: en zou je zeggen dat je dat nu mist? r: ja.

i: welke waarde hebben culturele faciliteiten in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou (bijvoorbeeld podia of musea)?

r: ja dat vind ik wel het belangrijkste denk ik. dat er in de buurt dingen als concertzalen zijn dat soort dingen.

i: en is daarin een verschil tussen Groningen en Nijmegen? r: nee, niet echt. ze zijn vergelijkbaar.

i: en andere culturele faciliteiten?

r: ja ik heb een cineville pas dus ik ga heel vaak naar de bioscoop dat vind ik ook wel belangrijk, dat is in Nijmegen zelfs wel beter. in Nijmegen zijn er twee bioscopen waar je heen kan, hier is er maar eentje.

i: welke waarde hebben het nachtleven of de 24-uurs mogelijkheden van een stedelijke omgeving in de nabijheid van jouw studentenwoning en ouderlijk huis voor jou?

r: ja dat vind ik ook wel belangrijk. ik vind het wel leuk als er wel een aantal goeie clubs zijn. in Groningen zijn er wel wat.. nou, ik weet niet, ik vind eigenlijk alleen Simplon en Oost leuk in Groningen.

i: en in Nijmegen, maak je er daar gebruik van?

r: ehm, jawel, als ik er ben. het is wel redelijk vergelijkbaar, misschien dat er in Nijmegen nog net wat meer aanbod is.

i: en wat zoek je dan, de kunstvormen of is het ook een uitlaatklep of sociaal?

r: uitlaatklep weet ik niet, sowieso wel voor de films en de muziek enzo. maar sociale functie sowieso ook, ik ga daar meestal niet alleen heen.

i: en als je het niet hebt, wat mis je dan het meest?

r: nou de bioscoop is natuurlijk weer dicht nu, dus dat is wel vervelend. dat is wel jammer, want ik ging toch wel 2x per week daar heen, dus dan had je elke keer een avondje uit gewoon. dus dat is heel jammer. en ja, Simplon helemaal. daar werkte ik natuurlijk ook gewoon. dus dat is misschien wel het meest van alles.

i: en los van Simplon, het overige nachtleven, is er iets wat je specifiek mist?

r: ja ik mis ook wel feestjes in Oost. ik heb gewoon zin om af en toe een keer een avondje het laat te maken en te dansen met harde muziek.

i: gewoon een beetje variatie? r: ja.

i: zijn deze waarden veranderd door de corona pandemie en haar gevolgen?

r: ik denk niet echt dat ik ergens meer waardering voor heb gekregen per se, of dat ik er anders naar ben gaan kijken.

i: maar ben je bewuster geworden van de rol die het speelt? r: zou ik niet zeggen, nee.

i: voel je je thuis in jouw studentenwoning? r: ja.

i: en wat zorgt daarvoor?

r: best veel dingen. bijvoorbeeld dat ik m'n huisgenoot goed ken, dat ik hier al lang woon, dat het best een stabiele woonsituatie is want we huren het van zijn vader. dus ik hoef hier niet binnenkort weg, zegmaar. ja ik heb het best wel goed ingericht nu. ja, ik vind de locatie wel fijn.

i: het is echt je eigen plek ook? r: ja.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan de veiligheid van jouw studentenwoning, voel je je hier weleens onveilig?

r: in de woning nooit. en op straat, ik weet niet, Paddepoel heeft wel een beetje een slechte reputatie. je hoort wel vaak vuurwerk 's nachts hier bijvoorbeeld. maar ik ben heel vaak wel 's nachts op straat hier, ik heb nog nooit zegmaar iets van overlast ervaren. en ja, een beetje vuurwerk vind ik ook niet erg. dus het is eigenlijk heel goed gewoon.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het wooncomfort binnenshuis?

r: nou, kwa voorzieningen hebben we alles wel opzich. alleen vloerverwarming zou wel chill zijn. maargoed.. ja, ruim voldoende. ja, in principe is alles gedeeld met [persoonsnaam] behalve m'n kamer, maar dat is allemaal wel prima.

i: dus je komt niet iets tekort? r: nee, absoluut niet.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het gemak van het wonen in jouw studentenwoning (denk aan nabijheid van winkels, onderwijs, of vervoersmogelijkheden)?

r: ja, nou onderwijslocatie en de binnenstad liggen vrij optimaal, want het is precies tussen Zernike en het centrum, dus dat is echt ideaal voor mij. ja, kwa winkels is het ook prima, want het winkelcentrum is hiernaast en daar zit echt alles, ik hoef niet eens echt vaak naar de stad. de Albert Heijn zit hier en de Hema, Xenos, whatever. verder, ja het is loopafstand van het plantsoen, dus als je naar het park wil is het ook ideaal. ja, ik vind de locatie echt optimaal.

i: voel je je thuis in jouw ouderlijk huis? r: ja.

i: en waar ligt dat daar aan?

r: ik denk omdat ik daar gewoon altijd gewoond heb al. ik ken dat huis heel goed, m'n moeder is niet verhuisd sinds ik daar weg ben. ik heb gewoon nog steeds m'n eigen kamer. i: en waar voel je je meer thuis?

r: ik voel me inmiddels hier meer thuis. het eerste jaar dat ik hier woonde voelde ik me nog meer daar thuis, maar sindsdien niet meer.

i: en voel je je misschien op een andere manier thuis? r: ja is wel een vergelijkbaar thuisgevoel misschien denk ik.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het veiligheidsgevoel van jouw ouderlijk huis? r: ja, is ook wel belangrijk. en veiligheid daar, het is een hele goede wijk, er is daar niks aan de hand. die wijk is wel veiliger dan Paddepoel. voor mij persoonlijk, ik voel me hier ook wel veilig, dus niet een groot verschil voor mij.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het wooncomfort binnenshuis?

r: ja, comfort is ook goed. ik heb nog steeds m'n eigen kamer dus dat is allemaal prima. het is een rijtjeshuis, niet een flat, dus het is allemaal wat anders. en het is ook wat ouder. maar ja, wel prima.

i: welke waarde zou je toeschrijven aan het gemak van het wonen in jouw ouderlijk huis (denk aan nabijheid van winkels, onderwijs, of vervoersmogelijkheden)?

r: ja, m'n moeder woont ongeveer net zo ver van het centrum als ik hier, dus het is vrij vergelijkbaar, is ook gewoon 10 minuten fietsen naar de binnenstad.

i: hecht je er veel waarde aan dat een plek bereikbaar ligt?

r: ja ik hecht er wel veel waarde aan dat ik gewoon naar het centrum kan fietsen, dat vind ik wel belangrijk.

i: dus je zou niet graag in Beijum of Lewenborg willen wonen? r: nee, helemaal niet graag.

i: en zou je liever echt in de binnenstad wonen?

r: dat maakt me niet heel veel uit, dan zou ik liever iets buiten de binnenstad als het dan iets ruimer of goedkoper is. helemaal omdat ik naar Zernike moet is het hier eigenlijk prima. i: welke 2 factoren van de onderstaande lijst zijn volgens jou het meest van invloed op jouw woonvoorkeur?

i: en waar ligt dat dan aan?

r: buurt en buurtbewoners heb ik niet zo heel veel mee, dus die streep ik sowieso al weg. oké sociale netwerken is ook wel heel belangrijk, als ik ergens heel afgelegen woon waar niemand in de buurt is dat zou wel vervelend zijn. veiligheid en sociale interactie, nouja sociale interactie op campus heb ik sowieso niet zo veel. ja, veiligheid, comfort, en gemak, kijk als het echt onveilig is zou ik het niet fijn vinden, maar verder..

i: en je gaf ook aan dat sociale netwerken voor jou samenhangt met culturele mogelijkheden?

r: ja precies, dus in principe kan je die ook bij elkaar nemen. ja en je thuis voelen dat vind ik wel heel belangrijk. als ik me op een plek niet thuis voel dan valt het gewoon af.

i: is er iets dat je nog wil toevoegen? is er iets dat van invloed is op jouw woonvoorkeur waar we het nog niet over hebben gehad?

r: ehm, even denken.. ik vind het meer vooral belangrijk dat er zegmaar parken in de buurt zijn en dat je buurt heel erg voetgangervriendelijk is, dat vind ik heel belangrijk.

i: heb je nog een vraag voor mij? r: niet echt, nee.