• No results found

Interview D klantmanager van het team beheer

Interviewer: Dit gesprek zal ongeveer 15 minuten duren, aangezien u aangaf niet zo veel tijd te hebben. Aan het eind van het gesprek is er de mogelijkheid tot aanvulling indien u nog iets kwijt wilt. Als u bijvoorbeeld iets kwijt wilt waar ik het niet over heb gehad, of dat u vindt dat ik over iets te weinig of niet heb doorgevraagd, kunt u dat natuurlijk aankaarten. Daar is ruimte voor aan het eind van het gesprek. Het doel van dit interview is om er achter te komen hoe de begeleiding bij ex-prostituees in de praktijk verloopt. Ik heb met “Y” (red. zie interview A) en “Z” (red. zie interview B) gesproken, aangezien zij ex-prostituees begeleiden vanaf het moment dat zij zich aanmelden bij het Jongerenloket. Wat is uw functie binnen het SoZaWe?

Respondent: Ik ben klantmanager en zit in het team beheer. Dit houdt in dat ik de dossiers beheer, maar ik ken soms ook een uitkering toe als zij waren beëindigd. Een voorbeeld hier van is als een klant fulltime is gaan werken, maar tijdens de proeftijd weer is ontslagen. Deze aanvragen dien ik te behandelen, niet team intake.

I: Wat vindt u belangrijk bij het beheren van een uitkering? R: Het is belangrijk om vooral op werk gericht te zijn. I: Waarom vindt u dat?

R: Dan kunnen ze zo snel mogelijk weer uitstromen en heb ik het minder druk haha. I: Werken de teams intake en beheer samen, zo ja wanneer, zo nee, waarom niet?

R: Als een dossier afgehandeld en toegekend is komt het dossier bij beheer in het archief. Ik heb niet echt veel tijd om alle dossiers grondig te bekijken, maar kijk wel naar werkopdrachten.

I: Kunt u vertellen wat voor soort werkopdrachten worden aangemaakt?

R: Je komt regelmatig werkopdrachten tegen zoals een huisbezoek afleggen, of dat het vermogen niet is vastgesteld.

I: Hoe gaat u aan de slag met een werkopdracht?

R: Eerst kijken wat het is, ik haal het niet blindelings uit het systeem. Als het vermogen niet is

vastgesteld door intake vraag ik bankafschriften op. Dit gaat meestal wel goed, tijdens die paar weken inspanningsperiode bij intake zijn de klanten meer bezig met een woning of baan vinden en openen ze ondertussen een bankrekening. Op het moment dat de uitkering is toegekend is die rekening pas geopend en kunnen ze dus afschriften overleggen, zodat ik het vermogen kan vaststellen. Als staat aangegeven dat ik nog een huisbezoek moet afleggen omdat twijfel was bij de woonsituatie vraag ik meestal aan de klantmanager van team intake of dit echt nodig is. Ik heb eigenlijk geen tijd om deze af te leggen dus haal deze opdrachten gewoon uit het systeem. Als er echt sprake is van fraude wordt dit opgelost via abo (Bijzondere Onderzoeken).

I: Team intake maakt nog steeds werkopdrachten aan voor beheer als er twijfel is omtrent de woonsituatie, maar u geeft net aan dat beheer hier niet veel mee doet. Wat vindt u hier van?

R: Hou de dossiers bij je. Je voldoet aan de termijnen, de uitkering is toegekend. Het dossier kan naar beheer, maar handel zelf je werkopdracht af.

I: Vindt u het belangrijk dat de werkopdrachten omtrent de huisbezoeken wel worden uitgevoerd? R: Hmm..

I: (geeft tijd om na te denken)

R: Zowel de klant als de gemeente hebben rechten en plichten. Als klantmanager moet je gewoon de tijd goed benutten/besteden. Bij beheer moet je soms de beslissing nemen bepaalde dingen te laten liggen, zoals werkopdrachtjes.

I: Komt u wel eens een situatie tegen waarbij u denkt dat daar echt nog een huisbezoek nodig is? R: Nee dan moet er eerst goed onderzoek worden gedaan en daar heb ik niet genoeg tijd voor. I: Vindt u dat er een speciaal team moet komen die over de werkopdrachten van de woonsituatie kunnen gaan?

R: Nee, ik denk niet dat er een speciaal team hoeft te komen. Wat mij een goede optie lijkt is als de klantmanager van intake zelf de werkopdracht behandeld ook al is het dossier al overgedragen naar beheer. De klantmanager van intake weet wat het verhaal is, zij hebben zich hier al in verdiept tijdens de intake gesprekken en vervolggesprekken ook. Als het dossier in het archief bij beheer terecht is gekomen, kunnen zij het dossier uit de kast halen om de werkopdracht af te handelen. Ze kunnen er ook van leren voor in het vervolg.

I: Wat bedoelt u, bedoelt u dat de klantmanager van intake dan zou kunnen leren om in het vervolg sneller dingen te signaleren zodat zij twijfelgevallen tijdens de periode bij intake kunnen afhandelen? R: Ja, dat bedoel ik precies.

I: Bedankt voor uw tijd. Heeft u het idee dat ik nog iets ben vergeten te vragen?

R: Jij ook bedankt voor het luisteren. Ik denk dat in de meeste gevallen er geen verschil in de situatie zal zijn bij woonsituaties hoor. Na 3 maanden kunnen de kledingstukken van bijvoorbeeld een broer of ex-partner er nog steeds zijn. Dus ik weet niet of het nut heeft om een tweede huisbezoek af te leggen na een bepaalde periode, de klant kan alsnog smoesjes verzinnen over de tweede tandenborstel. Ik denk dat het meer nut zal hebben als de klantmanager meer focus legt op begeleiding naar werk en niet zo blijft hangen op de woonsituatie.