• No results found

Interview B klantmanager team intake – inkomen

Interviewer: Het doel van dit interview is om er achter te komen hoe de begeleiding bij ex-prostituees in de praktijk verloopt, wat daarbij volgens u goed gaat en wat volgens u daarbij verbeterpunten zijn. Het gaat dus echt om uw mening en ervaring met de uitvoering van de trajectbegeleiding. Het gesprek zal ongeveer 30 minuten duren en aan het eind van het gesprek is er de mogelijkheid tot aanvulling indien u nog iets kwijt wilt. Als u bijvoorbeeld iets kwijt wilt waar ik het niet over heb gehad, of dat u vindt dat ik over iets te weinig of niet heb doorgevraagd, kunt u dat natuurlijk aankaarten. Daar is ruimte voor aan het eind van het gesprek.

Wat is uw functie binnen het Jongerenloket?

Respondent: Ik ben klantmanager bij team intake en ga over het inkomensgedeelte. Als een klant het intakegesprek heeft gehad wordt er een rapportage van gemaakt. Ik krijg het aanmeldsetje binnen en bekijk wat er nog wel of niet compleet is. Als ik nog vragen heb bel ik de klant op om achter informatie te komen en zo nodig kijk ik op internet in Socrates enzo of ze al eerder een uitkering hebben gehad, maar ik leg ook huisbezoeken af. Ik probeer een zo duidelijk mogelijke situatie te schetsen van de huidige situatie maar ik ben vooral gefocust op het inkomen.

I: Wat is uw functie binnen het Jongerenloket betreffende ex-prostituees?

R: Je kan gewoon tutoyeren hoor haha ik ben niet zo moeilijk. Samen met “Y” (red. klantmanager van interview A) gaan wij over ex-prostituees die zich hebben aangemeld via Humanitas. Wij werken samen met Humanitas. Als een ex-prostituee wordt begeleid door Humanitas en zij vinden dat de ex- prostituee het uitstapprogramma goed heeft doorlopen en afgerond, komen ze bij ons terecht om een uitkering aan te vragen. “Y” houdt het intakegesprek met de ex-prostituee en het aanmeldsetje komt bij mij terecht. Ik probeer de inkomenssituatie zo helder mogelijk te krijgen maar ik leg ook

huisbezoeken af, ik ga langs bij de ex-prostituee thuis om de woonsituatie te bekijken. I: Waar let je op bij het huisbezoek?

R: Ik let op of de ex-prostituee wel voor zichzelf kan zorgen en dus of er voldoende in de koelkast zit en of het gasfornuis wel gebruikt wordt. Meestal is dit wel het geval, ze hebben genoeg geleerd bij Humanitas. Ik kijk of ze wel alles in huis hebben, want ze kunnen ook een lening van ons krijgen we noemen dat bijzondere bijstand en dit is voor meubels zoals een wasmachine of eettafel enzo. Maar bij ex-prostituees kijk ik ook heel goed naar de kleine details, want ik heb soms het idee dat ze weer in de prostitutie zijn gestapt zodra ze klaar zijn met hun programma bij Humanitas.

R: Verschillende gevallen. Als ze aangeven bij meerdere personen te wonen kan ik informatie uit gebouwgegevens opvragen. Soms heb je dus dat ze met z’n zessen daar wonen maar dat het een twee kamer woning betreft. Dan kijk ik naar de gegevens van de medebewoners en blijken dit allemaal mannen te zijn. Ik vraag me dan af op welke manier ze deze mannen kennen, of dit van het verleden is bijvoorbeeld hun pooiers of in ieder geval tijdens de prostitutie periode. Dan kan je dus krijgen dat het helemaal weer fout gaat en de ex-prostituee gewoon weer in haar oude levensstijl terecht komt. Ik heb ook wel eens gehad dat ik langs ging bij een ex-prostituee en dat zij aangaf dat ik een kamer niet mocht betreden. Bij klanten gebeurt dit wel eens vaker hoor, maar dan komt het omdat zij bij mensen inwonen en dan geven ze aan dat die kamer van de medebewoner is. Als die medebewoner geen uitkering bij ons ontvangt, of hij is niet eens thuis op het moment dat ik het huisbezoek afleg, kan ik dus geen toestemming vragen om die kamer te betreden. Maar bij ex-prostituees gebeurt dit dus soms ook en dan vraag ik mij af of dit zo is vanwege de privacy van de medebewoner, of dat er meer achter ligt. In een bepaald geval gaf een ex-prostituee aan dat zij de sleutel van die kamer niet kon vinden en ik vond de hele situatie zo verdacht dat ik door het sleutelgat heb gekeken. Wat ik toen aantrof geloofde ik bijna niet en vond ik zo jammer. De kamer was ingericht als een, tsja hoe moet ik het zeggen, als een sekskamer. De kleuren van de muur en vloerbedekking en een bed met handboeien en andere seks gerelateerde attributen. Ik vond het verschrikkelijk om te zien.

I: Wat heb je toen gedaan?

R: Ik heb dit genoteerd in het rapportage over het huisbezoek en heb toen nagedacht wat ik ermee ging doen. Ik kan niet veel doen want je moet toch objectief blijven. Het kan zijn dat die kamergenoot van haar gewoon van die stijl houdt en als je zomaar dingen insinueert kan de ex-prostituee

afschrikken. Ik wil dat ze mij vertrouwt zodat ze eerlijk blijft en als de band tussen klantmanager en klant goed is, zullen zij meer vertellen en eerder met hun problemen bij je komen zodat je die kan oplossen. Uiteindelijk heb ik haar toen uitgenodigd voor een gesprek, ik heb gezegd wat ik heb gezien in die kamer en vroeg of zij kon uitleggen wat dit betekent. Ze ontkende dat ze nog in de prostitutie zat en dat ze die kamer niet gebruikt. Daar heb ik het toen maar bij gelaten want ik kan niks hard maken. I: Wat vond je daarvan?

R: Ja jammer maar ik kan er niet te veel energie in steken want ik ben geen sociaal werker, ik ga over het inkomen en zij is niet de enige klant.

I: Wat doe je in de gevallen dat de ex-prostituee met meerdere mensen of mannen samen woont? R: Ik vraag altijd de bankafschriften van de afgelopen drie maanden op. Als blijkt dat ze de huur niet meer betaalt kan het zijn dat een van de medebewoners voor haar betaalt en kan dan haar pooier zijn. Ik maak in twijfelgevallen een aantekening om over een tijdje opnieuw papieren op te vragen van bijvoorbeeld huurdoorbetaling.

I: Kan die aantekening worden gezien als een werkopdracht voor team beheer? R: Ja.

I: Ik heb “Z” (red. klantmanager van het team beheer, zie interview D) geïnterviewd en hij gaf aan niet veel te doen met werkopdrachten in verband met de zware caseload. Wat vind je hier van?

R: Beheer heeft het heel druk ja, ik vind het niet zo gek als ze niet alle werkopdrachten uitvoeren. Eigenlijk is het nog begrijpelijk ook als ze niet onze werkopdrachten afhandelen. We zadelen beheer op met onze vragen, waar we zelf niet achter zijn gekomen tijdens de intakeperiode. Vaak lopen stagiaires van team beheer langs bij team intake om te vragen of zij met ons mee mogen op huisbezoeken. Ik heb het idee dat beheer bijna nooit een huisbezoek aflegt door de vele dossiers, alleen als het om inrichtingskosten gaat. Zelfs inrichtingskosten doen wij soms, als we het dossier net hebben afgehandeld en op het moment dat het dossier bij beheer terecht komt de klant een aanvraag indient voor inrichtingskosten, dan stellen de klantmanager van intake meestal voor om deze

aanvraag af te handelen zodat beheer zich weer kan richten op het begeleiden van de klanten naar werk.

I: Kun je wat vertellen over de samenwerking met Humanitas?

R: “Y” en ik hebben contact met medewerkers van Humanitas PMW. Zij hebben ons e-mail adres en zodra een prostituee het uitstaptraject bij hun heeft gevolgd komen ze bij ons terecht.

I: Hoe verloopt deze samenwerking?

R: Zoals het hoort. Ze houden zich aan de regels dat ze de aanmelding set bij ons, “Y” en mij dus, dienen in te leveren en ze zorgen er voor dat deze set ook volledig is. We hebben een formulier voor ze opgezet waarin staat wat in die aanmelding set dient te zitten. Ik heb het formulier hier ergens liggen, even zoeken hoor.

Oh hier ligt het, “Werkwijze aanmeldingen Humanitas PMW – Jolo”. (overhandigt formulier) Ze moeten het volgende per post opsturen ter attentie van “Y”:

- Begeleidend schrijven Humanitas (met onder andere informatie contactpersoon) - Aanvraag uitkering/voorziening

- Inlichtingenformulier - Inkomensverklaring - Vermogensverklaring

- Schriftelijke verklaring toestemming informatie opvragen/delen.

Hier houden de medewerkers van Humanitas zich gelukkig wel altijd aan, scheelt ons weer tijd omdat we anders weer een brief moeten sturen dat het setje incompleet is.

I: Vind je dat er iets beter zou kunnen gaan omtrent de samenwerking?

R: Ja om het proces te versnellen kunnen een aantal gegevens het beste direct worden mee gezonden. Dit staat ook opgesomd op het formulier, maar jammer genoeg lukt dit de medewerkers

niet altijd. Ik weet niet of zij daar gewoon niet naar vragen aan de prostituee of dat het niet is gelukt deze gegevens te verkrijgen.

I: Om welke gegevens gaat dit, hoe kan het proces versneld worden?

R: Nou bijvoorbeeld een kopie van het identiteitsbewijs en de zorgverzekeringspas, maar ook van de bankpas en een inzicht van de bankafschriften van de afgelopen drie maanden. Dit vraag ik sowieso op, maar als ze het gelijk opsturen scheelt dat weer een paar dagen tijd en kan ik sneller beoordelen of de prostituee ook echt recht heeft op haar uitkering of niet. Meestal is dit wel zo hoor, maar in sommige gevallen zie ik dat er helemaal niets van de rekening af gaat en dan krijg ik weer het idee dat iemand anders voor haar financiële situatie zorgt en dit kan een signaal zijn dat zij weer in contact is met haar pooier.

I: Kan je met deze gegevens de hoogte van de zelfredzaamheid bepalen?

R: Ja vooral met een overzicht van de schulden. Dit wordt helaas niet altijd meegezonden door de medewerkers van Humanitas. Zo zie je duidelijk hoe de situatie is qua het omgaan met geld. I: Hoe kan je nog meer de zelfredzaamheid bepalen en eventueel verhogen?

R: Door verschillende testen af te nemen, dan kan je bepalen hoe de situatie op het moment is dat zij zich bij ons aanmelden. Als we de hoogte hebben bepaald kunnen we door middel van gesprekken en cursussen het eventueel verhogen.

I: Zou je een voorbeeld kunnen geven?

R: Ja hoor, bijvoorbeeld qua financiën. Als je een overzicht van de schulden hebt en je ziet de hoogte van de zelfredzaamheid van financiën is erg laag, kan je door gesprekken of cursussen de prostituee proberen zich er bewust van te maken hoe om te gaan met geld. Ook kunnen we in bepaalde gevallen de prostituee door sturen naar de Kredietbank en kunnen ze de schuldhulpverlening.

I: Heel erg bedankt voor je tijd en openheid. Ik zal hier erg veel aan hebben. Wil je nog iets kwijt? R: Nou ik hoop echt dat je met een goede oplossing of hoe noemen jullie dat, aanbeveling, kan komen. Het is jammer hoe het op dit moment verloopt, de prostituee wil uit de prostitutie stappen, anders melden ze zich niet aan bij Humanitas. Maar dan uiteindelijk weer erin terecht komen is echt zonde. Succes verder.